Dyrektywa 2002/23/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.64.13

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 marca 2002 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2002/23/WE
z dnia 26 lutego 2002 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2001/57/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2001/57/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/5/WE(5), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(6), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2001/103/WE(7), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Nowe substancje czynne: flupyrsulfuron metylowy, pymetrozine, azoksystrobina i kresoksym metylowy (substancje czynne brane pod uwagę) zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG na mocy dyrektyw Komisji 2001/49/WE(8), 2001/87/WE(9), 98/47/WE(10) i 1999/1/WE(11) w celu stosowania odpowiednio jako herbicydy w odniesieniu do zbóż, środki owadobójcze w odniesieniu do zbóż, owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych, nasion oleistych i chmielu, środki grzybobójcze o nieokreślonych zastosowaniach oraz środki grzybobójcze w odniesieniu do zbóż, owoców ziarnkowych i winorośli.

(2) Włączenie tych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG oparte było na ocenie przedłożonych informacji na temat proponowanych zastosowań. Informacje dotyczące tych zastosowań zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i pozwalają na ustalenie niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDPP).

(3) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego NDPP Państwa Członkowskie ustanawiają krajowy tymczasowy NDPP zgodnie z 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim środki ochrony roślin zawierające te substancje czynne mogą zostać dopuszczone do obrotu.

(4) W związku z włączeniem tych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG zostały przeprowadzone powiązane oceny techniczne i naukowe w formie sprawozdań kontrolnych Komisji. Sprawozdania zostały zakończone dnia 16 października 1998 r., 27 kwietnia 2001 r., 22 kwietnia 1998 r., 27 lipca 2001 r. w odniesieniu do kresoksymu metylowego, flupyrsulfuronu metylowego, azoksystrobiny i pymetrozine. Ustaliły one dopuszczalne spożycie dzienne (DSD) dla kresoksymu metylowego na 0,4 mg/kg p.c./dzień, dla flupyrsulfuronu metylowego na 0,035 mg/kg p.c./dzień, dla azoksystrobiny na 0,1 mg/kg p.c./dzień i dla pymetrozine na 0,03 mg/kg p.c./dzień. Długotrwałe narażenie konsumentów produktów spożywczych poddanych działaniu tych substancji czynnych zostało ocenione i obliczone zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, uwzględniono także wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(12) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(13) na temat zastosowanej metodologii. Oblicza się, że proponowany najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDPP) nie doprowadzi do przekroczenia określonego dopuszczalnego spożycia dziennego (DSD).

(5) W trakcie przeprowadzania obliczeń oraz podczas dyskusji poprzedzających włączenie flupyrsulfuronu metylowego, azoksystrobiny i kresoksymu metylowego do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, nie stwierdzono żadnych ostrych efektów toksycznych, które wymagałyby ustalenia silnej dawki odniesienia. Silną dawkę odniesienia dla pymetrozine ustalono na 0,1 mg/kg p.c./dzień. Zgodnie z oceną narażenia, proponowany NDPP nie doprowadzi do niedopuszczalnego ostrego narażenia konsumentów.

(6) W celu zapewnienia konsumentowi odpowiedniej ochrony przed narażeniem na pozostałości w produktach bądź na powierzchni produktów, które nie zostały dopuszczone do obrotu, rozsądne jest określenie tymczasowego NDPP w oparciu o niższy próg oznaczenia analitycznego w odniesieniu do wszystkich takich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Ustanowienie na poziomie Wspólnoty takiego tymczasowego NDPP nie stanowi przeszkody dla Państw Członkowskich w ustanowieniu tymczasowych NDPP dla flupyrsulfuronu metylowego, pymetrozine, azoksystrobiny i kresoksymu metylowego, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z załącznikiem VI do niej. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający do umożliwienia dalszych zastosowań tych substancji czynnych. Po upływie tego okresu tymczasowy NDPP stanie się ostateczny.

(7) Wspólnota notyfikowała projekt dyrektywy Komisji Światowej Organizacji Handlu i otrzymane uwagi zostały rozważone w pracy nad ostateczną wersją dyrektywy. NDPP dla stosowanych w krajach trzecich szczególnych połączeń pestycydów z płodami rolnymi mogłyby być zbadane przez Komisję na podstawie przedłożonych dopuszczalnych danych.

(8) Uwzględniono opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego radę i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych poddanych działaniu pestycydów.

(9) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg)

Flupyrsulfuron metylowy

0,02(*)(p) zboża

Pymetrozine

0,02(*)(p) zboża

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości.

Dla tych produktów rolnych wymienionych w załączniku II do dyrektywy

86/362/EWG, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla

flupyrsulfuronu metylowego, pymetrozine i azoksystrobiny oznaczone są

jako "p", należy przyjąć, że są one tymczasowe, zgodnie z przepisami

art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

Od dnia 1 grudnia 2005 r. tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla flupyrsulfuronu metylowego i pymetrozine stają się ostateczne w rozumieniu art. 4 ust. 1 dyrektywy 86/362/EWG.

Artykuł  2

Do części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się następujące pozostałości pestycydów:

Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg)

Pozostałości pestycydów

W mięsie, łącznie z tłuszczem, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I, objętych kodami CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602,

Dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I, objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406

W świeżych jajach w skorupkach, w ptasich jajach i żółtku jaj, wymienionych w załączniku I, objętych kodami CN 0407 00 i 0408

Pymetrozine

0,01(*)(p)

0,01(*)(p)

0,01(*)(p)

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości.

Dla tych produktów rolnych wymienionych w załączniku II do dyrektywy

86/363/EWG, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla

pymetrozine oznaczone są jako "p", należy przyjąć, że są one

tymczasowe, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy

91/414/EWG.

Od dnia 1 grudnia 2005 r. tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla pymetrozine stają się ostateczne w rozumieniu art. art. 4 ust. 1 dyrektywy 86/363/EWG.

Artykuł  3

Do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w odniesieniu do flupyrsulfuronu metylowego i pymetrozine, określone w załączniku do niniejszej dyrektywy. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG w odniesieniu do azoksystrobiny zastępuje się tymi określonymi w załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

Tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w odniesieniu do kresoksymu metylowego, określone w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG, zmienia się na 0,2 mg/kg (p) dla truskawek. (p) wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości.

Tymczasowy NDPP dla kresoksymu metylowego staje się ostateczny z mocą od dnia 19 października 2004 r.

Artykuł  5
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 sierpnia 2002 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.
2.
Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 1 września 2002 r.
3.
Przepisy te zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposoby dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lutego 2002 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 208 z 1.8.2001, str. 36.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(5) Dz.U. L 34 z 5.2.2002, str. 7.

(6) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(7) Dz.U. L 304 z 21.11.2001, str. 14.

(8) Dz.U. L 176 z 29.6.2001, str. 61.

(9) Dz.U. L 276 z 19.10.2001, str. 17.

(10) Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 50.

(11) Dz.U. L 21 z 28.1.1999, str. 21.

(12) Wytyczne dotyczące przewidywań w odniesieniu do spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy, we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego i opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (ŚOZ/FSF/FOS/97.7).

(13) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin odnosząca się do kwestii związanych ze zmianą załączników dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/ comm/dg24/health/sc/scp/out21_en.html).

ZAŁĄCZNIK

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których mają zastosowanie NDPPPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Flupyrsul-furon metylowyAzoksystrobinaPymetrozine
1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy0,02(p)(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE1(*)0,3(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi hybrydami)
Pomarańcze
Pomele
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane lub nie)0,1(p)(*)0,02(p)(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE PESTKOWE0,05(p)(*)0,02(p)(*)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE0,05(p)(*)
Morele0,05(p)
Wiśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami)0,05(p)
Śliwki
Pozostałe0,02(p)(*)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE0,02(p)(*)
a) Winogrona stołowe i winne2
Winogrona stołowe
Winogrona winne
b) Truskawki (z wyjątkiem dziko rosnących)2(p)
c) Owoce pnączy (z wyjątkiem dziko rosnących)0,05(p)(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówki jeżyn i malin
Maliny
Pozostałe
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)0,05(p)(*)
Borówki czernice (czarne jagody)
Żurawina
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce0,05(p)(*)
vi) RÓŻNE0,02(p)(*)
Awokado
Banany2
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,05(p)(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone0,02(p)(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,02(p)(*)
Burak
Marchew0,2(p)
Seler
Chrzan0,2(p)
Karczochy jerozolimskie
Pasternak0,2(p)
Korzeń pietruszki0,2(p)
Rzodkiewki
Salsefia0,2(p)
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Ignam
Pozostałe0,05(p)(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05(p)(*)0,02(p)(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate (Solanaceae)
Pomidory2(p)0,5(p)
Papryka2(p)1(p)
Oberżyny2(p)0,5(p)
Pozostałe0,05(p)(*)0,02(p)(*)
b) Dyniowate - jadalna skórka1(p)(*)0,5(p)
Ogórki
Korniszony
Cukinie
Pozostałe
c) Dyniowate - niejadalna skórka0,5(p)0,2(p)
Melony
Kabaczki
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,05(p)(*)0,02(p)(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(p)(*)
a) Warzywa kapustne kwiatostanowe0,02(p)(*)
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Warzywa kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta0,05(p)
Pozostałe0,02(p)(*)
c) Warzywa kapustne liściowe0,02(p)(*)
Kapusta chińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa0,02(p)(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i inne3(p)1(p)
Rzeżucha
Roszponka warzywna
Sałata
Cykoria liściowa
Pozostałe
b) Szpinak i inne0,05(p)(*)0,02(p)(*)
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,05(p)(*)0,02(p)(*)
d) Endywia0,2(p)0,02(p)(*)
e) Zioła0,05(p)(*)1(p)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(p)(*)
Fasola (w strąkach)1(p)
Fasola (łuskana)
Groch (w strąkach)0,5(p)
Groch (łuskany)0,2(p)
Pozostałe0,05(p)(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,02(p)(*)
Szparagi
Karczochy
Seler5(p)
Koper włoski (fenkuł)
Karczochy kuliste1(p)
Por0,1(p)
Rabarbar
Pozostałe0,05(p)(*)
viii) GRZYBY0,05(p)(*)0,02(p)(*)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Nasiona roślin strączkowych0,02(p)(*)0,1(p)0,02(p)(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,05(p)(*)0,05(p)(*)
Nasiona lnu
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny0,05(p)
Pozostałe0,02(p)(*)
5. Ziemniaki0,02(p)(*)0,05(p)(*)0,02(p)(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis)0,05(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek0,05(p)(*)20(p)5(p)
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości. Dla tych produktów rolnych wymienionych w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla flupyrsulfuronu metylowego, pymetrozine i azoksystrobiny oznaczone są jako "(p)", należy przyjąć, że są one tymczasowe, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

Od dnia 1 grudnia 2005 r. tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla flupyrsulfuronu metylowego i pymetrozine stają się ostateczne w rozumieniu art. 3 dyrektywy 90/624/EWG. Dla azoksystrobiny tym dniem jest 1 sierpnia 2003 r.

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.