Dyrektywa 98/82/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.290.25

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 października 1998 r.

DYREKTYWA KOMISJI 98/82/WE
z dnia 27 października 1998 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, odpowiednio w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 97/71/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 czerwca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 97/71/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 97/71/WE, w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 98/47/WE(6),

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywy Rady 93/57/EWG(7) i 93/58/EWG(8) zmieniły załączniki II do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w celu ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w zakresie pierwszego wykazu pestycydów, odpowiednio w odniesieniu do zboża, produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, w tym do owoców i warzyw; jednakże, niektóre pozycje pozostały otwarte, jeśli dostępne dane były niewystarczające do określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów, natomiast zainteresowanym stronom umożliwiono uzupełnienie brakujących danych zgodnie z określonym harmonogramem; jeśli najwyższe dopuszczalne poziomy nie zostaną przyjęte do dnia 31 października 1998 r. stosuje się odpowiedni niższy poziom oznaczenia analitycznego;

zgodnie z przepisami dyrektywy 91/414/EWG, Państwa Członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin wobec określonych upraw; takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko; elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez spożycie pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w zbożach i produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu uzyskania skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w dopuszczalnych granicach z toksykologicznego punktu widzenia, przy założeniu szacunkowego spożycia oraz ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska; pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego odzwierciedlają ilość spożywanych przez te zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, przy czym w miarę potrzeb należy też uwzględnić bezpośrednie konsekwencje stosowania leków dla zwierząt;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są ustalane na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania lub gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi;

długotrwałe narażenie konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano pestycydy objęte niniejszą dyrektywą, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, przy uwzględnieniu wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(9);

na poziomie Wspólnoty Europejskiej nie uzgodniono jeszcze podejścia naukowego i procedur obliczania zaostrzonych dawek odniesienia (ARfDs) oraz szacowania krótkoterminowego ostrego narażenia; Komitet Naukowy ds. Roślin uznając, że do czasu przyjęcia odpowiednich uzgodnień na poziomie Wspólnoty, stosowne jest używanie podejścia naukowego i procedur rozwiniętych w 1997 r. w trakcie konsultacji FAO/ WHO(10), obliczył najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości z punktu widzenia toksykologicznego w odniesieniu do owoców ziarnkowych, brzoskwiń, moreli i papryki(11) w zakresie metamidofos; na podstawie informacji w sprawie GAP (dobre praktyki rolne) i prób polowych MRL metamidofosu w brzoskwiniach i morelach, może być ustalony na poziomie toksykologicznie dopuszczalnym; wobec braku takich informacji dla owoców ziarnkowych, w celu ustalenia dopuszczalnych pozostałości metamidofosu wynikających ze stosowania acefatu, należy także ustalić MRL (najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów) na poziomie toksykologicznie dopuszczalnym; Państwa Członkowskie powinny dokonać przeglądu istniejących dobrych praktyk rolnych, w szczególności dotyczących wyżej wymienionych produktów rolnych, w celu zapewnienia, że MRL dla acefatu i metamidofosu są przestrzegane;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów powinny być poddawane przeglądowi; poziomy mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych informacji i danych, w szczególności powinny być niezwłocznie rozpatrzone ponownie w celu ich zmniejszenia, jeśli zaistnieje obawa narażenia konsumentów poprzez spożycie, oparta na nowych lub zweryfikowanych informacjach, zostają wówczas przedstawione do rozpatrzenia przez Komisję, w szczególności poprzez wykonanie art. 9 dyrektywy 86/362/EWG i art. 9 dyrektywy 86/363/EWG lub art. 8 dyrektywy 90/642/EWG; w szczególności MRL dla acefatu, metamidofosu i vinclozolinu ustalone w niniejszej dyrektywie powinny zostać niezwłocznie poddane przeglądowi, wraz z MRL dla tych pestycydów ustalonych w dyrektywach 93/57/EWG i 93/58/EWG, opartych na pracach związanych z oceną tych substancji czynnych na mocy przepisów art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG;

wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oraz poziomy zalecane przez Codex Alimentarius są ustalone i oceniane za pomocą podobnych procedur; jednakże informacje zawarte w odpowiednich ocenach Wspólnego Komitetu FAO/WHO ds. pozostałości pestycydów (JMPR) dotyczących pestycydów objętych niniejszą dyrektywą, w sposób zbyt ogólny opisują dopuszczalne użycie/stosowne praktyki rolne i nadzorowane próby polowe oraz nie zawierają jasnych wyjaśnień na jakiej podstawie należy ustalać zalecane najwyższe dopuszczalne poziomy; zezwolenia na stosowanie środków ochrony roślin w państwach trzecich mogą wymagać użycia większej ilości pestycydów lub krótszych okresów karencji niż te, które są dozwolone we Wspólnocie, w wyniku czego mogą wymagać wyższych poziomów pozostałości; za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat poziomów ustalonych przez niniejszą dyrektywę, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione przez Stały Komitet ds. Zdrowia Roślin; możliwość wyznaczenia tolerancji w przywozie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości określonych kombinacji pestycydów i upraw, będzie zbadana przez Wspólnotę Europejską na podstawie dostarczonych, możliwych do zaakceptowania danych;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustanowione w niniejszej dyrektywie będą musiały zostać ponownie rozpatrzone w ramach kolejnej oceny substancji czynnych, przewidzianej w programie pracy ustanowionym w art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG;

uwzględniona została opinia Komitetu Naukowego ds. roślin, w szczególności dotycząca ochrony konsumentów produktów spożywczych, które poddane były działaniu pestycydów;

niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG wykazy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości następujących substancji: chlorotalonil, chloropiryfos, chloropiryfos-metylowy, cypermetryna, deltametryna, fenvalerat, glyfozat, imazalil, iprodion, permetryna, "grupa benomylu" (benomyl, karbendazym, tiofanat metylowy), "grupa menebu" (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) oraz procymidon zostają zastąpione wykazami zawartymi w załączniku A do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG wykazy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości następujących substancji: chlorotalonil, chloropiryfos, chloropiryfos-metylowy, cypermetryna, deltametryna, fenvalerat, glyfozat, imazalil, iprodion, permetryna, "grupa benomylu" (benomyl, karbendazym, tiofanat metylowy), "grupa menebu" (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) oraz procymidon zostają zastąpione wykazami zawartymi w załączniku B do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wykazy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości następujących substancji: chlorotalonil, chloropiryfos, chloropiryfos-metylowy, cypermetryna, deltametryna, fenvalerat, glyfozat, imazalil, iprodion, permetryna, "grupa benomylu" (benomyl, karbendazym, tiofanat metylowy), "grupa menebu" (maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb) oraz procymidon zostają zastąpione wykazami zawartymi w załączniku C do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wymienione w załączniku D do niniejszej dyrektywy dla acefatu, metamidofosu i vinclozolinu, zostały ustalone tymczasowo, przed przyjęciem poprawionych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tych trzech pestycydów dla wszystkich produktów rolnych, na podstawie prac związanych z oceną tych substancji czynnych zgodnie z przepisami art. 8 ust. 2 dyrektywy 91/414/EWG, najpóźniej do dnia 30 kwietnia 2001 r. w odniesieniu do acefatu i metamidofosu, zaś w odniesieniu do vinclozolinu najpóźniej do dnia 31 grudnia 1999 r.

Artykuł  5
1.
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1998 r.
2.
Państwa Członkowskie przyjmą i opublikują, do dnia 30 kwietnia 1999 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie zastosują niniejsze przepisy od dnia 1 sierpnia 1999 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 października 1998 r.
W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 347 z 18.12.1997, str. 42.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str.71.

(5) Dz.U. L 230 z 10.8.1991, str. 1.

(6) Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 50.

(7) Dz.U. L 211 z 23.8.1991, str. 1.

(8) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(9) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. pozostałości pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r.

(10) Konsultacje w sprawie spożycia żywności i oceny spożycia chemikaliów, Genewa, Szwajcaria, w dniach 10-14 lutego 1997 r.; Jednostka ds. bezpieczeństwa żywności, Program Bezpieczeństwa Żywności i Pomocy Żywnościowej, Światowa Organizacja Zdrowia, 1997; WHO/FSF/FOS.97.05.

(11) Opinia Naukowego Komitetu ds. roślin dotycząca kwestii odnoszących się do zmiany załączników do dyrektyw Rady 89/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG; SCP/RESI/024 Final: 4 sierpnia 1998 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  A

Grupy iPozostałości pestycydów oraz najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości(mg/kg)
przykłady pojedynczych produktów, wobec których stosuje się MRLBenomyl/karbendazym tiofanat metylowy (suma wyrażona jako karbendazym)Chlorota-lonilChloropyrifosChloropiry-fos metylowyCypermetryna, w tym inne mieszanki jednorodnych izomerów (suma izomerów)DeltametrynaFenvalerat, w tym inne mieszaniny składowych izomerów (suma izomerów)
ZBOŻA0,1(*)31
Jęczmień0,10,20,20,2
Gryka
Kukurydza
Proso
Owies0,1 0,05(*)0,20,2
Ryż
Żyto0,1 0,05(*)
Sorgo
Pszenżyto0,1
Pszenica:0,1
Inne zboża 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Grupy iPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL)GlyfozatImazalilIprodionManeb, mancozeb, metiram, propineb, zineb (suma wyrażona jako CS2)Permetryna (suma izomerów)Procymidon
ZBOŻA0,02(*)0,02(*)
Jęczmień2012
Gryka
Kukurydza 0,2
Proso
Owies202
Ryż3
Żyto 51
Sorgo20
Pszenżyto 5
Pszenica 50,51
Inne zboża 0,1(*) 0,02(*) 0,05(*)2
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego

ZAŁĄCZNIK  B

(część A)
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydówW tłuszczu w mięsie, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych znajdujących się w wykazie w załączniku 1 objętych kodami CN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4)W mleku krowim i śmietanie pełnotłustej, mleku krowim znajdujących się w wykazie w załączniku 1 pod kodem CN nr 0401; dla innych środków spożywczych objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00, 0406 zgodnie z(2)(4)W obranych świeżych jajach, jajach ptasich i żółtkach znajdujących się w wykazie w załączniku 1 objętych kodami CN 0407 00 i 0408(3)(4)
Chloropiryfos0,05(*)0,01(*)0,01(*)
ex 0207 mięso drobiowe
Chloropiryfos metylowy0,05(*)0,01(*)0,01(*)
Cypermetryna, w tym inne 0,05(*)0,020,05(*)
mieszanki jednolitych ex 0207 mięso drobiowe
izomerów (suma izomerów)0,2 dla innych produktów
Deltametryna0,05(*)0,05(*)
ex 0207 mięso drobiowe
Fenvalerat (w tym inne 0,05(*)0,050,05(*)
mieszanki jednorodnych ex 0207 mięso drobiowe
izomerów (suma izomerów)0,5 dla innych produktów
Permetryna (suma izomerów)0,50,050,05
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(1) W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu do 10 % wagi pozostałości odnoszą się do całkowitej wagi

produktów bez kości.

(2) W takich wypadkach najwyższy dopuszczalny poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości

tłuszczu, ale nie może być mniej niż 0,01 mg/kg.

Przy ustalaniu pozostałości w mleku krowim i w pełnotłustej śmietanie należy jako podstawę przyjąć 4 % zawartości

tłuszczu według wagi.

Dla innych środków spożywczych znajdujących się w wykazie w załączniku 1 pod numerami kodu CN 0401, 0402, 0405 00,

0406:

- przy zawartości tłuszczu poniżej 2 % według wagi najwyższy dopuszczalny poziom stanowi połowę wartości ustalonej

dla surowego mleka i mleka pełnotłustego,

- przy zawartości tłuszczu od 2 % wzwyż według wagi najwyższy dopuszczalny poziom wyrażony jest w mg/kg tłuszczu.

W takich przypadkach poziom najwyższy dopuszczalny wynosi 25 razy więcej aniżeli ustanowiony dla surowego i

pełnotłustego mleka.

(3) Dla jaj i produktów z jaj o zawartości tłuszczu powyżej 10 % poziom najwyższy dopuszczalny wyrażony jest w mg/kg

tłuszczu. W takich przypadkach poziom najwyższy dopuszczalny jest 10 razy wyższy od poziomu najwyższe

dopuszczalne go dla świeżych jaj.

(4) Przypisy 1, 2 i 3 nie odnoszą się do przypadków, w których określono niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(część B)

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydówW mięsie, wraz z tłuszczem, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych znajdujących się w wykazie w niniejszym załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602W mleku krowim i przetworach mlecznych wymienionych w wykazie w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406W obranych świeżych jajach, jajach ptasich i żółtkach znajdujących się w wykazie w niniejszym załączniku I objętych kodami CN 0407 00 i 0408
Benomyl/karbendazym tiofanat metylowy (suma wyrażona jako karbendazym)0,1(*)0,1(*)0,1(*)
Chlorotalonil0,01(*)0,01(*)0,01(*)
Glyfozat0,5 ex 0206 cynaderki wieprzowe 20,1(*)0,1(*)
ex 0206 cynaderki wołowe, koźle i owcze
0,1(*) inne produkty
Imazalil0,02(*)0,02(*)0,02(*)
Maneb, mankozeb, metiram, probineb, zineb (suma wyrażana jako CS2)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
Vinclozolin, iprodion, procymidon (suma składników i wszystkich metabolitów zawierających 3,5-dichloroanilinę wełny wyrażoną jako 3,5-dichloroanilinę)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  C

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL)Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
Benomyl/karbendazym tiofanat metylowy (suma wyrażona jako karbendazym)ChlorotalonilChloropiryfosChloropiryfos metylowyCypermetryna, w tym inne mieszanki jednorodnych izomerów (suma izomerów)DeltamethrynaFenvalerat, w tym inne mieszaniny składowych izomerów (suma izomerów)
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE50,01(*)20,05*0,05*
Grejpfrut0,3
Cytryny0,20,3
Limy0,3
Mandarynki (w tym klementynki i inne mieszańce)21
Pomarańcze0,30,5
Pomelo0,3
Inne0,30,05*
ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez)0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*0,05*0,05*
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE ZIARNKOWE210,50,510,11x
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE0,10,05(*)
Morele112
Wiśnie0,31
Brzoskwinie

(włączając nektarynki i podobne

mieszańce)

110,20,52
Śliwki0,50,21
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina20,50,20,50,11x
Winogrona stołowe1
Winogrona do produkcji wina3
b) Truskawki

(z wyłączeniem dzikich)

30,20,50,05*0,05*0,05*
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie)0,1(*)10(x)0,05(*)0,50,05*
Jeżyny0,50,5
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny0,50,5
Inne0,05(*)0,05*
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05*
Czarne jagody

Vaccinium myrtillus sugas auglis

Żurawina błotna2
Porzeczki

(czerwone, czarne i białe)

1010,2
Agrest1010,2
Inne0,01(*)0,05(*)0,05*
e) Dzikie owoce jagodowe dzikie owoce0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)20,05*0,05*
vi) OWOCE RÓŻNE0,05(*)0,05*0,05*
Awokado
Banany10,23
Daktyle
Figi
Kiwi2
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki0,1*
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,1(*)0,05(*)0,05*0,05*0,05*
Burak ćwikłowy
Marchew10,1
Seler - korzeń0,5
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka-korzeń
Rzodkiewka0,2
Skorzonera
Słodkie ziemniaki lub bataty
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne0,01(*)0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,1(*)0,05*0,05*
Czosnek0,50,10,1
Cebula0,50,20,10,1
Cebula szalotka0,50,10,1
Cebula dymka50,1
Inne0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate20,50,50,50,2
Pomidory0,51x
Papryki0,2x
Oberżyny0,5
Inne0,1(*)0,05*
b) Rośliny dyniowate o skórce jadalnej0,05(*)0,05*0,20,1
Ogórki0,510,2x
Korniszony5
Cukinia0,3
Inne0,1(*)0,01(*)0,05*
c) Rośliny dyniowate o skórce niejadalnej10,05(*)0,05*0,20,05*
Melony0,50,2x
Dynie0,50,5x
Arbuzy0,5x
Inne0,1(*)0,05*
d) Kukurydza słodka0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*0,05*0,05*
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) kwiatostanowe0,1(*)30,05(*)0,05*0,50,11x
Brokuły
Kalafior
Inne
b) głowiaste0,05*0,50,10,05*
Kapusta brukselska0,50,5
Kapusta głowiasta31
Inne30,01(*)0,05(*)
c) liściaste0,1(*)0,01(*)0,05*10,5
Kapusta pekińska0,51x
Jarmuż
Inne0,05(*)0,05*
d) Kalarepa0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,20,05*0,05*
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne0,01(*)0,05(*)0,05*20,50,05*
Rzeżucha ogrodowa
Roszpunka warzywna
Sałata5
Skarola
Inne0,1(*)
b) Szpinak i podobne0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,50,50,05*
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
c) Rzeżucha0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*0,05*0,05*
d) Endywia0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*0,05*0,05*
e) Zioła0,1(*)50,05(*)0,05*20,50,05*
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,1(*)0,05(*)0,05*0,05*
Fasola (ze strąkami)0,50,2
Fasola (bez strąków)0,05
Groch (ze strąkami)20,50,1
Groch (bez strąków)
Inne0,01(*)0,05*0,05*
vii) WARZYWA ŁODYGOWE0,05*0,05*
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler2(x)10(x)
Koper
Karczochy120,1
Por100,50,2
Rabarbar2
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*
viii) GRZYBY0,05(*)0,05*0,05*0,05*
a) Grzyby hodowlane120,05*
b) Grzyby dziko rosnące0,1(*)0,01*1
3. Warzywa strączkowe0,01(*)0,05(*)0,05*0,05*10,05*
Fasola2
Soczewica
Groch
Inne0,1(*)
4. Nasiona roślin oleistych0,05(*)0,05*0,1x
Siemię lniane0,2
Orzeszki ziemne0,05
Ziarna maku0,2
Ziarna sezamu0,2
Ziarna słonecznika0,2
Nasiona rzepaku0,20,1
Ziarna soi0,2
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny0,2
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)
5. Ziemniaki3(x)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
Ziemniaki wczesne0,05(*)
Ziemniaki towarowe0,5
6. Herbata

(liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,5510(x)
7. Chmiel (suszony),

włączając szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1(*)500,1(*)0,1(*)3055(x)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(x) Jeśli ten poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą z mocą od dnia 1 lipca 2000 r. to stosowany jest niższy poziom oznaczenia analitycznego.

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL)Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
GlyfozatImazalilIprodionManeb, mankozeb, metiram, probineb, zineb (suma wyrażona jako CS2)Permetryna (sumas izomerów)Procymidon
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane zakonserwowane przez zamrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE0,1(*)550,50,02(*)
Grejpfrut
Cytryny5
Limy
Mandarynki

(włączając klementynki i inne mieszańce)

2
Pomarańcze
Pomelo
Inne0,02
ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (w łupinach lub bez)0,1(*)0,02(*)0,1(*)0,05(*)
Migdały0,1
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe0,2
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne0,02(*)0,05(*)
iii) OWOCE ZIARNKOWE0,1(*)51031
Jabłka
Gruszki1
Pigwy
Inne0,02(*)
iv) OWOCE PESTKOWE0,1(*)0,02(*)51
Morele2
Wiśnie10,02(*)
Brzoskwinie

(włączając nektaryny i podobne mieszańce)

2
Śliwki1
Inne0,05(*)2
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,1(*)0,02(*)10215
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki

(z wyłączeniem dzikich)

0,1(*)0,02(*)10215
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie)0,1(*)0,02(*)50,05(*)0,05(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny10
Inne0,02(*)
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)0,1(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Czarne jagody (Vaccinium myrtillus)10
Żurawina błotna
Porzeczki

(czerwone, czarne i białe)

105
Agrest105
Inne0,02(*)0,05(*)
e) Owoce jagodowe i owoce dzikie owoce0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
vi) OWOCE RÓŻNE0,05(*)
Awokado
Banany23
Daktyle
Figi
Kiwi51
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Oliwki (stołowe)0,1(*)
Oliwki (ekstrakcja oliwy)2
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Inne0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,1(*)0,02(*)0,02(*)
Burak ćwikłowy0,5
Marchew0,30,2
Seler - korzeń0,20,1
Chrzan0,1
Karczochy jerozolimskie
Pasternak0,1
Pietruszka-korzeń
Rzodkiewka0,30,20,1
Skorzonera0,2
Słodkie ziemniaki lub bataty
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne0,02(*)0,05(*)0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,1(*)0,02(*)0,05(*)
Czosnek50,50,2
Cebula50,50,2
Szalotki50,50,2
Cebula dymka3
Inne0,02(*)0,05(*)0,02(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate0,1(*)50,52
Pomidory0,53
Papryki
Oberżyny
Inne0,02(*)2
b) Rośliny dyniowate - o skórce jadalnej0,1(*)0,220,11
Ogórki0,5
Korniszony2
Cukinia2
Inne0,05(*)
c) Rośliny dyniowate - o skórce niejadalnej0,1(*)0,50,11
Melony20,3
Dynie
Arbuzy
Inne0,02(*)0,02(*)
d) Słodka kukurydza0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,10,02(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) kwiatostanowe0,1(*)0,02(*)0,0510,02(*)
Brokuły
Kalafior0,1
Inne0,05(*)
b) głowiaste0,1(*)0,02(*)10,02(*)
Kapusta brukselska0,5
Kapusta głowiasta51
Inne0,02(*)0,05(*)
c) liściaste0,1(*)0,02(*)0,510,02(*)
Kapusta pekińska5
Jarmuż
Inne0,02(*)
d) Kalarepa0,1(*)0,02(*)0,10,1(*)0,05(*)0,02(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne0,1(*)0,02(*)10525
Rzeżucha ogrodowa
Roszpunka warzywna
Sałata
Skarola
Inne
b) Szpinak i podobne0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)10,02(*)
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
c) Rukiew wodna0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,30,05(*)0,02(*)
d) Endywia0,1(*)0,02(*)20,20,05(*)2
e) Zioła0,1(*)0,02(*)10520,02(*)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Pietruszka naciowy
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,1(*)0,02(*)
Fasole (ze strąkami)510,52
Fasole (bez strąków)0,1
Groch (ze strąkami)110,11
Groch (bez strąków)0,20,10,3
Inne0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE0,1(*)0,02(*)0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler0,52
Koper
Karczochy
Pory30,5
Rabarbar0,22
Inne0,02(*)0,05(*)0,05(*)
viii) GRZYBY0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
a) Grzyby hodowlane0,1(*)
b) Grzyby dziko rosnące50
3. Warzywa strączkowe0,02(*)0,20,05(*)0,05(*)
Fasola2
Soczewica
Groch30,2
Inne0,1(*)0,02(*)
4. Nasiona roślin oleistych0,02(*)
Siemię lniane100,1
Orzeszki ziemne0,1
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika (łuskane)1
Ziarna słonecznika (niełuskane)
Nasiona rzepaku100,50,50,11
Ziarna soi201
Ziarna gorczycy100,1
Nasiona bawełny0,2
Inne0,1(*)0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)
5. Ziemniaki0,1(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Ziemniaki wczesne0,02(*)
Ziemniaki towarowe5
6. Herbata

(liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)20,1(*)
7. Chmiel (suszony),

łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem

0,1(*)0,1(*)0,1(*)250,1(*)0,1(*)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego.
Pozostałości pestycydów (Camellia sinensis)Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Aldryna/dieldryna (pojedynczo lub zbiorczo jako dieldryna (HEOD))0,02
Endosulfan (suma izomerów alfa i beta oraz siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan)30
HCH0,2
Biphentrin5
Bromopropylat0,1(*)
Kartap20
Chlordan (suma izomerów cis- i trans-)0,02(*)
Dichlorvos0,1(*)
Dikofol20
Dimetoat0,2
Ometoat0,1
Etion2
Fenitrotion0,5
Flucytrynat (suma izomerów)0,1(*)
HCB0,01(*)
Malation (malation i malaoxon jako malation)0,5
Metydation0,1(*)
Monokrotofos0,1(*)
Foksym0,1(*)
Profenofos0,1(*)
Propargit5
Chinalfos2(x)
Fosmet (suma fosmetu i oksofosmetu wyrażona jako fosmet)0,1(*)
(*) Niższy poziom oznaczenia analitycznego

(x) Jeśli ten poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą z mocą od 1 lipca 2000 r., stosowany jest niższy poziom oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  D

1. Acefat
ProduktMRL
Owoce ziarnkowe1
Brzoskwinie 0,2(x)
Śliwki2
Papryki 0,02(*)
Oberżyny 0,5
Ogórki 0,02(*)
Warzywa kwiatostanowe2
Warzywa liściaste 0,02(*)
Fasola (ze strąkami)3
Groch (ze strąkami)3
Fasola (bez strąków) 0,02(*)
Groch (bez strąków) 0,02(*)
Karczochy 0,2
Pory 0,02(*)
Fasola (świeża) 0,02(*)
Groch (świeży) 0,02(*)
Chmiel 0,1(*)

2. Metamidofos

ProduktMRL
Owoce ziarnkowe 0,05
Morele0,1
Brzoskwinie 0,05
Śliwki0,3
Inne owoce pestkowe 0,01(*)
Papryki 0,01(*)
Warzywa kwiatostanowe0,5
Warzywa strączkowe0,5
Warzywa bezstrączkowe 0,01(*)
Karczochy0,1
Pory 0,01(*)
Fasola 0,01(*)
Groch 0,01(*)

3. Vinclozolin

ProduktMRL
Śliwki2
Porzeczki 10
Marchew 0,5
Kiwi 10
Chrzan 0,05(*)
Rzodkiewka 0,05(*)
Brukiew 0,05(*)
Fasola (bez strąków) 0,5
Groch (bez strąków) 0,3
Seler 0,05(*)
Suszony groch i fasola 0,5
Inne nasiona roślin strączkowych 0,05(*)
(*) Jeśli ten poziom nie zostanie potwierdzony lub zmieniony dyrektywą z

mocą od dnia 1 lipca 2000 r., stosowany jest niższy poziom oznaczenia

analitycznego.

(x) Niższy poziom oznaczenia analitycznego

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.