Dyrektywa 2006/92/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, dichlorfosu, etionu i folpetu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.311.31

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 listopada 2006 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2006/92/WE
z dnia 9 listopada 2006 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, dichlorfosu, etionu i folpetu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w środkach spożywczych, przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDP są ustalane na poziomie granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Komisja była informowana, że w odniesieniu do wielu pestycydów obecny NDP może wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się z prośbą do właściwego państwa członkowskiego pełniącego rolę sprawozdawcy o przygotowanie wniosków w sprawie zmian wspólnotowych NDP. Wnioski takie zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(5). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) W związku z tym należy wprowadzić zmiany do załączników do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycje dotyczące kaptanu, dichlorfosu, etionu i folpetu.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A załącznika II dodaje się wiersze dotyczące kaptanu, etionu i folpetu, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

b) w części A załącznika II wiersz dotyczący dichlorfosu zastępuje się tekstem z załącznika II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w załączniku II dodaje się wiersze dotyczące kaptanu i folpetu, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy;

b) w załączniku II wiersze dotyczące dichlorfosu i etionu zastępuje się tekstem z załącznika IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 10 maja 2007 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 11 maja 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego dotyczących dziedziny objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 listopada 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/59/WE (Dz.U. L 175 z 29.6.2006, str. 61).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/62/WE (Dz.U. L 206 z 27.7.2006, str. 27).

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/62/WE.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/85/WE (Dz.U. L 293, 24.10.2006, str. 3).

(5) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
"Kaptan0,02(*)

Zboża

Etion0,01(*)

Zboża

Folpet2 Pszenica, jęczmień 0,02(*)

Pozostałe zboża

(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
"Dichlorfos0,01(*)

Zboża

(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPKaptanFolpet
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające

dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE0,02(*)0,02(*)
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i

innymi mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach

lub bez)

0,02(*)
Migdały0,3
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe0,02(*)
iii) OWOCE ZIARNKOWE3(a)3(a)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele3
Wiśnie i czereśnie52
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i innymi

mieszańcami)

Śliwki1
Pozostałe0,02(*)0,02(*)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,02(*)
Winogrona stołowe0,02(*)
Winogrona do produkcji wina5
b) Truskawki (inne niż dzikie)3(a)3(a)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny3(a)3(a)
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny3(a)3(a)
Pozostałe0,02(*)0,02(*)
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z

wyjątkiem dziko rosnących)

Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)3(a)3(a)
Agrest3(a)3(a)
Pozostałe0,02(*)0,02(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,02(*)0,02(*)
vi) OWOCE RÓŻNE0,02(*)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango2
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,02(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,02(*)
Buraki
Marchew0,1
Maniok
Seler0,1
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,02(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,02(*)
Czosnek
Cebula0,1
Szalotka
Dymka
Pozostałe0,02(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate0,02(*)
Pomidory2(a)2(a)
Papryka0,1
Bakłażan
Ketmia jadalna
Pozostałe0,02(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,02(*)0,02(*)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką1
Melony0,1
Dynie
Arbuzy
Pozostałe0,02(*)
d) Kukurydza cukrowa0,02(*)0,02(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,02(*)
a) Kapustne kwitnące0,02(*)
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste0,02(*)
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe0,02(*)
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa0,05
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata2
Endywia (cykoria endywia)2
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe0,02(*)0,02(*)
b) Szpinak i podobne0,02(*)
Szpinak0,1
Boćwina
Pozostałe0,02(*)
c) Rukiew wodna0,02(*)0,02(*)
d) Cykoria warzywna0,02(*)0,02(*)
e) Zioła0,02(*)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać0,1
Liście selera
Pozostałe0,02(*)
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)
Fasola (w strąkach)2(a)2(a)
Fasola (bez strąków)2(a)2(a)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe0,02(*)0,02(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy
Seler0,1
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por2
Rabarbar
Pozostałe0,02(*)0,02(*)
viii) GRZYBY0,02(*)0,02(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,02(*)0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,02(*)0,02(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (mg/kg)

Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki0,050,1
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane

lub w inny sposób przetwarzane z Camellia

sinensis)

0,05(*)0,05(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

0,05(*)150
(a) Suma kaptanu i folpetu.
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  IV

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDichlorfosEtion
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające

dodatku cukru; orzechy

0,01(*)0,01(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i

innymi mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub

bez)

Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i innymi

mieszańcami)

Śliwki
Pozostałe
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z

wyjątkiem dziko rosnących)

Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce
vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

0,01(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,01(*)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE0,01(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE0,01(*)
a) Rośliny psiankowate
Pomidory
Papryka
Bakłażan
Ketmia jadalna
Pozostałe
b) Dyniowate - z jadalną skórką
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,01(*)
a) Kapustne kwitnące
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne0,01(*)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne0,01(*)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,01(*)
d) Cykoria warzywna0,01(*)
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać2
Liście selera
Pozostałe0,01(*)
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,01(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy
Seler0,1
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe0,01(*)
viii) GRZYBY0,01(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,01(*)0,01(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,01(*)0,02(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki0,01(*)0,01(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane

lub w inny sposób przetwarzane z Camellia

sinensis)

0,02(*)3
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

0,02(*)0,02(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.