Dyrektywa 2003/60/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.155.15

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 czerwca 2003 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2003/60/WE
z dnia 18 czerwca 2003 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/79/WE(2), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2002/79/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 2002 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/79/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2002/100/WE(6), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(7), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2003/39/WE8, w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Istniejące substancje czynne amitrol, dikwat, izoproturon i etofumezat zostały włączone do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG odpowiednio na mocy dyrektyw Komisji 2001/21/WE(8), 2002/18/WE(9) oraz 2002/37/WE(10).

(2) Nowe substancje czynne fenheksamid, acibenzolar-S-metylowy, cykloanilid, piraflufen-etylowy, iprowalikarb, prosulfuron, sulfosulfuron, cynidon etylowy, cyhalofop butylowy, famoksadon, florasulam, metalaksyl-M, pikolinafen oraz flumioksazyn zostały włączone do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG na mocy dyrektyw Komisji 2001/28/WE(11), 2001/87/WE(12), 2002/48/WE(13), 2002/64/WE(14) oraz 2002/81/WE(15).

(3) Włączenie tych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG było oparte na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP).

(4) W przypadku gdy nie istnieje wspólnotowy NDPP ani NDPP, Państwa Członkowskie ustanowią krajowy tymczasowy NDPP, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim środki ochrony roślin zawierające te aktywne substancje będą mogły być dopuszczone.

(5) W odniesieniu do substancji czynnych chlorfenapyru, octanu fentyny oraz wodorotlenku fentyny podjęto decyzje o niewłączaniu ich do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG odpowiednio na mocy decyzji Komisji 2001/697/WE(16), 2002/478/WE(17) oraz 2002/479/WE(18). Powyższe decyzje stanowią, że środki ochrony roślin zawierające te substancje czynne nie są już dopuszczone do stosowania we Wspólnocie. Należy w związku z tym dodać do załączników dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG pozostałości wszystkich tych pestycydów, będących wynikiem stosowania tych środków ochrony roślin, w celu stworzenia możliwości właściwego nadzoru i kontroli ich stosowania oraz ochrony konsumenta.

(6) W celu stworzenia warunków spełnienia uzasadnionych oczekiwań w związku z wykorzystaniem istniejących zapasów pestycydów decyzje Komisji o niewłączaniu tych środków pozostawiają okres na ich stopniowe wycofanie i jest właściwe, aby NDPP, ustalone na podstawie przyjętego założenia, że stosowanie tych substancji nie jest dozwolone we Wspólnocie, nie powinny być stosowane do końca okresu przewidzianego na wycofanie tych substancji.

(7) Wspólnotowe NDPP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są określone i oceniane na podstawie podobnych procedur. Istnieje ograniczona ilość Kodeksowych NDPP dla dikwatu i (octanu lub wodorotlenku) fentinu. Były one rozpatrywane przy ustalaniu NDPP w niniejszej dyrektywie. Kodeksowe NDPP, które będą zalecane w celu wycofania w najbliższej przyszłości, nie były brane pod uwagę. NDPP oparte o kodeksowe NDPP były oceniane w świetle ryzyka dla konsumentów, przy czym nie stwierdzono żadnego ryzyka, używając toksykologicznych punktów końcowych w oparciu o badania dostępne Komisji.

(8) W odniesieniu do włączenia lub wyłączenia z załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG danych substancji czynnych powiązane oceny techniczne i naukowe zostały zakończone w formie kontrolnego sprawozdania Komisji. Sprawozdania oceniające wymienione substancje zostały zakończone w terminach określonych w dyrektywach Komisji cytowanych w ust. 1 i 2 oraz decyzji Komisji cytowanej w ust. 5. Te sprawozdania ustalają dopuszczalny dzienny pobór (DDP) oraz, w razie potrzeby, zaostrzoną dawkę referencyjną (ZDR) dla danych substancji. Przeprowadzono ocenę długotrwałego narażenia konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano tę substancję czynną, zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono także wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(19) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(20) na temat zastosowanej metodologii. Wywnioskowano, że zaproponowane NDPP nie doprowadzą do przekroczenia DDP lub ZDR.

(9) W celu zapewnienia, że konsument jest odpowiednio chroniony przed narażeniem na pozostałości wynikłe z nieupoważnionego użycia środków ochrony roślin, powinien być określony tymczasowy NDPP dla odpowiednich kombinacji produkt/pestycyd na niższym limicie oznaczenia analitycznego.

(10) Ustalanie na poziomie wspólnotowym takich tymczasowych NDPP nie uniemożliwia Państwom Członkowskim ustanawiania tymczasowych NDPP dla substancji z niniejszej dyrektywy zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i jej załącznikiem VI. Przyjmuje się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie tej substancji czynnej. Po tym czasie tymczasowy NDPP stanie się ostateczny.

(11) Dlatego niezbędne jest dodanie do załączników dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG pozostałości wszystkich pestycydów, będących wynikiem stosowania tych środków ochrony roślin, w celu stworzenia możliwości właściwego nadzoru i kontroli ich stosowania oraz ochrony konsumenta. Dlatego powinny być odpowiednio zmienione załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(12) W celu ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydu dla dikwatu na poziomie wspólnotowym niezbędne jest przeniesienie przepisów z dyrektywy 76/895/EWG do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG, usunięcie tych przepisów w dyrektywie 76/895/EWG oraz zmiana niektórych z tych przepisów w świetle postępu naukowo-technicznego, jak również zmian w stosowaniu i zezwoleń na poziomie krajowym i wspólnotowym.

(13) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się wpisy odnoszące się do dikwatu.

Artykuł  2

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów przedstawione w załączniku I do niniejszej dyrektywy dodaje się do części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG.

Artykuł  3

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów przedstawione w załącznikach II oraz III do niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika II A i B do dyrektywy 86/363/EWG.

Artykuł  4

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów przedstawione w załączniku IV do niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG.

Artykuł  5

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 30 czerwca 2003 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących wodorotlenku fentyny, octanu fentyny i chlorfenapyru, które mają być wprowadzone w życie do dnia 30 czerwca 2004 r. Niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy z mocą od dnia 1 lipca 2003 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących wodorotlenku fentyny, octanu fentyny oraz chlorfenapyru, które stosuje się do dnia 1 lipca 2004 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie następnego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 czerwca 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26.

(2) Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(6) Dz.U. L 2 z 7.1.2003, str. 33.

(7) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(8) Dz.U. L 124 z 20.5.2003, str. 30.

(9) Dz.U. L 69 z 10.3.2001, str. 17.

(10) Dz.U. L 55 z 26.2.2002, str. 29.

(11) Dz.U. L 117 z 4.5.2002, str. 10.

(12) Dz.U. L 113 z 24.4.2001, str. 5.

(13) Dz.U. L 276 z 19.10.2001, str. 17.

(14) Dz.U. L 148 z 6.6.2002, str. 19.

(15) Dz.U. L 189 z 18.7.2002, str. 27.

(16) Dz.U. L 276 z 12.10.2002, str. 28.

(17) Dz.U. L 249 z 19.9.2001, str. 19.

(18) Dz.U. L 164 z 22.6.2002, str. 41.

(19) Dz.U. L 164 z 22.6.2002, str. 43.

(20) Wytyczne w zakresie przewidywania spożycia pozostałości pestycydu (zmienione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się NDPPPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Cynidonu etylowy (suma cinidonu etylowego i jego E-izomeru)Cyhalofop butylowy (suma cyhalofopu butylowego i jego wolnych kwasów)FamoksadonFlorasulamFlumioksazynaMetalaksyl-MPikolinafenIprowalikarb
ZBOŻA0,1(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Jęczmień0,2(p)
Gryka
Kukurydza0,02(*)(p)
Proso
Owies
Ryż0,02(*)(p)
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Pozostałe zboża0,1(p)
Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się NDPPPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
ProsulfuronSulfosulfuronFenheksamidAcibenzolar-S-metylowyCykloanilidPiraflufenetylowyAmitrolDikwat
ZBOŻA0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)(p)
Jęczmień10(p)
Gryka
Kukurydza1(p)
Proso1(p)
Owies2(p)
Ryż
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Pozostałe zboża0,05(*)(p)
Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się NDPPPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
IzoproturonEtofumezat (suma etofumezatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumezat)ChlorfenapyrOctan fentynyWodorotlenek fentyny
ZBOŻA0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
Jęczmień
Gryka
Kukurydza
Proso
Owies
Ryż
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Pozostałe zboża
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14

lipca 2007 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Najwyższe dopuszczalne poziomy mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydówW tłuszczu zawartym w mięsie, przetworach mięsa, podrobach oraz tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4)Dla mleka krowiego i pełnego mleka krowiego śmietankowego wymienionych w załączniku I w objętych kodami CN 0401: dla pozostałych środków spożywczych w ramach kodów CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z przypisami(2)(4)W świeżych jajach bez skorupek, dla jaj ptaków i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0407 00 i 0408(3)(4)
Cyklanid0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14

lipca 2007 r.

(1) W przypadku środków spożywczych o 10 % lub niższej zawartości tłuszczu w masie pozostałość dotyczy

całkowitej masy żywności bez kości. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom stanowi jedną

dziesiątą wartości dotyczącej zawartości tłuszczu, lecz nie może niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Ustalając pozostałości w surowym mleku krowim i pełnotłustym mleku krowim, wagowa zawartość tłuszczu w

wysokości 4 % powinna być uwzględniana jako podstawa.

Dla surowego mleka i pełnotłustego mleka innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości wyraża się na

podstawie tłuszczu.

Dla innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00, i

0406:

- o zawartości tłuszczu w masie niższej niż 2 %, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się jako połowę

poziomu ustalonego dla surowego mleka i pełnego mleka śmietankowego,

- o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej 2 % lub więcej, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w

mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach, maksymalny poziom stanowi 25-krotność poziomu dla surowego

mleka oraz mleka pełnotłustego.

(3) Dla jaj i produktów jajczarskich o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % maksymalny poziom wyraża się w

mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest dziesięciokrotnie wyższy niż

najwyższy dopuszczalny poziom dla jaj.

(4) Przypisów 1, 2 oraz 3 nie stosuje się w przypadkach, w których jest wskazany niższy poziom oznaczenia

analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
W mięsie, w tym w tłuszczu, w przetworach z mięsa, podrobach oraz tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 oraz 1602Dla mleka i produktów mleczarskich wymienionych na liście stanowiącej załącznik I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 oraz 0406W świeżych jajach bez skorupek, dla jaj ptaków i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0407 00 oraz 0408
Famoksadon0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Sulfosulfuron0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Fenheksamid0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Acibenzolar-S-metylowy0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Dikwat0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Izoproturon0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Etofumezat (suma etofumezatu i metabolitu 2,3- dihydro-3,3-dimetyl-2- okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumezat)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14

lipca 2007 r.

ZAŁĄCZNIK  IV

Grupy i przykłady pojedynczych

produktów, dla

których stosuje się

NDPP

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Cinidon etylowy (suma cinidonu etylowego i jego E-iso-meru)Cyhalofop butylowy (suma cyhalofop butylowego i jego wolnych kwasów)FamoksadonFlorasulamFlumioksazynaMetalaksyl-M zawierający inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)PikolinafenIprowalikarbProsul-furonSulfo-sulfuronFenheksamidAcibenzolar-S-metylowyCyklanidPyraflufen etylowyAmitroleDikwatIzoproturonEtofumezat

(suma

etofumezatu i metaboli2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanutu wyrażonego

jako etofumezat)

ChlorfenapyrOctan fentynuWodorotlenek fentynu
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy0,050,020,050,050,020,050,050,050,050,050,050,050,05
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(*)(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE0,020,010,50,050,050,020,020,01
(*)(p)(*)(p)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)0,020,10,020,050,050,10,01
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe0,1(*)(p)
Makadamia
Pekanowe
Orzeszki sosnowe
Pistacjowe
Orzechy włoskie
Pozostałe0,02(p)
iii) OWOCE ZIARNKOWE0,02(*)(p)0,01(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)(p)
Jabłka
Gruszki0,02(*)(p)
Pigwy
Pozostałe0,02(*)(p)
iv) OWOCE PESTKOWE0,02(*)(p)0,01(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)(p)
Morele
Wiśnie5(p)
Brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne mieszańce)
Śliwki2(p)
Pozostałe0,05(*)(p)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE0,010,020,020,01
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina2125
(p)(p)(p)(p)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji win
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,020,30,055
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(p)
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie)0,020,020,0510
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(p)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówki jeżyny z maliną
Maliny
Pozostałe
d) Drobne owoce i owoce jagodowe (inne niż dzikie)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Borówki5(p)
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)5
(p)
Agrest5(p)
Inne0,05(*)(p)
e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
vi) RÓŻNE0,02(*)(p)0,01(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)
Awokado
Banany0,1(p)
Daktyle
Figi
Kiwi10(p)
Kumkwaty
Liczi
Mango0,5(p)
Oliwki0,05(p)
Marakuja
Ananasy
Papaja
Inne0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)(p)
2. Warzywa,0,050,020,010,050,050,020,050,050,020,010,050,050,050,050,05
świeże lub(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(*)(*)
niegotowane,
zamrożone lub
suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,020,050,050,020,05
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)
Burak ćwikłowy0,1(p)
Marchew0,1(p)
Seler - korzeń
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Skorzonera
Ziemniaki słodkie
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,02(*)(p)0,05(*)(p)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Cebula dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA0,050,05
OWOCOWE(*)(p)(*)(p)
a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,2(p)0,2(p)11(p)1(p)
Papryki0,5(p)
Oberżyny0,2(p)
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)
b) Dyniowate - o skórce jadalnej0,050,02
(*)(p)(*)(p)
Ogórki0,2(p)0,5(p)0,1
Korniszony0,1
Cukinia0,2(p)0,1
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
c) Dyniowate - o skórce niejadalnej0,050,02
(*)(p)(*)(p)
Melony0,3(p)0,05(p)0,1
Dynie
Arbuzy0,05(p)0,1
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
d) Kukurydza słodka0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
a) Kapusta kwitnąca
Brokuły0,05(p)
Kalafior0,05(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
b) Kapusty głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta0,05(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
c) Kapusty liściaste
Kapusta chińska
Jarmuż0,2(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
d) Kalarepa0,02(*)(p)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata2(p)1(p)
Skarola1(p)
Pozostałe0,02(*)(p)0,05(*)(p)
b) Szpinak i podobne0,05(*)(p)
Szpinak0,05(p)
Burak liściowy
(boćwina)
Pozostałe0,02(*)(p)
c) Rzeżucha ogrodowa0,02(*)(p)0,05(*)(p)
d) Endywia0,3(p)0,05(*)(p)
e) Zioła0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,050,020,020,010,050,020,050,050,050,050,050,020,050,020,010,050,050,050,050,05
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(*)(*)
Fasola0,2(p)
Soczewica
Groszek zielony0,2(p)
Inne0,05(*)(p)
4. Materiał

siewny roślin oleistych

0,1(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,05(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)
Materiał siewny siemienia lnianego5(p)
Orzeszki ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Materiał siewny
słonecznika
Materiał siewny rzepaku
Soja0,5(p)
Materiał siewny gorczycy

Materiał siewny bawełny

0,2
(p)
Pozostałe0,05(*)(p)0,1(*)(p)
5. Ziemniaki0,050,020,020,010,050,020,050,050,020,050,050,020,050,020,010,050,050,050,050,050,05
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(*)(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, z liści Camellia sinensis)0,10,050,050,10,10,050,10,10,10,10,10,050,10,050,020,10,10,10,10,10,1
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem0,10,050,050,10,1100,10,10,10,10,10,050,10,050,020,10,10,10,10,10,1
(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(p)(*)(*)(p)(*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy maksymalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14 lipca 2007 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.