Dyrektywa 2006/59/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.175.61

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 czerwca 2006 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2006/59/WE
z dnia 28 czerwca 2006 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości karbarylu, deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu, metydationu i oksamylu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(4), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w produktach przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDP są ustalane na granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Komisja była informowana, że w odniesieniu do wielu pestycydów obecny NDP może wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się z prośbą do właściwego państwa członkowskiego pełniącego rolę sprawozdawcy o przygotowanie wniosków w sprawie zmian wspólnotowych NDP. Wnioski takie zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(6). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP, gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(5) Gdzie jest to właściwe, ostre narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycje dotyczące karbarylu i fenitrotionu.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A załącznika II dodaje się wiersz dla oksamylu, jak określono w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

b) w części A załącznika II wiersze odnoszące się do deltametryny i metydationu zastępuje się tekstem z załącznika II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A załącznika II dodaje się wiersz dla karbarylu, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy;

b) w części B załącznika II wiersz odnoszący się do deltametryny zastępuje się tekstem z załącznika IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w załączniku II dodaje się wiersze dla karbarylu i oksamylu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy;

b) w załączniku II wiersze odnoszące się do deltametryny, endosulfanu, fenitrotionu i metydationu zastępuje się tekstem z załącznika VI do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  5
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 29 grudnia 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy.

Niezwłocznie przedstawiają one Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 30 grudnia 2006 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących oksamylu, które są stosowane od dnia 30 grudnia 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odesłania ustalany jest przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przedstawiają Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego, które przyjmują w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 czerwca 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/70/WE (Dz.U. L 276 z 21.10.2005, str. 35).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/30/WE (Dz.U. L 75 z 14.3.2006, str. 7).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/30/WE.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/53/WE (Dz.U. L 154 z 8.6.2006, str. 11).

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/45/WE (Dz.U. L 130 z 18.5.2006, str. 27).

(6) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozostałości pestycydów Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
"Oksamyl0,01(*)(p)

ZBOŻA

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie

z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się

ostateczny od 19 lipca 2010 r., chyba że zostanie zmieniony.".

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydówNajwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
"Deltametryna2

ZBOŻA

Metydation0,02(*)

ZBOŻA

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydówNajwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I, objętych kodem CN nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4)dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4)dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408 (3) (4)
"Karbaryl0,05(*)0,05(*)0,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

ZAŁĄCZNIK  IV

Pozostałości pestycydówNajwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg
dla tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 (1) (4)dla mleka krowiego i pełnotłustego mleka krowiego wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z (2) (4)dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408 (3) (4)
"Deltametryna (cis-deltametryna)(a)wątroba i nerki 0,03(*), drób i produkty drobiowe 0,1, pozostałe 0,50,050,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 listopada 2007 r. w oczekiwaniu na zmianę

załącznika III do dyrektywy 91/414/EWG i powtórnej rejestracji preparatów

zawierających deltametrynę na poziomie krajowym.".

ZAŁĄCZNIK  V

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDPKarbarylOksamyl(b)
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające

dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE0,05(*)
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi

mieszańcami)

0,02(p)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe0,01(*)(p)
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub

bez)

0,05(*)0,01(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE0,05(*)0,01(*)(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE0,05(*)0,01(*)(p)
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i

podobnymi mieszańcami)

Śliwki
Pozostałe
v) JAGODY I DROBNE OWOCE0,05(*)0,01(*)(p)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż

dzikie)

Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce
vi) OWOCE RÓŻNE0,01(*)(p)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)5
Oliwki (do produkcji oliwy)5
Papaja Owoce męczennicy
Ananasy Granaty Pozostałe0,05(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

0,05(*)0,01(*)(p)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pochrzyn
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05(*)0,01(*)(p)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,50,02(p)
Papryka0,02(p)
Bakłażan0,02(p)
Ketmia jadalna (okra)
Pozostałe0,05(*)0,01(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,05(*)
Ogórek0,02(p)
Korniszon0,02(p)
Cukinia0,03(p)
Pozostałe0,01(*)(p)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,05(*)0,01(*)(p)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,01(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(*)0,01(*)(p)
a) Kapustne kwitnące
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,05(*)0,01(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria warzywna
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,05(*)0,01(*)(p)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,05(*)0,01(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY0,05(*)0,01(*)(p)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,05(*)0,01(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,05(*)0,02(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki0,05(*)0,01(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub

w inny sposób przetwarzane z Camellia sinensis)

0,1(*)0,02(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

0,1(*)0,02(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z

art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny

od dnia 19 lipca 2010 r., chyba że zostanie zmieniony.

(b) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 stycznia 2008 r. w oczekiwaniu na

przedłożenie danych z badań.".

ZAŁĄCZNIK  VI

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDPDeltametryna (cisdeltametryna)(a)Endosulfan (suma alfa- i betaizomerów oraz siarczanu endosulfanu wyrażona jako endosulfan)FenitrotionMetydation
"1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie,

niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,01(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE0,05(*)0,05(*)2
Grejpfrut
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z

klementynkami i innymi

mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w

łupinach lub bez)

0,05(*)0,1(*)0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE0,02(*)
Jabłka0,2
Gruszki0,3
Pigwy
Pozostałe0,10,05(*)
iv) OWOCE PESTKOWE0,05(*)
Morele
Wiśnie i czereśnie0,2
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami

i podobnymi mieszańcami)

0,05
Śliwki0,2
Pozostałe0,10,02(*)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do

produkcji wina

0,20,50,02(*)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,20,05(*)0,02(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,05(*)0,02(*)
Jeżyny0,5
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny0,5
Pozostałe0,05(*)
d) Inne drobne owoce i jagody

(inne niż dzikie)

0,05(*)0,02(*)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i

czarna)

0,5
Agrest0,2
Pozostałe0,05(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,05(*)0,05(*)0,02(*)
vi) OWOCE RÓŻNE0,05(*)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi0,2
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)11
Oliwki (do produkcji oliwy)11
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,05(*)0,02(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone

lub suszone

0,01(*)0,02(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,05(*)0,05(*)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05(*)
Czosnek0,1
Cebula0,1
Szalotka0,1
Dymka0,1
Pozostałe0,05(*)
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH
a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,30,5
Papryka1
Bakłażan0,3
Ketmia jadalna (okra)0,3
Pozostałe0,20,05(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,20,05(*)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,20,05(*)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,05(*)0,05(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(*)
a) Kapustne kwitnące0,1
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste0,1
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe0,5
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa0,05(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE0,05(*)
a) Sałata i podobne0,5
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne0,5
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,05(*)
d) Cykoria warzywna0,05(*)
e) Zioła0,5
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,20,05(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,05(*)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włosk
Karczochy kuliste0,1
Por0,2
Rabarbar
Pozostałe0,05(*)
viii) GRZYBY0,05(*)0,05(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych10,05(*)0,01(*)0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,01(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku0,10,05
Ziarna soi0,5
Nasiona gorczycy0,1
Nasiona bawełny5
Nasiona konopi
Pozostałe0,05(*)0,1(*)0,02(*)
5. Ziemniaki0,05(*)0,05(*)0,01(*)0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone,

fermentowane lub w inny sposób

przetwarzane z Camellia sinensis)

5300,50,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu

i niezagęszczony proszek

50,1(*)0,02(*)0,1(*)
(a) Tymczasowy NDP ważny do dnia 1 listopada 2007 r. w oczekiwaniu na zmianę załącznika III do dyrektywy

91/414/EWG i powtórnej rejestracji preparatów zawierających deltametrynę na poziomie krajowym.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.