Rozporządzenie 2016/1726 zmieniające załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do karwonu, fosforanu diamonu, Saccharomyces cerevisiae szczep LAS02 i serwatki

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.261.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 września 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/1726
z dnia 27 września 2016 r.
zmieniające załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do karwonu, fosforanu diamonu, Saccharomyces cerevisiae szczep LAS02 i serwatki
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dla karwonu, fosforanu diamonu, Saccharomyces cerevisiae szczep LAS02 i serwatki nie ustalono żadnych szczególnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP). Ponieważ substancje te nie zostały ujęte w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, zastosowanie ma wartość domyślna wynosząca 0,01 mg/kg określona w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do karwonu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") uznał 2 , że należy włączyć karwon (d-/l-karwon w proporcji przynajmniej 100:1) do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Fosforan diamonu jest zatwierdzony jako substancja podstawowa zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 3 . W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2016/548 4 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4) W odniesieniu do Saccharomyces cerevisiae szczep LAS02 Urząd uznał 5 , że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5) Serwatka jest zatwierdzona jako substancja podstawowa zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009. W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2016/560 6 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dodaje się w kolejności alfabetycznej pozycje w brzmieniu:

"fosforan diamonu"

"karwon *

"Saccharomyces cerevisiae szczep LAS02"

"serwatka".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 września 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.)
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2016 r. Oświadczenie w sprawie oceny stosowania w pestycydach substancji czynnej karwon (d-/l-karwon w proporcji przynajmniej 100:1) w celu włączenia jej do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Dziennik EFSA 2016; 14(2):4405. 14 s. doi:10.2903/j.efsa.2016.4405.
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/548 z dnia 8 kwietnia 2016 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej fosforan diamonu, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 95 z 9.4.2016, s. 1).
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2015 r. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Saccharomyces cerevisiae LAS02" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Saccharomyces cerevisiae LAS02). Dziennik EFSA 2015; 13(12):4322. 29 s. doi:10.2903/j.efsa.2015.4322.
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/560 z dnia 11 kwietnia 2016 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej serwatka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 96 z 12.4.2016, s. 23).
* W momencie włączenia do załącznika IV zalecenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności odnosi się do obecnych zastosowań. Jeżeli przewiduje się nowe zastosowania, wpływ na poziom narażenia konsumentów musi zostać ponownie rozpatrzony przez upoważniające państwo członkowskie.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.