Rozporządzenie 2016/143 zmieniające załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do COS-OGA, cerewisanu, wodorotlenku wapnia, lecytyn, Salix spp cortex, octu, fruktozy, wirusa mozaiki pepino, szczep CH2, izolat 1906, Verticillium albo-atrum, izolat WCS850 oraz Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.28.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 lutego 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/143
z dnia 18 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do COS-OGA, cerewisanu, wodorotlenku wapnia, lecytyn, Salix spp cortex, octu, fruktozy, wirusa mozaiki pepino, szczep CH2, izolat 1906, Verticillium albo-atrum, izolat WCS850 oraz Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Nie określono szczegółowych NDP w odniesieniu do COS-OGA, cerewisanu, wodorotlenku wapnia, lecytyn, Salix spp cortex, octu, fruktozy, wirusa mozaiki pepino, szczep CH2, izolat 1906, Verticillium albo-atrum, izolat WCS850 ani Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747. Ponieważ substancje te nie zostały ujęte w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, zastosowanie ma wartość wzorcowa wynosząca 0,01 mg/kg określona w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do COS-OGA Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") uznał 2 , że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) W odniesieniu do cerewisanu Urząd uznał 3 , że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4) W odniesieniu do wirusa mozaiki pepino, szczep CH2, izolat 1906 Urząd uznał 4 , że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5) Wodorotlenek wapnia jest zatwierdzony jako substancja podstawowa zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5 . W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/762 6 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Substancja podstawowa "lecytyny" jest zatwierdzona zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009. W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1116 7 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Substancja "Salix spp cortex" jest zatwierdzona jako substancja podstawowa zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009. W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1107 8 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Ocet jest zatwierdzony jako substancja podstawowa zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009. W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1108 9 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Fruktoza jest zatwierdzona jako substancja podstawowa zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009. W świetle rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/1392 10 Komisja uznaje, że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Izolat WCS850 Verticillium albo-atrum został włączony do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG dyrektywą Komisji 2008/113/WE 11 i uznaje się go za zatwierdzony na mocy rozporządzenia (WE) nr 1107/2009. Naturalne narażenie na izolat WCS850 Verticillium albo-atrum jest znacznie wyższe od narażenia związanego ze stosowaniem tej substancji jako środka ochrony roślin. Urząd uznał 12 , że nie wiadomo, aby izolat WCS850 Verticillium albo-atrum był chorobotwórczy dla ludzi, i że nie wytwarza on żadnych istotnych toksyn ani drugorzędnych metabolitów podczas procesu produkcji. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1316/2014 13 zatwierdzono substancję czynną Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747. Urząd uznał 14 , że jeżeli chodzi o ocenę ryzyka spożycia przez konsumentów, brak jest pewnych informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W sprawozdaniu z przeglądu dotyczącym tej substancji 15 stwierdzono, że nie jest ona chorobotwórcza dla ludzi i że nie oczekuje się, aby wytwarzała toksyny, które byłyby istotne dla zdrowia ludzi. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dodaje się w kolejności alfabetycznej pozycje w brzmieniu: "COS-OGA", "cerewisan", "wodorotlenek wapnia", "lecytyny", "Salix spp cortex", "ocet", "fruktoza", "wirus mozaiki pepino, szczep CH2, izolat 1906", "Verticillium albo-atrum, izolat WCS850" oraz "Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2014 r. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance COS-OGA" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej COS-OGA). Dziennik EFSA 2014; 12(10):3868, 39 s.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2014 r. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance cerevisane (cell walls of Saccharomyces cerevisiae strain LAS117)" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej cerewisan (ściany komórkowe Saccharomyces cerevisiae, szczep LAS117). Dziennik EFSA 2014; 12(6):3583, 39 s.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Pepino mosaic virus strain CH2 isolate 1906" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej wirusa mozaiki pepino, szczep CH2, izolat 1906). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3977, 25 s.
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/762 z dnia 12 maja 2015 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej wodorotlenek wapnia, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 120 z 13.5.2015, s. 6).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/1116 z dnia 9 lipca 2015 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej lecytyny, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 182 z 10.7.2015, s. 26).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/1107 z dnia 8 lipca 2015 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej Salix spp cortex zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 181 z 9.7.2015, s. 72).
9 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/1108 z dnia 8 lipca 2015 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej ocet, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 181 z 9.7.2015, s. 75).
10 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/1392 z dnia 13 sierpnia 2015 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej fruktozy zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 215 z 14.8.2015, s. 34).
11 Dyrektywa Komisji 2008/113/WE z dnia 8 grudnia 2008 r. zmieniająca dyrektywę Rady 91/414/EWG w celu włączenia do niej niektórych mikroorganizmów jako substancji czynnych (Dz.U. L 330 z 9.12.2008, s. 6).
12 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Verticillium albo-atrum (strain WCS850)" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Verticillium albo-atrum, szczep WCS850). Dziennik EFSA 2013; 11(1):3059. [22 s.].
13 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1316/2014 z dnia 11 grudnia 2014 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747 zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 i umożliwienia państwom członkowskim przedłużenia tymczasowych zezwoleń przyznanych na tę substancję czynną (Dz.U. L 355 z 12.12.2014, s. 1).
14 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, 2014 r. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum strain D747" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747). Dziennik EFSA 2014; 12(4):3624, 29 s.
15 Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum, szczep D747 [sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz na posiedzeniu w dniu 10 października 2014 r.] SANCO/11391/2014 - wer. 1, 10 października 2014 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.