Rozporządzenie 2016/75 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.16.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 stycznia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/75
z dnia 21 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fosetylu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Definicja pozostałości do celów monitorowania mająca zastosowanie do fosetylu obejmuje związek macierzysty - fosetyl, produkt rozpadu - kwas fosfonowy i ich sole. Sole kwasu fosfonowego są nazywane fosfonianami.

(3) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 991/2014 2 zmieniono załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, ustanawiając tymczasowe NDP fosetylu w celu uniknięcia poważnych zakłóceń na rynku w handlu niektórymi produktami. Te tymczasowe NDP ustalono w oparciu o dostępne dane z monitoringu i oświadczenie 3 Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", w którym stwierdził on, że oczekuje się, iż proponowane tymczasowe NDP zapewnią wystarczającą ochronę konsumentów.

(4) Niektóre tymczasowe NDP ustanowione rozporządzeniem (UE) nr 991/2014 mają zastosowanie tylko do dnia 31 grudnia 2015 r., po którym powinien mieć zastosowanie dotychczasowy NDP w wysokości 2 mg/kg, który odpowiada granicy oznaczalności, ponieważ oczekiwano, że do tego momentu wejdą w życie środki mające na celu zapobieganie występowaniu pozostałości fosfonianów w odnośnych uprawach w kolejnych sezonach wegetacyjnych. Komisja otrzymała jednak od podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze informacje wskazujące, że w przypadku niektórych produktów należących do grupy orzechów z drzew orzechowych, przewidziany okres jest niewystarczający do wejścia tych środków w życie. Dane z monitorowania wskazują na dalszą obecność fosfonianów w produktach lub na ich powierzchni na poziomach wyższych niż 2 mg/kg.

(5) Partnerzy handlowi Unii poinformowali Komisję o trwających wysiłkach i harmonogramach mających na celu wygenerowanie danych z nadzorowanych badań pozostałości z myślą o złożeniu wniosku dotyczącego NDP w odniesieniu do produktów należących do grupy orzechów z drzew orzechowych zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) W celu uniknięcia poważnych zakłóceń na rynku w handlu tymi produktami należącymi do grupy orzechów z drzew orzechowych oraz z powodu niezidentyfikowania ryzyka dla konsumentów na podstawie aktualnych danych naukowych, należy zmienić datę zakończenia obowiązywania tych tymczasowych NDP fosetylu. Takie tymczasowe NDP powinny mieć zastosowanie do czasu, gdy oceniony i zatwierdzony zostanie wniosek w sprawie NDP zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Biorąc pod uwagę informacje otrzymane z trwających nadzorowanych prób pozostałości i planowane złożenie takiego wniosku, wejścia w życie decyzji w sprawie tego wniosku oczekuje się nie później niż w dniu 1 marca 2019 r.

(7) Na podstawie oświadczenia Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że stosowne zmiany NDP spełniają wymogi określone w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9) NDP w odniesieniu do wielu produktów, w tym niektórych produktów należących do grupy orzechów z drzew orzechowych, zmieniono rozporządzeniem (UE) nr 991/2014, a datą zakończenia obowiązywania tych tymczasowych NDP jest dzień 31 grudnia 2015 r. W odniesieniu do produktów należących do grupy orzechów z drzew orzechowych niniejszym rozporządzeniem ustanawia się NDP na dodatkowy okres na takim samym poziomie jak poziom przewidziany w rozporządzeniu (UE) nr 991/2014. W trosce o pewność prawa niniejsze rozporządzenie powinno być zatem stosowane od dnia 1 stycznia 2016 r.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w części A kolumna dotycząca fosetylu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Fosetyl Al (suma fosetylu,

kwasu fosfonowego i ich soli,

wyrażona jako fosetyl)

(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe75
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały75 (+)
0120020Orzechy brazylijskie2 (*)
0120030Orzechy nerkowca75 (+)
0120040Kasztany jadalne2 (*)
0120050Orzechy kokosowe2 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej75 (+)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej75 (+)
0120080Orzechy pekan2 (*)
0120090Orzeszki piniowe2 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe75 (+)
0120110Orzechy włoskie75 (+)
0120990Pozostałe2 (*)
0130000Owoce ziarnkowe75
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe2 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona100
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki75
0153000c) owoce leśne2 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody2 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką2 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)150
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska2 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna2 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska2 (*)
0162050Caimito2 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej2 (*)
0162990Pozostałe2 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado50
0163020Banany2 (*)
0163030Mango2 (*)
0163040Papaja2 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu2 (*)
0163060Czerymoja2 (*)
0163070Gujawa/Gruszla2 (*)
0163080Ananasy50
0163090Owoce chlebowca2 (*)
0163100Owoce duriana właściwego2 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany2 (*)
0163990Pozostałe2 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki30
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste2 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki2 (*)
0213020Marchew2 (*)
0213030Seler zwyczajny2 (*)
0213040Chrzan pospolity2 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty2 (*)
0213060Pasternak2 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej2 (*)
0213080Rzodkiew25
0213090Kozibród porolistny/Salsefia2 (*)
0213100Brukiew/Karpiel2 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna2 (*)
0213990Pozostałe2 (*)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek2 (*)
0220020Cebula50
0220030Szalotka2 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka30
0220990Pozostałe2 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory100
0231020Papryka roczna130
0231030Oberżyny/Bakłażany100
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra2 (*)
0231990Pozostałe2 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką75
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką75
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa5
0239000e) pozostałe warzywa owocowe5
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)10
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe75
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak75
0252020Portulaka pospolita2 (*)
0252030Boćwina15
0252990Pozostałe2 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki2 (*)
0254000d) rukiew wodna2 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska75
0256000f) zioła, kwiaty jadalne75
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe2 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi2 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie2 (*)
0270030Seler2 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski2 (*)
0270050Karczochy zwyczajne50
0270060Pory30
0270070Rabarbar2 (*)
0270080Pędy bambusa2 (*)
0270090Rdzenie palmowe2 (*)
0270990Pozostałe2 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty2 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne2 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH2 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE2 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA2 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty2 (*)
0620000Ziarna kawy2 (*)
0630000Napary ziołowe z500
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe2 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański2 (*)
0700000CHMIEL1 500
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne400
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe400
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe400
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja400
0840020Imbir400
0840030Kurkuma400
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe400
0850000Przyprawy pączkowe400
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych400
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona400
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego2 (*)
0900020Trzcina cukrowa2 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie75
0900990Pozostałe2 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z0,5 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tkanka tłuszczowa
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie
1016020Tkanka tłuszczowa
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tkanka tłuszczowa
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe
1020000Mleko0,1 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,1 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,5 (*)
1050000Płazy i gady0,5 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,5 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,5 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Fosetyl Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl)
(+) NDP obowiązujący do dnia 1 marca 2019 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 2 (*), chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem.
0120010 Migdały
0120030 Orzechy nerkowca
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120100 Pistacje
0120110 Orzechy włoskie
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 991/2014 z dnia 19 września 2014 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 279 z 23.9.2014, s. 1).
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; oświadczenie w sprawie oceny ryzyka spożycia w odniesieniu do proponowanych tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (t-NDP) fosetylu Al w niektórych uprawach. Dziennik EFSA 2014; 12(5):3695, 22 s.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.