Rozporządzenie 2016/46 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.12.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 stycznia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/46
z dnia 18 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 16 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) oksadiksylu i spinetoramu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Jeżeli chodzi o oksadiksyl, w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 zmienionym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 592/2012 2 ustanowiono tymczasowe NDP w odniesieniu do kilku produktów ze względu na utrzymywanie się tej substancji czynnej w glebie. Komisja zwróciła się do państw członkowskich o wymianę danych z monitorowania występowania wspomnianej substancji w produktach, których to dotyczy. Z przedłożonych danych wynika, że poziomy pozostałości w porach i w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych nie przekraczają już odpowiednich granic oznaczalności. Należy zatem obniżyć tymczasowe NDP do tych wartości. Pozostałości oksadiksylu występują natomiast nadal w naci pietruszki, selerze oraz w grupie sałat i warzyw sałatowych. Z danych z monitorowania wynika, że tymczasowy NDP wynoszący 0,05 mg/kg stanowi właściwą odpowiedź na występowanie oksadiksylu w tych towarach. Należy zatem obniżyć te tymczasowe NDP do wartości 0,05 mg/kg. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) Jeżeli chodzi o spinetoram, NDP ustalony przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (CXL) w odniesieniu do mięsa ssaków innych niż ssaki morskie został włączony do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 rozporządzeniem Komisji (UE) nr 459/2010 3 . Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 212/2013 4 zastąpiono załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W szczególności we wspomnianym załączniku I zastąpiono wpis dotyczący "mięsa ssaków" wpisem dotyczącym "mięśni ssaków" (kody 1011010, 1012010, 1013010, 1014010, 1015010 i 1017010). W tamtym czasie nie dostosowano NDP w sposób odzwierciedlający zmienione kategorie. Ponieważ wspomniana substancja jest rozpuszczalna w tłuszczach i spodziewane jest występowanie pozostałości w matrycach tłuszczowych, należy dokonać takiego dostosowania poprzez skorygowanie NDP w odniesieniu do grupy tkanki tłuszczowej ssaków i grupy mięśni ssaków.

(4) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP dokonaną niniejszym rozporządzeniem i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(7) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane przed dniem 8 lutego 2016 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące oksadiksylu i spinetoramu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)OksadiksylSpinetoram (XDE-175)
(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,2
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,05 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,2
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,2
0140020Czereśnie0,05 (*)
0140030Brzoskwinie0,3
0140040Śliwki0,05 (*)
0140990Pozostałe0,05 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,5
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,2
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny0,05 (*)
0153020Jeżyny popielice0,05 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,8
0153990Pozostałe0,05 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,2
0154020Żurawiny0,05 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,05 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,05 (*)
0154050Róża dzika0,05 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,05 (*)
0154070Głóg włoski0,05 (*)
0154080Bez czarny0,05 (*)
0154990Pozostałe0,05 (*)
0160000Owoce różne z0,05 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,05 (*)
0211000a) ziemniaki
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek0,05 (*)
0220020Cebula0,05 (*)
0220030Szalotka0,05 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,8
0220990Pozostałe0,05 (*)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) rośliny psiankowate0,5
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,2
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,05 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,05 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)0,05 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,05 (+)
0251010Roszpunka warzywna0,05 (*)
0251020Sałaty10
0251030Endywia o liściach szerokich0,05 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,05 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,05 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,05 (*)
0251070Gorczyca sarepska0,05 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,05 (*)
0251990Pozostałe0,05 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,05 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,05 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,05 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)0,05 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)
0256010Trybula0,01 (*)
0256020Szczypiorek0,01 (*)
0256030Liście selera0,01 (*)
0256040Pietruszka - nać0,05 (+)
0256050Szałwia lekarska0,01 (*)
0256060Rozmaryn lekarski0,01 (*)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,01 (*)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,01 (*)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,01 (*)
0256100Estragon0,01 (*)
0256990Pozostałe0,01 (*)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)0,1
0260020Fasola (bez strąków)0,05 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,1
0260040Groch (bez strąków)0,05 (*)
0260050Soczewica0,05 (*)
0260990Pozostałe0,05 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,05 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler0,05 (+)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,05 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,05 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,05 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02 (*)0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,05 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,02 (*)0,1 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,02 (*)0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,02 (*)0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,02 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,02 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,02 (*)0,1 (*)
0840020Imbir0,02 (*)0,1 (*)
0840030Kurkuma0,02 (*)0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)
0840990Pozostałe0,02 (*)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,02 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,02 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,02 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,05 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,01 (*)
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)
1011020Tkanka tłuszczowa0,2
1011030Wątroba0,01 (*)
1011040Nerka0,01 (*)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1011990Pozostałe0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)
1012020Tkanka tłuszczowa0,2
1012030Wątroba0,01 (*)
1012040Nerka0,01 (*)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1012990Pozostałe0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)
1013020Tkanka tłuszczowa0,2
1013030Wątroba0,01 (*)
1013040Nerka0,01 (*)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1013990Pozostałe0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)
1014020Tkanka tłuszczowa0,2
1014030Wątroba0,01 (*)
1014040Nerka0,01 (*)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1014990Pozostałe0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)
1015020Tkanka tłuszczowa0,2
1015030Wątroba0,01 (*)
1015040Nerka0,01 (*)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1015990Pozostałe0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,01
1016020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1016030Wątroba0,01 (*)
1016040Nerka0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)
1017020Tkanka tłuszczowa0,2
1017030Wątroba0,01 (*)
1017040Nerka0,01 (*)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1017990Pozostałe0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Oksadiksyl
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości oksadiksylu występują w sałacie i warzywach sałatowych. Należy zatem ustanowić tymczasowe NDP wynoszące 0,05 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni powyższe informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251000 a) sałata i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałata
0251030 Endywia/cykoria endywia
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości oksadiksylu występują w naci pietruszki. Należy zatem ustanowić tymczasowe NDP wynoszące 0,05 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni powyższe informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256040 Pietruszka - nać
(+) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania wskazują, że pozostałości oksadiksylu występują w selerze. Należy zatem ustanowić tymczasowe NDP wynoszące 0,05 mg/kg w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitorowania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni powyższe informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270030 Seler
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Spinetoram (XDE-175)
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 592/2012 z dnia 4 lipca 2012 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazatu, kaptanu, cyprodynilu, fluopikolidu, heksytiazoksu, izoprotiolanu, metaldehydu, oksadiksylu i fosmetu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 176 z 6.7.2012, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 459/2010 z dnia 27 maja 2010 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 129 z 28.5.2010, s. 3).
4 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 212/2013 z dnia 11 marca 2013 r. zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do uzupełnień i zmian dotyczących produktów objętych tym załącznikiem (Dz.U. L 68 z 12.3.2013, s. 30).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.