Rozporządzenie 2016/46 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2016.12.28
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/46
z dnia 18 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oksadiksylu i spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 16 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) oksadiksylu i spinetoramu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) Jeżeli chodzi o oksadiksyl, w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 zmienionym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 592/2012 2 ustanowiono tymczasowe NDP w odniesieniu do kilku produktów ze względu na utrzymywanie się tej substancji czynnej w glebie. Komisja zwróciła się do państw członkowskich o wymianę danych z monitorowania występowania wspomnianej substancji w produktach, których to dotyczy. Z przedłożonych danych wynika, że poziomy pozostałości w porach i w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych nie przekraczają już odpowiednich granic oznaczalności. Należy zatem obniżyć tymczasowe NDP do tych wartości. Pozostałości oksadiksylu występują natomiast nadal w naci pietruszki, selerze oraz w grupie sałat i warzyw sałatowych. Z danych z monitorowania wynika, że tymczasowy NDP wynoszący 0,05 mg/kg stanowi właściwą odpowiedź na występowanie oksadiksylu w tych towarach. Należy zatem obniżyć te tymczasowe NDP do wartości 0,05 mg/kg. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(3) Jeżeli chodzi o spinetoram, NDP ustalony przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (CXL) w odniesieniu do mięsa ssaków innych niż ssaki morskie został włączony do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 rozporządzeniem Komisji (UE) nr 459/2010 3 . Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 212/2013 4 zastąpiono załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W szczególności we wspomnianym załączniku I zastąpiono wpis dotyczący "mięsa ssaków" wpisem dotyczącym "mięśni ssaków" (kody 1011010, 1012010, 1013010, 1014010, 1015010 i 1017010). W tamtym czasie nie dostosowano NDP w sposób odzwierciedlający zmienione kategorie. Ponieważ wspomniana substancja jest rozpuszczalna w tłuszczach i spodziewane jest występowanie pozostałości w matrycach tłuszczowych, należy dokonać takiego dostosowania poprzez skorygowanie NDP w odniesieniu do grupy tkanki tłuszczowej ssaków i grupy mięśni ssaków.
(4) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(6) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP dokonaną niniejszym rozporządzeniem i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(7) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |