Rozporządzenie 991/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.279.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 września 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 991/2014
z dnia 19 września 2014 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosetylu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla fosetylu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Definicja pozostałości do celów monitorowania mająca zastosowanie do fosetylu obejmuje związek macierzysty - fosetyl, produkt rozpadu - kwas fosfonowy i ich sole. Sole kwasu fosfonowego są nazywane fosfonianami.

(3) Komisja otrzymała od państw członkowskich i podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa informacje wskazujące na obecność fosfonianów w określonych produktach lub na ich powierzchni, prowadzącą do występowania wyższego poziomu pozostałości niż NDP w wysokości 2 mg/kg określony w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do tych produktów, co odpowiada granicy oznaczalności.

(4) Komisja zebrała dane z monitorowania w 2014 r., aby zbadać obecność fosfonianów w żywności. Dane te zostały przygotowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze i wykazały, że fosfoniany są obecne na różnych poziomach w zależności od źródła pochodzenia i produktu, ale często przekraczają NDP ustalone na poziomie granicy oznaczalności w wysokości 2 mg/kg. Dalsza analiza danych wykazała, że znaczna większość niespełniających wymogów próbek zawiera pozostałości kwasu fosfonowego i jego soli przekraczające granicę oznaczalności, podczas gdy pozostałości fosetylu i jego soli pozostają poniżej granicy oznaczalności.

(5) Chociaż fosfoniany nie zostały uwzględnione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 zgodnie z jego art. 14, mogą one występować w nawozach dopuszczonych do obrotu na szczeblu krajowym, w szczególności w niektórych nawozach stosowanych na liściach roślin (nawozy dolistne). Z uwagi na brak odpowiednich zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające fosetyl zarówno w Unii, jak i w państwach trzecich, które są ważnymi eksporterami przedmiotowych produktów spożywczych do Unii, brak wykrywalnych pozostałości fosetylu i jego soli, a także stosowanie fosfonianów jako składnika w nawozach dolistnych, można zasadnie założyć, że pozostałości są wynikiem stosowania nawozów dolistnych zawierających fosfoniany.

(6) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") o wydanie opinii w sprawie zagrożenia dla zdrowia publicznego ze strony pozostałości fosfonianów w niektórych produktach lub na ich powierzchni. Mając na uwadze pilny charakter sprawy, Urząd zamiast uzasadnionej opinii wydał oświadczenie odnoszące się do kilku pozostałych niewyjaśnionych kwestii 3 . Urząd przekazał to oświadczenie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) Urząd stwierdził w swoim oświadczeniu, że oczekuje się, iż proponowane tymczasowe NDP zapewnią wystarczającą ochronę konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia na pozostałości fosfonianów w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą je zawierać, nie wykazała, aby istniało ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia. Urząd nie przeprowadził oceny ostrego narażenia konsumentów z powodu niskiego poziomu ostrej toksyczności fosfonianów. Urząd stwierdził, że jego oświadczenie cechują niejasności, i zaproponował zmianę definicji pozostałości.

(8) W celu uniknięcia poważnych zakłóceń na rynku w handlu tymi produktami oraz biorąc pod uwagę fakt, że nie występuje żadne zagrożenie dla konsumentów zidentyfikowane na podstawie aktualnych danych naukowych, należy określić tymczasowe NDP dla fosetylu w oparciu o dostępne dane z monitoringu i oświadczenie Urzędu. Takie tymczasowe NDP powinny mieć zastosowanie tylko do chwili wdrożenia środków mających na celu zapobieganie występowaniu pozostałości fosfonianów w odnośnych uprawach w kolejnych sezonach wegetacyjnych.

(9) Na podstawie oświadczenia Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że stosowne zmiany NDP spełniają wymogi określone w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 września 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany: w części A kolumna dotycząca fosetylu otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK III

CZĘŚĆ A

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Fosetyl Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000(i)Owoce cytrusowe75
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040Limy (limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata × sinensis))
0110990Pozostałe
0120000(ii)Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały75 (+)
0120020Orzechy brazylijskie2 (*)
0120030Orzechy nerkowca75 (+)
0120040Kasztany jadalne2 (*)
0120050Orzechy kokosowe2 (*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)75 (+)
0120070Orzechy makadamia75 (+)
0120080Orzeszki pekan2 (*)
0120090Orzeszki sosnowe2 (*)
0120100Pistacje75 (+)
0120110Orzechy włoskie75 (+)
0120990Pozostałe2 (*)
0130000(iii)Owoce ziarnkowe75
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv)Owoce pestkowe75 (+)
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))
0140990Pozostałe
0150000(v)Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina100
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) Truskawki75
0153000c) Owoce leśne75 (+)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus))
0153990Pozostałe
0154000d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)75 (+)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))2 (*)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)75 (+)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)75 (+)
0154050Róża dzika2 (*)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«)2 (*)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))2 (*)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)2 (*)
0154990Pozostałe2 (*)
0160000(vi)Owoce różne
0161000a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle2 (*)
0161020Figi75 (+)
0161030Oliwki stołowe2 (*)
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus auranti-folia × Fortunella spp.))75 (+)
0161050Karambola (Bilimbi)2 (*)
0161060Kaki (szaron, persymon)75 (+)
0161070Czapetka kuminowa (Śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/ grumichama (Eugenia uniflora))2 (*)
0161990Pozostałe2 (*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi150
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)2 (*)
0162030Owoce męczennicy75 (+)
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)2 (*)
0162050Caimito2 (*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casi-miroa edulis), Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calo-carpum sapota)2 (*)
0162990Pozostałe2 (*)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado50
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)2 (*)
0163030Mango2 (*)
0163040Papaja75 (+)
0163050Granaty75 (+)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)2 (*)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))2 (*)
0163080Ananasy50
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)2 (*)
0163100Durian (rościan)2 (*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty2 (*)
0163990Pozostałe2 (*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i)Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) Ziemniaki30
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste2 (*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki2 (*)
0213020Marchew2 (*)
0213030Seler korzeniowy2 (*)
0213040Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)2 (*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)2 (*)
0213060Pasternak2 (*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń2 (*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))25
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)2 (*)
0213100Brukiew2 (*)
0213110Rzepa2 (*)
0213990Pozostałe2 (*)
0220000(ii)Warzywa cebulowe
0220010Czosnek50 (+)
0220020Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)50
0220030Szalotka2 (*)
0220040Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)30
0220990Pozostałe2 (*)
0230000(iii)Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./ miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)100
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))130
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))100
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa2 (*)
0231990Pozostałe2 (*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką75
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria sice-raria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką75
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)5
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach5
0240000(iv)Warzywa kapustne10
0241000a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990Pozostałe
0243000c) Kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai)
0243020Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa
0250000(v)Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne75
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/ C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)
0251040Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)
0251050Gorycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))
0251070Gorczyca sarepska
0251080Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)
0251990Pozostałe
0252000b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifo-lium), zatrwian)75
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))2 (*)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)15
0252990Pozostałe2 (*)
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)2 (*)
0254000d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)2 (*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)75
0256000f) Zioła75
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldasz-kowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe
0260000(vi)Warzywa strączkowe (świeże)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)75 (+)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))75 (+)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)75 (+)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)75 (+)
0260050Soczewica2 (*)
0260990Pozostałe2 (*)
0270000(vii)Warzywa łodygowe (świeże)
0270010Szparagi50 (+)
0270020Karczochy (Łodygi Borago officinalis)2 (*)
0270030Seler2 (*)
0270040Koper włoski2 (*)
0270050Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)50
0270060Por30
0270070Rabarbar2 (*)
0270080Pędy bambusa2 (*)
0270090Rdzenie palmowe2 (*)
0270990Pozostałe2 (*)
0280000(viii)Grzyby2 (*)
0280010Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix)Wodorosty morskie2 (*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE2 (*)
0300010Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020Soczewica
0300030Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE2 (*)
0401000(i)Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne
0401030Mak
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070Ziarna soi
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110Krokosz balwierski
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))
0401130Lnicznik właściwy
0401140Konopie
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000(ii)Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA2 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleu-sine coracana), rosplenica perłowa)
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
0500070Żyto
0500080Sorgo
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000(i)Herbata5 (*)
0620000(ii)Ziarna kawy5 (*)
0630000(iii)Napary ziołowe (suszone)500
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv)Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)2 (*)
0650000(v)Chleb świętojański (st johns bread)2 (*)
07000007. CHMIEL (suszony)1 500
08000008. PRZYPRAWY
0810000(i)Nasiona400
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000(ii)Owoce i jagody400
0820010Ziele angielskie
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii)Kora400
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv)Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja400
0840020Imbir400
0840030Kurkuma400
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe400
0850000(v)Pąki400
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi)Słupki kwiatowe400
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii)Osnówka nasienia400
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Burak cukrowy (korzeń)2 (*)
0900020Trzcina cukrowa2 (*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie75
0900990Pozostałe2 (*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i)Tkanka0,5 (*)
1011000a) Świnie
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000b) Bydło
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000c) Owce
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000d) Kozy
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięśnie
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010Mięśnie
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii)Mleko0,1 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii)Jaja ptasie0,1 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv)Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)0,5 (*)
1050000(v)Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,5 (*)
1060000(vi)Ślimaki0,5 (*)
1070000(vii)Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)0,5 (*)
(*) Wskazuje granice oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Fosetyl Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl)
(+) NDP obowiązujący do 31 grudnia 2015 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 2 (*), chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem.
012001CMigdały
012003COrzechy nerkowca
012006COrzechy laskowe (Filbert)
012007COrzechy makadamia
012010CPistacje
012011COrzechy włoskie
014000C(iv) Owoce pestkowe
014001CMorele
014002CWiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
014003CBrzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
014004CŚliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))
014099CPozostałe
015300Cc) Owoce leśne
015301CJeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus))
0153990Pozostałe
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
0161020Figi
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia × Fortunella spp.))
0161060Kaki (szaron, persymon)
0162030Owoce męczennicy
0163040Papaja
0163050Granaty
0220010Czosnek
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguicu-lata))
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0270010Szparagi
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 13 października 2003 r. w sprawie nawozów (Dz.U. L 304 z 21.11.2003, s. 1).
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; oświadczenie w sprawie oceny ryzyka spożycia w odniesieniu do proponowanych tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (t-NDP) dla fosetylu Al w niektórych uprawach. Dziennik EFSA 2014;12(5):3695, 22 strony.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.