Rozporządzenie 473/2012 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu (XDE-175) w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.144.25

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 czerwca 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 473/2012
z dnia 4 czerwca 2012 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu (XDE-175) w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 18 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) spinetoramu (XDE-175) zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Zgodnie z art. 53 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG(2), Francja powiadomiła Komisję w dniu 11 maja 2012 r. o czasowym zezwoleniu na wprowadzenie do obrotu środków ochrony roślin zawierających substancję czynną spinetoram (XDE-175) z powodu nieprzewidzianego wystąpienia Drosophila suzukii, którego to niebezpieczeństwa nie można było przewidzieć ani któremu nie można było zapobiec za pomocą innych rozsądnych działań. W rezultacie, zgodnie z art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, Francja powiadomiła również pozostałe państwa członkowskie, Komisję oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, że zezwoliła na wprowadzanie do obrotu na swoim terytorium wiśni, malin i borówek amerykańskich zawierających pozostałości pestycydów przekraczające NDP. Obecnie te NDP zostały ustanowione na poziomie granicy oznaczalności w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Francja przedłożyła Komisji odpowiednią ocenę ryzyka dla konsumentów i na tej podstawie zaproponowała czasowe NDP.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") dokonał oceny przedłożonych danych i wydał oświadczenie(3) w sprawie bezpieczeństwa proponowanych czasowych NDP.

(5) Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby zastosowanie spinetoramu (XDE-175) w sytuacji nadzwyczajnej na wiśniach, malinach i borówkach amerykańskich doprowadziło do narażenia konsumentów przekraczającego toksykologiczną wartość referencyjną, w związku z czym nie oczekuje się, że będzie stanowiło zagrożenie dla zdrowia publicznego.

(6) Francja nie dostarczyła szczegółowych informacji dotyczących nadzorowanych doświadczeń polowych ani nie wypełniła oceny jakości dla tego rodzaju doświadczeń. Urząd musiał oprzeć swoje oświadczenie na założeniu, że nadzorowane doświadczenia polowe są właściwe i potwierdzają proponowane czasowe NDP. Aby móc zweryfikować poprawność tego założenia, Francja powinna jak najszybciej uaktualnić sprawozdanie z oceny.

(7) Na podstawie oświadczenia Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9) Biorąc pod uwagę, że Francja dopuściła zastosowanie w sytuacji nadzwyczajnej środków ochrony roślin zawierających spinetoram oraz powstałą pilną potrzebę zagwarantowania wysokiego stopnia ochrony konsumentów, należy ustanowić NDP, stosując procedurę, o której mowa w art. 45 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 czerwca 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; Oświadczenie w sprawie zmiany obowiązujących NDP dla spinetoramu w przypadku wiśni, malin i borówek amerykańskich (Statement on the modification of the existing MRLs for spinetoram in cherries, raspberries and blueberries). Dziennik EFSA 2012; 10(5):2708. [24 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2708. Dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu/efsajournal.htm

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca spinetoramu (XDE-175) otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Spinetoram

(XDE-175)

(1)(2)(3)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,2
0110010

0110020

0110030

0110040

0110050

Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)

Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)

Cytryny (Cedrat, cytryna)

Limy (Limonki)

Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)

0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)
0120010

0120020

0120030

0120040

0120050

0120060

0120070

0120080

0120090

0120100

0120110

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe (Filbert)

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,2
0130010

0130020

0130030

0130040

0130050

Jabłka (Jabłoń płonka)

Gruszki (Gruszka azjatycka)

Pigwy

Nieszpułka zwyczajna

Nieśplik japoński

0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe
0140010Morele0,2
0140020

0140030

0140040

Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)

Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)

Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)

0,2 (+)

0,2 0,05(*)

0140990Pozostałe0,05(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,5
0151010 0151020Winogrona stołowe Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,2
0153000(c) Owoce leśne
0153010 0153020 0153030Jeżyny

Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))

0,05(*)

0,05(*)

0,8 (+)

0153990Pozostałe0,05(*)
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody
0154010

0154020

0154030

0154040

0154050

0154060

0154070

0154080

Borówki amerykańskie (Borówki czarne)

Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)

Róża dzika

Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")

Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))

Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

0,2 (+)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0154990Pozostałe0,05(*)
0160000(vi) Owoce różne0,05(*)
0161000(a) Z jadalną skórką
0161010

0161020

0161030

0161040

0161050

0161060

0161070

Daktyle

Figi

Oliwki stołowe

Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))

Karambola (Bilimbi)

Kaki (Szaron, Persymon)

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)

0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020

0162030

0162040

0162050

0162060

Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)

Owoce męczennicy

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

Caimito

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)

0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010

0163020

0163030

0163040

0163050

0163060

0163070

0163080

0163090

0163100

0163110

Awokado

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

Mango

Papaja

Granaty

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))

Ananasy

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

Durian (Rościan)

Flaszowiec miękkociernisty

0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05(*)
0211000(a) Ziemniaki
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 0212020 0212030 0212040Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)

Słodkie ziemniaki

Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)

Maranta trzcinowata

0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010

0213020

0213030

0213040

0213050

0213060

0213070

Buraki

Marchew

Seler korzeniowy

Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)

Pasternak

Pietruszka zwyczajna - korzeń

0213080

0213090

0213100

0213110

Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))

Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))

Brukiew

Rzepa

0213990Pozostałe
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,05(*)
0220010

0220020

0220030

0220040

Czosnek

Cebula (Cebula srebrzysta)

Szalotka

Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)

0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate0,5
0231010

0231020

0231030

0231040

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))

Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0231990Pozostałe
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,2
0232010 0232020 0232030Ogórki

Korniszon

Cukinia (Kabaczek (patison))

0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,05(*)
0233010 0233020 0233030Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))

Dynia (Dynia olbrzymia)

Arbuz

0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,05(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,05(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010

0241020

Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)

Kalafiory

0241990Pozostałe
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010

0242020

Brukselka

Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

0242990Pozostałe
0243000(c) Kapustne liściowe
0243010

0243020

Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))

Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona)

0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010

0251020

0251030

0251040

0251050

0251060

0251070

0251080

Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)

Rzeżucha

Gorycznik wiosenny

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)

Gorczyca sarepska

Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))

0,05(*)

10 0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0251990Pozostałe0,05(*)
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,05(*)
0252010

0252020

0252030

Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)

Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))

Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)

0252990Pozostałe
0253000(c) Liście winorośli0,05(*)
0254000(d) Rukiew wodna0,05(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,05(*)
0256000(f) Zioła0,05(*)
0256010

0256020

0256030

0256040

Trybula

Szczypiorek

Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

Pietruszka - nać

0256050

0256060

0256070

0256080

0256090

0256100

Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)

Rozmaryn

Tymianek (Majeranek, oregano)

Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

Liście laurowe

Estragon (Hizop)

0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010

0260020

0260030

0260040

0260050

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

Soczewica

0,1

0,05(*)

0,1

0,05(*)

0,05(*)

0260990Pozostałe0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,05(*)
0270010

0270020

0270030

0270040

0270050

0270060

0270070

0270080

0270090

Szparagi

Karczochy

Seler

Koper włoski

Karczochy kuliste

Por

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

0270990Pozostałe
0280000(viii) Grzyby0,05(*)
0280010

0280020

Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)

Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)
0300010

0300020

0300030

0300040

Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)

Soczewica

Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)

Łubin

0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010

0401020

0401030

0401040

0401050

0401060

0401070

0401080

0401090

0401100

0401110

0401120

0401130

0401140

0401150

Siemię lnu

Orzeszki ziemne

Mak

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)

Ziarna soi

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)

Rokosz barwierski

Ogórecznik

Lnicznik właściwy

Konopie

Rącznik pospolity

0401990Pozostałe
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010

0402020

0402030

0402040

Oliwki do produkcji oliwy

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

Olejowiec gwinejski

Drzewo kapokowe

0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,05(*)
0500010

0500020

0500030

0500040

0500050

0500060

0500070

0500080

0500090

Jęczmień

Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)

Kukurydza

Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)

Owies zwyczajny

Ryż

Żyto

Sorgo

Pszenica (Orkisz, pszenżyto)

0500990Pozostałe
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,1(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty
0631010

0631020

0631030

0631040

0631050

Kwiaty rumianku

Kwiat malwy sudańskiej

Płatki róży

Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)

Lipa drobnoziarnista

0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010

0632020

0632030

Liście truskawki

Liście Rooibos (Liście miłorzębu)

Ostrokrzew paragwajski

0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010

0633020

Korzeń waleriany Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,1(*)
08000008. PRZYPRAWY0,1(*)
0810000(i) Nasiona
0810010

0810020

0810030

0810040

0810050

0810060

0810070

0810080

0810090

Anyż

Czarnuszka siewna

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

Kolendra

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatałowa

0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010

0820020

0820030

0820040

0820050

0820060

0820070

0820080

Ziele angielskie

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

Kminek

Kardamon malabarski

Jagody jałowca

Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)

Wanilia płaskolistna

Tamarynd

0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010

0840020

0840030

0840040

Lukrecja

Imbir

Kurkuma

Chrzan pospolity

0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010

0850020

Goździki

Kapary

0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)
0900010

0900020

0900030

Burak cukrowy (korzeń)

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik korzenie

0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000(a) Świnie
1011010Mięso0,2
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,01(*)
1011030Wątroba0,01(*)
1011040Nerka0,01(*)
1011050Podroby jadalne0,01(*)
1011990Pozostałe0,01(*)
1012000(b) Bydło
1012010Mięso0,2
1012020Tłuszcz0,01(*)
1012030Wątroba0,01(*)
1012040Nerka0,01(*)
1012050Podroby jadalne0,01(*)
1012990Pozostałe0,01(*)
1013000(c) Owce
1013010Mięso0,2
1013020Tłuszcz0,01(*)
1013030Wątroba0,01(*)
1013040Nerka0,01(*)
1013050Podroby jadalne0,01(*)
1013990Pozostałe0,01(*)
1014000(d) Kozy
1014010Mięso0,2
1014020Tłuszcz0,01(*)
1014030Wątroba0,01(*)
1014040Nerka0,01(*)
1014050Podroby jadalne0,01(*)
1014990Pozostałe0,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso0,2
1015020Tłuszcz0,01(*)
1015030Wątroba0,01(*)
1015040

1015050

Nerka

Podroby jadalne

0,01(*)

0,01(*)

1015990Pozostałe0,01(*)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*)
1016010

1016020

1016030

1016040

1016050

Mięso

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne

1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010

1017020

1017030

1017040

1017050

Mięso

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne

0,2

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

1017990Pozostałe0,01(*)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)
1020010

1020020

1020030

1020040

Bydło

Owce

Kozy

Konie

1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)
1030010

1030020

1030030

1030040

Kury

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,01(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Spinetoram (XDE-175)

(+) NDP obowiązujący do dnia 31 grudnia 2014 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 0,05(*), chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem. Szczegółowe informacje dotyczące nadzorowanych prób polowych należy przedstawić Urzędowi i Komisji Europejskiej najpóźniej do dnia 30 czerwca 2013 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP.

0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)

0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus χ idaeus))

0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne)"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.