Rozporządzenie 812/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.208.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 sierpnia 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 812/2011
z dnia 10 sierpnia 2011 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury, zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), złożono wniosek na mocy art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obowiązującego NDP w odniesieniu do zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną - mandipropamid w przypadku chmielu.

(3) W odniesieniu do dimetomorfu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku truskawek i roszpunki warzywnej. W odniesieniu do fluopikolidu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku cebuli, pomidorów, dyniowatych (z jadalną skórką), kapustnych kwitnących, kapustnych głowiastych, kalarepy, sałaty i pora.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2.005 złożono wniosek dotyczący stosowania metrafenonu w przypadku winogron do produkcji wina i winogron stołowych. Dozwolone stosowanie metrafenonu w przypadku winogron do produkcji wina w Stanach Zjednoczonych prowadzi do wyższego poziomu pozostałości niż NDP określony w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Aby uniknąć barier w handlu w odniesieniu do przywozu winogron do produkcji wina i winogron stołowych, konieczny jest wyższy NDP. Unikanie barier w handlu jest również zgodne z celami Umowy pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem(3), jak określono w art. 1 wspomnianej umowy.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(6) W odniesieniu do nikotyny Komisja otrzymała od podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze informacje wskazujące na obecność nikotyny w herbacie, naparach ziołowych, przyprawach, róży dzikiej i świeżych ziołach, prowadzącą do występowania wyższego poziomu pozostałości niż wzorcowy NDP w wysokości 0,01 mg/kg, określony w tym rozporządzeniu.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny w odniesieniu do dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu i metrafenonu, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(4).

W odniesieniu do nikotyny Urząd ocenił dostępne dane z monitorowania i wydał uzasadnioną opinię w sprawie ustanowienia tymczasowych NDP dla nikotyny w przedmiotowych produktach(5). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(8) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji danych produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) W odniesieniu do fluopikolidu na powierzchni cebuli, pomidorów, dyniowatych (z jadalną skórką), kapustnych kwitnących, kapustnych głowiastych i brukselki Urząd stwierdził, że NDP są już określone na poziomie obejmującym obecnie dozwolone stosowanie.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) W odniesieniu do spirotetramatu Komisja Codex Alimentarius przyjęła wartości CXL(6). Te wartości CXL należy włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP, z wyjątkiem tych CXL, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła zastrzeżenie do Komisji Codex Alimentarius.

(12) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 sierpnia 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) Dz.U. L 87 z 24.3.2006, s. 2.

(4) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej http://www.efsa.europa.eu: Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of existing MRL for dimethomorph [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla dimetomorfu], Dziennik EFSA 2011;9(1):1978 [s. 29]. Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of existing MRL for fluopicolide [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla fluopikolidu], Dziennik EFSA 2011;9(1):1977 [s. 39]. Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the current MRL for mandipropamid [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla mandipropamidu], Dziennik EFSA 2011;9(2):2013 [s. 22]. Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of existing MRL for metrafenone [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla metrafenonu], Dziennik EFSA 2011;9(1):1979 [s. 23].

(5) Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the setting of temporary MRLs for nicotine in tea, herbal infusions, spices, rose hips and fresh herbs [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca ustanowienia tymczasowych NDP dla nikotyny w herbacie, naparach ziołowych, przyprawach, róży dzikiej i świeżych ziołach], Dziennik EFSA 2011;9(3):2098 [s. 50].

(6) Dodatek III do ALINORM 09/32/24 z Komisji Codex Alimentarius, http://wwwcodexalimentarius.net/web/index_en.jsp.

ZAŁĄCZNIK 

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu otrzymują następujące brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Spirotetramat wraz ze swoimi czterema metabolitami: BYI08330-enolem, BYI08330-ketohydroksy, BYI08330-monohydroksy i BYI08330 enolglukozydem, wyrażone jako spirotetramat.(R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,5
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina3225
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,70,01(*)0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0153000(c) Owoce leśne0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0.3 (+)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
0161000(a) Z jadalną skórką0,1(*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi0,3
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)15
0162030Owoce męczennicy0,1(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,1(*)
0162050Caimito0,1(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)0,1(*)
0162990Pozostałe0,1(*)
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,7
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,1(*)
0163030Mango0,2
0163040Papaja0,4
0163050Granaty0,1(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,1(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,1(*)
0163080Ananasy0,1(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,1(*)
0163100Durian (Rościan)0,1(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,1(*)
0163990Pozostałe0,1(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,05(*)
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)
0211000(a) Ziemniaki0,50,020,8
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05(*)0,01(*)0,1(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01(*)0,1(*)
0213010Buraki0,05(*)
0213020Marchew0,05(*)
0213030Seler korzeniowy0,05(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,05(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,05(*)
0213060Pasternak0,05(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,05(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))1
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,05(*)
0213100Brukiew0,05(*)
0213110Rzepa0,05(*)
0213990Pozostałe0,05(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,150,01(*)0,01(*)0,1(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,1510,10,3
0220030Szalotka0,150,01(*)0,01(*)0,1(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,31070,1(*)
0220990Pozostałe0,10,01(*)0,01(*)0,1(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate1
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))11
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,51
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,31
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,05(*)0,01(*)
0231990Pozostałe0,05(*)0,01(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką10,50,2
0232010Ogórki0,2
0232020Korniszon0,1
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))0,2
0232990Pozostałe0,1
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,50,2
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))10,5
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)0,05(*)0,3
0233030Arbuz0,05(*)0,3
0233990Pozostałe0,05(*)0,3
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,05(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące2
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)2
0241020Kalafiory0,01(*)
0241990Pozostałe0,01(*)
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,20,01(*)0,3
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,23
0242990Pozostałe0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0243000(c) Kapustne liściowe0,125
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,030,01(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne25
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)100,01 (*)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))108
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)10,01(*)
0251040Rzeżucha10,01(*)
0251050Gorycznik wiosenny10,01(*)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)100,01(*)
0251070Gorczyca sarepska10,01(*)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))10,01(*)
0251990Pozostałe10,01(*)
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,01(*)25
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)0,1
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))1
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,05(*)
0252990Pozostałe0,05(*)
0253000(c) Liście winorośli100,01(*)0,01(*)0,1(*)
0254000(d) Rukiew wodna100,01(*)25
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)100,01(*)0,01(*)0,1(*)
0256000(f) Zioła100,01(*)100.4 (+)0,1(*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)0,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,05(*)1,5
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,05(*)0,7
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,05(*)1,5
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,10,1(*)
0260050Soczewica0,05(*)0,1(*)
0260990Pozostałe0,05(*)0,1(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270020Karczochy0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270030Seler0,05(*)0,01(*)20
0270040Koper włoski0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270050Karczochy kuliste20,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270060Por1,51,50,01(*)0,1(*)
0270070Rabarbar0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270080Pędy bambusa0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270090Rdzenie palmowe0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0270990Pozostałe0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0280000(viii) Grzyby0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take)0.04 (+)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)1,5
0300020Soczewica0,1(*)
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)1,5
0300040Łubin0,1(*)
0300990Pozostałe0,1(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,1(*)
0401020Orzeszki ziemne0,1(*)
0401030Mak0,1(*)
0401040Ziarna sezamu0,1(*)
0401050Ziarna słonecznika0,1(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,1(*)
0401070Ziarna soi3
0401080Nasiona gorczycy0,1(*)
0401090Nasiona bawełny0,3
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,1(*)
0401110Rokosz barwierski0,1(*)
0401120Ogórecznik0,1(*)
0401130Lnicznik właściwy0,1(*)
0401140Konopie0,1(*)
0401150Rącznik pospolity0,1(*)
0401990Pozostałe0,1(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,1(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)
0500010Jęczmień0,5
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,05(*)
0500030Kukurydza0,05(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,05(*)
0500050Owies zwyczajny0,5
0500060Ryż0,05(*)
0500070Żyto0,1
0500080Sorgo0,05(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,5
0500990Pozostałe0,05(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,1(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0.6 (+)
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0.5 (+)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeń-szenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek500,02(*)500,05(*)15
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,1(*)
0810000(i) Nasiona0.3 (+)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0.3 (+)
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora4 (+)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza4 (+)
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki4 (+)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe4 (+)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia4 (+)
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik korzenie
0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)0,02(*)0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,01(*)
1011000(a) Świnie
1011010Mięso0,01(*)
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,01(*)
1011030Wątroba0,03
1011040Nerka0,03
1011050Podroby jadalne0,03
1011990Pozostałe0,01(*)
1012000(b) Bydło
1012010Mięso0,01(*)
1012020Tłuszcz0,01(*)
1012030Wątroba0,03
1012040Nerka0,03
1012050Podroby jadalne0,03
1012990Pozostałe0,01(*)
1013000(c) Owce
1013010Mięso0,01(*)
1013020Tłuszcz0,01(*)
1013030Wątroba0,03
1013040Nerka0,03
1013050Podroby jadalne0,03
1013990Pozostałe0,01(*)
1014000(d) Kozy
1014010Mięso0,01(*)
1014020Tłuszcz0,01(*)
1014030Wątroba0,03
1014040Nerka0,03
1014050Podroby jadalne0,03
1014990Pozostałe0,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso0,01(*)
1015020Tłuszcz0,01(*)
1015030Wątroba0,03
1015040Nerka0,03
1015050Podroby jadalne0,03
1015990Pozostałe0,01(*)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*)
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso0,01(*)
1017020Tłuszcz0,01(*)
1017030Wątroba0,03
1017040Nerka0,03
1017050Podroby jadalne0,03
1017990Pozostałe0,01(*)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,020,005(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)0,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,01(*)0,01(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)0,01(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Spirotetramat - kod 1000000: Spirotetramat i jego metabolit BYI08330-enol wyrażone jako spirotetramat

Nikotyna
(+) Do suszonych grzybów dziko rosnących stosuje się następujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości: 2,3 mg/kg w przypadku borowików, 1,2 mg/kg w przypadku suszonych grzybów dziko rosnących innych niż borowiki. Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi w ciągu 2 lat, aby ocenić nowe dostępne dane i informacje, w tym dowody naukowe dotyczące naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w grzybach.
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
(+) Wskazany NDP zostaje poddany przeglądowi po upływie 2 lat, aby ocenić nowe dane i informacje, które staną się dostępne, w tym dowody naukowe dotyczące naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w przedmiotowej uprawie.
0154050Róża dzika
0256000(f) Zioła
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeń-szenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.