Rozporządzenie 460/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) w marchwi lub na jej powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.124.23

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 maja 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 460/2011
z dnia 12 maja 2011 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) w marchwi lub na jej powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 18 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Zgodnie z art. 8 ust. 4 dyrektywy Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2) w dniu 23 sierpnia 2010 r. Francja poinformowała Komisję o tymczasowym zezwoleniu na wprowadzenie do obrotu środka ochrony roślin zawierającego chlorantraniliprol (DPX E-2Y45) do stosowania w przypadku marchwi w celu zwalczania połyśnicy marchwianki, niebezpieczeństwa niedającego się przewidzieć, któremu nie można było przeciwdziałać innymi środkami. W rezultacie, zgodnie z art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, Francja powiadomiła pozostałe państwa członkowskie, Komisję oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem"), że zezwoliła na wprowadzanie do obrotu na swoim terytorium marchwi zawierającej pozostałości pestycydu przekraczające mający zastosowanie NDP. Francja przedłożyła także właściwą ocenę ryzyka, stwierdzając, że taka marchew nie stanowi niedopuszczalnego zagrożenia, a w szczególności, że proponowany zwiększony poziom pozostałości nie powoduje ryzyka dla konsumentów.

(3) Urząd ocenił przedłożoną przez Francję ocenę ryzyka, badając w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w uzasadnionych przypadkach, dla zwierząt. Urząd wydał uzasadnioną opinię w sprawie proponowanego NDP(3). Z opinii Urzędu wynika, że proponowany NDP jest do przyjęcia z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup europejskich konsumentów.

(4) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdza się, że proponowany NDP spełnia wymogi art. 18 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 maja 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) Sprawozdanie naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej http://www.efsa.europa.eu:

Reasoned opinion of EFSA: Modification of the existing MRL for chloranthraniliprole in carrots [Uzasadniona opinia EFSA: Zmiana obowiązującego NDP chlorantraniliprolu w marchwi]. EFSA Journal 2010; 8(10): 1859. Opublikowano: 11 października 2010 r. Przyjęto: 8 października 2010 r.

ZAŁĄCZNIK 

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca chlorantraniliprolu (DPX E-2Y45) otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Chlorantraniliprol

(DPX E-2Y45)

(1)(2)(3)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,01(*)
0110010Grejpfruty (pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (cedrat, cytryna)
0110040Limy (limonki)
0110050Mandarynki (klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,5
0130010Jabłka (jabłoń płonka)
0130020Gruszki (gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe1
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina1
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,01(*)
0153000(c) Owoce leśne0,01(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)
0154010Borówki amerykańskie (borówki czarne)
0154020Żurawiny (borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (bilimbi)
0161060Kaki (szaron, persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
0163070Guajawa (pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080Ananasy
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100Durian (rościan)
0163110Flaszowiec miękkociernisty
0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000(a) Ziemniaki0,02
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,02
0213020Marchew0,08 (+)
0213030Seler korzeniowy0,02
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,02
0213050Karczoch jerozolimski (słonecznik bulwiasty - topinambur)0,02
0213060Pasternak0,02
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,02
0213080Rzodkiewka (rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,02
0213090Salsefia (skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,02
0213100Brukiew0,02
0213110Rzepa0,02
0213990Pozostałe0,02
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)
0220010Czosnek
0220020Cebula (cebula srebrzysta)
0220030Szalotka
0220040Dymka (cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,6
0231020Papryka (papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))1
0231030Bakłażan (oberżyna) (psianka melonowa (pepino))0,6
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,6
0231990Pozostałe0,6
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,3
0233010Melony (ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,2
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,2
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (brokuły odmiana kalabryjska, chińska)1
0241020Kalafiory0,01(*)
0241990Pozostałe0,01(*)
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,01(*)
0242020Kapusta głowiasta (kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)2
0242990Pozostałe0,01(*)
0243000(c) Kapustne liściowe20
0243010Kapusta pekińska (kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,01(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła20
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (roszpunka jadalna)
0251020Sałata (sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030Endywia (cykoria endywia) (dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha
0251050Gorycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna, rukola (dwurząd murowy)
0251070Gorczyca sarepska
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))
0251990Pozostałe
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (salsola soda))
0252030Boćwina (liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000(c) Liście winorośli
0254000(d) Rukiew wodna
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)
0256000(f) Zioła
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (majeranek, oregano)
0256080Bazylia (melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (hizop)
0256990Pozostałe (lwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01(*)
0270020Karczochy0,01(*)
0270030Seler10
0270040Koper włoski0,01(*)
0270050Karczochy kuliste0,01(*)
0270060Por0,01(*)
0270070Rabarbar0,01(*)
0270080Pędy bambusa0,01(*)
0270090Rdzenie palmowe0,01(*)
0270990Pozostałe0,01(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)
0280010Uprawne (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)
0300010Fasola (bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,01(*)
0401020Orzeszki ziemne0,01(*)
0401030Mak0,01(*)
0401040Ziarna sezamu0,01(*)
0401050Ziarna słonecznika0,01(*)
0401060Nasiona rzepaku (brukiew, rzepik)0,01(*)
0401070Ziarna soi0,01(*)
0401080Nasiona gorczycy0,01(*)
0401090Nasiona bawełny0,3
0401100Nasiona dyni (bbasiona innych dyniowatych)0,01(*)
0401110Rokosz barwierski0,01(*)
0401120Ogórecznik0,01(*)
0401130Lnicznik właściwy0,01(*)
0401140Konopie0,01(*)
0401150Rącznik pospolity0,01(*)
0401990Pozostałe0,01(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,01(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,02
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (szarłat, komosa ryżowa)
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż
0500070Żyto
0500080Sorgo
0500090Pszenica (orkisz, pszenżyto)
0500990Pozostałe
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,02(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeń-szenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,02(*)
08000008. PRZYPRAWY0,02(*)
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz (czarny i biały) (pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,02
0900020Trzcina cukrowa0,01(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02
0900990Pozostałe0,01(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,01 (*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000(f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (królik, kangur)
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)
1050000(v) Płazy i gady (żabie udka, krokodyle)
1060000(vi) Ślimaki
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Chlorantraniliprol (DPX E-2Y45)

(+) 0213020Marchew
NDP obowiązujący do dnia 31 grudnia 2012 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 0,02, chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.