Rozporządzenie 2015/1362 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w wyciągach z rozmarynu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.210.22

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 sierpnia 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1362
z dnia 6 sierpnia 2015 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w wyciągach z rozmarynu (E 392)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) W dniu 27 października 2014 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie dwutlenku krzemu (E 551) jako środka przeciwzbrylającego w sproszkowanych postaciach przeciwutleniającego dodatku do żywności - wyciągu z rozmarynu (E 392) i udostępniono go państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) Dzięki stosowaniu dwutlenku krzemu (E 551) jako środka przeciwzbrylającego wyciąg z rozmarynu w formie proszku mógłby pozostać sypki przez dłuższy czas i nie zbrylać się przed upływem okresu przechowywania, być łatwiejszy i bardziej efektywny w stosowaniu jako dodatek do żywności.

(5) Komitet Naukowy ds. Żywności określił łączne ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) jako "nieokreślone" w przypadku dwutlenku krzemu (E 551) i niektórych krzemianów (tj. krzemianów sodu, potasu, wapnia i magnezu), stosowanych jako środki przeciwzbrylające 3 . Oznacza to, że przy poziomach niezbędnych do osiągnięcia pożądanego efektu technologicznego zastosowanie to nie wiąże się z zagrożeniem dla zdrowia. Dodatkowe narażenie konsumenta na dwutlenek krzemu, stosowany jako środek przeciwzbrylający w wyciągu z rozmarynu, pozostaje ograniczone.

(6) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

(7) Ponieważ zezwolenie na stosowanie dwutlenku krzemu (E 551) w wyciągach z rozmarynu (E 392) stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(8) Należy zatem zezwolić na stosowanie dwutlenku krzemu (E 551) jako środka przeciwzbrylającego w wyciągach z rozmarynu (E 392).

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od chwili jego wejścia w życie.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 sierpnia 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 dodaje się pozycję w brzmieniu, po pierwszej pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 551, dwutlenek krzemu:

"E 551Dwutlenek krzemu30 000 mg/kg w preparacieSuche wyciągi z rozmarynu w proszku (E 392)"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Sprawozdanie Komitetu Naukowego ds. Żywności, seria 25, 1990 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.