Rozporządzenie 715/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej w odniesieniu do wykazu cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.190.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 czerwca 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 715/2014
z dnia 26 czerwca 2014 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej w odniesieniu do wykazu cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej 1 , w szczególności jego art. 7 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1166/2008 przewidziany jest program badań struktury gospodarstw rolnych do 2016 r.

(2) Istnieje potrzeba gromadzenia danych do celów monitorowania realizacji środków związanych z reformą wspólnej polityki rolnej po 2013 r. Ponadto istnieje konieczność gromadzenia danych do celów monitorowania realizacji środków związanych z rozwojem obszarów wiejskich 2 .

(3) Brakuje informacji statystycznych na temat wykorzystania składników pokarmowych, nawadniania i metod produkcji rolnej powiązanych z danymi strukturalnymi na poziomie pojedynczych gospodarstw rolnych. W związku z tym konieczne jest usprawnienie gromadzenia informacji na temat składników pokarmowych, użycia wody i metod produkcji rolnej w gospodarstwach rolnych, dostarczenie dodatkowych danych statystycznych umożliwiających dalszy rozwój polityki rolno-środowiskowej oraz poprawienie jakości wskaźników rolno-środowiskowych.

(4) Zmiana wykazu cech opiera się na założeniu, że całość obciążenia pozostanie zrównoważona, ponieważ zmienne, które są przestarzałe ze względu na zmiany w odpowiednim prawodawstwie, lub zmienne pomijane jednorazowo w 2016 r. zostają wyłączone, podczas gdy inne zostają dodane, głównie ze względu na rosnące i zmieniające się potrzeby w zakresie informacji statystycznych dotyczących rolnictwa w związku z nową wspólną polityką rolną do 2020 r., zwłaszcza w odniesieniu do poprawy efektów działalności środowiskowej i niezbędnych powiązanych informacji rolno-środowiskowych, biorąc pod uwagę, że poziom wkładu finansowego UE przeznaczonego na badanie pozostaje stały.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1166/2008.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyki Rolniczej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK III

Wykaz cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.

CECHY OBJĘTE BADANIEM JEDNOSTKI/KATEGORIE

I. Ogólne cechy objęte badaniem

- Położenie gospodarstwa 3

- - Region NUTS 4 3 Kod NUTS 3

- - Czy gospodarstwo znajduje się na obszarach o niekorzystnych L/M/N 5

warunkach gospodarowania (ONW)?

- Status prawny gospodarstwa

- - Czy gospodarstwo jest częścią gruntów wspólnych? Tak/Nie

- - Czy odpowiedzialność prawną i ekonomiczną za gospodarstwo

ponosi:

- - - osoba fizyczna, która jest wyłącznym posiadaczem, Tak/Nie

w przypadku gdy gospodarstwo jest niezależne?

- - - - Jeżeli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi »tak«, Tak/Nie

to czy osoba ta (posiadacz) jest także osobą zarządzającą

gospodarstwem?

- - - - - Jeśli osoba ta nie jest osobą zarządzającą gospodarstwem, Tak/Nie

to czy osoba zarządzająca jest członkiem rodziny posiadacza?

- - - - - Jeśli osoba zarządzająca gospodarstwem jest członkiem Tak/Nie

rodziny posiadacza, to czy osobą zarządzającą gospodarstwem

jest współmałżonek posiadacza?

- - - jedna lub więcej osób fizycznych będących partnerami, gdy Tak/Nie

gospodarstwo jest gospodarstwem grupowym?

- - - osoba prawna? Tak/Nie

- Struktura własnościowa (w odniesieniu do posiadacza) i system

gospodarki rolnej

- - Użytkowane użytki rolne:

- - - własne ha

- - - dzierżawione ha

- - - połownictwo lub inne rodzaje ha

- - - wspólne ha

- Rolnictwo ekologiczne

- - Czy w gospodarstwie stosuje się rolnictwo ekologiczne? Tak/Nie

- - Szczegóły 6

- - - Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych ha

gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne

metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami

krajowymi lub Unii Europejskiej

- - - Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych ha

gospodarstwa, która jest w trakcie przestawiania na

ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane

zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej

- - - Powierzchnia gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej lub która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z tymi zasadami

- - - - Zboża na ziarno (w tym materiał siewny) ha

- - - - Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno ha

(w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin

strączkowych)

- - - - Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków ha

na sadzeniaki)

- - - - Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych) ha

- - - - Uprawy oleiste ha

- - - - Świeże warzywa, melony i truskawki ha

- - - - Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu ha

- - - - Sady i plantacje roślin jagodowych ha

- - - - Plantacje owoców cytrusowych ha

- - - - Plantacje oliwek ha

- - - - Winnice ha

- - - - Inne uprawy (rośliny włókniste itp.), w tym tereny ekstensywnego ha

wypasu

- - - Metody produkcji ekologicznej stosowane w produkcji

zwierzęcej i certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi

lub Unii Europejskiej:

- - - - Bydło 5 zt.

- - - - Trzoda chlewna 5 zt.

- - - - Owce i kozy 5 zt.

- - - - Drób 5 zt.

- - - - Pozostałe zwierzęta Tak/Nie

- - Przeznaczenie produkcji gospodarstwa:

- - - ponad 50 % wartości produkcji końcowej przeznaczone Tak/Nie

jest na konsumpcję gospodarstwa domowego

- - - ponad 50 % całkowitej sprzedaży gospodarstwa przeznaczone Tak/Nie

jest na bezpośrednią sprzedaż konsumentom końcowym

II. Użytkowanie gruntów

- Grunty orne

- - Zboża na ziarno (w tym materiał siewny):

- - - Pszenica zwyczajna i orkisz ha

- - - Pszenica durum ha

- - - Żyto ha

- - - Jęczmień ha

- - - Owies zwyczajny ha

- - - Kukurydza na ziarno ha

- - - Ryż ha

- - - Pozostałe zboża na ziarno ha

- - Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno ha

(w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion

roślin strączkowych)

- - - w tym groch, bób i łubin słodki ha

- - Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków ha

na sadzeniaki)

- - Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych) ha

- - Pastewne rośliny okopowe i kapustne (z wyjątkiem upraw ha

nasiennych)

- - Rośliny przemysłowe:

- - - Tytoń ha

- - - Chmiel ha

- - - Bawełna ha

- - - Rzepak i rzepik ha

- - - Słonecznik ha

- - - Soja ha

- - - Siemię lniane (len oleisty) ha

- - - Inne rośliny oleiste ha

- - - Len ha

- - - Konopie ha

- - - Inne rośliny włókniste ha

- - - Rośliny aromatyczne oraz o zastosowaniu medycznym ha

i kulinarnym

- - - Inne rośliny przemysłowe, gdzie indziej niewymienione ha

- - Świeże warzywa, melony i truskawki, w tym:

- - - Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami ha

- - - - na otwartym polu ha

- - - - ogrodnictwo towarowe ha

- - - Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami ha

- - Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek):

- - - Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami ha

- - - Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami ha

- - Uprawy pastewne na zielonkę:

- - - Trawy polowe ha

- - - Pozostałe uprawy na zielonkę:

- - - - Kukurydza na zielonkę ha

- - - - Rośliny strączkowe ha

- - - - Pozostałe uprawy na zielonkę, gdzie indziej niewymienione ha

- - Nasiona i sadzonki na gruntach ornych ha

- - Pozostałe uprawy na gruntach ornych ha

- - Grunty ugorowane ha

- Ogrody przydomowe ha

- Trwałe użytki zielone ha

- - Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu ha

- - Tereny ekstensywnego wypasu ha

- - Trwałe użytki zielone niewykorzystywane już do produkcji ha

i objęte dopłatami

- Uprawy trwałe

- - Sady i plantacje roślin jagodowych ha

- - - Gatunki owoców, w tym: ha

- - - - owoce umiarkowanych stref klimatycznych ha

- - - - owoce podzwrotnikowych stref klimatycznych ha

- - - Gatunki jagodowe ha

- - - Orzechy ha

- - Plantacje owoców cytrusowych ha

- - Plantacje oliwek ha

- - - zwykle produkujące oliwki stołowe ha

- - - zwykle produkujące oliwki do produkcji oliwy ha

- - Winnice, w tym zwykle produkujące: ha

- - - Wina wysokiej jakości ha

- - - Inne wina ha

- - - Winogrona stołowe ha

- - - Rodzynki ha

- - Szkółki ha

- - Pozostałe uprawy trwałe ha

- - Uprawy trwałe pod szkłem ha

- Pozostałe grunty

- - Nieużytkowane grunty orne ha

- - Lasy i grunty leśne ha

- - - w tym zagajniki o krótkiej rotacji ha

- - Pozostałe grunty (grunty zajęte pod budynki, podwórza ha

gospodarstw, trakty, stawy, kamieniołomy, grunty nieurodzajne,

skały itd.).

- Uprawy grzybów ha

- Uprawy energetyczne ha

- Nawadnianie

- - Powierzchnia nawadniana

- - - Całkowita powierzchnia, która może być nawadniana ha

- - - Całkowity obszar uprawny nawadniany co najmniej raz ha

w ciągu poprzednich 12 miesięcy

- - Stosowane metody nawadniania

- - - Nawadnianie powierzchniowe (nawadnianie zalewowe, Tak/Nie

rowy melioracyjne)

- - - Nawadnianie przy użyciu deszczowni Tak/Nie

- - - Nawadnianie kropelkowe Tak/Nie

- - Źródło wody służącej do nawadniania, wykorzystywane

przez gospodarstwo

- - - Wody gruntowe na terenie gospodarstwa rolnego Tak/Nie

- - - Wody powierzchniowe na terenie gospodarstwa rolnego Tak/Nie

(stawy lub tamy)

- - - Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa rolnego Tak/Nie

z jezior, rzek i cieków wodnych

- - - Woda ze wspólnych sieci wodociągowych spoza terenu Tak/Nie

gospodarstwa rolnego

- - - Pozostałe źródła Tak/Nie

III. Zwierzęta gospodarskie

- Koniowate 5 zt.

- Bydło:

- - Cielęta poniżej 1 roku, byczki i jałówki 5 zt.

- - Byczki w wieku 1-2 lat 5 zt.

- - Jałówki w wieku 1-2 lat 5 zt.

- - Byczki w wieku dwóch lat i powyżej 5 zt.

- - Jałówki w wieku dwóch lat i powyżej 5 zt.

- - Krowy mleczne 5 zt.

- - Pozostałe krowy 5 zt.

- Owce i kozy:

- - Owce (w każdym wieku) 5 zt.

- - - Maciorki do dalszego chowu 5 zt.

- - - Pozostałe owce 5 zt.

- - Kozy (w każdym wieku) 5 zt.

- - - Samice do dalszego chowu 5 zt.

- - - Pozostałe kozy 5 zt.

- Trzoda chlewna:

- - Prosiaki o wadze do 20 kilogramów 5 zt.

- - Lochy do dalszego chowu o wadze 50 kilogramów i powyżej 5 zt.

- - Pozostała trzoda chlewna 5 zt.

- Drób:

- - Brojlery 5 zt.

- - Kury nioski 5 zt.

- - Pozostały drób: 5 zt.

- - - Indyki 5 zt.

- - - Kaczki 5 zt.

- - - Gęsi 5 zt.

- - - Strusie 5 zt.

- - - Inny drób, gdzie indziej niewymieniony 5 zt.

- Króliki, samice hodowlane 5 zt.

- Pszczoły Ule

- Zwierzęta gospodarskie gdzie indziej niewymienione Tak/Nie

IV. Siła robocza

IV. (i) Praca w gospodarstwie rolnym

- Posiadacz

- - Płeć Mężczyzna/Kobieta

- - Wiek Przedziały wiekowe 7

- - Praca w gospodarstwie rolnym Przedział procentowy

(bez prac domowych) AWU 1 8

- Osoba zarządzająca gospodarstwem

- - Płeć Mężczyzna/Kobieta

- - Wiek Przedziały wiekowe 9

- - Praca w gospodarstwie rolnym Przedział procentowy

(bez prac domowych) AWU 2 10

- Poziom wykształcenia osoby zarządzającej

gospodarstwem

- - Poziom wykształcenia rolniczego osoby Kody wykształcenia 11

zarządzającej gospodarstwem

- - Kształcenie zawodowe podjęte przez osobę Tak/Nie

zarządzającą gospodarstwem w ciągu ostatnich

12 miesięcy

- Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: mężczyźni

- - Praca w gospodarstwie rolnym Przedział procentowy

(bez prac domowych) AWU 2

- Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący

w gospodarstwie rolnym: kobiety

- - Praca w gospodarstwie rolnym Przedział procentowy

(bez prac domowych) AWU 2

- Pracownicy najemni stali: mężczyźni

- - Praca w gospodarstwie rolnym Przedział procentowy

(bez prac domowych) AWU 2

- Pracownicy najemni stali: kobiety

- - Praca w gospodarstwie rolnym Przedział procentowy

(bez prac domowych) AWU 2

- Pracownicy najemni dorywczy: Dniówki w pełnym

mężczyźni i kobiety wymiarze czasu pracy

IV. (ii) Inna działalność zarobkowa: prace pozarolnicze w gospodarstwie (niezwiązane bezpośrednio z gospodarstwem rolnym) i praca poza gospodarstwem

- Inna działalność zarobkowa, wykonywana przez P/D/B 12

posiadacza będącego również osobą zarządzającą

gospodarstwem:

- Inna działalność zarobkowa pozostałych członków Liczba osób

rodziny wyłącznego posiadacza: działalność podstawowa

- Inna działalność zarobkowa pozostałych członków Liczba osób

rodziny wyłącznego posiadacza: działalność dodatkowa

V. Działalność zarobkowa gospodarstwa inna niż rolnicza (bezpośrednio związana z gospodarstwem)

V. (i) Wykaz rodzajów zarobkowej działalności

innej niż rolnicza

- Świadczenie usług zdrowotnych, socjalnych Tak/Nie

i edukacyjnych

- Turystyka, wynajem pokoi i inna działalność związana Tak/Nie

z wypoczynkiem

- Rękodzieło Tak/Nie

- Przetwórstwo produktów rolnych Tak/Nie

- Produkcja energii odnawialnej Tak/Nie

- Przetwórstwo drewna (np. piłowanie) Tak/Nie

- Akwakultura Tak/Nie

- Prace najemne (z wykorzystaniem środków produkcji

gospodarstwa)

- - rolnicze (na rzecz innych gospodarstw) Tak/Nie

- - nierolnicze Tak/Nie

- Leśnictwo Tak/Nie

- Inne Tak/Nie

- Kto jest zaangażowany?

- - Posiadacz, który jest także osobą zarządzającą P/D/B 13

gospodarstwem

- - Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: Liczba osób

działalność podstawowa

- - Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: Liczba osób

działalność dodatkowa

- - Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: Liczba osób

działalność podstawowa

- - Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: Liczba osób

działalność dodatkowa

V. (ii) Znaczenie zarobkowej działalności innej niż rolnicza, związanej bezpośrednio z gospodarstwem

- Procentowy udział w produkcji końcowej Przedziały procentowe ( 14 )

gospodarstwa rolnego

VI. Wsparcie rozwoju obszarów wiejskich

- Korzystanie przez gospodarstwo z jednego Tak/Nie

z wymienionych poniżej środków wsparcia rozwoju obszarów

wiejskich w ciągu ostatnich trzech lat 15

- - Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności Tak/Nie

- - Płatności związane z obszarami Natura 2000 oraz Tak/Nie

z ramową dyrektywą wodną 16

- - Płatności rolnośrodowiskowe - płatności klimatyczne Tak/Nie

- - Rolnictwo ekologiczne Tak/Nie

- - Płatności z tytułu dobrostanu zwierząt Tak/Nie

- - Inwestycje w środki trwałe Tak/Nie

- - Zapobieganie szkodom w potencjale produkcyjnym Tak/Nie

w rolnictwie z powodu klęsk żywiołowych

i katastrof oraz jego odtwarzanie

- - Rozwój gospodarstw rolnych i działalności gospodarczej Tak/Nie

- - Inwestycje przeznaczone na rozwój obszarów leśnych Tak/Nie

oraz poprawę rentowności lasów

- - Zalesianie i tworzenie terenu zalesionego Tak/Nie

- - Zakładanie systemów rolno-leśnych Tak/Nie

- - Zapobieganie zniszczeniom lasów oraz odtwarzanie lasów Tak/Nie

- - Inwestycje przeznaczone na poprawę odporności lasów Tak/Nie

i ich wartości dla środowiska

- - Inwestycje przeznaczone na technologie w zakresie leśnictwa Tak/Nie

oraz w przetwarzanie, mobilizację i wprowadzanie

do obrotu produktów leśnych

- - Płatności z tytułu obszarów z ograniczeniami naturalnymi Tak/Nie

lub innymi szczególnymi ograniczeniami

- - Usługi leśnośrodowiskowe i klimatyczne oraz ochrona lasów Tak/Nie

- - Zarządzanie ryzykiem Tak/Nie

VII. Gleba i praktyki zarządzania nawozami naturalnymi stosowane w gospodarstwach rolnych

- Metody uprawy 17 na nieosłoniętych gruntach ornych

- - Uprawa tradycyjna ha

- - Uprawa konserwująca ha

- - Uprawa bezorkowa (z wyjątkiem obszarów nieosłoniętych ha

gruntów rolnych pokrytych roślinami wieloletnimi)

- Pokrywa gleby 18 na nieosłoniętych gruntach ornych

- - Uprawy ozime ha

- - Uprawa okrywowa lub poplony ha

- - Pozostałości roślin ha

- - Ugór ha

- - Nieosłonięte obszary gruntów ornych pokrytych ha

roślinami wieloletnimi

- Płodozmian na gruntach ornych

- - Odsetek gruntów ornych objętych płodozmianem Przedział procentowy

gruntów ornych 19

- Obszar proekologiczny - całkowity obszar obrzeży pola, ha 20

pasów buforowych, żywopłotów, szpalerów drzew,

gruntów ugorowanych, biotopów, obszarów zalesionych

oraz cech krajobrazu.

- Metody stosowania nawozów naturalnych:

- - Stosowanie rozrzutowe

- - - Bez przyorania Przedział % stosowania

nawozów naturalnych 21

- - - Z przyoraniem w ciągu 4 godzin Przedział % stosowania

nawozów naturalnych

- - - Z przyoraniem po 4 godzinach Przedział % stosowania

nawozów naturalnych

- - Nawożenie rzędowo-wgłębne

- - - węże wleczone Przedział % stosowania

nawozów naturalnych

- - - płozy Przedział % stosowania

nawozów naturalnych

- - Nawożenie wtryskowe

- - - płytkie/otwarte szczeliny Przedział % stosowania

nawozów naturalnych

- - - głębokie/zamknięte szczeliny Przedział % stosowania

nawozów naturalnych

- Przywóz nawozu naturalnego do gospodarstwa

i jego wywóz z gospodarstwa

- - Całkowita ilość wytworzonego nawozu wywiezionego Tony

z gospodarstwa

- - Nawóz przywieziony do gospodarstwa Tony"

1 Dz.U. L 321 z 1.12.2008, s. 14.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487).
3 Współrzędne geograficzne nie są w 2016 r. wymagane.
4 Wspólna klasyfikacja jednostek terytorialnych do celów statystycznych.
5 L - obszar o niekorzystnych warunkach gospodarowania niebędący obszarem górskim; M - obszar górski o niekorzystnych warunkach gospodarowania; N - obszar normalny (niebędący obszarem o niekorzystnych warunkach gospodarowania). Klasyfikacja ta może być zmieniona w przyszłości ze względu na zmiany we wspólnej polityce rolnej do 2020 r.
6 Część tę należy wypełnić wyłącznie w przypadku udzielenia odpowiedzi twierdzącej na poprzednie pytanie.
7 Przedziały wiekowe: (od ukończenia szkoły do 24 lat), (25-34), (35-39), (40-44), (45-54), (55-64), (65 i więcej).
8 Pierwszy przedział procentowy rocznych jednostek pracy (AWU): (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).
9 Przedziały wiekowe: (od ukończenia szkoły do 24 lat), (25-34), (35-39), (40-44), (45-54), (55-64), (65 i więcej).
10 Drugi przedział procentowy rocznych jednostek pracy (AWU): (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).
11 Kody wykształcenia: (jedynie praktyczne doświadczenie rolnicze), (zasadnicze wykształcenie rolnicze), (pełne wykształcenie rolnicze).
12 P - działalność podstawowa, D - działalność dodatkowa, B - nie świadczy się działalności tego typu.
13 P - działalność podstawowa, D - działalność dodatkowa, B - nie świadczy się działalności tego typu.
14 Przedziały procentowe: (≥ 0-≤ 10), (> 10-≤ 50), (> 50-< 100).
15 Środki wsparcia rozwoju obszarów wiejskich zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1305/2013 Parlamentu Europejskiego i Rady z 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487) - te cechy objęte badaniem powinny być dostępne ze źródeł administracyjnych.
16 Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej (Dz.U. L 327 z 22.12.2000, s. 1).
17 Obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych tradycyjnie + obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych konserwująco + obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych bezorkowo + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi = całkowita powierzchnia obszaru nieosłoniętych gruntów ornych.
18 Obszar nieosłoniętych gruntów ornych pod uprawy ozime + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pod uprawy okrywowe lub poplony + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych pozostałościami roślin + obszar nieosłoniętych gruntów ornych będących ugorem + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi = całkowita powierzchnia obszaru nieosłoniętych gruntów ornych.
19 Przedział procentowy gruntów ornych: (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75).
20 Dane wymagane jedynie od gospodarstw rolnych posiadających więcej niż 15 ha gruntów ornych.
21 Udział procentowy stosowania nawozów naturalnych przy użyciu określonych metod stosowania: (0), (> 0-< 25), (≥ 25-< 50), (≥ 50-< 75), (≥ 75-< 100), (100).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.