Rozporządzenie 1130/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.295.178

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 listopada 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1130/2011
z dnia 11 listopada 2011 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 i art. 30 ust. 2, 3 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 przewiduje ustanowienie unijnych wykazów dopuszczonych dodatków do żywności oraz warunków ich stosowania w dodatkach do żywności (część 1 i 2), w enzymach spożywczych (część 3), w środkach aromatyzujących (część 4) oraz w składnikach odżywczych lub ich kategoriach (część 5), do których dodatki do żywności mogą być dodawane zgodnie z art. 4 ust. 4 przedmiotowego rozporządzenia. Wspomniane dodatki do żywności są stosowane w celu uzyskania funkcji technologicznej w dodatkach do żywności, enzymach, środkach aromatyzujących lub składnikach odżywczych.

(2) Dodatki do żywności wymienione w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mogą być przyporządkowane do jednego z rodzajów pełnionej funkcji określonych w załączniku I w oparciu o podstawową funkcję technologiczną danego dodatku do żywności. Jednakże zgodnie z art. 9 przedmiotowego rozporządzenia przyporządkowanie danego dodatku do żywności do odpowiedniego rodzaju pełnionej funkcji nie powinno wykluczać jego stosowania w kilku funkcjach.

(3) Dodatki do żywności pełniące funkcję nośników do stosowania w dodatkach do żywności, dopuszczone dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(2), jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, gdyż ich zgodność z ogólnymi warunkami włączania dodatków do żywności do wykazów unijnych i stosowania dodatków do żywności, a zwłaszcza z art. 6 ust. 1 lit. a) tego rozporządzenia, została poddana przeglądowi.

(4) Dodatki do żywności wymienione w dyrektywie 95/2/WE jako dozwolone nośniki i rozpuszczalniki, pełniące funkcję dodatku do żywności innego niż nośnik, należy umieścić w części 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 z uwzględnieniem takich samych warunków stosowania. Inne dodatki do żywności, pełniące funkcję inną niż nośniki, również należy umieścić w omawianym wykazie.

(5) Dodatki do żywności i nośniki dopuszczone do stosowania w enzymach spożywczych zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów(3) i warunki ich stosowania należy umieścić w części 3 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(6) Dodatki do żywności dopuszczone zgodnie z dyrektywą 95/2/WE do stosowania w środkach aromatyzujących, jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, gdyż ich zgodność z art. 6 przedmiotowego rozporządzenia została poddana przeglądowi.

(7) Dodatki do żywności i nośniki dopuszczone do stosowania w składnikach odżywczych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(4), jak również w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(5), dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(6) oraz w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(7), jak również warunki ich stosowania, należy umieścić w części 5 sekcji A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Inne dodatki do żywności, pełniące funkcję inną niż nośniki, również należy umieścić w tym wykazie z uwagi na potrzebę technologiczną, której nie przewidziano w czasie przyjmowania rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Dodatki do żywności, wymienione w dyrektywie 95/2/WE jako dodatki do żywności dozwolone w żywności dla niemowląt i małych dzieci, pełniące funkcję dodatku do żywności w składnikach odżywczych, należy umieścić z uwzględnieniem takich samych warunków stosowania w części 5 sekcji B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Wykaz ten należy uzupełnić z uwzględnieniem opinii Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie dodatków w preparatach odżywczych przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności podawanej niemowlętom w czasie odstawiania od piersi z dnia 13 czerwca 1997 r.(8).

(9) Z uwagi na kwestie przejrzystości i spójności należy określić szczególne zasady w zakresie warunków stosowania dodatków do żywności w preparatach dodatków do żywności/enzymów spożywczych/składników odżywczych.

(10) Substancje takie, jak siarczyny, benzoesany, polisorbaty, estry sorbitolu i estry sacharozy należy umieścić w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008; substancje te podlegają badaniom przesiewowym na poziomie 3 zgodnie z opublikowanym w 2001 r. sprawozdaniem Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej(9) i budzą obawy związane z wartością dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI). Warunki stosowania wspomnianych substancji mogą zostać poddane przeglądowi w następstwie spodziewanej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w ramach programu ponownej oceny określonego w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010(10) ustanawiającym program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności, który obejmuje między innymi ocenę spożycia.

(11) Specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dotyczące pochodzenia, kryteriów czystości i innych niezbędnych informacji, zostały określone w dyrektywach Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych(11), 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(12) oraz 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(13).

(12) Z uwagi na fakt, że niektóre z preparatów są używane od kilkudziesięciu lat, po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia należy ustanowić dwudziestoczteromiesięczny okres przejściowy, tak by umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do wymogów określonych w części 2, 3 i 5 sekcji A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zmienionego niniejszym rozporządzeniem. Po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia należy ustanowić osiemnastomiesięczny okres przejściowy, tak by umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do wymogów określonych w części 1 i 4 załącznika III zmienionego niniejszym rozporządzeniem.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, przy czym ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1333/2008

Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zastępuje się tekstem załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Środki przejściowe

Preparaty niezgodne z częścią 2, 3 lub sekcją A części 5 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionego niniejszym rozporządzeniem, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami krajowymi w okresie dwudziestu czterech miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Żywność zawierająca takie preparaty, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu we wspomnianym okresie, może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Preparaty niezgodne z częścią 1 i 4 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, zmienionego niniejszym rozporządzeniem, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami załączników I-VI do dyrektywy 95/2/WE do dnia 31 maja 2013 r. Żywność zawierająca takie preparaty, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu we wspomnianym okresie, może być wprowadzana do obrotu do czasu wyczerpania zapasów.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenia stosuje się od dnia 2 grudnia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 listopada 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1.

(3) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7.

(4) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(5) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.

(6) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.

(7) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.

(8) Opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie dodatków w preparatach odżywczych przeznaczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w żywności podawanej niemowlętom w czasie odstawiania od piersi, Sprawozdania KNŻ (seria 40, 1998 r.).

(9) Sprawozdanie Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej COM(2001) 542 wersja ostateczna.

(10) Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19.

(11) Dz.U. L 6 z 10.1.2009, s. 20.

(12) Dz.U. L 158 z 18.6.2008, s. 17.

(13) Dz.U. L 253 z 20.9.2008, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK III

dodatków do żywności, obejmujący nośniki, dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych, oraz warunki ich stosowania.

Definicje

1. »Składniki odżywcze« oznaczają, do celów niniejszego załącznika, witaminy, składniki mineralne i inne substancje dodawane w celach odżywczych, jak również substancje dodawane w celach mających związek z fizjologią, objęte rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006, dyrektywą 2002/46/WE, dyrektywą 2009/39/WE i rozporządzeniem (WE) nr 953/2009.

2. »Preparat« oznacza, do celów niniejszego załącznika, postać użytkową składającą się co najmniej z jednego dodatku do żywności, enzymu spożywczego lub składnika odżywczego, do których dodano substancje, takie jak dodatki do żywności lub inne składniki żywności w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, normalizacji, rozcieńczenia lub rozpuszczenia.

CZĘŚĆ 1

Nośniki w dodatkach do żywności

Nr E nośnikaNazwa nośnikaMaksymalny poziomDodatki do żywności, do których dany nośnik może być dodawany
E 1520Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)1 000 mg/kg w gotowej żywności (w wyniku przeniesienia -»carry over«)(*)Barwniki, emulgatory i przeciwutleniacze
E 422Glicerolquantum satisWszystkie dodatki do żywności
E 420Sorbitol
E 421Mannitol
E 953Izomalt
E 965Maltitol
E 966Laktitol
E 967Ksylitol
E 968Erytrytol
E 400 - 404Kwas alginowy - alginiany (część 6 tabela 7)
E 405Alginian glikolu propylenowego
E 406Agar
E 407Karagen
E 410Mączka chleba świętojańskiego
E 412Guma guar
E 413Tragakanta
E 414Guma arabska (guma akacjowa)
E 415Guma ksantanowa
E 440Pektyny
E 432 - E 436Polisorbaty (część 6 tabela 4)quantum satisSubstancje przeciwpieniące
E 442Fosfatydy amonuquantum satisPrzeciwutleniacze
E 460Celulozaquantum satisWszystkie dodatki do żywności
E 461Metyloceluloza
E 462Etyloceluloza
E 463Hydroksypropyloceluloza
E 464Hydroksypropylometyloceluloza
E 465Etylometyloceluloza
E 466Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
E 322Lecytynyquantum satisBarwniki i rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze
E 432 - E 436Polisorbaty (część 6 tabela 4)
E 470bSole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472aMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472cMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472eMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowym
E 473Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
E 475Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E 491 - E 495Estry sorbitolu (część 6 tabela 5)quantum satisBarwniki i substancje przeciwpieniące
E 1404Skrobia utlenionaquantum satisWszystkie dodatki do żywności
E 1410Fosforan monoskrobiowy
E 1412Fosforan diskrobiowy
E 1413Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420Skrobia acetylowana
E 1422Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440Hydroksypropyloskrobia
E 1442Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451Acetylowana skrobia utleniona
E 170Węglan wapnia
E 263Octan wapnia
E 331Cytryniany sodu
E 332Cytryniany potasu
E 341Fosforany wapnia
E 501Węglany potasu
E 504Węglany magnezu
E 508Chlorek potasu
E 509Chlorek wapnia
E 511Chlorek magnezu
E 514Siarczany sodu
E 515Siarczany potasu
E 516Siarczan wapnia
E 517Siarczan amonu
E 577Glukonian potasu
E 640Glicyna i jej sól sodowa
E 1505(*)Cytrynian trietylowy
E 1518(*)Trioctan glicerolu (triacetyna)
E 551Dwutlenek krzemuquantum satisEmulgatory i barwniki
E 552Krzemian wapnia
E 553bTalk50 mg/kg w preparacie barwnikowymBarwniki
E 901Wosk pszczeli, biały i żółtyquantum satisBarwniki
E 1200Polidekstrozaquantum satisWszystkie dodatki do żywności
E 1201Poliwinylopirolidonquantum satisSubstancje słodzące
E 1202Poliwinylopolipirolidon
E 322Lecytynyquantum satisSubstancje glazurujące do owoców
E 432 - E 436Polisorbaty
E 470aSole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 491 - E 495Estry sorbitolu
E 570Kwasy tłuszczowe
E 900Dimetylopolisiloksan
E 1521Glikol polietylenowyquantum satisSubstancje słodzące
E 425Konjacquantum satisWszystkie dodatki do żywności
E 459Beta-cyklodekstryna1 000 mg/kg w gotowej żywnościWszystkie dodatki do żywności
E 468Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana

Guma celulozowa usieciowana

quantum satisSubstancje słodzące
E 469Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza

Enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa

quantum satisWszystkie dodatki do żywności
E 555Krzemian glinowo-potasowy90 % w odniesieniu do pigmentuW dwutlenku tytanu E 171 oraz w tlenkach i wodorotlenkach żelaza E 172
(*) Maksymalny poziom ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505, E 1517 i E 1518). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

CZĘŚĆ 2

Dodatki do żywności inne niż nośniki w dodatkach do żywności(*)

Nr E dodanego dodatku do żywnościNazwa dodanego dodatku do żywnościMaksymalny poziomPreparaty dodatków do żywności, do których

dany dodatek do żywności może być

dodawany

Tabela 1quantum satisWszystkie preparaty dodatków do żywności
E 200 - E 203Kwas sorbowy - sorbiniany (część 6 tabela 2)1 500 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie; 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwasPreparaty barwnikowe
E 210Kwas benzoesowy
E 211Benzoesan sodu
E 212Benzoesan potasu
E 220 - E 228Dwutlenek siarki - siarczyny (część 6 tabela 3)100 mg/kg w preparacie i 2 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na SO2Preparaty barwnikowe (z wyjątkiem E 163 antocyjany, E 150b karmel siarczynowy i E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy)(**)
E 320Butylohydroksyanizol (BHA)20 mg/kg pojedynczo lub łącznie (w przeliczeniu na zawartość tłuszczu) w preparacie, 0,4 mg/kg w produkcie końcowym (pojedynczo lub łącznie)Emulgatory zawierające kwasy tłuszczowe
E 321Butylohydroksytoluen (BHT)
E 338Kwas fosforowy40 000 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie (w przeliczeniu na P2O5)Preparaty barwnika E 163 antocyjany
E 339Fosforany sodu
E 340Fosforany potasu
E 343Fosforany magnezu
E 450Difosforany
E 451Trifosforany
E 341Fosforany wapnia40 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5)Preparaty barwnikowe i preparaty emulgatorów
10 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5)Preparaty polioli
10 000 mg/kg w preparacie (w przeliczeniu na P2O5)Preparaty E 412 guma guar
E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)1 000 mg/kg w preparacie, 5 mg/kg w produkcie końcowym wyrażone jako suma kwasu karnozowego i karnozoluPreparaty barwnikowe
E 416Guma karaya50 000 mg/kg w preparacie, 1 mg/kg w produkcie końcowymPreparaty barwnikowe
E 432 - E 436Polisorbatyquantum satisPreparaty barwnikowe, preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach i substancji glazurujących do owoców
E 473Estry sacharozy i kwasów tłuszczowychquantum satisPreparaty barwnikowe i preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach
E 475Estry kwasów tłuszczowych i poligliceroluquantum satisPreparaty barwnikowe i preparaty przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach
E 476Polirycynooleinian poliglicerolu50 000 mg/kg w preparacie, 500 mg/kg w gotowej żywnościJako emulgator w preparatach barwnikowych używanych w:

surimi i produktach rybnych w stylu japońskim (Kamaboko) (E 120 koszenila, kwas karminowy, karminy)

produktach mięsnych, pastach rybnych i przetworach owocowych używanych w aromatyzowanych przetworach mlecznych i w deserach (E 163 antocyjany, E 100 kurkumina i E 120 koszenila, kwas karminowy, karminy)

E 491 - 495Estry sorbitolu (część 6 tabela 5)quantum satisPreparaty barwnikowe, preparaty substancji przeciwpieniących i substancji glazurujących do owoców
E 551Dwutlenek krzemu50 000 mg/kg w preparacieSuche preparaty barwnikowe w proszku
10 000 mg/kg w preparaciePreparaty E 508 chlorek potasu oraz E 412 guma guar
E 551Dwutlenek krzemu50 000 mg/kg w preparacieSuche preparaty emulgatorów w proszku
E 552Krzemian wapnia
E 551Dwutlenek krzemu10 000 mg/kg w preparacieSuche preparaty polioli w proszku
E 552Krzemian wapnia
E 553aKrzemian magnezu
E 553bTalk
E 900Dimetylopolisiloksan200 mg/kg w preparacie, 0,2 mg/l w gotowej żywnościPreparaty barwnikowe zawierające E 160a karoteny, E 160b annato, biksyna, norbiksyna, E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina, E 160d likopen i E 160e beta-apo-8'-karotenal
E 903Wosk carnauba130 000 mg/kg w preparacie,

1 200 mg/kg ze wszystkich źródeł

w produkcie końcowym

Jako stabilizator w preparatach substancji słodzących lub kwasów przeznaczonych do użycia w gumie do żucia
(*) Z wyjątkiem enzymów dopuszczonych jako dodatki do żywności.

(**) E 163 antocyjany mogą zawierać siarczyny w ilości do 100 000 mg/kg. E 150b karmel siarczynowy oraz E 150d karmel amoniakalno-siarczynowy mogą zawierać 2 000 mg/kg zgodnie z kryteriami czystości (dyrektywa 2008/128/WE).

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 2

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności (stosowane w celach innych niż nośniki) w dodatkach do żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów maksymalne poziomy określono tylko w preparacie dodatków do żywności, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu dodatków do żywności oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 3

Dodatki do żywności, w tym nośniki, w enzymach spożywczych(*)

Nr E dodanego dodatku do żywnościNazwa dodanego dodatku do żywnościMaksymalny poziom w preparacie enzymów spożywczychMaksymalny poziom w gotowej żywności z wyjątkiem napojówMaksymalny poziom w napojachCzy może być stosowany jako nośnik?
E 170Węglan wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 200Kwas sorbowy20 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas)20 mg/kg10 mg/l
E 202Sorbinian potasu
E 210Kwas benzoesowy5 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas)

12 000 mg/kg w podpuszczce

1,7 mg/kg

5 mg/kg w serze, w którym użyto podpuszczki

0,85 mg/l

2,5 mg/l w napojach na bazie serwatki, w której użyto podpuszczki

E 211Benzoesan sodu
E 214p-Hydroksybenzoesan etylu2 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas)2 mg/kg1 mg/l
E 215Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E 218p-Hydroksybenzoesan metylu
E 219Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
E 220Dwutlenek siarki2 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na SO2)

5 000 mg/kg tylko

w enzymach spożywczych do warzenia piwa

6 000 mg/kg tylko

w przypadku beta-amylazy z jęczmienia

10 000 mg/kg tylko w przypadku papainy w postaci stałej

2 mg/kg2 mg/l
E 221Siarczyn sodu
E 222Wodorosiarczyn sodu
E 223Pirosiarczyn sodu
E 224Pirosiarczyn potasu
E 250Azotyn sodu500 mg/kg0,01 mg/kgBrak zastosowania
E 260Kwas octowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 261Octan potasuquantum satisquantum satisquantum satis
E 262Octany soduquantum satisquantum satisquantum satis
E 263Octan wapniaquantum satisquantum satisquantum satis
E 270Kwas mlekowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 281Propionian soduquantum satisquantum satis50 mg/l
E 290Dwutlenek węglaquantum satisquantum satisquantum satis
E 296Kwas jabłkowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 300Kwas askorbinowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 301Askorbinian soduquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 302Askorbinian wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 304Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowegoquantum satisquantum satisquantum satis
E 306Mieszanina tokoferoliquantum satisquantum satisquantum satis
E 307Alfa-tokoferolquantum satisquantum satisquantum satis
E 308Gamma-tokoferolquantum satisquantum satisquantum satis
E 309Delta-tokoferolquantum satisquantum satisquantum satis
E 322Lecytynyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 325Mleczan soduquantum satisquantum satisquantum satis
E 326Mleczan potasuquantum satisquantum satisquantum satis
E 327Mleczan wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 330Kwas cytrynowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 331Cytryniany soduquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 332Cytryniany potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 333Cytryniany wapniaquantum satisquantum satisquantum satis
E 334Kwas winowy (L(+)-)quantum satisquantum satisquantum satis
E 335Winiany soduquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 336Winiany potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 337Winian potasowo-sodowyquantum satisquantum satisquantum satis
E 350Jabłczany soduquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 338Kwas fosforowy10 000 mg/kg (w przeliczeniu na P2O5)quantum satisquantum satis
E 339Fosforany sodu50 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie, w przeliczeniu na P2O5)quantum satisquantum satisTak
E 340Fosforany potasu
E 341Fosforany wapnia
E 343Fosforany magnezu
E 351Jabłczan potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 352Jabłczany wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 354Winian wapniaquantum satisquantum satisquantum satis
E 380Cytrynian triamonowyquantum satisquantum satisquantum satis
E 400Kwas alginowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 401Alginian soduquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 402Alginian potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 403Alginian amonuquantum satisquantum satisquantum satis
E 404Alginian wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 406Agarquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 407Karagenquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 407aPrzetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheumaquantum satisquantum satisquantum satis
E 410Mączka chleba świętojańskiegoquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 412Guma guarquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 413Tragakantaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 414Guma akacjowa (guma arabska)quantum satisquantum satisquantum satisTak
E 415Guma ksantanowaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 417Guma taraquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 418Guma gellanquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 420Sorbitolquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 421Mannitolquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 422Glicerolquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 440Pektynyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 450Difosforany50 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na P2O5)quantum satisquantum satis
E 451Trifosforany
E 452Polifosforany
E 460Celulozaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 461Metylocelulozaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 462Etylocelulozaquantum satisquantum satisquantum satis
E 463Hydroksypropylocelulozaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 464Hydroksypropylometylocelulozaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 465Etylometylocelulozaquantum satisquantum satisquantum satis
E 466Karboksymetyloceluloza

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Guma celulozowa

quantum satisquantum satisquantum satisTak
E 469Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetylocelulozaquantum satisquantum satisquantum satis
E 470aSole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowychquantum satisquantum satisquantum satis
E 470bSole magnezowe kwasów tłuszczowychquantum satisquantum satisquantum satis
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowychquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 472aMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowymquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 472bMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowymquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 472cMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowymquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 472dMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowymquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 472eMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowymquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 472fMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowegoquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 473Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych50 000 mg/kg50 mg/kg25 mg/lTak, tylko jako nośnik
E 500Węglany soduquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 501Węglany potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak, tylko E 501 (i) węglan potasu
E 503Węglany amonuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 504Węglany magnezuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 507Kwas chlorowodorowy (kwas solny)quantum satisquantum satisquantum satisTak
E 508Chlorek potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 509Chlorek wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 511Chlorek magnezuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 513Kwas siarkowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 514Siarczany soduquantum satisquantum satisquantum satisTak, tylko E 514 (i) siarczan sodu
E 515Siarczany potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 516Siarczan wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 517Siarczan amonu100 000 mg/kg100 mg/kg50 mg/lTak
E 524Wodorotlenek soduquantum satisquantum satisquantum satis
E 525Wodorotlenek potasuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 526Wodorotlenek wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 527Wodorotlenek amonuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 528Wodorotlenek magnezuquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 529Tlenek wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 530Tlenek magnezuquantum satisquantum satisquantum satis
E 551Dwutlenek krzemu50 000 mg/kg w suchym preparacie w proszkuquantum satisquantum satisTak
E 570Kwasy tłuszczowequantum satisquantum satisquantum satis
E 574Kwas glukonowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 575Lakton kwasu glukonowegoquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 576Glukonian soduquantum satisquantum satisquantum satis
E 577Glukonian potasuquantum satisquantum satisquantum satis
E 578Glukonian wapniaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 640Glicyna i jej sól sodowaquantum satisquantum satisquantum satis
E 920L-cysteina10 000 mg/kg10 mg/kg5 mg/l
E 938Argonquantum satisquantum satisquantum satis
E 939Helquantum satisquantum satisquantum satis
E 941Azotquantum satisquantum satisquantum satis
E 942Podtlenek azotuquantum satisquantum satisquantum satis
E 948Tlenquantum satisquantum satisquantum satis
E 949Wodórquantum satisquantum satisquantum satis
E 965Maltitolquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 966Laktitolquantum satisquantum satisquantum satisTak (tylko jako nośnik)
E 967Ksylitolquantum satisquantum satisquantum satisTak (tylko jako nośnik)
E 1200Polidekstrozaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1404Skrobia utlenionaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1410Fosforan monoskrobiowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1412Fosforan diskrobiowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1413Fosforanowany fosforan diskrobiowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1414Acetylowany fosforan diskrobiowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1420Skrobia acetylowanaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1422Acetylowany adypinian diskrobiowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1440Hydroksypropyloskrobiaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1442Hydroksypropylofosforan diskrobiowyquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1450Sól sodowa

oktenylobursztynianu

skrobiowego

quantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1451Acetylowana skrobia utlenionaquantum satisquantum satisquantum satisTak
E 1520Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)500 g/kg(**)(**)Tak, tylko jako nośnik
(*) W tym enzymy dopuszczone jako dodatki do żywności.

(**) Maksymalny poziom ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505, E 1517 i E 1518). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 3

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności w enzymach spożywczych zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów, jeżeli są stosowane jako dodatki, maksymalne poziomy określono tylko w preparacie enzymów spożywczych, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu enzymów spożywczych oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 4

Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących

Nr E dodatkuNazwa dodatkuKategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawanyMaksymalny poziom
Tabela 1Wszystkie środki aromatyzującequantum satis
E 420

E 421

E 953

E 965

E 966

E 967

E 968

Sorbitol

Mannitol

Izomalt

Maltitol

Laktitol

Ksylitol

Erytrytol

Wszystkie środki aromatyzującequantum satis do celów innych niż słodzenie, nie jako wzmacniacze smaku
E 200 - E 203

E 210

E 211

E 212

E 213

Kwas sorbowy i sorbiniany (część 6 tabela 2)

Kwas benzoesowy

Benzoesan sodu

Benzoesan potasu

Benzoesan wapnia

Wszystkie środki aromatyzujące1 500 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) w środkach aromatyzujących
E 310

E 311

E 312

E 319

E 320

Galusan propylu

Galusan oktylu

Galusan dodecylu

Tert-butylohydrochinon (TBHQ)

Butylohydroksyanizol (BHA)

Olejki eteryczne1 000 mg/kg (galusany, TBHQ i BHA, pojedynczo lub łącznie) w olejkach eterycznych
Środki aromatyzujące inne niż olejki eteryczne100 mg/kg(*) (galusany, pojedynczo lub łącznie)

200 mg/kg(*) (TBHQ i BHA, pojedynczo lub łącznie) w środkach aromatyzujących

E 338 - E 452Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (część 6 tabela 6)Wszystkie środki aromatyzujące40 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na P2O5) w środkach aromatyzujących
E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)Wszystkie środki aromatyzujące1 000 mg/kg (wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego) w środkach aromatyzujących
E 416Guma karayaWszystkie środki aromatyzujące50 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 425KonjacWszystkie środki aromatyzującequantum satis
E 432 - E 436Polisorbaty (część 6 tabela 4)Wszystkie środki aromatyzujące z wyjątkiem środków aromatyzujących dymu wędzarniczego w postaci płynnej oraz środków aromatyzujących na bazie oleożywic z przypraw(**)10 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
Środki spożywcze zawierające środki aromatyzujące dymu wędzarniczego w postaci płynnej oraz środki aromatyzujące na bazie oleożywic z przypraw1 000 mg/kg w gotowej żywności
E 459Beta-cyklodekstrynaKapsułkowane środki aromatyzujące w:
- herbatach aromatyzowanych

i koncentratach aromatyzowanych napojów w proszku typu instant

500 mg/l w gotowej żywności
- przekąskach smakowych1 000 mg/kg w środkach spożywczych gotowych do spożycia lub przygotowanych do spożycia zgodnie z instrukcjami producenta
Nr E dodatkuNazwa dodatkuKategorie środków aromatyzujących, do których dany dodatek może być dodawanyMaksymalny poziom
E 551Dwutlenek krzemuWszystkie środki aromatyzujące50 000 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 900DimetylopolisiloksanWszystkie środki aromatyzujące10 mg/kg w środkach aromatyzujących
E 901Wosk pszczeliŚrodki aromatyzujące

w aromatyzowanych napojach

bezalkoholowych

200 mg/l w napojach aromatyzowanych
E 1505Cytrynian trietylowyWszystkie środki aromatyzujące3 000 mg/kg ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych gotowych do spożycia lub przygotowanych do spożycia zgodnie z instrukcjami producenta; pojedynczo lub łącznie. W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l
E 1517Dioctan glicerolu (diacetyna)
E 1518Trioctan glicerolu (triacetyna)
E 1520Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)
E 1519Alkohol benzylowyŚrodki aromatyzujące do:
- likierów, win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów na bazie wina i aromatyzowanych koktajli na bazie wina100 mg/l w gotowej żywności
- wyrobów cukierniczych, w tym czekolady, pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich250 mg/kg ze wszystkich źródeł

w środkach spożywczych gotowych do

spożycia lub przygotowanych do

spożycia zgodnie z instrukcjami

producenta

(*) Zasada proporcjonalności: w przypadku łącznego stosowana galusanów, TBHQ i BHA, indywidualne poziomy należy proporcjonalnie zmniejszyć.

(**) Oleożywice z przypraw są zdefiniowane jako ekstrakty z przypraw, z których w wyniku odparowania został usunięty rozpuszczalnik ekstrakcyjny; ekstrakt ten jest mieszaniną lotnych olejków i składników żywicznych pochodzących z przypraw.

CZĘŚĆ 5

Dodatki do żywności w składnikach odżywczych

Sekcja A

- Dodatki do żywności w składnikach odżywczych z wyjątkiem składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II

Nr E dodatku do żywnościNazwa dodatku do żywnościMaksymalny poziomSkładnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawanyCzy może być stosowany jako nośnik?
E 170Węglan wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 260Kwas octowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 261Octan potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 262Octany soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 263Octan wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 270Kwas mlekowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 290Dwutlenek węglaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 296Kwas jabłkowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 300Kwas askorbinowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 301Askorbinian soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 302Askorbinian wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 304Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowegoquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 306Mieszanina tokoferoliquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 307Alfa-tokoferolquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 308Gamma-tokoferolquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 309Delta-tokoferolquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 322Lecytynyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 325Mleczan soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 326Mleczan potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 327Mleczan wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 330Kwas cytrynowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 331Cytryniany soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 332Cytryniany potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 333Cytryniany wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 334Kwas winowy (L(+)-)quantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 335Winiany soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 336Winiany potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 337Winian potasowo-sodowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 338 - E 452Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany (część 6 tabela 6)40 000 mg/kg w przeliczeniu na P2O5 w preparacie składników odżywczychWszystkie składniki odżywcze
E 350Jabłczany soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 351Jabłczan potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 352Jabłczany wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 354Winian wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 380Cytrynian triamonowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 392Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)1 000 mg/kg w preparacie beta-karotenu i likopenu, 5 mg/kg w produkcie końcowym wyrażone jako suma kwasu karnozowego i karnozoluW preparatach beta-karotenu i likopenu
E 400 - E 404Kwas alginowy - alginiany (część 6 tabela 7)quantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 406Agarquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 407Karagenquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 407aPrzetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheumaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 410Mączka chleba świętojańskiegoquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 412Guma guarquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 413Tragakantaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 414Guma akacjowa (guma arabska)quantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 415Guma ksantanowaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 417Guma taraquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 418Guma gellanquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 420Sorbitolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 421Mannitolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 422Glicerolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 432 - E 436Polisorbaty (część 6 tabela 4)quantum satis tylko w preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy E. W preparatach witaminy A i D maksymalny poziom w gotowej żywności wynosi 2 mg/kgW preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witamin A, D i E.Tak
E 440Pektynyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 459Beta-cyklodekstryna100 000 mg/kg w preparacie

i 1 000 mg/kg w gotowej żywności

Wszystkie składniki odżywczeTak
E 460Celulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 461Metylocelulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 462Etylocelulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 463Hydroksypropylocelulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 464Hydroksypropylometylocelulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 465Etylometylocelulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 466Karboksymetyloceluloza

Sól sodowa karboksymetylocelulozy

Guma celulozowa

quantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 469Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetylocelulozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 470aSole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowychquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 470bSole magnezowe kwasów tłuszczowychquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowychquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 472aMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowymquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 472bMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowymquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 472cMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowymquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 472dMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowymquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 472eMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono-i diacetylowinowymquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 472fMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowegoquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 473Estry sacharozy i kwasów tłuszczowychquantum satisW preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy ETak
2 mg/kg w gotowej żywnościW preparatach witaminy A i D
E 475Estry kwasów tłuszczowych i poligliceroluquantum satisW preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy ETak
2 mg/kg w gotowej żywnościW preparatach witaminy A i D
E 491 - E 495Estry sorbitolu (część 6 tabela 5)quantum satisW preparatach beta-karotenu, luteiny, likopenu i witaminy ETak
2 mg/kg w gotowej żywnościW preparatach witaminy A i D
E 500Węglany soduquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 501Węglany potasuquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 503Węglany amonuquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 504Węglany magnezuquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 507Kwas chlorowodorowy (kwas solny)quantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 508Chlorek potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 509Chlorek wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 511Chlorek magnezuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 513Kwas siarkowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 514Siarczany soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 515Siarczany potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 516Siarczan wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 524Wodorotlenek soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 525Wodorotlenek potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 526Wodorotlenek wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 527Wodorotlenek amonuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 528Wodorotlenek magnezuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 529Tlenek wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 530Tlenek magnezuquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 551, E 552Dwutlenek krzemu Krzemian wapnia50 000 mg/kg w suchym preparacie w proszku (pojedynczo lub łącznie)W suchych preparatach w proszku wszystkich składników odżywczych
10 000 mg/kg w preparacie (tylko E 551)W preparatach chlorku potasu stosowanych w substytutach soli
E 554Krzemian glinowo-sodowy15 000 mg/kg w preparacieW preparatach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
E 570Kwasy tłuszczowequantum satisWszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem składników odżywczych zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe
E 574Kwas glukonowyquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 575Lakton kwasu glukonowegoquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 576Glukonian soduquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 577Glukonian potasuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 578Glukonian wapniaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 640Glicyna i jej sól sodowaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 900Dimetylopolisiloksan200 mg/kg w preparacie, 0,2 mg/l w gotowej żywnościW preparatach beta-karotenu i likopenu
E 901Wosk pszczeli, biały i żółtyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 938Argonquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 939Helquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 941Azotquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 942Podtlenek azotuquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 948Tlenquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 949Wodórquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 953Izomaltquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 965Maltitolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 966Laktitolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 967Ksylitolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 968Erytrytolquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 1103Inwertazaquantum satisWszystkie składniki odżywcze
E 1200Polidekstrozaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1404Skrobia utlenionaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1410Fosforan monoskrobiowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1412Fosforan diskrobiowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1413Fosforanowany fosforan diskrobiowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1414Acetylowany fosforan diskrobiowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1420Skrobia acetylowanaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1422Acetylowany adypinian diskrobiowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1440Hydroksypropyloskrobiaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1442Hydroksypropylofosforan diskrobiowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1450Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowegoquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1451Acetylowana skrobia utlenionaquantum satisWszystkie składniki odżywczeTak
E 1452Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego35 000 mg/kg w gotowej żywnościWyłącznie do kapsułkowania preparatów witaminowych stosowanych w suplementach żywnościowych określonych w dyrektywie 2002/46/WETak
E 1518Trioctan glicerolu (triacetyna)(*)Wszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
E 1520(*)Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)1 000 mg/kg w gotowej żywności (w wyniku przeniesienia - »carry-over«)(*)Wszystkie składniki odżywczeTak, tylko jako nośnik
(*) Maksymalny poziom w odniesieniu do E 1518 i E 1520 ze wszystkich źródeł w środkach spożywczych wynosi 3 000 mg/kg (pojedynczo lub łącznie z E 1505 i E 1517). W przypadku napojów, z wyjątkiem likierów kremowych, maksymalny poziom E 1520 ze wszystkich źródeł wynosi 1 000 mg/l.

Sekcja B

- Dodatki do żywności dodawane do składników odżywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II

Nr E dodatku do żywnościNazwa dodatku do żywnościMaksymalny poziomSkładnik odżywczy, do którego dany dodatek do żywności może być dodawanyKategoria żywności
E 301Askorbinian soduCałkowita zawartość wynikająca z przeniesienia 75 mg/lPowłoki preparatów składników odżywczych zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczoweŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 304 (i)Palmitynian askorbyluDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 306

E 307

E 308

E 309

Mieszanina tokoferoli

Alfa-tokoferol

Gamma-tokoferol

Delta-tokoferol

Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 322LecytynyDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 330Kwas cytrynowyquantum satisWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 331Cytryniany soduDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzeganeWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 332Cytryniany potasuDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzeganeWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 333Cytryniany wapniaCałkowita zawartość wynikająca z przeniesienia 0,1 mg/kg, w przeliczeniu na wapń i w granicach zawartości wapnia i stosunku wapnia do fosforu ustalonych dla danej kategorii środków spożywczychWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 341 (iii)Fosforan triwapniowyNależy przestrzegać maksymalnego

poziomu 1 000 mg/kg podanego

w przeliczeniu na P2O5 ze wszystkich

zastosowań w gotowej żywności

wymienionej w pkt 13.1.3 części

E załącznika II (tylko w odniesieniu do

E 341 (iii) z uwzględnieniem przepisu

dotyczącego maksymalnego poziomu

glinu)

Wszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 401Alginian soduDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 402Alginian potasuDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 404Alginian wapniaDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 414Guma arabska (guma akacjowa)150 000 mg/kg w preparacie składników odżywczych i 10 mg/kg w produkcie końcowym (zawartość wynikająca z przeniesienia)Wszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 415Guma ksantanowaDo stosowaniaw preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 421Mannitol1 000 razy więcej niż witaminy B12,

3 mg/kg (całkowita zawartość wynikająca z przeniesienia)

Jako nośnik dla witaminy

B12

Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 440PektynyDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePreparaty do dalszego żywienia niemowląt i przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 466Karboksymetyloceluloza,

Sól sodowa karboksymetylocelulozy,

Guma celulozowa

Do stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczeDietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci, określone w dyrektywie 1999/21/WE
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowychDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczony, a warunki stosowania w nim wyszczególnione są przestrzeganeWszystkie składniki odżywczeŻywność dla niemowląt i małych dzieci
E 472cMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowymDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePreparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci w dobrym zdrowiu
E 551Dwutlenek krzemu10 000 mg/kg w preparatach składników odżywczychSuche preparaty

składników odżywczych

w proszku

Żywność dla niemowląt i małych dzieci
E 1420Skrobia acetylowanaDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE
E 1450Sól sodowa

oktenylobursztynianu

skrobiowego

100 mg/kg (zawartość wynikająca z przeniesienia)Preparaty witaminoweŻywność dla niemowląt i małych dzieci
1 000 mg/kg (zawartość wynikająca z przeniesienia)Preparaty

wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

E 1451Acetylowana skrobia utlenionaDo stosowania w preparatach składników odżywczych, pod warunkiem że maksymalny poziom w środkach spożywczych wymienionych w pkt 13.1.3 części E załącznika II nie jest przekroczonyWszystkie składniki odżywczePrzetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci określona w dyrektywie 2006/125/WE

Uwaga: Ogólne zasady dotyczące warunków stosowania dodatków do żywności wymienionych w części 5

(1) Dodatki do żywności wymienione w części 6 tabela 1 niniejszego załącznika, które są generalnie dopuszczone do stosowania w żywności zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, zamieszczone w załączniku II część C(1) grupa I, zostały umieszczone jako dodatki do żywności w składnikach odżywczych zgodnie z ogólną zasadą quantum satis, o ile nie określono inaczej.

(2) W przypadku fosforanów i krzemianów, jeżeli są stosowane jako dodatki, maksymalne poziomy określono tylko w preparacie składników odżywczych, a nie w gotowej żywności.

(3) W przypadku wszystkich pozostałych dodatków do żywności z podaną liczbową wartością ADI maksymalne poziomy określono w odniesieniu do preparatu składników odżywczych oraz do gotowej żywności.

(4) Żadne dodatki do żywności nie zostały dopuszczone w funkcji barwnika, substancji słodzącej lub wzmacniacza smaku.

CZĘŚĆ 6

Definicje grup dodatków do żywności do celów części 1-5

Tabela 1

Nr ENazwa
E 170Węglan wapnia
E 260Kwas octowy
E 261Octan potasu
E 262Octany sodu
E 263Octan wapnia
E 270Kwas mlekowy
E 290Dwutlenek węgla
E 296Kwas jabłkowy
E 300Kwas askorbinowy
E 301Askorbinian sodu
E 302Askorbinian wapnia
E 304Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E 306Mieszanina tokoferoli
E 307Alfa-tokoferol
E 308Gamma-tokoferol
E 309Delta-tokoferol
E 322Lecytyny
E 325Mleczan sodu
E 326Mleczan potasu
E 327Mleczan wapnia
E 330Kwas cytrynowy
E 331Cytryniany sodu
E 332Cytryniany potasu
E 333Cytryniany wapnia
E 334Kwas winowy (L(+)-)
E 335Winiany sodu
E 336Winiany potasu
E 337Winian potasowo-sodowy
E 350Jabłczany sodu
E 351Jabłczan potasu
E 352Jabłczany wapnia
E 354Winian wapnia
E 380Cytrynian triamonowy
E 400Kwas alginowy
E 401Alginian sodu
E 402Alginian potasu
E 403Alginian amonu
E 404Alginian wapnia
E 406Agar
E 407Karagen
E 407aPrzetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma
E 410Mączka chleba świętojańskiego
E 412Guma guar
E 413Tragakanta
E 414Guma akacjowa (guma arabska)
E 415Guma ksantanowa
E 417Guma tara
E 418Guma gellan
E 422Glicerol
E 440Pektyny
E 460Celuloza
E 461Metyloceluloza
E 462Etyloceluloza
E 463Hydroksypropyloceluloza
E 464Hydroksypropylometyloceluloza
E 465Etylometyloceluloza
E 466Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
E 469Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza, enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa
E 470aSole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 470bSole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E 472aMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472bMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E 472cMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472dMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E 472eMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E 472fMono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
E 500Węglany sodu
E 501Węglany potasu
E 503Węglany amonu
E 504Węglany magnezu
E 507Kwas chlorowodorowy (kwas solny)
E 508Chlorek potasu
E 509Chlorek wapnia
E 511Chlorek magnezu
E 513Kwas siarkowy
E 514Siarczany sodu
E 515Siarczany potasu
E 516Siarczan wapnia
E 524Wodorotlenek sodu
E 525Wodorotlenek potasu
E 526Wodorotlenek wapnia
E 527Wodorotlenek amonu
E 528Wodorotlenek magnezu
E 529Tlenek wapnia
E 530Tlenek magnezu
E 570Kwasy tłuszczowe
E 574Kwas glukonowy
E 575Lakton kwasu glukonowego
E 576Glukonian sodu
E 577Glukonian potasu
E 578Glukonian wapnia
E 640Glicyna i jej sól sodowa
E 938Argon
E 939Hel
E 941Azot
E 942Podtlenek azotu
E 948Tlen
E 949Wodór
E 1103Inwertaza
E 1200Polidekstroza
E 1404Skrobia utleniona
E 1410Fosforan monoskrobiowy
E 1412Fosforan diskrobiowy
E 1413Fosforanowany fosforan diskrobiowy
E 1414Acetylowany fosforan diskrobiowy
E 1420Skrobia acetylowana
E 1422Acetylowany adypinian diskrobiowy
E 1440Hydroksypropyloskrobia
E 1442Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E 1450Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E 1451Acetylowana skrobia utleniona

Tabela 2

Kwas sorbowy - sorbiniany

Numer ENazwa
E 200Kwas sorbowy
E 202Sorbinian potasu
E 203Sorbinian wapnia

Tabela 3

Dwutlenek siarki - siarczyny

Numer ENazwa
E 220Dwutlenek siarki
E 221Siarczyn sodu
E 222Wodorosiarczyn sodu
E 223Pirosiarczyn sodu
E 224Pirosiarczyn potasu
E 226Siarczyn wapnia
E 227Wodorosiarczyn wapnia
E 228Wodorosiarczyn potasu

Tabela 4

Polisorbaty

Numer ENazwa
E 432Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20)
E 433Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80)
E 434Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40)
E 435Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)
E 436Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65)

Tabela 5

Estry sorbitolu

Numer ENazwa
E 491Monostearynian sorbitolu
E 492Tristearynian sorbitolu
E 493Monolaurynian sorbitolu
E 494Monooleinian sorbitolu
E 495Monopalmitynian sorbitolu

Tabela 6

Kwas fosforowy - fosforany - di-, tri- i polifosforany

Numer ENazwa
E 338Kwas fosforowy
E 339Fosforany sodu
E 340Fosforany potasu
E 341Fosforany wapnia
E 343Fosforany magnezu
E 450Difosforany
E 451Trifosforany
E 452Polifosforany

Tabela 7

Kwas alginowy - alginiany

Numer ENazwa
E 400Kwas alginowy
E 401Alginian sodu
E 402Alginian potasu
E 403Alginian amonu"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.