Rozporządzenie 2015/1101 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu, fluopikolidu, fluopyramu, izopyrazamu i pendimetaliny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.181.27

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 lipca 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1101
z dnia 8 lipca 2015 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu, fluopikolidu, fluopyramu, izopyrazamu i pendimetaliny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) pendimetaliny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Najwyższe poziomy pozostałości (NPD) difenokonazolu, fluopikolidu, fluopyramu i izopyrazamu określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną difenokonazol na powierzchni sałat, roszpunki warzywnej, endywii, rokietty siewnej i bazylii pospolitej złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku fluopikolidu wniosek taki złożono w odniesieniu do czosnku i szalotki. W przypadku fluopyramu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli, brzoskwiń, śliwek, owoców leśnych, innych drobnych owoców i owoców jagodowych o numerze kodu 0154000, innych warzyw korzeniowych i bulwiastych o numerze kodu 0213000, oberżyn, endywii, szpinaku, cykorii warzywnej, fasoli (bez strąków), grochu (w strąkach), siemienia lnianego, nasion maku, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego, naparów ziołowych (suszonych korzeni), chmielu, przypraw (korzeniowych lub kłączowych), cykorii podróżnik (korzeni). W przypadku izopyrazamu wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów, oberżyn i warzyw dyniowatych. W przypadku pendimetalinu wniosek taki złożono w odniesieniu do marchwi, selera zwyczajnego, chrzanu pospolitego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi, rzepy białej/rzepy jadalnej, przypraw korzeniowych lub kłączowych, cykorii podróżnik (korzeni).

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej "Urzędem", dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania fluopyramu na powierzchni moreli i cykorii podróżnik (korzeni) przedłożone dane nie są wystarczające jako podstawa do określenia nowych NDP. W oparciu o odpowiednie uzasadnione opinie stosowanie difenokonazolu na powierzchni sałaty i rokietty siewnej nie wymaga zmiany obecnych NDP. W odniesieniu do stosowania pendimetalinu na powierzchni przypraw korzeniowych i kłączowych państwo członkowskie dokonujące oceny potwierdziło brak jakichkolwiek dozwolonych zastosowań na powierzchni tych upraw. Obecne NDP powinny zatem pozostać niezmienione.

(7) W odniesieniu do fluopikolidu Urząd ocenił wniosek w celu ustanowienia NDP dla cebuli wynikającego z zastosowań w UE i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 3 . Mimo zalecenia utrzymania najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości zawartego w Kodeksie (CXL), który rozporządzeniem Komisji (UE) nr 520/2011 4 został ustanowiony dla tej uprawy na poziomie 1 mg/kg, Urząd potwierdził, że w przypadku cebuli - gdyby oprzeć NDP wyłącznie na dobrych praktykach rolniczych w Unii - właściwy byłby poziom 0,3 mg/kg. Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w zakresie ekstrapolacji NDP należy określić ten NDP na poziomie 0,3 mg/kg także dla czosnku i szalotki.

(8) W przypadku fluopyramu wnioskodawca wyjaśnił, że dobre praktyki rolnicze dotyczące brzoskwiń odnoszą się zarówno do północy, jak i południa UE. Ponadto wnioskodawca przedłożył dalsze informacje przedstawiające schematy doświadczalne oraz dobre praktyki rolnicze dotyczące owoców leśnych. W związku z tym należy ustanowić NDP na poziomie 1,5 mg/kg w odniesieniu do brzoskwiń i 3 mg/kg w odniesieniu do owoców leśnych.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych uprawianych roślin i produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumna dotycząca pendimetaliny otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Pendimetalina (F)
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,05 (*)
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki(+)
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,05 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,05 (*)
0213020Marchew0,7
0213030Seler zwyczajny0,2
0213040Chrzan pospolity0,7
0213050Słonecznik bulwiasty0,05 (*)
0213060Pasternak0,7
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,7
0213080Rzodkiew0,05 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,7
0213100Brukiew/Karpiel0,4
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,4
0213990Pozostałe0,05 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,05 (*)
0220010Czosnek(+)
0220020Cebula(+)
0220030Szalotka(+)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe
0230000Warzywa owocowe0,05 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory(+)
0231020Papryka roczna(+)
0231030Oberżyny/Bakłażany(+)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe
0232000b) dyniowate z jadalną skórką(+)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką(+)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa
0239000e) pozostałe warzywa owocowe
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,05 (*)
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste0,05 (*)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe0,5
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa0,3
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna0,6
0251020Sałaty0,05 (*)
0251030Endywia o liściach szerokich0,05 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,6
0251050Gorczycznik wiosenny0,05 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,6
0251070Gorczyca sarepska0,05 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,6
0251990Pozostałe0,05 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,05 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,05 (*)
0254000d) rukiew wodna0,05 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,05 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula0,6
0256020Szczypiorek0,6
0256030Liście selera0,6
0256040Pietruszka - nać2
0256050Szałwia lekarska2
0256060Rozmaryn lekarski0,6
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,6
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,6
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,6
0256100Estragon0,6
0256990Pozostałe0,6
0260000Warzywa strączkowe0,05 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,05 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,05 (*)
0270030Seler0,1
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,1
0270050Karczochy zwyczajne0,05 (*) (+)
0270060Pory0,05 (*) (+)
0270070Rabarbar0,05 (*)
0270080Pędy bambusa0,05 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,05 (*)
0270990Pozostałe0,05 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,05 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,05 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,15
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA0,05 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół0,05 (*)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni0,5
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)
0840020Imbir0,05 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego0,05 (*)
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,2
0900990Pozostałe0,05 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba(+)
1011040Nerka(+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba(+)
1012040Nerka(+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba(+)
1013040Nerka(+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba(+)
1014040Nerka(+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tkanka tłuszczowa
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie
1016020Tkanka tłuszczowa
1016030Wątroba(+)
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tkanka tłuszczowa
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe
1020000Mleko0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Pendimetalina (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 października 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

0220010 Czosnek

0220020 Cebula

0220030 Szalotka

0231010 Pomidory

0231020 Papryka roczna

0231030 Oberżyny/Bakłażany

0232000 b) dyniowate z jadalną skórką

0232010 Ogórki

0232020 Korniszony

0232030 Cukinie

0232990 Pozostałe

0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką

0233010 Melony

0233020 Dynie olbrzymie

0233030 Arbuzy

0233990 Pozostałe

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 października 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1016030 Wątroba"

2) w załączniku III część A kolumny dotyczące difenokonazolu, fluopikolidu, fluopyramu i izopyrazamu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)DifenokonazolFluopikolidFluopyram (R)Izopyrazam
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,60,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0120010Migdały0,05
0120020Orzechy brazylijskie0,05
0120030Orzechy nerkowca0,05
0120040Kasztany jadalne0,05
0120050Orzechy kokosowe0,04
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,05
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,05
0120080Orzechy pekan0,05
0120090Orzeszki piniowe0,05
0120100Orzeszki pistacjowe0,05
0120110Orzechy włoskie0,05
0120990Pozostałe0,05
0130000Owoce ziarnkowe0,80,01 (*)0,7
0130010Jabłka0,6
0130020Gruszki0,5
0130030Pigwy0,5
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,5
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,5
0130990Pozostałe0,5
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)
0140010Morele0,50,70,01 (*)
0140020Czereśnie0,31,50,01 (*)
0140030Brzoskwinie0,51,51,5
0140040Śliwki0,50,50,01 (*)
0140990Pozostałe0,10,01 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,01 (*)
0151000a) winogrona321,5
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,40,01 (*)2
0153000c) owoce leśne0,01 (*)3
0153010Jeżyny1,5
0153020Jeżyny popielice0,1
0153030Maliny (czerwone i żółte)1,5
0153990Pozostałe0,1
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)3
0154010Borówki amerykańskie0,1
0154020Żurawiny0,1
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,2
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,1
0154050Róża dzika0,1
0154060Morwy (czarne i białe)0,1
0154070Głóg włoski0,8
0154080Bez czarny0,1
0154990Pozostałe0,1
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)
0161010Daktyle0,1
0161020Figi0,1
0161030Oliwki stołowe2
0161040Kumkwat0,6
0161050Karambola0,1
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,8
0161070Czapetka kuminowa0,1
0161990Pozostałe0,1
0162000b) niejadalną skórką, małe0,10,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,10,01 (*)0,01 (*)
0163020Banany0,10,80,05
0163030Mango0,10,01 (*)0,01 (*)
0163040Papaja0,20,01 (*)0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,10,01 (*)0,01 (*)
0163060Czerymoja0,10,01 (*)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,10,01 (*)0,01 (*)
0163080Ananasy0,10,01 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,10,01 (*)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,10,01 (*)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce gua-nabany0,10,01 (*)0,01 (*)
0163990Pozostałe0,10,01 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,10,030,10,01 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,10,010,10,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,150,2
0213010Buraki0,40,3
0213020Marchew0,40,4
0213030Seler zwyczajny20,3
0213040Chrzan pospolity0,40,3
0213050Słonecznik bulwiasty0,40,3
0213060Pasternak0,40,3
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,40,3
0213080Rzodkiew0,40,3
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,40,3
0213100Brukiew/Karpiel0,40,3
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,40,3
0213990Pozostałe0,40,3
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek0,50,30,1
0220020Cebula0,510,1
0220030Szalotka0,50,30,1
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka9102
0220990Pozostałe0,50,01 (*)0,1
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate1
0231010Pomidory20,90,5
0231020Papryka roczna0,80,80,09
0231030Oberżyny/Bakłażany0,60,90,5
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,30,50,50,4
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,20,50,40,3
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (*)0,01 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,05 (*)0,01 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące20,2
0241010Brokuły1
0241020Kalafiory0,2
0241990Pozostałe0,05 (*)
0242000b) kapustne głowiaste0,2
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,20,2
0242020Kapusta głowiasta0,20,3
0242990Pozostałe0,01 (*)0,1 (+)
0243000c) kapustne liściowe2
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai20,7
0243020Jarmuż20,1 (+)
0243990Pozostałe0,10,1 (+)
0244000d) kalarepa0,05 (*)0,030,1 (+)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,01 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna7915
0251020Sałaty3915
0251030Endywia o liściach szerokich0,71,51,5
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,05 (*)915
0251050Gorczycznik wiosenny0,05 (*)915
0251060Rokietta siewna/rukola2915
0251070Gorczyca sarepska0,05 (*)915
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,05 (*)915
0251990Pozostałe0,05 (*)915
0252000b) szpinak i podobne liście4
0252010Szpinak20,2
0252020Portulaka pospolita20,1 (+)
0252030Boćwina0,20,1 (+)
0252990Pozostałe0,05 (*)0,1 (+)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,50,01 (*)0,1 (+)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,080,01 (*)0,15
0256000f) zioła, kwiaty jadalne90,1 (+)
0256010Trybula10
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera10
0256040Pietruszka - nać10
0256050Szałwia lekarska2
0256060Rozmaryn lekarski2
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek2
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne10
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny2
0256100Estragon2
0256990Pozostałe2
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)10,9
0260020Fasola (bez strąków)10,15
0260030Groch (w strąkach)10,4
0260040Groch (bez strąków)10,15
0260050Soczewica0,05 (*)0,1 (+)
0260990Pozostałe0,05 (*)0,1 (+)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie40,01 (*)0,1 (+)
0270030Seler50,01 (*)0,1 (+)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski50,01 (*)0,1 (+)
0270050Karczochy zwyczajne10,01 (*)0,5
0270060Pory0,51,50,7
0270070Rabarbar0,30,01 (*)0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,1 (+)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,40,01 (*)
0300010Fasola0,05 (*)
0300020Soczewica0,05 (*)
0300030Groch0,1
0300040Łubin biały0,05 (*)
0300990Pozostałe0,05 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,20,30,4
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,05 (*)0,030,01 (*)
0401030Nasiona maku0,05 (*)0,30,4
0401040Ziarna sezamu0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,50,60,4
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,05 (*)0,20,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,20,30,4
0401090Nasiona bawełny0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,05 (*)0,30,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0401990Pozostałe0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy2
0402020Nasiona palm olejowych0,05 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,05 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,05 (*)
0402990Pozostałe0,05 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień0,05 (*)0,1 (+)0,6
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,05 (*)0,020,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,05 (*)0,1 (+)0,6
0500060Ryż siewny30,01 (*)0,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,10,80,2
0500080Sorgo japońskie0,05 (*)1,50,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,10,80,2
0500990Pozostałe0,05 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,02 (*)0,01 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,01 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)0,01 (*)
0630000Napary ziołowe z20
0631000a) kwiatów0,1 (+)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół0,1 (+)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni2,5
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,1 (+)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,01 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,01 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)0,730,01 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,30,02 (*)0,1 (+)0,01 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,30,02 (*)0,01 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski0,01 (*)
0820020Pieprz syczuański0,01 (*)
0820030Kminek zwyczajny0,1 (+)
0820040Kardamon malabarski0,01 (*)
0820050Jagody jałowca0,01 (*)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)0,01 (*)
0820070Wanilia0,01 (*)
0820080Tamarynd0,01 (*)
0820990Pozostałe0,01 (*)
0830000Przyprawy korowe0,30,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,30,02 (*)0,30,01 (*)
0840020Imbir0,30,02 (*)0,30,01 (*)
0840030Kurkuma0,30,02 (*)0,30,01 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,30,02 (*)0,30,01 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,30,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,30,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,30,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,20,150,1 (+)
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,60,01 (*)0,1 (+)
0900990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,1 (+)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z0,01 (*)0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,050,5
1011020Tkanka tłuszczowa0,050,5
1011030Wątroba0,23
1011040Nerka0,20,7
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,7
1011990Pozostałe0,10,02 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,050,5
1012020Tkanka tłuszczowa0,050,5
1012030Wątroba0,23
1012040Nerka0,20,7
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,7
1012990Pozostałe0,10,02 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,050,5
1013020Tkanka tłuszczowa0,050,5
1013030Wątroba0,23
1013040Nerka0,20,7
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,7
1013990Pozostałe0,10,02 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,050,5
1014020Tkanka tłuszczowa0,050,5
1014030Wątroba0,23
1014040Nerka0,20,7
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,7
1014990Pozostałe0,10,02 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,050,5
1015020Tkanka tłuszczowa0,050,5
1015030Wątroba0,20,7
1015040Nerka0,20,7
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,7
1015990Pozostałe0,10,02 (*)
1016000f) drobiu0,1
1016010Mięśnie0,2
1016020Tkanka tłuszczowa0,2
1016030Wątroba0,7
1016040Nerka0,7
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,7
1016990Pozostałe0,02 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,10,5
1017020Tkanka tłuszczowa0,10,5
1017030Wątroba0,20,7
1017040Nerka0,20,7
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,7
1017990Pozostałe0,10,02 (*)
1020000Mleko0,005 (*)0,020,30,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,05 (*)0,01 (*)0,30,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,05 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Difenokonazol

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Fluopikolid

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity Fluopyram (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fluopyram - kod 1000000: suma fluopyramu i fluopyramu-benzamidu (M25) wyrażona jako fluopyram

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0231990 Pozostałe

0234000 d) kukurydza cukrowa

0239000 e) pozostałe warzywa owocowe

0242990 Pozostałe

0243020 Jarmuż

0243990 Pozostałe

0244000 d) kalarepa

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe

0254000 d) rukiew wodna

025600 f) zioła, kwiaty jadalne

025601 Trybula

025602 Szczypiorek

025603 Liście selera

025604 Pietruszka - nać

025605 Szałwia lekarska

025606 Rozmaryn lekarski

025607 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

025608 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

025609 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

025610 Estragon

025699 Pozostałe

026005 Soczewica

026099 Pozostałe

027002 Karczochy hiszpańskie

027003 Seler

027004 Fenkuł włoski/Koper włoski

027099 Pozostałe

040104 Ziarna sezamu

040105 Ziarna słonecznika

040109 Nasiona bawełny

040110 Nasiona dyni

040111 Nasiona krokoszu barwierskiego

040112 Nasiona ogórecznika lekarskiego

040114 Nasiona konopi siewnych

040115 Rącznik pospolity

040199 Pozostałe

050001 Jęczmień

050002 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

050004 Proso zwyczajne

050005 Owies zwyczajny

050099 Pozostałe

063100 a) kwiatów

063101 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

063102 Ketmia szczawiowa

063103 Róża

063104 Jaśmin

063105 Lipa

063199 Pozostałe

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe

0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0810990 Pozostałe

0820030 Kminek zwyczajny

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

0900990 Pozostałe

Izopyrazam

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for difenoconazole in lettuce and other salad plants including Brassicaceae and in basil (mint)" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP difenokonazolu w sałacie i innych warzywach sałatowych, łącznie z warzywami z rodziny Brassicaceae i bazylią (miętą)). Dziennik EFSA 2014;12(10):3882 [s. 26].

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fluopyram in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fluopyramu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2014;12(12):3947 [s. 33].

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for isopyrazam in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP izopyrazamu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2015;13(1):3994 [s. 25].

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for pendimethalin in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP pendimetalinu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2014;12(4):3620 [s. 32].

3 "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fluopicolide in radishes, onions, kale and potatoes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fluopikolidu w rzodkwi, cebuli, jarmużu i ziemniakach). Dziennik EFSA 2012;10(2):2581 [s. 39].
4 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 520/2011 z dnia 25 maja 2011 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości benalaksylu, boskalidu, buprofezyny, karbofuranu, karbosulfanu, cypermetryny, fluopikolidu, heksytiazoksu, indoksakarbu, metaflumizonu, metoksyfenozydu, parakwatu, prochlorazu, spirodiklofenu, protiokonazolu i zoksamidu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 140 z 27.5.2011, s. 2).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.