Rozporządzenie 2017/671 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlotianidyny i tiametoksamu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.97.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 kwietnia 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/671
z dnia 7 kwietnia 2017 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlotianidyny i tiametoksamu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 11 lipca 2015 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) chlotianidyny i tiametoksamu 2 .

(2) W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla tych substancji.

(3) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one być wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) tego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty we Wspólnocie nie został obniżony.

(4) Wartości CXL w odniesieniu do chlotianidyny i tiametoksamu należy zatem włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów nieuwzględnionych w załączniku I do tego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP. Wspomniane CXL są bezpieczne dla konsumentów w Unii 4 .

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 kwietnia 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące chlotianidyny i tiametoksamu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)ChlotianidynaTiametoksam
(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,06 (+)0,15 (+)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (1)
0120010Migdały0,01 (1)
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (1)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (1)
0120040Kasztany jadalne0,01 (1)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (1)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,01 (1)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (1)
0120080Orzechy pekan0,02 (1)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (1)
0120100Orzeszki pistacjowe0,01 (1)
0120110Orzechy włoskie0,01 (1)
0120990Pozostałe0,01 (1)
0130000Owoce ziarnkowe0,40,3
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,150,07 (+)
0140020Czereśnie0,03 (+)0,6 (+)
0140030Brzoskwinie0,150,07
0140040Śliwki0,01 (1)0,01 (1)
0140990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,7 (+)0,4 (+)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,02 (1) (+)0,3 (+)
0153000c) owoce leśne0,01 (1)0,01 (1)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (1)0,01 (1)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (1)0,01 (1)
0161020Figi0,01 (1)0,01 (1)
0161030Oliwki stołowe0,090,4
0161040Kumkwat0,01 (1)0,01 (1)
0161050Karambola0,01 (1)0,01 (1)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 (1)0,01 (1)
0161070Czapetka kuminowa0,01 (1)0,01 (1)
0161990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (1)0,01 (1)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,030,5
0163020Banany0,020,02 (1)
0163030Mango0,040,2
0163040Papaja0,01 (1)0,02 (1)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (1)0,01 (1)
0163060Czerymoja0,01 (1)0,01 (1)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (1)0,01 (1)
0163080Ananasy0,02 (1) (+)0,02 (1) (+)
0163090Owoce chlebowca0,01 (1)0,01 (1)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (1)0,01 (1)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (1)0,01 (1)
0163990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,030,07
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (1)0,01 (1)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,01 (1)0,01 (1)
0213020Marchew0,060,3
0213030Seler zwyczajny0,01 (1)0,01 (1)
0213040Chrzan pospolity0,01 (1)0,01 (1)
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (1)0,01 (1)
0213060Pasternak0,01 (1)0,01 (1)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (1)0,01 (1)
0213080Rzodkiew0,01 (1)0,01 (1)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,01 (1)0,01 (1)
0213100Brukiew/Karpiel0,02 (1)0,02 (1)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (1)0,01 (1)
0213990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (1)0,01 (1)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory0,040,2
0231020Papryka roczna0,040,7
0231030Oberżyny/Bakłażany0,040,2
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (1)0,01 (1)
0231990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki0,02 (1)0,5
0232020Korniszony0,01 (1)0,01 (1)
0232030Cukinie0,02 (1)0,5
0232990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony0,02 (1) (+)0,15 (+)
0233020Dynie olbrzymie0,01 (1)0,01 (1)
0233030Arbuzy0,02 (1) (+)0,15 (+)
0233990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (1)0,02 (1)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (1)0,01 (1)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,02 (1)
0241010Brokuły0,3
0241020Kalafiory0,02 (1)
0241990Pozostałe0,01 (1)
0242000b) kapustne głowiaste0,02 (1)0,02 (1)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe0,30,02 (1)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa0,04 (+)0,01 (1)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna0,01 (1)0,01 (1)
0251020Sałaty0,15
0251030Endywia o liściach szerokich0,1 (+)5 (+)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (1)0,01 (1)
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (1)0,01 (1)
0251060Rokietta siewna/rukola0,01 (1)0,01 (1)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (1)0,01 (1)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,01 (1)0,01 (1)
0251990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (1)0,01 (1)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (1)0,01 (1)
0254000d) rukiew wodna0,01 (1)0,01 (1)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (1)0,01 (1)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne1,5
0256010Trybula0,02 (1)
0256020Szczypiorek0,02 (1)
0256030Liście selera0,02 (1)
0256040Pietruszka - nać0,02 (1)
0256050Szałwia lekarska0,02 (1)
0256060Rozmaryn lekarski0,02 (1)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,02 (1)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne1,5
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,02 (1)
0256100Estragon0,02 (1)
0256990Pozostałe0,02 (1)
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,20,3
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (1)0,02 (1)
0260030Groch (w strąkach)0,20,3
0260040Groch (bez strąków)0,01 (1)0,02 (1)
0260050Soczewica0,01 (1)0,02 (1)
0260990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (1)0,01 (1)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (1)0,01 (1)
0270030Seler0,041
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (1)0,01 (1)
0270050Karczochy zwyczajne0,050,5
0270060Pory0,01 (1)0,01 (1)
0270070Rabarbar0,01 (1)0,01 (1)
0270080Pędy bambusa0,01 (1)0,01 (1)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (1)0,01 (1)
0270990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (1)0,01 (1)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (1)0,01 (1)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,020,04
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste0,02 (1)
0401010Siemię lniane0,02 (1)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,02 (1)
0401030Nasiona maku0,02 (1)
0401040Ziarna sezamu0,02 (1)
0401050Ziarna słonecznika0,02 (1)
0401060Ziarna rzepaku0,02 (1)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,04
0401080Nasiona gorczycy0,02 (1)
0401090Nasiona bawełny0,02 (1)
0401100Nasiona dyni0,02 (1)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,02 (1)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,02 (1)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,02 (1)
0401140Nasiona konopi siewnych0,02 (1)
0401150Rącznik pospolity0,02 (1)
0401990Pozostałe0,01 (1)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,090,4
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (1)0,01 (1)
0402030Owoce palm olejowych0,01 (1)0,01 (1)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,01 (1)0,01 (1)
0402990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,040,4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (1)0,01 (1)
0500030Kukurydza0,02 (1)0,05
0500040Proso zwyczajne0,01 (1)0,01 (1)
0500050Owies zwyczajny0,02 (1)0,02 (1)
0500060Ryż siewny0,50,01 (1)
0500070Żyto zwyczajne0,02 (1)0,02 (1)
0500080Sorgo japońskie0,01 (1)0,01 (1)
0500090Pszenica zwyczajna0,02 (1)0,05
0500990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,720
0620000Ziarna kawy0,050,2
0630000Napary ziołowe z0,05 (1)0,05 (1)
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,02 (1)0,02 (1)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (1)0,05 (1)
0700000CHMIEL0,070,09
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (1)0,05 (1)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (1)0,05 (1)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (1)0,05 (1)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (1)0,05 (1)
0840020Imbir0,05 (1)0,05 (1)
0840030Kurkuma0,05 (1)0,05 (1)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)
0840990Pozostałe0,05 (1)0,05 (1)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (1)0,05 (1)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (1)0,05 (1)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (1)0,05 (1)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego0,02 (1)0,02 (1)
0900020Trzcina cukrowa0,40,01 (1)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,01 (1)0,01 (1)
0900990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,02 (1)0,02
1011020Tkanka tłuszczowa0,02 (1)0,01 (1)
1011030Wątroba0,20,01 (1)
1011040Nerka0,02 (1)0,01 (1)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02
1011990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,02 (1)0,02
1012020Tkanka tłuszczowa0,02 (1)0,01 (1)
1012030Wątroba0,20,01 (1)
1012040Nerka0,02 (1)0,01 (1)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02
1012990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,02 (1)0,02
1013020Tkanka tłuszczowa0,02 (1)0,01 (1)
1013030Wątroba0,20,01 (1)
1013040Nerka0,02 (1)0,01 (1)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02
1013990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,02 (1)0,02
1014020Tkanka tłuszczowa0,02 (1)0,01 (1)
1014030Wątroba0,20,01 (1)
1014040Nerka0,02 (1)0,01 (1)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02
1014990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,02 (1)0,02
1015020Tkanka tłuszczowa0,02 (1)0,01 (1)
1015030Wątroba0,20,01 (1)
1015040Nerka0,02 (1)0,01 (1)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02
1015990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1016000f) drobiu0,01 (1)
1016010Mięśnie0,01 (1)
1016020Tkanka tłuszczowa0,01 (1)
1016030Wątroba0,1
1016040Nerka0,01 (1)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1
1016990Pozostałe0,01 (1)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,02 (1)0,02
1017020Tkanka tłuszczowa0,02 (1)0,01 (1)
1017030Wątroba0,20,01 (1)
1017040Nerka0,02 (1)0,01 (1)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,20,02
1017990Pozostałe0,01 (1)0,01 (1)
1020000Mleko0,020,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (1)0,01 (1)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (1)0,05 (1)
1050000Płazy i gady0,01 (1)0,01 (1)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (1)0,01 (1)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (1)0,01 (1)
(1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Chlotianidyna
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020Czereśnie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0163080Ananasy
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0233010Melony
0233030Arbuzy
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0244000d) kalarepa
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości tiametoksamu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251030Endywia o liściach szerokich
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Tiametoksam
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010Morele
0140020Czereśnie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0163080Ananasy
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0233010Melony
0233030Arbuzy
0251030Endywia o liściach szerokich
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 ftp://ftp.fao.org/codex/reports/reports_2015/REP15_PRe.pdf. Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki III i IV. Sesja trzydziesta ósma. Genewa, Szwajcaria, 6-11 lipca 2015 r.
3 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
4 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 47. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2015;13 (7):4208 [178 s.].

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.