Rozporządzenie 2016/1355 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do tiakloprydu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.215.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 sierpnia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/1355
z dnia 9 sierpnia 2016 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do tiakloprydu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) tiakloprydu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną tiaklopryd na powierzchni rzepaku złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP w miodzie i innych produktach pszczelich.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej "Urzędem", dokonał oceny wniosku i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał tę opinię Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5) Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiana NDP, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku znacznej konsumpcji odnośnego produktu nie wykazano, że występuje ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia lub ostrej dawki referencyjnej.

(6) Urząd zaproponował podmiotom zarządzającym ryzykiem kilka NDP dla miodu, które opierały się na, odpowiednio, badaniach terenowych przedłożonych przez wnioskodawcę i danych z monitorowania obejmujących całą Unię. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tiakloprydu w miodzie należy określić na poziomie 0,2 mg/kg na podstawie dostępnych badań pozostałości. Dane z monitorowania obejmują podobny zakres i potwierdzają taki poziom.

(7) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośna zmiana NDP spełnia wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9) Aby zminimalizować potencjalne zakłócenia rynku, które mogą wyniknąć ze stosowania tymczasowego NDP dla miodu, ustalonego na poziomie granicy oznaczalności w rozporządzeniu Komisji (UE) 2015/1200 3 , niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie tak szybko, jak to możliwe.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 sierpnia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca tiakloprydu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Tiaklopryd
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka0,3
0130020Gruszki0,3
0130030Pigwy0,7
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,7
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,7
0130990Pozostałe0,01 (*)
0140000Owoce pestkowe0,5
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,01 (*)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki1
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny1
0153020Jeżyny popielice1
0153030Maliny (czerwone i żółte)6
0153990Pozostałe0,01 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody1
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (*)
0161020Figi0,5
0161030Oliwki stołowe4
0161040Kumkwat0,01 (*)
0161050Karambola0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,01 (*)
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)
0161990Pozostałe0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,2
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)
0162050Caimito0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)
0162990Pozostałe0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,01 (*)
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,5
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,02
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,05
0213020Marchew0,05
0213030Seler zwyczajny0,05
0213040Chrzan pospolity0,05
0213050Słonecznik bulwiasty0,05
0213060Pasternak0,05
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,05
0213080Rzodkiew0,05
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,05
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)
0213990Pozostałe0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,01 (*)
0220020Cebula0,01 (*)
0220030Szalotka0,01 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,15
0220990Pozostałe0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory0,5
0231020Papryka roczna1
0231030Oberżyny/Bakłażany0,7
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,5
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie(+)
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony0,2
0233020Dynie olbrzymie0,01 (*)
0233030Arbuzy0,2
0233990Pozostałe0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące0,3 (+)
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste0,3
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai1
0243020Jarmuż0,4
0243990Pozostałe0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,04
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna8
0251020Sałaty1
0251030Endywia o liściach szerokich0,15 (+)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,7 (+)
0251060Rokietta siewna/rukola2 (+)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)2 (+)
0251990Pozostałe0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak0,15 (+)
0252020Portulaka pospolita0,01 (*)
0252030Boćwina0,15 (+)
0252990Pozostałe0,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne5
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,4 (+)
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,2
0260040Groch (bez strąków)0,2
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler0,7
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,7
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)
0270060Pory0,1
0270070Rabarbar0,02
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010Fasola0,08 (+)
0300020Soczewica0,01 (*)
0300030Groch0,08 (+)
0300040Łubin biały0,01 (*)
0300990Pozostałe0,01 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,3
0401040Ziarna sezamu0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,02 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,6 (+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,02 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,6 (+)
0401090Nasiona bawełny0,15
0401100Nasiona dyni0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,02 (*)
0401990Pozostałe0,02 (*)
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy4
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,02 (*)
0402990Pozostałe0,02 (*)
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,9
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01* (+)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,9
0500060Ryż siewny0,02
0500070Żyto zwyczajne0,06
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,1
0500990Pozostałe0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty10 (+)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół50 (+)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni0,02 (+)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,08 (+)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)
0840020Imbir0,05 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego0,02
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,05
0900990Pozostałe0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,1
1011020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1011030Wątroba0,5
1011040Nerka0,5
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1011990Pozostałe0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,1
1012020Tkanka tłuszczowa0,04
1012030Wątroba0,5
1012040Nerka0,5
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1012990Pozostałe0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,1
1013020Tkanka tłuszczowa0,04
1013030Wątroba0,5
1013040Nerka0,5
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1013990Pozostałe0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,1
1014020Tkanka tłuszczowa0,04
1014030Wątroba0,5
1014040Nerka0,5
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1014990Pozostałe0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,1
1015020Tkanka tłuszczowa0,04
1015030Wątroba0,5
1015040Nerka0,5
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1015990Pozostałe0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,02
1016020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1016030Wątroba0,02
1016040Nerka0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,1
1017020Tkanka tłuszczowa0,04
1017030Wątroba0,5
1017040Nerka0,5
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,5
1017990Pozostałe0,01 (*)
1020000Mleko0,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,02 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,2
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Tialopryd

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0232030 Cukinie

0241000 a) kapustne kwitnące

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0241990 Pozostałe

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0252010 Szpinak

0252030 Boćwina

0260010 Fasola (w strąkach)

0300010 Fasola

0300030 Groch

0401060 Ziarna rzepaku

0401080 Nasiona gorczycy

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw przy zaprawianiu nasion są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500030 Kukurydza

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0610000 Herbaty

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0810990 Pozostałe

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for thiacloprid in honey" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości tiakloprydu w miodzie). Dziennik EFSA 2016;14(3):4418 [21 s.].
3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/1200 z dnia 22 lipca 2015 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 195 z 23.7.2015, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.