Rozporządzenie 304/2010 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2010.94.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 kwietnia 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 304/2010
z dnia 9 kwietnia 2010 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) 2-fenylofenol jest substancją czynną należącą do czwartego etapu programu przeglądu dyrektywy 91/414/EWG(2), w związku z którym dnia 19 grudnia 2008 r. przedstawiono Komisji sprawozdanie z oceny w formie sprawozdania naukowego EFSA dotyczącego 2-fenylofenolu(3). W sprawozdaniu tym zawarto opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", w sprawie konieczności określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wniosek o ustanowienie takich NDP.

(2) Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów i zwierząt. Ocenił reprezentatywne zastosowanie substancji jako środka grzybobójczego stosowanego po zbiorach na owocach cytrusowych i gruszkach, stwierdzając, w oparciu o dostępne informacje, że dla zgłoszonego zastosowania na owocach cytrusowych, polegającego na opryskiwaniu, należy tymczasowo ustalić najwyższy dopuszczalny poziom na 5 mg/kg. Aby potwierdzić ocenę ryzyka, Urząd porosił o potwierdzenie, że metoda analityczna zastosowana do badań pozostałości pozwala na właściwe określenie ilościowe pozostałości 2-fenylofenolu, 2-fenylohydrochinonu i ich koniugatów. Ponadto Urząd stwierdził, że powiadamiający powinien przedłożyć dwa dodatkowe badania pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważne badania trwałości w czasie przechowywania. Jeśli chodzi o zgłoszone zastosowanie na gruszkach, Urząd nie mógł zaproponować NDP, ponieważ przedłożone dane dotyczące pozostałości były niemożliwe do przyjęcia. Wobec braku określonego NDP należy zastosować granicę oznaczalności.

(3) W ocenie ryzyka Urząd uwzględnił najnowsze informacje na temat toksykologicznych właściwości 2-fenylofenolu. Wynika z nich, że dla owoców cytrusowych NDP równy 5 mg/kg jest do przyjęcia w odniesieniu do bezpieczeństwa konsumenta, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumenta dla 27 określonych grup europejskich konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą zawierać 2-fenylofenol, wykazała, że nie istnieje ryzyko przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania. Jako że ostra dawka referencyjna nie jest w przypadku 2-fenylofenolu konieczna, nie było potrzeby oceniać krótkotrwałego narażenia.

(4) Komisja poprosiła powiadamiającego o przedstawienie swoich uwag w odniesieniu do sprawozdania naukowego EFSA na temat 2-fenylofenolu, w tym uwag dotyczących proponowanych NDP. Powiadamiający przedstawił uwagi, które zostały dokładnie zbadane.

(5) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) EFSA Scientific Report (2008) 217, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2-phenylphenol (Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 217, Wnioski z przeglądu w sprawie oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczące substancji czynnej - 2-fenylofenolu) (sfinalizowano dnia 19 grudnia 2008 r.).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dla 2-fenylofenolu dodaje się kolumnę w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Suma 2-fenylofenolu, jego soli i koniugatów, wyrażona jako 2-fenylofenol
1000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
110000(i) Owoce cytrusowe5(ft)
110010Grejpfruty
110020Pomarańcze
110030Cytryny
110040Limy (Limonki)
110050Mandarynki
110990Pozostałe
120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,1(*)
120010Migdały
120020Orzechy brazylijskie
120030Orzechy nerkowca
120040Kasztany jadalne
120050Orzechy kokosowe
120060Orzechy laskowe
120070Orzechy makadamia
120080Orzeszki pekan
120090Orzeszki sosnowe
120100Pistacje
120110Orzechy włoskie
120990Pozostałe
130000(iii) Owoce ziarnkowe0,05(*)
130010Jabłka
130020Gruszki
130030Pigwy
130040Nieszpułka zwyczajna
130050Nieśplik japoński
130990Pozostałe
140000(iv) Owoce pestkowe0,05(*)
140010Morele
140020Wiśnie i czereśnie
140030Brzoskwinie
140040Śliwki
140990Pozostałe
150000(v) Jagody i drobne owoce0,05(*)
151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
151010Winogrona stołowe
151020Winogrona do produkcji wina
152000b) Truskawki
153000c) Owoce leśne
153010Jeżyny
153020Jeżyny popielice
153030Maliny
153990Pozostałe
154000d) Inne drobne owoce i jagody
154010Borówki amerykańskie
154020Żurawiny
154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
154040Agrest
154050Róża dzika
154060Morwy
154070Głóg (mediterranean medlar)
154080Bez czarny
154990Pozostałe
160000(vi) Owoce różne0,05(*)
161000a) Z jadalną skórką
161010Daktyle
161020Figi
161030Oliwki stołowe
161040Kumkwat
161050Karambola
161060Kaki (Szaron, Persymon)
161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)
161990Pozostałe
162000b) Z niejadalną skórką, małe
162010Kiwi
162020Liczi (śliwa chińska)
162030Owoce męczennicy
162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)
162050Caimito
162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki)
162990Pozostałe
163000c) Z niejadalną skórką, duże
163010Awokado
163020Banany
163030Mango
163040Papaja
163050Granaty
163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
163070Guajawa
163080Ananasy
163090Chlebowiec właściwy
163100Durian (Rościan)
163110Flaszowiec miękkociernisty
163990Pozostałe
2000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,05(*)
210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
211000a) Ziemniaki
212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
212010Maniok
212020Słodkie ziemniaki
212030Pochrzyn
212040Maranta trzcinowata
212990Pozostałe
213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
213010Buraki
213020Marchew
213030Seler korzeniowy
213040Chrzan
213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
213060Pasternak
213070Pietruszka zwyczajna - korzeń
213080Rzodkiewka
213090Salsefia
213100Brukiew
213110Rzepa
213990Pozostałe
220000(ii) Warzywa cebulowe
220010Czosnek
220020Cebula
220030Szalotka
220040Dymka
220990Pozostałe
230000(iii) Warzywa owocowe
231000a) Rośliny psiankowate
231010Pomidory
231020Papryka
231030Bakłażan
231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
231990Pozostałe
232000b) Dyniowate - z jadalną skórką
232010Ogórki
232020Korniszon
232030Cukinia (Kabaczek (patison))
232990Pozostałe
233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką
233010Melony
233020Dynia
233030Arbuz
233990Pozostałe
234000d) Kukurydza cukrowa
239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach
240000(iv) Warzywa kapustne
241000a) Kapustne kwitnące
241010Brokuły
241020Kalafiory
241990Pozostałe
242000b) Kapustne głowiaste
242010Brukselka
242020Kapusta głowiasta
242990Pozostałe
243000c) Kapustne liściowe
243010Kapusta pekińska
243020Jarmuż
243990Pozostałe
244000d) Kalarepa
250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe, w tym kapustne
251010Roszpunka warzywna
251020Sałata
251030Endywia
251040Rzeżucha
251050Gorycznik wiosenny
251060Rokietta siewna, rukola
251070Gorczyca sarepska
251080Liście i pędy kapustnych
251990Pozostałe
252000b) Szpinak i podobne (liście)
252010Szpinak
252020Portulaka pospolita
252030Boćwina
252990Pozostałe
253000c) Liście winorośli
254000d) Rukiew wodna
255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)
256000f) Zioła
256010Trybula
256020Szczypiorek
256030Liście selera
256040Pietruszka - nać
256050Szałwia
256060Rozmaryn
256070Tymianek
256080Bazylia
256090Liście laurowe
256100Estragon
256990Pozostałe
260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
260010Fasola (w strąkach)
260020Fasola (bez strąków)
260030Groch (w strąkach)
260040Groch (bez strąków)
260050Soczewica
260990Pozostałe
270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)
270010Szparagi
270020Karczochy
270030Seler
270040Koper włoski
270050Karczochy kuliste
270060Por
270070Rabarbar
270080Pędy bambusa
270090Rdzenie palmowe
270990Pozostałe
280000(viii) Grzyby
280010Uprawne
280020Dzikie
280990Pozostałe
290000(ix) Wodorosty morskie
3000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)
300010Fasola
300020Soczewica
300030Groch
300040Łubin
300990Pozostałe
4000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
401000(i) Nasiona oleiste0,1(*)
401010Siemię lnu
401020Orzeszki ziemne
401030Mak
401040Ziarna sezamu
401050Ziarna słonecznika
401060Nasiona rzepaku
401070Ziarna soi
401080Nasiona gorczycy
401090Nasiona bawełny
401100Nasiona dyni
401110Rokosz barwierski
401120Ogórecznik
401130Lnicznik właściwy
401140Konopie
401150Rącznik pospolity
401990Pozostałe
402000(ii) Owoce oleiste
402010Oliwki do produkcji oliwy0,05(*)
402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,1(*)
402030Olejowiec gwinejski0,1(*)
402040Drzewo kapokowe0,1(*)
402990Pozostałe0,1(*)
5000005. ZBOŻA0,05(*)
500010Jęczmień
500020Gryka zwyczajna
500030Kukurydza
500040Proso zwyczajne
500050Owies zwyczajny
500060Ryż
500070Żyto
500080Sorgo
500090Pszenica
500990Pozostałe
6000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,1(*)
610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
620000(ii) Ziarna kawy
630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
631000a) Kwiaty
631010Kwiaty rumianku
631020Kwiat malwy sudańskiej
631030Płatki róży
631040Kwiaty jaśminu
631050Lipa drobnoziarnista
631990Pozostałe
632000b) Liście
632010Liście truskawki
632020Liście Rooibos
632030Ostrokrzew paragwajski
632990Pozostałe
633000c) Korzenie
633010Korzeń waleriany
633020Korzeń żeńszenia
633990Pozostałe
639000d) Pozostałe napary ziołowe
640000(iv) Kakao (fermetowane ziarna)
650000(v) Chleb świętojański (St Johns bread)
7000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,1(*)
8000008. PRZYPRAWY0,1(*)
810000(i) Nasiona
810010Anyż
810020Czarnuszka siewna
810030Nasiona selera zwyczajnego
810040Kolendra
810050Kmin rzymski
810060Koper ogrodowy
810070Koper włoski
810080Kozieradka pospolita
810090Gałka muszkatołowa
810990Pozostałe
820000(ii) Owoce i jagody
820010Ziele angielskie
820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
820030Kminek
820040Kardamon malabarski
820050Jagody jałowca
820060Pieprz (czarny i biały)
820070Wanilia płaskolistna
820080Tamarynd
820990Pozostałe
830000(iii) Kora
830010Cynamon
830990Pozostałe
840000(iv) Korzenie lub kłącza
840010Lukrecja
840020Imbir
840030Kurkuma
840040Chrzan pospolity
840990Pozostałe
850000(v) Pąki
850010Goździki
850020Kapary
850990Pozostałe
860000(vi) Słupki kwiatowe
860010Szafran
860990Pozostałe
870000(vii) Osnówka nasienia
870010Muszkatołowiec korzenny
870990Pozostałe
9000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)
900010Burak cukrowy (korzeń)
900020Trzcina cukrowa
900030Cykoria podróżnik korzenie
900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, solone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze na ich bazie
1011000a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód
1050000(v) Płazy i gady
1060000(vi) Ślimaki
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(ft) NDP ważne do dnia 30 września 2012 r. do czasu przedłożenia i oceny dwóch dodatkowych badań pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważnych badań trwałości w czasie przechowywania."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.