Rozporządzenie 2016/56 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.13.46

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 stycznia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/56
z dnia 19 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Dnia 18 kwietnia 2013 r. złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako substancji przeciwutleniającej w tłuszczach do smarowania, tj. w żywności objętej kategorią żywności 02.2.2 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Następnie wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) Według wniosku stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jest konieczne do utrzymania jakości i stabilności tłuszczów do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 80 %, jeżeli zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi ponad 15 % w/w całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych, a zawartość oleju rybnego lub oleju z alg przekracza 2 % w/w całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych. Wyciągi z rozmarynu chronią bowiem tłuszcze do smarowania przed zepsuciem spowodowanym utlenieniem.

(5) Dnia 7 marca 2008 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię 3 w sprawie stosowania wyciągów z rozmarynu jako dodatku do żywności. W oparciu o marginesy bezpieczeństwa określone w oparciu o NOAEL 4 z różnych badań, w których zasadniczo NOAEL były najwyższymi zbadanymi poziomami dawkowania i na podstawie ostrożnych szacunków narażenia z dietą, stwierdzono, że stosowanie wyciągów z rozmarynu opisanych w tej opinii naukowej przy proponowanych zastosowaniach i poziomach zastosowania nie będzie budziło obaw w zakresie bezpieczeństwa. W opinii tej nie uwzględniono zastosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania.

(6) Dnia 7 maja 2015 r. Urząd wydał opinię 5 w sprawie rozszerzenia zastosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania. W ocenie uwzględniono spożycie emulsji tłuszczowych o zawartości tłuszczu poniżej 80 %. Urząd stwierdził, że proponowane rozszerzenie stosowania nie zmieniłoby szacunkowego narażenia na ten dodatek do żywności w porównaniu z już zatwierdzonymi dopuszczonymi zastosowaniami, zaś wnioski zawarte w opinii z dnia 7 marca 2008 r. pozostają w mocy.

(7) W związku z tym należy zezwolić na stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako substancji przeciwutleniającej w tłuszczach do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 80 %, kategoria żywności 02.2.2 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, kategoria żywności 02.2.2 "Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe", wprowadza się następujące zmiany:

a) po pozycji dotyczącej dodatku E 385 wprowadza się pozycję w brzmieniu:
"E 392Wyciągi z rozmarynu100(41) (46)Tylko tłuszcze do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 80 %"

b) dodaje się następujące przypisy po przypisie 4:

"(41): W przeliczeniu na zawartość tłuszczu.
(46): Jako suma karnozolu i kwasu karnozowego"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dziennik EFSA (2008) 721, 1-29.
4 NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) - dawka lub stężenie substancji badanej, przy których nie obserwuje się szkodliwych zmian.
5 Dziennik EFSA 2015; 13(5):4090.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.