Rozporządzenie 2016/56 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania
Dz.U.UE.L.2016.13.46
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/56
z dnia 19 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Dnia 18 kwietnia 2013 r. złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako substancji przeciwutleniającej w tłuszczach do smarowania, tj. w żywności objętej kategorią żywności 02.2.2 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Następnie wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Według wniosku stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jest konieczne do utrzymania jakości i stabilności tłuszczów do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 80 %, jeżeli zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi ponad 15 % w/w całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych, a zawartość oleju rybnego lub oleju z alg przekracza 2 % w/w całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych. Wyciągi z rozmarynu chronią bowiem tłuszcze do smarowania przed zepsuciem spowodowanym utlenieniem.
(5) Dnia 7 marca 2008 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") wydał opinię 3 w sprawie stosowania wyciągów z rozmarynu jako dodatku do żywności. W oparciu o marginesy bezpieczeństwa określone w oparciu o NOAEL 4 z różnych badań, w których zasadniczo NOAEL były najwyższymi zbadanymi poziomami dawkowania i na podstawie ostrożnych szacunków narażenia z dietą, stwierdzono, że stosowanie wyciągów z rozmarynu opisanych w tej opinii naukowej przy proponowanych zastosowaniach i poziomach zastosowania nie będzie budziło obaw w zakresie bezpieczeństwa. W opinii tej nie uwzględniono zastosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania.
(6) Dnia 7 maja 2015 r. Urząd wydał opinię 5 w sprawie rozszerzenia zastosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania. W ocenie uwzględniono spożycie emulsji tłuszczowych o zawartości tłuszczu poniżej 80 %. Urząd stwierdził, że proponowane rozszerzenie stosowania nie zmieniłoby szacunkowego narażenia na ten dodatek do żywności w porównaniu z już zatwierdzonymi dopuszczonymi zastosowaniami, zaś wnioski zawarte w opinii z dnia 7 marca 2008 r. pozostają w mocy.
(7) W związku z tym należy zezwolić na stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako substancji przeciwutleniającej w tłuszczach do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 80 %, kategoria żywności 02.2.2 w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 19 stycznia 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |