Rozporządzenie 2019/801 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych świeżych owocach

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.132.18

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 maja 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2019/801
z dnia 17 maja 2019 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych świeżych owocach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) są dodatkiem do żywności dopuszczonym w różnych rodzajach żywności zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) W dniu 17 lutego 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na wszystkich świeżych owocach i warzywach. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471), stosowane jako substancje glazurujące na powierzchni świeżych owoców i warzyw, tworzą cienką obojętną warstwę, stanowiącą barierę fizyczną chroniącą przed utratą wilgoci i utlenianiem w celu ochrony jakości odżywczej i przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Według wnioskodawcy proponowane zastosowanie pomogłoby zaspokoić rosnący całoroczny popyt na świeże produkty rolne, ograniczyłoby marnotrawienie żywności i zwiększyłoby efektywność wykorzystania zasobów naturalnych w produkcji rolnej dzięki ograniczeniu strat i wykorzystaniu mniej emisyjnych metod transportu.

(6) Wniosek był omawiany przez grupę roboczą ekspertów rządowych ds. dodatków. Grupa robocza zauważyła, że istnieje technologiczna potrzeba dotycząca w szczególności poddawania obróbce zewnętrznej niektórych owoców, które są przywożone głównie z krajów o klimacie tropikalnym i które wymagają ochrony podczas długiego transportu. Skórek tych owoców zwykle się nie spożywa.

(7) W dniu 10 listopada 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") opublikował opinię naukową w sprawie ponownej oceny bezpieczeństwa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) jako dodatków do żywności 3 . Urząd stwierdził, że nie ma potrzeby ustanawiania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i że dodatek do żywności w postaci mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) nie rodzi obaw w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do zgłoszonych zastosowań i poziomów stosowania. Taki wniosek jest formułowany w przypadku substancji wzbudzających bardzo niewielkie obawy w zakresie bezpieczeństwa i tylko w przypadku, gdy istnieją wiarygodne informacje dotyczące zarówno narażenia, jak i toksyczności oraz istnieje niewielkie prawdopodobieństwo wystąpienia efektów szkodliwych u ludzi przy dawkach, które nie powodują dysproporcji pod względem wartości odżywczych u zwierząt 4 . Urząd zalecił jednak pewne zmiany specyfikacji UE dotyczących dodatku do żywności w postaci mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471). Komisja zajmie się tymi zaleceniami oddzielnie, stosując ogólne podejście stosowane w przypadku opinii Urzędu, w których wyrażono pewne obawy 5 .

(8) Ponadto mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471) są przeznaczone do stosowania zewnętrznego i nie przenikają do wewnętrznej jadalnej części owoców. Stosowanie ich na powierzchni owoców, których skórek się zwykle nie spożywa, nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Należy zatem zezwolić na stosowanie mono-i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na niektórych owocach przywożonych głównie z krajów o klimacie tropikalnym/subtropikalnym i których skórki nie są zazwyczaj spożywane, tj. na owocach cytrusowych, melonach, ananasach, bananach, papajach, mango, awokado i granatach.

(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471) na owocach cytrusowych, melonach, ananasach, bananach, papajach, mango, awokado i granatach stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 maja 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w kategorii żywności 04.1.1 "Całe świeże owoce i warzywa" po pozycji dotyczącej E 464 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 471Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowychquantum satisTylko do stosowania na powierzchnię owoców cytrusowych, melonów, ananasów, bananów, papai, mango, awokado i granatów"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2017; 15(11):5045.
4 Dziennik EFSA 2014; 12(6):3697, Oświadczenie w sprawie koncepcyjnych ram oceny ryzyka niektórych dodatków do żywności ponownie ocenionych na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 257/2010.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.