Rozporządzenie 2018/1472 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do koszenili, kwasu karminowego, karminów
Dz.U.UE.L.2018.247.1
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1472
z dnia 28 września 2018 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do koszenili, kwasu karminowego, karminów (E 120)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 2 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(3) Koszenila, kwas karminowy, karminy (E 120) jest to substancja dopuszczona jako barwnik w szeregu środków spożywczych zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(4) Art. 32 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stanowi, że wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r., podlegają ponownej ocenie ryzyka przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").
(5) W tym celu w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010 3 ustanowiono program ponownej oceny dodatków do żywności, zgodnie z którym ponowną ocenę barwników należało zakończyć do dnia 31 grudnia 2015 r.
(6) W dniu 18 listopada 2015 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny koszenili, kwasu karminowego, karminów (E 120) jako dodatku do żywności 4 . Urząd stwierdził, że obecny zbiór danych nie uzasadnia korekty dopuszczalnego dziennego spożycia E 120 oraz że dopracowane szacunki dotyczące narażenia są niższe od dopuszczalnego dziennego spożycia dla wszystkich grup populacji. Urząd zalecił jednak zmianę obecnego tytułu "Koszenila, kwas karminowy, karminy", tak aby dokładniej odzwierciedlał materiał stosowany jako dodatek do żywności, oraz zalecił aktualizację specyfikacji w odniesieniu do procentowej ilości nieuwzględnionego materiału, maksymalnych poziomów elementów toksycznych i zawartości związków białkowych.
(7) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 unijny wykaz dopuszczonych dodatków do żywności podlega zmianie zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 5 .
(8) Art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 stanowi, że unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(9) Należy zatem zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012.
(10) Należy przewidzieć odpowiednią ilość czasu, zanim zmiany wejdą w życie, w celu umożliwienia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowania się do nowych wymagań określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |