Rozporządzenie 2017/1399 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do poliasparaginianu potasu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.199.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 lipca 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/1399
z dnia 28 lipca 2017 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do poliasparaginianu potasu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Tylko dodatki do żywności uwzględnione w unijnym wykazie w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 mogą być jako takie wprowadzane do obrotu i stosowane w żywności na warunkach określonych w tym załączniku.

(3) Niektóre dodatki do żywności są przeznaczone do szczególnych zastosowań w określonych praktykach i procesach enologicznych. Takie dodatki do żywności powinny być stosowane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008 i przepisami szczegółowymi, określonymi w odpowiednim prawodawstwie unijnym.

(4) Przepisy szczegółowe zezwalające na stosowanie dodatków w winie określono w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 , decyzji Rady 2006/232/WE 4  i rozporządzeniu Komisji (WE) nr 606/2009 5  oraz w ich środkach wykonawczych.

(5) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 6  określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(6) Wykaz unijny i specyfikacje mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(7) W dniu 24 lutego 2015 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie poliasparaginianu potasu jako stabilizatora w winie. Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo poliasparaginianu potasu jako dodatku do żywności i stwierdził w swojej opinii 7  z dnia 9 marca 2016 r., że nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa przy proponowanym stosowaniu go w winie przy maksymalnym poziomie zastosowania 300 mg/l i typowych poziomach rzędu 100-200 mg/l.

(9) Poliasparaginian potasu działa jako stabilizator, przeciwdziałając wytrącaniu się kryształów winianu w winie (czerwonym, różowym i białym). Ułatwia on utrzymanie jakości i stabilności wina, a jego zastosowanie nie ma wpływu na właściwości organoleptyczne. Należy zatem uwzględnić poliasparaginian potasu w unijnym wykazie dodatków do żywności oraz przydzielić temu dodatkowi do żywności numer E 456, aby umożliwić jego zatwierdzenie jako stabilizatora w winie w przepisach szczegółowych odpowiedniego prawodawstwa Unii.

(10) Specyfikacje poliasparaginianu potasu (E 456) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy uwzględniony w unijnym wykazie dodatków do żywności ustanowionym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 lipca 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w pkt 3 "Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 452 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 456Poliasparaginian potasu"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 452 (iv) dodaje się pozycję w brzmieniu:
"E 456 POLIASPARAGINIAN POTASU
Nazwy synonimowe
DefinicjaPoliasparaginian potasu jest solą potasową kwasu poliasparaginowego wytworzoną z kwasu L-asparaginowego i wodorotlenku potasu. W procesie termicznym kwas asparaginowy przekształca się w nierozpuszczalny polisukcynoimid. Polisukcynoimid jest poddawany działaniu wodorotlenku potasu, przez co następuje otwarcie pierścienia i polimeryzacja jednostek. Ostatnim etapem jest faza suszenia rozpyłowego, w wyniku której powstaje jasnobrązowy proszek.
Nr CAS64723-18-8
Nazwa chemicznaKwas L-asparaginowy, homopolimer, sól potasowa
Wzór chemiczny[C4H4NO3K]n
Średnia wagowo masa cząsteczkowaOkoło 5 300 g/mol
Oznaczenie zawartościNie mniej niż 98 % w przeliczeniu na suchą masę
Wielkość cząsteczekNie mniej niż 45 μm (nie więcej niż 1 % wagowo cząstek mniejszych niż 45 μm)
OpisBezwonny proszek o barwie jasnobrązowej
Identyfikacja
RozpuszczalnośćBardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i słabo rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych
pH7,5-8,5 (40 % roztwór wodny)
Czystość
Stopień podstawieniaNie mniej niż 91,5 % w przeliczeniu na suchą masę
Strata przy suszeniuNie więcej niż 11 % (105 °C, 12 godz.)
Wodorotlenek potasuNie więcej niż 2 %
Kwas asparaginowyNie więcej niż 1 %
Inne zanieczyszczeniaNie więcej niż 0,1 %
ArsenNie więcej niż 2,5 mg/kg
OłówNie więcej niż 1,5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 0,5 mg/kg
KadmNie więcej niż 0,1 mg/kg"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
4 Decyzja Rady 2006/232/WE z dnia 20 grudnia 2005 r. w sprawie zawarcia Umowy pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem (Dz.U. L 87 z 24.3.2006, s. 1).
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).
6 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
7 Dziennik EFSA 2016; 14(3):4435.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.