Rozporządzenie 2015/1739 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.253.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 września 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1739
z dnia 28 września 2015 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W dniu 18 stycznia 2012 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach. Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo winianu żelaza, który jest produktem kompleksacji winianu sodu i chlorku żelaza(III), jako dodatku do żywności, i stwierdził w swojej opinii 4 z dnia 9 grudnia 2014 r., że biorąc pod uwagę dane toksykologiczne oraz ostrożne założenia zastosowane w ocenie narażenia, nie ma zagrożenia dla bezpieczeństwa przy stosowaniu go jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach przy proponowanym poziomie zastosowania.

(6) Dodanie substancji przeciwzbrylającej do soli i jej substytutów uznaje się za niezbędne, aby poprawić ich sypkość i zapobiec tworzeniu się zbryleń przy narażeniu na wilgoć i podczas przechowywania. Użycie winianu żelaza może być rozwiązaniem alternatywnym dla innych obecnie dopuszczonych dodatków, takich jak żelazocyjanki (E 535-538) i ditlenek krzemu - krzemiany (E 551-553). Należy zatem zezwolić na stosowanie winianu żelaza jako substancji przeciwzbrylającej w soli i jej substytutach oraz przydzielić temu dodatkowi do żywności numer E 534.

(7) Specyfikacje winianu żelaza (E 534) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnego wykazu dodatków do żywności ustanowionego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 września 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W

załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w części B w pkt 3 "Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące" po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 530 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 534Winian żelaza"

2) w części E wprowadza się następujące zmiany:

a) w kategorii 12.1.1 "Sól":

(i) po pozycji dotyczącej dodatku E 530 wprowadza się pozycję w brzmieniu:

"E 534Winian żelaza110(92)"

(ii) dodaje się przypis w brzmieniu:

"(92): W przeliczeniu na suchą masę"

b) w kategorii 12.1.2 "Substytuty soli":

(i) po pozycji dotyczącej dodatku E 338-452 wprowadza się pozycję w brzmieniu:

"E 534Winian żelaza110(92)"

(ii) dodaje się przypis w brzmieniu:

"(92) W przeliczeniu na suchą masę"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 530 dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 534 WINIAN ŻELAZA
Nazwy synonimoweMezo-winian żelaza; produkt kompleksacji winianu sodu z chlorkiem żelaza(III)
DefinicjaWinian żelaza jest wytwarzany przez izomeryzację L-winianu do równowagowej mieszaniny D-, L- i mezo-winianu, a następnie dodanie chlorku żelaza(III).
Nr CAS1280193-05-9
Nazwa chemicznaProdukt kompleksacji żelaza(III) z D(+)-, L(-)- i mezo-kwasami 2,3-dihydroksybur-sztynowymi
Wzór chemicznyFe(OH)2 C4H4O6Na
Masa cząsteczkowa261,93
Oznaczenie zawartości
Mezo-winian> 28 % anionów w przeliczeniu na suchą masę
D(-)- i L(+)-winian> 10 % anionów w przeliczeniu na suchą masę
Żelazo(III)> 8 % anionów w przeliczeniu na suchą masę
OpisCiemnozielony roztwór wodny składający się zazwyczaj w ok. 35 % masy z produktów kompleksacji
IdentyfikacjaDobrze rozpuszczalny w wodzie
Pozytywne wyniki testów na obecność winianu i żelaza
pH 35 % roztworu wodnego produktów kompleksacji między 3,5 a 3,9
Czystość
ChlorekNie więcej niż 25 %
SódNie więcej niż 23 %
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 2 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
SzczawianyNie więcej niż 1,5 % szczawianów w przeliczeniu na suchą masę"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2015;13(1):3980.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.