Rozporządzenie 264/2014 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu w dodatkach do żywności w postaci stałej oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do jego specyfikacji

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.76.22

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 marca 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 264/2014
z dnia 14 marca 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu w dodatkach do żywności w postaci stałej oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do jego specyfikacji
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3, art. 14 oraz art. 30 ust. 5,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności, w tym barwników i substancji słodzących, wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W dniu 6 października 2009 r. złożono wniosek o udzielenie zezwolenia na stosowanie kopolimeru poliwinylo-pirolidon-uoctanu winylu w dodatkach do żywności w postaci stałej jako substancji wiążącej/powlekającej. Wniosek udostępniono państwom członkowskim zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu 4 jako dodatku do żywności i stwierdził, że nie jest prawdopodobne, by stosowanie kopolimeru poliwinylopirolidon-uoctanu winylu w dodatkach do żywności mających postać stałą jako substancji wiążącej/powlekającej stwarzało zagrożenie w zakresie bezpieczeństwa w odniesieniu do proponowanych zastosowań.

(6) Istnieje technologiczna potrzeba dodania kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu do postaci użytkowej celulozy w suplementach diety. Zwiększa on stopień powlekania, poprawia odporność powłoki i zwiększa jej przyczepność. Umożliwia on również ciągłość procesu powlekania, tym samym skracając go. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego dodatku jako substancji glazurującej w suplementach żywnościowych mających postać stałą oraz przypisać kopolimerowi poliwinylopirolidonu-octanu winylu numer E 1208.

(7) Specyfikacje kopolimeru poliwinylopirolidonu-octanu winylu (E 1208) należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnych wykazów dodatków do żywności określonych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 oraz rozporządzenie (UE) nr 231/2012.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 marca 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W

załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w części B pkt 3 "Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące" po pozycji dotyczącej dodatku E 1207 Anionowy kopolimer metakrylanu dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 1208Kopolimer poliwinylopirolidonu-octanu winylu"

2) w części E w kategorii żywności 17.1 "Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia" po pozycji dotyczącej E 1207 Anionowy kopolimer metakrylanu dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 1208Kopolimer poliwinylopirolidonu-octanu winylu100 000"

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 po pozycji dotyczącej E 1207 (anionowy kopolimer metakrylanu) dodaje się pozycję w brzmieniu:

"E 1208 KOPOLIMER POLIWINYLOPIROLIDONU-OCTANU WINYLU
Nazwy synonimoweKopoliwidon; kopowidon; kopolimer octanu winylu i 1-winylo-2-pirolidonu; polimer 2-pirolidynono, 1-etenylu i octanu etenylu
DefinicjaJest on wytwarzany w drodze swobodnej radykalnej kopolimeryzacji N-winylo-2-pirolidonu i octanu winylu w roztworze izopropanolu, przy wykorzystaniu inicjatora.
Numer wg EINECS
Nazwa chemicznaKwas octowy, ester etenylowy, polimer z 1-etenylo-2-pirolidynonem
Wzór chemiczny(C6H9NO)n.(C4H6O2)m
Lepkościwo średnia masa cząsteczkowaOd 26 000 do 46 000 g/mol
Oznaczenie zawartościZawartość azotu 7,0-8,0 %
OpisStan fizyczny opisuje się jako proszek o barwie białej do żółtawobiałej lub płatki o przeciętnej wielkości cząstek 50-130 μ m.
Identyfikacja
RozpuszczalnośćŁatwo rozpuszczalny w wodzie, etanolu, chlorku etylenu i eterze.
Spektroskopia absorpcji w podczerwieniDo oznaczenia
European Colour Test - BY Colour (europejski test barwny)Co najmniej BY5
Wartość K(*) (1 % substancji stałych w roztworze wodnym)25,2-30,8
Wartość pH3,0-7,0 (10 % roztwór wodny)
Czystość
Komponent octanu winylu w kopolimerzeNie więcej niż 42,0 %
Wolny octan winyluNie więcej niż 5 mg/kg
Popiół łącznieNie więcej niż 0,1 %
AldehydNie więcej niż 2 000 mg/kg (w przeliczeniu na aldehyd octowy)
Wolny N-winylopirolidonNie więcej niż 5 mg/kg
HydrazynaNie więcej niż 0,8 mg/kg
Zawartość nadtlenkuNie więcej niż 400 mg/kg
IzopropanolNie więcej niż 150 mg/kg
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 2 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
(*) Wartość K: bezwymiarowy wskaźnik obliczany na podstawie pomiarów lepkości kinematycznej rozcieńczonych roztworów, stosowany do wskazywania prawdopodobnego stopnia polimeryzacji lub wielkości molekularnej polimeru."
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 EFSA Journal 2010, 8(12):1948.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.