Rozporządzenie 509/2013 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kilku dodatków w niektórych napojach alkoholowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.150.13

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 509/2013
z dnia 3 czerwca 2013 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kilku dodatków w niektórych napojach alkoholowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać uaktualniony z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającego jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).

(3) W dniu 10 lutego 2011 r. polska Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa złożyła wniosek o zmianę unijnego wykazu dodatków do żywności, aby umożliwić stosowanie kilku dodatków w niektórych napojach alkoholowych określonych w polskiej ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina(3) ("polska ustawa o wyrobach winiarskich").

(4) Napoje alkoholowe objęte polską ustawą o wyrobach winiarskich nie są objęte rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych(4), ponieważ nie wchodzą w zakres kategorii produktów winiarskich wymienionych w załączniku XIb do tego rozporządzenia. Wyroby aromatyzowane objęte polską ustawą o wyrobach winiarskich nie są zatem również objęte przepisami rozporządzenia Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiającego ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromaty- zowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych(5).

(5) Stosowanie dodatków w wyrobach objętych rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007 jest dopuszczone rozporządzeniem Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającym niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń(6) oraz odpowiednimi środkami wykonawczymi. Akty te nie mają zastosowania do napojów alkoholowych objętych polską ustawą o wyrobach winiarskich.

(6) Niemniej jednak w art. 113d ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje się, że państwa członkowskie mogą zezwolić na używanie określenia "wino" w stosunku do wyrobów innych niż przewidziane w załączniku XIb do tego rozporządzenia, jeśli występuje ono w połączeniu z nazwą owocu w formie nazwy złożonej w odniesieniu do wprowadzanych na rynek produktów otrzymywanych w procesie fermentacji owocu innego niż winogrona. Zgodnie z art. 113d ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 Rzeczpospolita Polska zezwoliła na używanie określenia "wino" w stosunku do napojów alkoholowych wymienionych w polskiej ustawie o wyrobach winiarskich. W związku z powyższym stosowanie dodatków w tych wyrobach powinno być ujęte w wykazie zawartym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, nie naruszając przepisów mających zastosowanie w pozostałych państwach członkowskich w odniesieniu do nazwy tych wyrobów.

(7) Napoje alkoholowe wymienione w polskiej ustawie o wyrobach winiarskich należą do następujących kategorii żywności ujętych w wykazie w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008:

- Wino owocowe markowe, wino owocowe wzmocnione, wino owocowe aromatyzowane, wino z soku winogronowego oraz aromatyzowane wino z soku winogronowego należy włączyć do wykazu pod kategorią 14.2.4: "Wino owocowe i made wine" w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008,

- Nalewkę na winie owocowym, aromatyzowaną nalewkę na winie owocowym, nalewkę na winie z soku winogronowego, aromatyzowaną nalewkę na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe oraz aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe należy włączyć do wykazu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 pod kategorią 14.2.8: "Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %".

(8) Zezwolenie na stosowanie dodatków w wyrobach objętych polską ustawą o wyrobach winiarskich nie prowadzi do dodatkowego narażenia konsumentów na te substancje i w związku z tym nie budzi obaw co do bezpieczeństwa.

(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków, gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie kilku dodatków w niektórych napojach alkoholowych objętych polską ustawą o wyrobach winiarskich stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 czerwca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dziennik Ustaw z 2011 r., nr 120, poz. 690.

(4) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(5) Dz.U. L 149 z 14.6.1991, s. 1.

(6) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii żywności 14.2.4 "Wino owocowe i made wine" pozycje dotyczące grupy II i grupy III oraz dodatków E 160d, E 242 oraz E 353 otrzymują brzmienie:
"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisZ wyłączeniem wina owocowego markowego
Grupa IIIBarwniki o łącznym maksymalnym poziomie200Z wyłączeniem wina owocowego markowego
E 160dLikopen10Z wyłączeniem wina owocowego markowego
E 242Dimetylodiwęglan250(24)Tylko wino owocowe, wino o obniżonej zawartości alkoholu oraz wino owocowe markowe, wino owocowe wzmocnione, wino owocowe aromatyzowane, wino z soku winogronowego oraz aromatyzowane wino z soku winogronowego
E 353Kwas metawinowy100Tylko made wine i wino z soku winogronowego oraz aromatyzowane wino z soku winogronowego"

2) w kategorii żywności 14.2.4 "Wino owocowe i made wine" dodaje się pozycję dotyczącą E 1105 w brzmieniu:

"E 1105Lizozymquantum satisTylko wino z soku winogronowego oraz aromatyzowane wino z soku winogronowego"

3) w kategorii żywności 14.2.8 "Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycje dotyczące grupy III oraz dodatków E123 i E200-203 otrzymują brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o łącznym maksymalnym poziomie200Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % oraz nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe oraz aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe
E 123Amarant30Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % oraz nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe oraz aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe
E 200-203Kwas sorbowy - sorbiniany200(1) (2)Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % oraz nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe i aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe"

b) po pozycji dotyczącej E 210-213: kwasu benzoesowego - benzoesanów dodaje się pozycję dotyczącą E 220-228 w brzmieniu:

"E 220-228Dwutlenek siarki - siarczyny200(3)Tylko nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe oraz aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe"

c) po pozycji dotyczącej E 338-452: kwasu fosforowego - fosforanów - di-, tri- i polifosforanów dodaje się pozycję dotyczącą E 353 w brzmieniu:

"E 353Kwas metawinowy100Tylko nalewka na winie z soku winogronowego i aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego"

d) dodaje się pozycję dotyczącą E 1105 w brzmieniu:

"E 1105Lizozymquantum satisTylko nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe oraz aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.