Rozporządzenie 472/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką
Dz.U.UE.L.2012.144.22
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 472/2012
z dnia 4 czerwca 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) jako emulgatora do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką i udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Obecnie dostępne preparaty barwników spożywczych stosowane do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką nie pozwalają na uzyskanie odpowiedniej jakości druku tekstów, znaków graficznych i obrazów. Badania i rozwój wykazały, że stosowanie estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) jako emulgatora w preparatach barwników spożywczych na bazie wodnej poprawia proces mieszania i integralność składników, czego skutkiem jest bardziej jednorodny preparat o dobrych właściwościach utrwalających i kryjących. Ułatwia to drukowanie wysokiej jakości tekstu i obrazów o wysokiej rozdzielczości na zindywidualizowanych lub reklamowych wyrobach cukierniczych z twardą powłoką przeznaczonych na uroczyste okazje.
(6) W sprawozdaniu Komisji na temat spożycia dodatków do żywności z dietą w Unii Europejskiej(3) stwierdzono, że estry glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) nie wymagają dalszego badania, ponieważ teoretyczne spożycie w oparciu o ostrożne założenia dotyczące spożycia żywności i stosowania dodatków (poziom 1) nie przekracza dopuszczalnego dziennego spożycia. Wartość dopuszczalnego dziennego spożycia została ustalona w dniu 19 czerwca 1992 r. przez Komitet Naukowy ds. Żywności(4). Dodatkowe spożycie wynikające z nowego zastosowania do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką nie wpływa w istotny sposób na ogólne spożycie. Właściwe jest zatem zezwolenie na stosowanie estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) jako emulgatora do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) jako emulgatora do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.
(8) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności(5) załącznik II, w którym ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania, stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić stosowanie estrów glicerolu i żywicy roślinnej (E 445) do drukowania na wyrobach cukierniczych z twardą powłoką przed tą datą, konieczne jest określenie wcześniejszej daty rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do takiego zastosowania tego dodatku do żywności.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 4 czerwca 2012 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) COM(2001) 542 wersja ostateczna.
(4) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_32.pdf
(5) Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1.