Rozporządzenie 380/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.119.14

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 maja 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 380/2012
z dnia 3 maja 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w opinii z dnia 22 maja 2008 r.(2) zalecił obniżenie akceptowanego tygodniowego pobrania (TWI) dla glinu do poziomu 1 mg/kg masy ciała/tydzień. Ponadto zdaniem EFSA zmienione TWI jest zazwyczaj w znacznej części Unii przekraczane w przypadku konsumentów spożywających z żywnością duże ilości glinu, szczególnie dzieci.

(3) EFSA jest zdania, że żywność stanowi dla ogółu populacji główną drogę narażenia na związki glinu, zarówno w konsekwencji naturalnego występowania glinu w żywności, jak i w wyniku stosowania związków glinu w przetwarzaniu żywności, w tym w dodatkach do żywności. EFSA nie jest jednak w stanie ilościowo ocenić roli każdego z tych źródeł, a to ze względu na sposób projektowania badań nad spożyciem żywności przez ludzi oraz stosowane metody analityczne, które pozwalają oznaczyć wyłącznie całkowitą zawartość glinu w żywności.

(4) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zezwolono na stosowanie dodatków do żywności zawierających glin w licznych środkach spożywczych, często na bardzo wysokim maksymalnym dozwolonym poziomie lub bez wskazania maksymalnego poziomu (Quantum satis).

(5) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008(3) zezwolono na stosowanie niektórych barwników, które mogą zawierać glin w postaci laków w licznych środkach spożywczych, zazwyczaj bez wskazania maksymalnego poziomu glinu w tych lakach.

(6) Należy zatem zmienić obowiązujące warunki stosowania i obniżyć poziomy stosowania dodatków do żywności zawierających glin, w tym laków glinowych, aby mieć pewność, że zmienione TWI nie jest przekraczane.

(7) Ponieważ od dziesięcioleci w praktyce produkcji stosuje się większe ilości dodatków do żywności, należy przewidzieć okres przejściowy, aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mogły dostosować się do nowych wymagań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu w odniesieniu do dodatków do żywności zawierających glin, innych niż laki.

(8) Oznaczanie na etykiecie zawartości glinu w lakach glinowych nieprzeznaczonych do sprzedaży konsumentom końcowym jest obecnie dobrowolne. Powinno ono stać się obowiązkowe w ciągu 12 miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, aby producenci żywności stosujący laki glinowe mogli dostosować się do zaproponowanych maksymalnych poziomów dla tych laków. W związku z tym należy ustanowić okres przejściowy dłuższy niż 12 miesięcy, aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mogły dostosować się do nowych wymagań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.

(9) Załącznik II zmieniony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1129/2011(4) stosuje się zasadniczo od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby ułatwić skuteczne wykonanie załącznika II, należy wprowadzić do niego daty rozpoczęcia stosowania inne niż 1 czerwca 2013 r. i późniejsze od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(10) Zgodnie z informacjami przedłożonymi przez producentów żywności zawierający glin nośnik bentonit (E 558) nie jest już stosowany. W związku z tym nie jest on włączony do części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i powinien zostać skreślony z wykazu wszystkich dodatków w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Zawierające glin dodatki do żywności: krzemian glinowo-wapniowy (E 556) oraz krzemian glinu (kaolin) (E 559) powinny zostać skreślone z wykazu wszystkich dodatków w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, ponieważ substancje te mogą być zastąpione przez inne dodatki do żywności.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2
1.
Żywność niezgodna z przepisani ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu stosowanymi od dnia 1 lutego 2014 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 1 lutego 2014 r., może być nadal sprzedawana do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
2.
W drodze odstępstwa od ust. 1 żywność zawierająca laki glinowe i niezgodna z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu stosowanymi od dnia 1 sierpnia 2014 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 1 sierpnia 2014 r., może być nadal sprzedawana do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 maja 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Opinia naukowa panelu ds. dodatków do żywności, przypraw, pomocy przetwórczych i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością w sprawie bezpieczeństwa glinu pochodzącego z pobrania z dietą; Dziennik EFSA (2008) 754, s. 1.

(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

(4) Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A wprowadza się następujące zmiany:

(i) w sekcji 2 pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Laki glinowe wytwarzane z wszystkich barwników wymienionych w tabeli 1 w części B są dopuszczone do stosowania do dnia 31 lipca 2014 r.

Od dnia 1 sierpnia 2014 r. tylko laki glinowe wytwarzane z barwników wymienionych w tabeli 3 niniejszej części A są dopuszczone do stosowania i tylko w tych kategoriach żywności, dla których przepisy dotyczące maksymalnych poziomów glinu pochodzących z laków są wyraźnie wymienione w części E."

(ii) dodaje się tabelę 3 w brzmieniu:

"Tabela 3

Barwniki, które mogą być stosowane w postaci laków

Numer ENazwa
E 100Kurkumina
E 102Tartrazyna
E 104Żółcień chinolinowa
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122Azorubina, karmoizyna
E 123Amarant
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A
E 127Erytrozyna
E 129Czerwień Allura AC
E 131Błękit patentowy V
E 132Indygotyna, indygokarmin
E 133Błękit brylantowy FCF
E 141Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin
E 142Zieleń S
E 151Czerń brylantowa BN, czerń PN
E 155Brąz HT
E 163Antocyjany
E 180Czerwień litolowa BK"

b) w części B w tabeli 3 (Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące) wprowadza się następujące zmiany:

(i) pozycje dotyczące E 556 (krzemian glinowo-wapniowy), E 558 (bentonit) i E 559 (krzemian glinu (kaolin)) otrzymują brzmienie:

"E 556Krzemian glinowo-wapniowy(*)
E 558Bentonit(**)
E 559Krzemian glinu (kaolin)(*)"

(ii) dodaje się następujące przypisy:

"(*) = dopuszczony do dnia 31 stycznia 2014 r.

(**) = dopuszczony do dnia 31 maja 2013 r."

c) w części C w tabeli 5 lit. s) "E 551-559: Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"(s.1.) E 551 - 559: Dwutlenek krzemu - krzemiany(*)

Numer ENazwa
E 551Dwutlenek krzemu
E 552Krzemian wapnia
E 553aKrzemian magnezu
E 553bTalk
E 554Krzemian glinowo-sodowy
E 555Krzemian glinowo-potasowy
E 556Krzemian glinowo-wapniowy
E 559Krzemian glinu (kaolin)

(s.2.) E 551 - 553: Dwutlenek krzemu - krzemiany(**)

Numer ENazwa
E 551Dwutlenek krzemu
E 552Krzemian wapnia
E 553aKrzemian magnezu
E 553bTalk

______

(*) stosowany do dnia 31 stycznia 2014 r.

(**) stosowany od dnia 1 lutego 2014 r."

d) w części E wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii 0 (Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1) (57)Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznikaOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1) (57)Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznikaOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznikaOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznikaOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

2) w kategorii 01.4 (fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie150Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie150(74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(61) (74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S5(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S5(61) (74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A5(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A5(61) (74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

3) W kategorii 01.7.2 (sery dojrzewające) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Tylko sery twarde i półtwarde w plasterkach lub utarteOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Tylko sery twarde i półtwarde w plasterkach lub utarteOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

4) w kategorii 01.7.3 (jadalne skórki serów):

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomiequantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomiequantum satis(67)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 180 otrzymuje brzmienie:

"E 180Czerwień litolowa BKquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 180Czerwień litolowa BKquantum satis(67)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(67): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy oraz E 180 - czerwień litolowa BK wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

5) w kategorii 01.7.5 (Sery topione):

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100(33)Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymiOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100(33) (66)Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymiOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

6) W kategorii 01.7.6 (produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu, krzemian wapnia, krzemian magnezu, talk10 000(1)Tylko produkty twarde i półtwarde w plasterkach lub utarteOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Tylko produkty twarde i półtwarde w plasterkach lub utarteOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

7) w kategorii 01.8 (analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Tylko analogi sera utartego lub w plasterkach oraz analogi sera topionego; zabielacze do napojówOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Tylko analogi sera utartego lub w plasterkach oraz analogi sera topionego; zabielacze do napojówOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

8) w kategorii 02.2.2 (pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany30 000(1)Tylko produkty do natłuszczania blachOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany30 000(1)Tylko produkty do natłuszczania blachOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

9) w kategorii 02.3 (olej roślinny do natłuszczania form do pieczenia, w aerozolu) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany30 000(1)Tylko produkty do natłuszczania blachOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany30 000(1)Tylko produkty do natłuszczania blachOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

10) w kategorii 03 (lody spożywcze):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(75)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(75): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 30 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

11) w kategorii 04.2.5.2 (dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE):

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100(31)Z wyjątkiem przecieru z kasztanówOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100(31) (66)Z wyjątkiem przecieru z kasztanówOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

12) w kategorii 05.2 (pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(72)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(25)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw.Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(25) (72)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa30(61)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa30(61) (72)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61) (72)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A20(61)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A20(61) (72)Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca grupy III (tylko kandyzowane owoce i warzywa) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie200Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie200(72)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa30(61)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa30(61) (72)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61) (72)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ix) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61) (72)Tylko kandyzowane owoce i warzywa.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(x) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa300(61)Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa300(61) (72)Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xi) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S50(61)Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S50(61) (72)Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xii) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A50(61)Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A50(61) (72)Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd.Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xiii) pozycja dotycząca dodatku E 173 - glin otrzymuje brzmienie:

"E 173Glinquantum satisTylko zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych do dekoracji ciast i pieczywa słodkiegoOkres stosowania: do dnia 1 lutego 2014 r."

(xiv) pozycja dotycząca dodatków E 520 - 523 - siarczany glinu otrzymuje brzmienie:

"E 520 - 523Siarczany glinu200(1) (38)Tylko kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywaOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 520 - 523Siarczany glinu200(1) (38)tylko wiśnie i czereśnie kandyzowaneOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xv) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)Tylko do stosowania na powierzchnięOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)Tylko do stosowania na powierzchnięOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xvi) dodaje się następujący przypis:

"(72): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 70 mg/kg. W drodze odstępstwa od tej zasady maksymalny poziom tylko dla pastylek i drażetek wynosi 40 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

13) w kategorii 05.3 (guma do żucia):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(73)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(25)Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(25) (73)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa30(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa30(61) (73)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61) (73)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61) (73)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(73): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 300 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

14) w kategorii 05.4 (dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(73)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500(73)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa50(61)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa50(61) (73)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61) (73)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A55(61)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A55(61) (73)Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzieńOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca grupy III (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(25)Tylko nadzieniaOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(25) (73)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa50(61)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa50(61) (73)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61) (73)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ix) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A55(61)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A55(61) (73)Tylko nadzieniaOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(x) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisTylko do stosowania na powierzchnięOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisTylko do stosowania na powierzchnięOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xi) dodaje się następujący przypis:

"(73): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 300 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

15) w kategorii 07.2 (pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie)

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie200(25)Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie200(25) (76)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 541 otrzymuje brzmienie:

"E 541Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny1 000(38)Tylko scones i wyroby biszkoptoweOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 541Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny400(38)tylko ciasta biszkoptowe, składające się z warstw o różnych kolorach przełożonych dżemem lub galaretką, i pokryte pastą cukrową z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi (maksymalny poziom dotyczy tylko warstw ciasta biszkoptowego)Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(76): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 5 mg/kg. Inne laki glinowe nie mogą być stosowane. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

16) w kategorii 08.2.1 (mięso przetworzone niepoddane obróbce cieplnej)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 (tylko kiełbasy) otrzymuje brzmienie:

"E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100Tylko kiełbasyOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100(66)Tylko kiełbasyOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 120 (tylko pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 120Koszenila, kwas karminowy, karminyquantum satisTylko pasturmasOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminyquantum satis(66)Tylko pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

17) w kategorii 08.2.2 (mięso przetworzone poddane obróbce cieplnej)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100Tylko kiełbasy i pasztetyOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminy100(66)Tylko kiełbasy i pasztetyOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

18) w kategorii 08.2.3 (osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa)

(i) pozycja dotycząca grupy III (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500(78)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa50(61)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa50(61) (78)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S35(61) (78)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A55(61)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A55(61) (78)Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca grupy III (tylko jadalne osłonki) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomiequantum satisTylko jadalne osłonkiOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomiequantum satis(78)Tylko jadalne osłonkiOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko jadalne osłonki) otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa10(62)Tylko jadalne osłonkiOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(62) (78)Tylko jadalne osłonkiOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120Koszenila, kwas karminowy, karminyquantum satisTylko jadalne zewnętrzne powłoki pasturmasOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120Koszenila, kwas karminowy, karminyquantum satis(78)Tylko jadalne zewnętrzne powłoki pasturmasOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) dodaje się następujący przypis:

"(78): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

19) w kategorii 09.3 (ikra rybia)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 123 otrzymuje brzmienie:

"E 123Amarant30Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru)Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 123Amarant30(68)Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(68): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 123 amarant wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

20) w kategorii 10.1 (nieprzetworzone jaja):

(i) wpis otrzymuje brzmienie:

"Barwniki spożywcze wymienione w załączniku II część B 1 mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj oraz do stemplowania skorupek jaj, przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 589/2008.Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Barwniki spożywcze wymienione w załączniku II część B 1 mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj oraz do stemplowania skorupek jaj, przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 589/2008. (77)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(77): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi "quantum satis". Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

21) w kategorii 10.2 (przetworzone jaja i produkty jajeczne):

(i) pierwszy wiersz otrzymuje brzmienie:

"Barwniki spożywcze wymienione w części B 1 niniejszego załącznika mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jajOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Barwniki spożywcze wymienione w części B 1 niniejszego załącznika mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj (77)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 520 - 523 otrzymuje brzmienie:

"E 520 - 523Siarczany glinu30(1) (38)Tylko białko jajOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 520Siarczan glinu25(38)Białko jaj tylko do piany z białekOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(77): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi "quantum satis". Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

22) w kategorii 11.1 (cukry i syropy w rozumieniu dyrektywy 2001/111/WE)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanychOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanychOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko suszona żywność w proszku) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)tylko suszona żywność w proszkuOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)tylko suszona żywność w proszkuOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014"

23) w kategorii 11.4.2 (słodziki stołowe w postaci proszku) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1)Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

24) w kategorii 11.4.3 (słodziki stołowe w tabletkach) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

25) w kategorii 12.1.1 (sól)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r.
E 554Krzemian glinowo-sodowy20 mg/kg poziomu przeniesienia w serze(38)Tylko dla soli przeznaczonej do stosowania na powierzchnię serów dojrzewających, kategoria żywności 01.7.2Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(38): Podano w przeliczeniu na glin"

26) w kategorii 12.1.2 (substytuty soli) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany20 000Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany20 000Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

27) w kategorii 12.2.2 (przyprawy kulinarne i dodatki do potraw)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satistylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandooriOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(70)tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandooriOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandooriOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500(70)tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandooriOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa10(62)tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandooriOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(62) (70)tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandooriOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany30 000(1)tylko przyprawyOkres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany30 000(1)tylko przyprawyOkres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(v) dodaje się następujący przypis:

"(70): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 120 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

28) w kategorii 12.6 (sosy):

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500w tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorówOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie500(65)w tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorówOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(65): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 10 mg/kg. Inne laki glinowe nie mogą być stosowane.. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

29) w kategorii 14.1.4 (napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisz wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(74)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie100(25)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie100(25) (74)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa10(61)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(61) (74)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S20(61)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S20(61) (74)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61) (74)z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowychOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

30) w kategorii 15.1 (przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(71)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie100z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanychOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie100(71)z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanychOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca grupy III (tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie200tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowaneOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie200(71)tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowaneOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) dodaje się następujący przypis:

"(71): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 30 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

31) w kategorii 16. (desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie150Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie150(74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(61) (74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S5(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S5(61) (74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61) (74)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

32) w kategorii 17.1 (suplementy żywnościowe w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa35(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa35(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A35(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A35(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(vii) dodaje się następujący przypis:

"(69): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 150 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

33) W kategorii 17.2 (suplementy diety w postaci płynnej)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(34) w kategorii 17.3 (suplementy żywnościowe w postaci syropu lub do żucia)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satis(69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej) otrzymuje brzmienie:

"Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300tylko suplementy żywnościowe w postaci stałejOkres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa IIIBarwniki o połączonym maksymalnym poziomie300(69)tylko suplementy żywnościowe w postaci stałejOkres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca barwnika E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104Żółcień chinolinowa10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104Żółcień chinolinowa10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61)Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A10(61) (69)Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(vii) dodaje się następujący przypis:

"(69): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 150 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.