Dyrektywa 2007/39/WE zmieniająca załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.165.25

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 czerwca 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/39/WE
z dnia 26 czerwca 2007 r.
zmieniająca załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy poinformowało Komisję, że może być konieczne objęcie przeglądem najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) diazynonu zawartych w dyrektywie 90/642/EWG w świetle zagrożeń związanych ze spożyciem przez konsumentów. Propozycje dokonania przeglądu wspólnotowych NDP zostały przedłożone Komisji.

(2) Wspólnotowe NDP oraz poziomy zalecane przez Kodeks żywnościowy ustala się i ocenia według podobnych procedur. Dla diazynonu istnieje kilka najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) zalecanych przez Kodeks żywnościowy. Wspólnotowe NDP oparte na NDP zalecanych przez Kodeks żywnościowy zostały także poddane ocenie przez państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy w świetle nowych informacji na temat ryzyka dla konsumentów.

(3) Długoterminowe i krótkoterminowe narażenie konsumentów na działanie diazynonu za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(2). Na tej podstawie należy ustalić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(4) Tam gdzie to właściwe, krótkoterminowe narażenie konsumentów na działanie diazynonu za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać jego pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(5) Konieczne są zatem zmiany najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) określonych w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG, aby umożliwić właściwy nadzór i kontrolę nad zakazem stosowania pestycydów i ochronić konsumenta.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu (WTO) zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 27 grudnia 2007 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla wdrożenia niniejszej dyrektywy.

Państwa członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 28 grudnia 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 czerwca 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, s. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/28/WE (Dz.U. L 135 z 26.5.2007, str. 6).

(2) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wiersze odnoszące się do diazynonu otrzymują następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
"Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDiazynon
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE0,01(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z podobnymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)
Migdały0,05
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe0,01(*)
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,01(*)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE0,01(*)
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)
Śliwki
Pozostałe
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDiazynon
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,01(*)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,01(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,01(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (z wyjątkiem dzikich)
Borówki czarne
Żurawiny0,2
Porzeczki (czerwone, białe i czarne)
Agrest
Pozostałe0,01(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,01(*)
vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy0,3
Granaty
Pozostałe0,01(*)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDiazynon
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka0,1
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,01(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE
Czosnek
Cebula0,05
Szalotka
Dymka
Pozostałe0,01(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate
Pomidory
Papryka0,05
Bakłażany
Ketmia jadalna
Pozostałe0,01(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,01(*)
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Pozostałe
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDiazynon
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,02
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) Kapustne kwitnące0,01(*)
Brokuły
Kalafiory
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta0,5
Pozostałe0,01(*)
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska0,05
Jarmuż
Pozostałe0,01(*)
d) Kalarepa0,2
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,01(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria warzywna
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDiazynon
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,01(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,01(*)
Szparagi
Karczochy
Seler naciowy
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY0,01(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,01(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,02(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPDiazynon
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki0,01(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z Camellia sinensis)0,02(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,5
(*) Wskazuje granicę oznaczalności metody analitycznej."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.