Decyzja wykonawcza 2016/1781 zmieniająca załącznik II do decyzji 2007/777/WE w zakresie włączenia wpisu dotyczącego Saint-Pierre i Miquelon do wykazu państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest przywóz do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit
Dz.U.UE.L.2016.272.88
Akt jednorazowyDECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/1781
z dnia 5 października 2016 r.
zmieniająca załącznik II do decyzji 2007/777/WE w zakresie włączenia wpisu dotyczącego Saint-Pierre i Miquelon do wykazu państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest przywóz do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(Dz.U.UE L z dnia 7 października 2016 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 1 , w szczególności jej art. 8 zdanie wprowadzające, art. 8 pkt 1 akapit pierwszy, art. 8 pkt 4 oraz art. 9 ust. 4 lit. c),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzja Komisji 2007/777/WE 2 określa między innymi warunki przywozu do Unii przesyłek niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit, które zostały poddane jednemu z procesów obróbki określonych w części 4 załącznika II do tej decyzji ("towary"), w tym wykaz państw trzecich lub ich części, z których przywóz towarów do Unii jest dozwolony.
(2) W części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE określono wykaz państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest przywóz towarów do Unii, pod warunkiem że towary te zostały poddane odpowiedniej obróbce wskazanej w tej części załącznika II. Celem procesów obróbki jest wykluczenie niektórych zagrożeń w zakresie zdrowia zwierząt związanych z określonymi towarami. W części 4 tego załącznika określono niespecyficzny proces obróbki "A" oraz specyficzne procesy obróbki od "B" do "F" wymienione w porządku malejącym według stopnia zagrożenia w zakresie zdrowia zwierząt związanego z danym towarem.
(3) Wspólnota Terytorialna Saint-Pierre i Miquelon zwróciła się o włączenie jej do wykazu w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE jako terytorium, z którego dozwolone jest wprowadzanie do Unii produktów z mięsa drobiowego. W czasie procesu produkcji mięsa drobiowego w Saint-Pierre i Miquelon przedmiotowy produkt z mięsa drobiowego poddaje się obróbce cieplnej zgodnie ze specyficznym procesem obróbki "D", o którym mowa w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.
(4) Wspólnota Terytorialna Saint-Pierre i Miquelon przedłożyła pełną i wystarczającą dokumentację na temat sytuacji w zakresie zdrowia drobiu oraz obowiązujących systemów zapobiegania chorobom i kontroli chorób.
(5) Należy zatem włączyć Saint-Pierre i Miquelon do wykazu krajów trzecich lub ich części zawartego w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE, ze wskazaniem procesu obróbki "D" w kolumnie dla drobiu i dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych (z wyjątkiem ptaków bezgrzebieniowych).
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić część 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: