Decyzja wykonawcza 2016/1781 zmieniająca załącznik II do decyzji 2007/777/WE w zakresie włączenia wpisu dotyczącego Saint-Pierre i Miquelon do wykazu państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest przywóz do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.272.88

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 października 2016 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/1781
z dnia 5 października 2016 r.
zmieniająca załącznik II do decyzji 2007/777/WE w zakresie włączenia wpisu dotyczącego Saint-Pierre i Miquelon do wykazu państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest przywóz do Unii produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit

(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 6287)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 7 października 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 1 , w szczególności jej art. 8 zdanie wprowadzające, art. 8 pkt 1 akapit pierwszy, art. 8 pkt 4 oraz art. 9 ust. 4 lit. c),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja Komisji 2007/777/WE 2 określa między innymi warunki przywozu do Unii przesyłek niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit, które zostały poddane jednemu z procesów obróbki określonych w części 4 załącznika II do tej decyzji ("towary"), w tym wykaz państw trzecich lub ich części, z których przywóz towarów do Unii jest dozwolony.

(2) W części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE określono wykaz państw trzecich lub ich części, z których dozwolony jest przywóz towarów do Unii, pod warunkiem że towary te zostały poddane odpowiedniej obróbce wskazanej w tej części załącznika II. Celem procesów obróbki jest wykluczenie niektórych zagrożeń w zakresie zdrowia zwierząt związanych z określonymi towarami. W części 4 tego załącznika określono niespecyficzny proces obróbki "A" oraz specyficzne procesy obróbki od "B" do "F" wymienione w porządku malejącym według stopnia zagrożenia w zakresie zdrowia zwierząt związanego z danym towarem.

(3) Wspólnota Terytorialna Saint-Pierre i Miquelon zwróciła się o włączenie jej do wykazu w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE jako terytorium, z którego dozwolone jest wprowadzanie do Unii produktów z mięsa drobiowego. W czasie procesu produkcji mięsa drobiowego w Saint-Pierre i Miquelon przedmiotowy produkt z mięsa drobiowego poddaje się obróbce cieplnej zgodnie ze specyficznym procesem obróbki "D", o którym mowa w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.

(4) Wspólnota Terytorialna Saint-Pierre i Miquelon przedłożyła pełną i wystarczającą dokumentację na temat sytuacji w zakresie zdrowia drobiu oraz obowiązujących systemów zapobiegania chorobom i kontroli chorób.

(5) Należy zatem włączyć Saint-Pierre i Miquelon do wykazu krajów trzecich lub ich części zawartego w części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE, ze wskazaniem procesu obróbki "D" w kolumnie dla drobiu i dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych (z wyjątkiem ptaków bezgrzebieniowych).

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić część 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do decyzji 2007/777/WE wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 5 października 2016 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

W części 2 załącznika II do decyzji 2007/777/WE, pomiędzy wpisem dotyczącym Nowej Zelandii a wpisem dotyczącym Paragwaju, dodaje się następujący wpis dotyczący Saint-Pierre i Miquelon:

"PMSaint-Pierre i MiquelonXXXXXXXXXXXXDXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX"
1 Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.
2 Decyzja Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 ustanawiająca warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi i uchylająca decyzję 2005/432/WE (Dz.U. L 312 z 30.11.2007, s. 49).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.