Decyzja 2010/41 zmieniająca załącznik I (Sprawy weterynaryjne i fitosanitarne) oraz załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG
Dz.U.UE.L.2010.181.7
Akt jednorazowyDECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR 41/2010
z dnia 30 kwietnia 2010 r.
zmieniająca załącznik I (Sprawy weterynaryjne i fitosanitarne) oraz załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG
uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 22/2010 z dnia 12 marca 2010 r.(1).
(2) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 24/2010 z dnia 12 marca 2010 r.(2).
(3) W porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 415/2009 z dnia 20 maja 2009 r. zmieniające dyrektywę 2007/68/WE zmieniającą załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do niektórych składników żywności(3).
(4) W porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 822/2009 z dnia 27 sierpnia 2009 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, atrazyny, chlormekwatu, cyprodynilu, ditiokarbaminianów, fludioksonilu, fluroksypyru, indoksakarbu, mandipropamidu, trijodku potasu, spirotetramatu, tetrakonazolu i tiramu w określonych produktach lub na ich powierzchni(4) z poprawkami wprowadzonymi w Dz.U. L 60 z 10.3.2010, s. 26.
(5) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (wersja skodyfikowana)(5).
(6) W porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2009/10/WE z dnia 13 lutego 2009 r. zmieniającą dyrektywę 2008/84/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(6).
(7) W porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (wersja przekształcona)(7).
(8) W porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę Komisji 2009/106/WE z dnia 14 sierpnia 2009 r. zmieniającą dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi(8).
(9) Dyrektywa 2008/128/WE uchyla dyrektywę Komisji 95/45/WE(9), która jest uwzględniona w Porozumieniu i którą w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.
(10) Dyrektywa 2009/32/WE uchyla dyrektywę Komisji 88/344/WE(10), która jest uwzględniona w Porozumieniu i którą w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.
(11) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Liechtensteinu, STANOWI, CO NASTĘPUJE:
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG | |
Alan SEATTER | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 143 z 10.6.2010, s. 13.
(2) Dz.U. L 143 z 10.6.2010, s. 17.
(3) Dz.U. L 125 z 21.5.2009, s. 52.
(4) Dz.U. L 239 z 10.9.2009, s. 5.
(5) Dz.U. L 6 z 10.1.2009, s. 20.
(6) Dz.U. L 44 z 14.2.2009, s. 62.
(7) Dz.U. L 141 z 6.6.2009, s. 3.
(8) Dz.U. L 212 z 15.8.2009, s. 42.
(9) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, s. 1.
(10) Dz.U. L 157 z 24.6.1988, s. 28.
(*) Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.