Decyzja 2007/137 zmieniająca załącznik I (Sprawy weterynaryjne i fitosanitarne) oraz załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.100.53

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 października 2007 r.

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR 137/2007
z dnia 26 października 2007 r.
zmieniająca załącznik I (Sprawy weterynaryjne i fitosanitarne) oraz załącznik II (Przepisy techniczne, normy, badania i certyfikacja) do Porozumienia EOG

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik I do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 100/2007 z dnia 28 września 2007 r.(1).

(2) Załącznik II do Porozumienia został zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu EOG nr 104/2007 z dnia 28 września 2007 r.(2).

(3) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych(3) należy uwzględnić w Porozumieniu.

(4) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(4) należy uwzględnić w Porozumieniu.

(5) Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(5) należy uwzględnić w Porozumieniu.

(6) W Porozumieniu należy uwzględnić dyrektywę 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 kwietnia 2004 r. uchylającą niektóre dyrektywy dotyczące higieny i warunków zdrowia przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zmieniającą dyrektywy Rady 89/662/EWG i 92/118/EWG oraz decyzję Rady 95/408/WE(6).

(7) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(7).

(8) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1688/2005 z dnia 14 października 2005 r. wprowadzające w życie rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specjalnych gwarancji dotyczących Salmonelli związanych z wysyłkami niektórych mięs i jaj do Finlandii i Szwecji(8).

(9) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych(9), sprostowane w Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 32 oraz w Dz.U. L 283 z 14.10.2006, str. 62.

(10) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004(10).

(11) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie(11).

(12) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004(12).

(13) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych(13).

(14) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 776/2006 z dnia 23 maja 2006 r. zmieniające załącznik VII do rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wspólnotowych laboratoriów referencyjnych(14).

(15) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2006/677/WE z dnia 29 września 2006 r. określającą wytyczne ustanawiające kryteria przeprowadzania audytów zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(15).

(16) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(16).

(17) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1663/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(17).

(18) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1664/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do środków wykonawczych, dotyczące niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi i uchylające niektóre środki wykonawcze(18).

(19) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1665/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2075/2005 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie(19).

(20) W Porozumieniu należy uwzględnić rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2076/2005 ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady(20).

(21) W Porozumieniu należy uwzględnić decyzję Komisji 2006/765/WE z dnia 6 listopada 2006 r. uchylającą niektóre akty wykonawcze dotyczące higieny środków spożywczych i zasad sanitarnych regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(21).

(22) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 uchyla dyrektywę Rady 93/43/EWG(22), która jest uwzględniona w Porozumieniu i którą w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(23) Dyrektywa 2004/41/WE uchyla kilka aktów prawnych, które zostały włączone do Porozumienia i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(24) Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 uchyla dyrektywy Rady 70/373/EWG(23), 85/73/EWG(24), 85/591/EWG(25), 89/397/EWG(26), 93/99/EWG(27), 95/53/WE(28) oraz decyzje Rady 93/383/EWG(29), 98/728/WE(30) i 1999/313/WE(31), które zostały włączone do Porozumienia i które w związku z tym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(25) Rozporządzenie (WE) nr 1688/2005 uchyla decyzję Komisji 95/168/EWG(32), decyzje Rady 95/409/WE(33), 95/411/WE(34) oraz decyzję Komisji 2003/470/WE(35), które zostały włączone do Porozumienia i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(26) Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 uchyla decyzję Komisji (WE) nr 93/51/EWG(36), która została włączona do Porozumienia i którą w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(27) Rozporządzenie (WE) nr 401/2005 uchyla dyrektywy Komisji 98/53/WE(37), 2002/26/WE(38), 2003/78/WE(39) oraz 2005/38/WE(40), które zostały włączone do Porozumienia i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(28) Rozporządzenie (WE) nr 1664/2006 uchyla decyzję Komisji (WE) nr 91/180/EWG(41), która została włączona do Porozumienia i którą w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(29) Decyzja 2006/765/WE uchyla kilka aktów prawnych, które zostały włączone do Porozumienia i które w związku z powyższym należy uchylić w ramach Porozumienia.

(30) Niniejszej decyzji nie stosuje się do Liechtensteinu.

(31) W zakresie stosowania niniejszej decyzji do Islandii obowiązuje okres przejściowy, określony w ust. 2 części wprowadzającej rozdziału I załącznika I w obszarach, które nie miały zastosowania w odniesieniu do Islandii przed przeglądem tego rozdziału na mocy decyzji Wspólnego Komitetu EOG nr 133/2007 z dnia 26 października 2007 r.,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załączniki I i II do Porozumienia zmienia się zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Teksty rozporządzeń (WE) nr 852/2004, (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004, (WE) nr 882/2004, (WE) nr 1688/2005, (WE) nr 2073/2005, sprostowane w Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 32 i Dz.U. 283 z 14.10.2006, str. 62, (WE) nr 2074/2005, (WE) nr 2075/2005, (WE) nr 2076/2005, (WE) nr 401/2006, (WE) nr 776/2006, (WE) nr 1662/2006, (WE) nr 1663/2006, (WE) nr 1664/2006, (WE) nr 1665/2006 i (WE) nr 1666/2006 oraz dyrektywy 2004/41/WE, oraz decyzji 2006/677/WE i 2006/765/WE w języku islandzkim i norweskim, które zostaną opublikowane w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, są autentyczne.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 27 października 2007 r., pod warunkiem że Wspólny Komitet EOG(*) otrzyma wszystkie notyfikacje przewidziane w art. 103 ust. 1 Porozumienia, lub też z dniem wejścia w życie decyzji Wspólnego Komitetu EOG nr 133/2007 z dnia 26 października 2007 r., w zależności od tego, który z tych terminów jest późniejszy.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG oraz w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 października 2007 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG
Stefán Haukur JÓHANNESSON
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 47 z 21.2.2008, str. 12.

(2) Dz.U. L 47 z 21.2.2008, str. 21.

(3) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1.

(4) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55.

(5) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206.

(6) Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33.

(7) Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1.

(8) Dz.U. L 271 z 15.10.2005, str. 17.

(9) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 1.

(10) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27.

(11) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 60.

(12) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83.

(13) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 12.

(14) Dz.U. L 136 z 24.5.2006, str. 3.

(15) Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 15.

(16) Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 1.

(17) Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 11.

(18) Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 13.

(19) Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 46.

(20) Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 47.

(21) Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 50.

(22) Dz.U. L 175 z 19.7.1993, str. 1.

(23) Dz.U. L 170 z 3.8.1970, str. 2.

(24) Dz.U. L 32 z 5.2.1985, str. 14.

(25) Dz.U. L 372 z 31.12.1985, str. 50.

(26) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 23.

(27) Dz.U. L 290 z 24.11.1993, str. 14.

(28) Dz.U. L 265 z 8.11.1995, str. 17.

(29) Dz.U. L 166 z 8.7.1993, str. 31.

(30) Dz.U. L 346 z 22.12.1998, str. 51.

(31) Dz.U. L 120 z 8.5.1999, str. 40.

(32) Dz.U. L 109 z 16.5.1995, str. 44.

(33) Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 21.

(34) Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 29.

(35) Dz.U. L 157 z 26.6.2003, str. 66.

(36) Dz.U. L 13 z 21.1.1993, str. 11.

(37) Dz.U. L 201 z 17.7.1998, str. 93.

(38) Dz.U. L 75 z 16.3.2002, str. 38.

(39) Dz.U. L 203 z 12.8.2003, str. 40.

(40) Dz.U. L 143 z 7.6.2005, str. 18.

(41) Dz.U. L 93 z 13.4.1991, str. 1.

(*) Wskazano wymogi konstytucyjne.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach I i II do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:

1) po pkt 10 (rozporządzenie (WE) nr 998/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady) w części 1.1 rozdziału I załącznika I dodaje się, co następuje:

"Urzędowa kontrola żywności i paszy

11. 32004 R 0882: Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt, zmienione (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1), zmienione:

- 32006 R 0776: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 776/2006 z dnia 23 maja 2006 r. (Dz.U. L 136 z 24.5.2006, str. 3).

Urzędowa kontrola żywności pochodzenia zwierzęcego

12. 32004 R 0854: Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206), zmienione:

- 32005 R 2074: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27),

- 32005 R 2076: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83),

- 32006 R 1663: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1663/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 11).

Do celów Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następujących dostosowań:

a) w ust. 3 lit. a) rozdziału III sekcji I załącznika I dodaje się, co następuje: »NO« oraz »IS«;

b) w ust. 3 lit. c) rozdziału III sekcji I załącznika I dodaje się, co następuje: »EFTA«.";

2) skreśla się tekst pkt 8 (dyrektywa Rady 85/73/EWG) w części 1.1 rozdziału I załącznika I ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2008 r.;

3) po pkt 133 (decyzja Komisji nr 2007/16/WE) w części 1.2 rozdziału I załącznika I wprowadza się punkty w brzmieniu:

"134. 32005 R 2074: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, ustanawiającym odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U. 338 z 22.12.2005, str. 27), zmienione:

- 32006 R 1664: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1664/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 13).

135. 32005 R 2076: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83), zmienione:

- 32006 R 1666: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1666/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 47).

136. 32006 D 0677: decyzja Komisji 2006/677/WE z dnia 29 września 2006 r. określająca wytyczne ustanawiające kryteria przeprowadzania audytów zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. 278 z 10.10.2006, str. 15).";

4) po pkt 15 (dyrektywa Rady 92/118/EWG) w części 6.1 rozdziału I załącznika I wprowadza się punkty w brzmieniu:

"Higiena środków spożywczych i żywności pochodzenia zwierzęcego

16. 32004 R 0852: rozporządzenie (WE) nr 852/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1).

17. 32004 R 0853: rozporządzenie (WE) nr 853/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55), zmienione:

- 32005 R 2074: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27),

- 32005 R 2076: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83),

- 32006 R 1662: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 1).

Do celów Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następujących dostosowań:

a) w art. 8 wyraz »Norwegii« dodaje się po wyrazie »Szwecji«;

b) w drugim tiret ust. 6 sekcji I załącznika II dodaje się, co następuje: »NO« oraz »IS«;

c) w ust. 8 sekcji I B załącznika II dodaje się, co następuje: »EFTA«.

18. 32004 L 0041: dyrektywa 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 kwietnia 2004 r. uchylająca niektóre dyrektywy dotyczące higieny i warunków zdrowia przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zmieniająca dyrektywy Rady 89/662/EWG i 92/118/EWG oraz decyzję Rady 95/408/WE (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33).";

5) w pkt 1 (dyrektywa Rady 89/662/EWG) w części 1.1, w pkt 7 (dyrektywa Rady 92/118/EWG) w części 5.1, w pkt 15 (dyrektywa Rady 92/118/EWG) w części 6.1, w pkt 16 (dyrektywa Rady 92/118/EWG) w części 8.1 i w pkt 18 (dyrektywa Rady 95/408/WE) w części 8.1 rozdziału I załącznika I dodaje się tiret w brzmieniu:

"- 32004 L 0041: dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 kwietnia 2004 r. (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33).";

6) w rozdziale I załącznika I skreśla się tekst punktów 10a (decyzja Rady 1999/313/WE) w części 6.1 oraz punktów 9 (decyzja Komisji 91/180/EWG) i 17 (decyzja Rady 93/383/EWG) w części 6.2;

7) w rozdziale I załącznika I skreśla się tekst punktów 1 (dyrektywa Rady 72/461/EWG), 2 (dyrektywa Rady 91/494/ EWG), 3 (dyrektywa Rady 80/215/EWG), 4 (dyrektywa Rady 92/46/EWG), 5 (dyrektywa Rady 91/495/EWG) i 6 (dyrektywa Rady 92/45/EWG) w części 5.1, 1 (dyrektywa Rady 64/433/EWG), 2 (dyrektywa Rady 71/118/EWG), 4 (dyrektywa Rady 77/99/EWG), 6 (dyrektywa Rady 94/65/EC), 7 (dyrektywa Rady 89/437/EWG), 8 (dyrektywa Rady 91/493/EWG), 9 (dyrektywa Rady 92/48/EWG), 10 (dyrektywa Rady 91/492/EWG), 11 (dyrektywa Rady 92/46/EWG), 13 (dyrektywa Rady 91/495/EWG) i 14 (dyrektywa Rady 92/45/EWG) w części 6.1, 5 (dyrektywa Komisji 89/362/EWG) w części 6.2, 8 (dyrektywa Rady 71/118/EWG), 9 (dyrektywa Rady 91/494/EWG), 10 (dyrektywa Rady 94/65/EC), 11 (dyrektywa Rady 91/493/EWG), 12 (dyrektywa Rady 91/492/EWG), 13 (dyrektywa Rady 92/46/EWG), 14 (dyrektywa Rady 92/45/EWG) i 17 (dyrektywa Rady 77/96/EWG) w części 8.1;

8) po punkcie 50 (decyzja Komisji 2004/440/WE) w części 6.2 rozdziału I załącznika I wprowadza się punkty w brzmieniu:

"51. 32005 R 1688: rozporządzenie Komisji (WE) nr 1688/2005 z dnia 14 października 2005 r. wprowadzające w życie rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specjalnych gwarancji dotyczących salmonelli związanych z wysyłkami niektórych mięs i jaj do Finlandii i Szwecji (Dz.U. L 271 z 15.10.2005, str. 17).

Do celów Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następujących dostosowań:

Rozporządzenie to dotyczy także przesyłek skierowanych do Norwegii.

52. 32005 R 2073: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 1), sprostowane w Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 32 i w Dz.U. L 283 z 14.10.2006, str. 62.

53. 32005 R 2074: rozporządzenie Komisji WE nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/ 2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27).

54. 32005 R 2075: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włosieni (Trichinella) w mięsie (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 60), zmienione:

- 32006 R 1665: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1665/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 46).

55. 32005 R 2076: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83), zmienione:

- 32006 R 1666: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1666/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 47).

56. 32006 D 0765: decyzja Komisji 2006/765/WE z dnia 6 listopada 2006 r. uchylająca niektóre akty wykonawcze dotyczące higieny środków spożywczych i zasad sanitarnych regulujących produkcję i wprowadzanie do obrotu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 50).";

9) w rozdziale I załącznika I skreśla się pkt 84 (decyzja Komisji 98/470/WE) w części 1.2 i punkty 1 (dyrektywa Komisji 83/201/EWG), 2 (decyzja Komisji 84/371/EWG), 4 (decyzja Komisji 87/266/EWG), 7 (decyzja Komisji 90/514/EWG, 10 (decyzja Komisji 92/92/EWG), 14 (decyzja Komisji 93/140/EWG), 18 (decyzja Komisji 94/14/WE), 21 (decyzja Komisji 94/356/WE), 22 (decyzja Rady 94/371/WE), 23 (decyzja Komisji 94/383/WE), 25 (decyzja Komisji 94/837/WE), 28 (decyzja Komisji 95/149/WE), 29 (decyzja Komisji 95/165/WE), 34 (decyzja Komisji 96/536/WE), 40 (decyzja Komisji 2001/471/WE), 42 (decyzja Komisji 2002/225/WE), 45 (decyzja Komisji 2003/380/WE) i 47 (decyzja Komisji 2003/774/WE) w części 6.2;

10) w części 6.2 rozdziału I załącznika I skreśla się teksty pkt 30 (decyzja Rady 95/168/EWG), 31 (decyzja Rady 95/409/WE), 32 (decyzja Komisji 95/411/WE) i 46 (decyzja Komisji 2003/470/WE);

11) w części 6.2 rozdziału I załącznika I skreśla się tekst pkt 13 (decyzja Komisji 93/51/EWG);

12) po pkt 31i (dyrektywa Komisji 2003/126/WE) rozdziału II załącznika I wprowadza się, co następuje:

"31j. 32004 R 0882: rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1), zmienione:

- 32006 R 0776: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 776/2006 z dnia 23 maja 2006 r. (Dz.U. L 136 z 24.5.2006, str. 3).

Do celów Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następujących dostosowań:

Niniejsze rozporządzenie wraz z aktami przyjętymi na mocy niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie do Islandii przy zachowaniu okresu przejściowego określonego w ust. 2 części wprowadzającej rozdziału I załącznika I.

31k. 32005 R 2074: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27), zmienione:

- 32006 R 1664: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1664/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 13).

31l. 32006 D 0677: decyzja Komisji 2006/677/WE z dnia 29 września 2006 r. określająca wytyczne ustanawiające kryteria przeprowadzania audytów zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 15).";

13) skreśla się punkty 18 (dyrektywa Rady 70/373/EWG), 31a (dyrektywa Rady 95/53/WE) 31e (decyzja Rady 98/728/WE) w rozdziale II załącznika I;

14) po pkt 54zzzg (decyzja Rady 2006/478/WE) w rozdziale XII załącznika II wprowadza się, co następuje:

"54zzzh. 32004 R 0852: rozporządzenie (WE) nr 852/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1).

Do celów Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następujących dostosowań:

Niniejsze rozporządzenie wraz z aktami przyjętymi na mocy niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie do Islandii przy zachowaniu okresu przejściowego określonego w ust. 2 części wprowadzającej rozdziału I załącznika I.

54zzzi. 32004 R 0882: rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 165 z 30.4.2004, str. 1), zmienione:

- 32006 R 0776: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 776/2006 z dnia 23 maja 2006 r. (Dz.U. L 136 z 24.5.2006, str. 3).

Do celów Porozumienia przepisy tego rozporządzenia odczytuje się z uwzględnieniem następujących dostosowań:

Niniejsze rozporządzenie wraz z aktami przyjętymi na mocy niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie do Islandii przy zachowaniu okresu przejściowego określonego w ust. 2 części wprowadzającej rozdziału I załącznika I.

54zzzj. 32005 R 2073: rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 1), sprostowane w Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 32 i w Dz.U. L 283 z 14.10.2006, str. 62.

54zzzk. 32005 R 2074: rozporządzenie Komisji WE nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 27), zmienione:

- 32006 R 1664: rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1664/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. (Dz.U. L 320 z 18.11.2006, str. 13).

54zzzl. 32006 R 0401: rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 12).

54zzzm. 32006 D 0677: decyzja Komisji 2006/677/WE z dnia 29 września 2006 r. określająca wytyczne ustanawiające kryteria przeprowadzania audytów zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.U. L 278 z 10.10.2006, str. 15).";

15) skreśla się tekst pkt 37 (dyrektywa Rady 85/591/EWG), 50 (dyrektywa Rady 89/397/EWG), 54n (dyrektywa Rady 93/99/EWG), 54j (dyrektywa Rady 93/43/EWG), 54s (dyrektywa Komisji 98/53/WE), 54zx (dyrektywa Komisji 2002/26/WE), 54zzj (dyrektywa Komisji 2003/78/WE) i 54zzv (dyrektywa Komisji 2005/38/WE) w rozdziale XII załącznika II.

Deklaracja rządu Islandii w sprawie gwarancji dotyczących salmonelli

Islandia deklaruje zamiar ustanowienia programu kontroli równoważnego wobec programów dotyczących żywności pochodzenia zwierzęcego zatwierdzonych dla Szwecji, Finlandii i Norwegii oraz poddania go zatwierdzeniu zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2160/2003 przed zakończeniem okresu przejściowego.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.