Rozporządzenie 219/2014 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do szczególnych wymagań dotyczących badania poubojowego świń domowych
Dz.U.UE.L.2014.69.99
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 219/2014
z dnia 7 marca 2014 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do szczególnych wymagań dotyczących badania poubojowego świń domowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 1 , w szczególności jego art. 17 ust. 1 oraz art. 18 pkt 7,
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 ustanowiono szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie to nakłada m.in. na państwa członkowskie obowiązek zapewnienia, by urzędowe kontrole w odniesieniu do mięsa świeżego odbywały się zgodnie z załącznikiem I do tego rozporządzenia. W rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 nakłada się na urzędowego lekarza weterynarii obowiązek wykonywania zadań w zakresie inspekcji w rzeźniach, w zakładach przetwórstwa dziczyzny oraz w zakładach rozbioru mięsa, wprowadzających mięso świeże do obrotu, m.in. zgodnie z wymogami szczególnymi zawartymi w sekcji IV załącznika I do tego rozporządzenia.
(2) W sekcji IV rozdział IV część B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004 ustanowiono szczególne wymogi dotyczące poubojowych badań weterynaryjnych świni domowej.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 3 października 2011 r. opinię naukową dotyczącą zagrożeń dla zdrowia publicznego, które powinny być przedmiotem inspekcji mięsa (wieprzowego) 2 , w której to opinii stwierdził, że wymagane obecnie w ramach badania poubojowego badanie dotykowe i wykonywanie nacięć niesie ze sobą ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego bakteriami.
(4) EFSA stwierdził ponadto, że w odniesieniu do świń poddawanych rutynowemu ubojowi należy unikać stosowanych w ramach obecnie obowiązujących badań poubojowych technik badania dotykowego i dokonywania nacięć, ponieważ ryzyko mikrobiologicznego skażenia krzyżowego jest w ich przypadku większe niż ryzyko związane z ewentualnym obniżeniem zakresu wykrywania stanów, do wykrywania których techniki te służą. Stosowanie tych technik ręcznych w ramach badań poubojowych powinno ograniczać się do świń, co do których istnieje podejrzenie, a które wskazano między innymi za pomocą poubojowego wykrycia wzrokowego istotnych anomalii.
(5) W świetle opinii EFSA należy zmienić szczególne wymogi dotyczące poubojowych badań weterynaryjnych świni domowej zawarte w sekcji IV rozdział IV część B załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004.
(6) Jeśli dane epidemiologiczne lub inne dane pochodzące z gospodarstwa pochodzenia zwierząt, informacje dotyczące łańcucha żywnościowego lub wyniki badania przedubojowego lub poubojowego wykrycia wzrokowego istotnych anomalii wskazują na istnienie możliwych zagrożeń dla zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt lub dobrostanu zwierząt, to w gestii urzędowego lekarza weterynarii powinna leżeć decyzja dotycząca rodzaju badań dotykowych i badań polegających na dokonywaniu nacięć, których przeprowadzenie w ramach badania poubojowego jest konieczne do ustalenia, czy mięso jest zdatne do spożycia przez ludzi.
(7) Wymagania przewidziane w niniejszym rozporządzeniu stanowią zmianę rozporządzenia (WE) nr 854/2004 obejmującą dostosowanie stosowanych praktyk zarówno w odniesieniu do podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze, jak i do właściwych organów. Należy zatem zezwolić na odsunięcie stosowania niniejszego rozporządzenia w czasie.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 854/2004.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2014 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |