Rozporządzenie wykonawcze 2015/1607 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.249.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 września 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/1607
z dnia 24 września 2015 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 2 ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wspomniany wykaz należy poddawać regularnemu, przynajmniej kwartalnemu przeglądowi, uwzględniając co najmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie oraz znaczenie niedawnych incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, ustalenia wynikające z kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) Istotne źródła informacji wskazują na pojawienie się nowych zagrożeń, w szczególności w odniesieniu do orzeszków ziemnych i produktów pochodnych pochodzących z Gambii oraz malin pochodzących z Serbii, które to zagrożenia powodują konieczność wprowadzenia zwiększonego poziomu kontroli urzędowych. Do wykazu włączyć należy zatem wpisy dotyczące tych przesyłek.

(5) Ponadto należy skreślić z wykazu pozycje dotyczące towarów, co do których dostępne informacje wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w przepisach Unii i wobec których zwiększony poziom kontroli urzędowych nie jest już z tego powodu uzasadniony. Należy zatem skreślić wpisy dotyczące owoców z Uzbekistanu, liści betelu z Tajlandii oraz mięty z Maroka.

(6) W celu zachowania spójności i jasności należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 października 2015 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 września 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych w wyznaczonych miejscach wprowadzenia
Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)Kod CN (1)Podpozycja TARICPaństwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
Winogrona suszone

(Żywność)

0806 20Afganistan (AF)Ochratoksyna A50
- Migdały w łupinach

- Migdały bez łupin

- 0802 11

- 0802 12

Australia (AU)Aflatoksyny20
(Żywność)
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Brazylia (BR)Aflatoksyny10
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91; 2008 11 96;
(Pasze i żywność)2008 11 98
- Wspięga chińska- ex 0708 20 00;10KambodżaPozostałości pestycydów (2) (3)50
(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)ex 0710 22 0010(KH)
- Bakłażan- 0709 30 00;
ex 0710 80 9572
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Seler chiński (Apium graveolens)

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

ex 0709 40 0020Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (4)50
Brassica oleracea

(inne jadalne kapustne, »brokuł chiński«) (5)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0704 90 9040Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2)50
Herbata, nawet aromatyzowana

(Żywność)

0902Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2) (6)10
- Bakłażan- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

72Republika Dominikańska (DO)Pozostałości pestycydów (2) (7)10
- Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)- ex 0709 99 90;

ex 0710 80 95

70

70

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

10

10

Republika Dominikańska (DO)Pozostałości pestycydów (2) (7)20
- Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)- 0709 60 10;

ex 0709 60 99

20
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)- 0710 80 51;

ex 0710 80 59

20
Truskawki (świeże)

(Żywność)

0810 10 00Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (8)10
Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)0709 60 10;

ex 0709 60 99;

20Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (9)10
(Żywność - świeża, schłodzona lub0710 80 51;
mrożona)ex 0710 80 5920
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Gambia Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00(GM)
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Liście betelu (Piper betle L.)ex 1404 90 0010Indie (IN)Salmonella (10)50
(Żywność)
Nasiona sezamu1207 40 90Indie (IN)Salmonella (10)20
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Capsicum annuum, całe owoce- 0904 21 1010Indie (IN)Aflatoksyny20
- Capsicum annuum, owoce rozgniatane lub mielone- ex 0904 22 00
- Suszone całe owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka (Capsicum annuum)- 0904 21 90
- Gałka muszkatołowa- 0908 11 00;
(Myristica fragrans)0908 12 00
(Żywność - suszone przyprawy)
Enzymy; preparaty enzymatyczne3507Indie (IN)Chloramfenikol50
(Pasze i żywność)
- Gałka muszkatołowa- 0908 11 00;Indonezja (ID)Aflatoksyny20
(Myristica fragrans)0908 12 00
(Żywność - suszone przyprawy)
- Groch w strąkach (niełuskany)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0708 10 0040Kenia (KE)Pozostałości pestycydów (2) (11)10
Winogrona stołowe

(Żywność - świeża)

0806 10 10Peru (PE)Pozostałości pestycydów (2) (12)10
Maliny0811 20 31;10

10

Serbia (RS)Norowirus10
(Żywność - mrożona)ex 0811 20 11;

ex 0811 20 19

Pestki arbuza (Egusi, Citrullus lanatus) i produkty pochodneex 1207 70 00;

ex 1106 30 90;

ex 2008 99 99

10

30

50

Sierra Leone (SL)Aflatoksyny50
(Żywność)
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Sudan (SD)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
(Pasze i żywność)
Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)ex 0709 60 9920Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (13)10
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

10

10

Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (14)20
- Bakłażan- 0709 30 00;
ex 0710 80 9572
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Morele suszone- 0813 10 00Turcja (TR)Siarczyny (15)10
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
- Papryka słodka (Capsicum annuum)- 0709 60 10; 0710 80 51Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (16)10
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Liście winorośli

(Żywność)

ex 2008 99 9911; 19Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (17)50
- Pistacje w łupinach- 0802 51 00Stany Aflatoksyny20
- Pistacje bez łupin- 0802 52 00Zjednoczone
(Żywność)(US)
- Morele suszone- 0813 10 00UzbekistanSiarczyny (15)50
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61(UZ)
(Żywność)
- Liście kolendry

- Bazylia (pospolita, azjatycka)

- ex 0709 99 90

- ex 1211 90 86; ex 2008 99 99

72 20 75Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (18)50
- Mięta- ex 1211 90 86; ex 2008 99 9930 70
- Pietruszka- ex 0709 99 9040
(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)
- Ketmia jadalna- ex 0709 99 9020Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (18)50
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)- ex 0709 60 9920
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Pitahaya (smoczy owoc)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0810 90 2010Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (18)20
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex«.

(2) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(3) Pozostałości chlorobufamu.

(4) Pozostałości fentoatu.

(5) Gatunek Brassica oleracea L. convar. Botrytis (L) Alef var. Italica Plenck, kultywar alboglabra. Znany także jako »Kai Lan«, »Gai Lan«, »Gailan«, »Kailan«, »Chinese bare Jielan«.

(6) Pozostałości trifluraliny.

(7) Pozostałości acefatu, aldikarbu (sumy aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażonej jako aldikarb), amitrazu (amitrazu, w tym metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny, wyrażonych jako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb).

(8) Pozostałości heksaflumuronu, metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb), fentoatu i tiofanatu metylowego.

(9) Pozostałości dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (sumy prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażonej jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.

(10) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).

(11) Pozostałości acefatu i diafentiuronu.

(12) Pozostałości etefonu.

(13) Pozostałości formetanatu: sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu), protiofosu i triforyny.

(14) Pozostałości acefatu, dikrotofosu, protiofosu, kwinalfosu i triforyny.

(15) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.

(16) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu: sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu) i tiofanatu metylowego.

(17) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metrafenonu.

(18) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu."

1 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.