Rozporządzenie wykonawcze 294/2012 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.98.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 kwietnia 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 294/2012
z dnia 3 kwietnia 2012 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia i dobrostanu zwierząt(1), w szczególności art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009(2) ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wspomniany wykaz należy poddawać regularnemu, przynajmniej kwartalnemu przeglądowi, uwzględniając co najmniej informacje wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie oraz znaczenie incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), ustalenia wynikające z kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) W szczególności należy usunąć z wykazu pozycje dotyczące towarów, co do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w unijnym prawodawstwie i wobec których nie jest już uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych.

(5) Ponadto wykaz powinień zostać zmieniony na skutek zwiększenia częstotliwości kontroli urzędowych towarów, w odniesieniu do których te same źródła informacji wskazują na wyższy stopień braku zgodności z odpowiednimi przepisami Unii, co uzasadnia podniesienie poziomu kontroli urzędowych.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić w wykazie niektóre pozycje dotyczące przywozu z Indii oraz te dotyczące niektórych innych towarów pochodzących ze wszystkich państw trzecich.

(7) Zmiany w wykazie dotyczące usunięcia pozycji dotyczących niektórych towarów powinny zacząć obowiązywać możliwie jak najszybciej, ponieważ zostały spełnione pierwotne wymogi bezpieczeństwa; zmiany te powinny zatem obowiązywać od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(8) Z uwagi na liczbę zmian, jakie trzeba wprowadzić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009, właściwe jest zastąpienie go tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 należy zastąpić tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 kwietnia 2012 r.

Jednak ze względu na możliwe zanieczyszczenia barwnikami Sudan zmiany w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 dotyczące usunięcia pozycji Capsicum annuum (owoce rozgniatane lub mielone), Curry (produktów zawierających chili), Curcuma longa (kurkumy) oraz czerwonego oleju palmowego stosuje się od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 kwietnia 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 165 z 30.4.2001, s. 1.

(2) Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające wzmożonym kontrolom urzędowym w wyznaczonych miejscach wprowadzenia
Pasze i żywność

(zamierzone przeznaczenie)

Kod CN(1)Państwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych(%)
Orzechy laskowe

(w łupinkach lub łuskane)

(Pasze i żywność)

0802 21 00;

0802 22 00

Azerbejdżan (AZ)Aflatoksyny10
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Brazylia (BR)Aflatoksyny10
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Suchy makaron jajeczny chiński (noodle)

(Żywność)

ex 1902Chiny (CN)Glin10
Pomelo

(Żywność - świeża)

ex 0805 40 00Chiny (CN)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(11)20
Liście herbaty (czarnej i zielonej)

(Żywność)

ex 0902Chiny (CN)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(10)10
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

Republika Dominikańska (DO)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(3)50
- Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)- ex 0709 99 90;

ex 0710 80 95

- Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)- 0709 60 10;

ex 0709 60 99;

0710 80 51;

ex 0710 80 59

- Bakłażan- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Pomarańcze (świeże lub suszone)

- Brzoskwinie (z wyłączeniem nektarynek)

- 0805 10 20;

0805 10 80

- 0809 30 90

Egipt (EG)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(7)10
- Granaty

- Truskawki

(Żywność - świeże owoce i warzywa)

- ex 0810 90 75

- 0810 10 00

Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

0709 60 10;

ex 0709 60 99;

0710 80 51;

ex 0710 80 59

Egipt (EG)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(12)10
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Ghana (GH)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe

(Pasze i żywność)

- 2008 11 10
Liście curry (Bergera/ Murraja koenigii)

(Żywność - świeże zioła)

ex 1211 90 85Indie (IN)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(5)50
- Capsicum annuum, całe owoce- 0904 21 10Indie (IN)Aflatoksyny20
- Capsicum annuum, owoce rozgniatane lub mielone- ex 0904 22 00
- Curry (produkty zawierające chili)- 0910 91 05
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)- 0908 11 00,

0908 12 00

- Kwiat muszkatołowy (Myristica fragrans)- 0908 21 00,

0908 22 00

- Imbir

(Zingiber officinale)

- 0910 11 00,

0910 12 00

- Curcuma longa (kurkuma)- 0910 30 00
(Żywność - suszone przyprawy)
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Indie (IN)Aflatoksyny20
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Dodatki paszowe i premiksy

(Pasze)

ex 2309; 2917 19 90;

ex 2817 00 00;

ex 2820 90 10;

ex 2820 90 90;

ex 2821 10 00;

ex 2825 50 00;

ex 2833 21 00;

ex 2833 25 00;

ex 2833 29 20;

ex 2833 29 80;

ex 2835; ex 2836;

ex 2839; 2936

Indie (IN)Kadm i ołów10
Ketmia jadalna

(Żywność - świeża)

ex 0709 90 99Indie (IN)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(2)10
Arbuz (egusi, Citrullus lanatus) pestki i produkty pochodne

(Żywność)

ex 1207 70 00;

ex 1106 30 90;

ex 2008 99 99

Nigeria (NG)Aflatoksyny50
- Capsicum annuum, całe owoce- 0904 21 10Peru (PE)Aflatoksyny i ochratoksyna A10
- Capsicum annuum, owoce rozgniatane lub mielone- ex 0904 22 00
- Pozostałe suszone owoce z rodzaju Capsicum (inne niż Capsicum annuum), całe- ex 0904 21 90
(Żywność - suszone przyprawy)
Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - świeża)

ex 0709 60 99Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(9)10
- Liście kolendry- ex 0709 99 90Tajlandia (TH)Salmonella(6)10
- Bazylia (pospolita, azjatycka)- ex 1211 90 85
- Mięta- ex 1211 90 85
(Żywność - świeże zioła)
- Liście kolendry

- Bazylia (pospolita, azjatycka)

(Żywność - świeże zioła)

- ex 0709 99 90

- ex 1211 90 85

Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(4)20
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(4)50
- Bakłażan- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

- Warzywa kapustne- 0704;

ex 0710 80 95

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Papryka słodka

(Capsicum annuum)

- 0709 60 10;

0710 80 51

Turcja (TR)Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(8)10
- Pomidory- 0702 00 00;

0710 80 70

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Winogrona suszone

(Żywność)

0806 20Uzbekistan (UZ)Ochratoksyna A50
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Republika Południowej Afryki (ZA)Aflatoksyny10
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex« (np. ex 1006 30: obejmuje jedynie ryż basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi).

(2) W szczególności pozostałości: acefatu, metamidofosu, triazofosu, endosulfanu, monokrotofosu, metomylu, tiodikarbu, diafentiuronu, tiametoksamu, fipronilu, oksamylu, acetamipiridu, indoksakarbu, mandipropamidu.

(3) W szczególności pozostałości: amitrazu, acefatu, aldikarbu, benomylu, karbendazymu, chlorfenapyru, chloropiryfosu, CS2 (ditiokarbaminianów), diafentiuronu, diazinonu, dichlorfosu, dikofolu, dimetoatu, endosulfanu, fenamidonu, imidaklopridu, malationu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, oksamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu, tiakloprydu.

(4) W szczególności pozostałości: acefatu, karbarylu, karbendazymu, karbofuranu, chloropiryfosu, chloropiryfosu metylowego, dimetoatu, etionu, malationu, metalaksylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, profenofosu, protiofosu, kwinalfosu, triadimefonu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforyny.

(5) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamipridu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu, monokrotofosu.

(6) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).

(7) W szczególności pozostałości: karbendazymu, cyflutryny, cyprodynilu, diazinonu, dimetoanu, etionu, fenitrotionu, fenpropatryny, fludioksonilu, heksaflumuronu, lambda-cyhalotryny, metiokarbu, metomylu, ometoatu, oksamylu, fentoatu, tiofanatu metylowego.

(8) W szczególności pozostałości: metomylu, oksamylu, karbendazymu, klofentezyny, diafentiuronu, dimetoatu, formetanatu, malationu, procymidonu, tetradifonu, tiofanatu metylowego.

(9) W szczególności pozostałości: karbofuranu, metomylu, ometoatu, dimetoatu, triazofosu, malationu, profenofosu, protiofosu, etionu, karbendazymu, triforyny, procymidonu, formetanatu.

(10) W szczególności pozostałości: buprofezyny, imidakloprydu, fenwaleratu i esfenwaleratu (sumy izomerów RS i SR), profenofosu, trifluraliny, triazofosu, triadimefonu i triadimenolu (sumy triadimefonu i triadimenolu), cypermetryny (oraz innych mieszanin izomerów składowych (sumy izomerów)).

(11) W szczególności pozostałości: triazofosu, triadimefonu i triadimenolu (sumy triadimefonu i triadimenolu), parationu metylowego, fentoatu, metydationu.

(12) W szczególności pozostałości: karbofuranu (sumy), chloropiryfosu, cypermetryny (sumy), cyprokonazolu, dikofolu (sumy), difenokonazolu, dinotefuranu, etionu, flusilazolu, folpetu, prochlorazu, profenofosu, propikonazolu, tiofanatu metylu i triforyny."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.