Rozporządzenie 187/2011 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.53.45

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 lutego 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 187/2011
z dnia 25 lutego 2011 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(1), w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009(2) ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wspomniany wykaz poddaje się regularnemu, co najmniej kwartalnemu, przeglądowi, uwzględniając przynajmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie i znaczenie incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF), ustalenia wynikające z kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) W szczególności należy usunąć z wykazu pozycje dotyczące towarów, w odniesieniu do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w unijnym prawie i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych.

(5) Należy ponadto dodać do wykazu inne towary, co do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na pewien stopień braku zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa, co uzasadnia wprowadzenie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych.

(6) Podobnie należy dokonać w wykazie zmian polegających na zmniejszeniu częstotliwości kontroli urzędowych towarów, w odniesieniu do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na ogólną poprawę poziomu zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w unijnym prawie i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić w wykazie niektóre pozycje dotyczące przywozu z Chin, Republiki Dominikańskiej, Indii i Republiki Południowej Afryki.

(8) W interesie jasności prawa unijnego należy także doprecyzować w wykazie pozycje dotyczące przywozu papryki z Republiki Dominikańskiej oraz papryki słodkiej z Turcji.

(9) Zmiany w wykazie dotyczące usunięcia odniesień do towarów oraz zmniejszenia częstotliwości kontroli powinny zacząć obowiązywać możliwie jak najszybciej, ponieważ pierwotne wymogi bezpieczeństwa zostały spełnione. Zmiany te powinny zatem obowiązywać od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(10) Z uwagi na liczbę zmian, jakie trzeba wprowadzić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009, właściwe jest zastąpienie go tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 kwietnia 2011 r.

Następujące zmiany w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 stosuje się od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia:

a) usunięcie następujących pozycji dotyczących:

(i) pierwiastków śladowych z Chin;

(ii) owoców mango z Republiki Dominikańskiej;

(iii) następujących pasz i żywności z Wietnamu:

– orzeszki ziemne w łupinkach,

– orzeszki ziemne łuskane,

– masło orzechowe,

– orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób;

b) zmiany częstotliwości kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych w odniesieniu do następującej żywności ze wszystkich państw trzecich:

(i) chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone;

(ii) produktów zawierających chili (curry);

(iii) Curcuma longa (kurkuma);

(iv) czerwonego oleju palmowego.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 lutego 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.

(2) Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

A) Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające wzmożonym kontrolom urzędowym w wyznaczonych miejscach wprowadzenia

Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)Kod CN(1)Państwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- Masło orzechowe

- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

- 1202 10 90

- 1202 20 00

- 2008 11 10

- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

ArgentynaAflatoksyny10
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- Masło orzechowe

- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

- 1202 10 90

- 1202 20 00

- 2008 11 10

- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

BrazyliaAflatoksyny10
Suszony makaron (nitki)

(Żywność)

ex 1902ChinyGlin10
- Wspięga chińska (Vigna sesquipedalis)

- Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)

- Tykwa pospolita (Lagenaria siceraria)

- Papryka (Capsicum spp.)

- Bakłażan

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

- ex 0709 90 90;

ex 0710 80 95

- ex 0709 90 90;

ex 0710 80 95

- 0709 60 10;

0709 60 99;

0710 80 51;

0710 80 59

- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

Republika DominikańskaPozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(3)50
- Pomarańcze (świeże lub suszone)

- Brzoskwinie

- Granaty

- Truskawki

- Fasola szparagowa

(Żywność - świeże owoce i warzywa)

- 0805 10 20;

0805 10 80

- 0809 30 90

- ex 0810 90 95

- 0810 10 00

- ex 0708 20 00

EgiptPozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(7)10
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- Masło orzechowe

(Pasze i żywność)

- 1202 10 90

- 1202 20 00

- 2008 11 10

GhanaAflatoksyny50
Liście curry (Bergera/ Murraja koenigii)

(Żywność - świeże zioła)

ex 1211 90 85IndiePozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(5)10
- Chili (Capsicum annuum), całe owoce

- Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

- Produkty zawierające chili (curry)

- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

- Kwiat muszkatołowy (macis) (Myristica fragrans)

- Imbir (Zingiber officinale)

- Curcuma longa (kurkuma)

(Żywność - suszone przyprawy)

- ex 0904 20 10

- ex 0904 20 90

- 0910 91 05

- 0908 10 00

- 0908 20 00

- 0910 10 00

- 0910 30 00

IndieAflatoksyny50
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- Masło orzechowe

- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

- 1202 10 90

- 1202 20 00

- 2008 11 10

- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

IndieAflatoksyny20
Ketmia jadalna

(Żywność)

ex 0709 90 90IndiePozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(2)10
Arbuz (egusi, Citrullus lanatus) pestki i produkty pochodne

(Żywność)

ex 1207 99 97;

ex 1106 30 90; ex 2008 99 99;

NigeriaAflatoksyny50
Ryż Basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi

(Żywność - ryż bielony)

ex 1006 30PakistanAflatoksyny20
- Chili (Capsicum annuum), całe owoce

- Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

(Żywność - suszone przyprawy)

- ex 0904 20 10

- ex 0904 20 90

PeruAflatoksyny i ochratoksyna A10
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- Masło orzechowe

- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

- 1202 10 90

- 1202 20 00

- 2008 11 10

- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

Republika Południowej AfrykiAflatoksyny10
- Liście kolendry

- Bazylia (pospolita, azjatycka)

- Mięta

(Żywność - świeże zioła)

- ex 0709 90 90

- ex 1211 90 85

- ex 1211 90 85

TajlandiaSalmonella(6)10
- Liście kolendry

- Bazylia (pospolita, azjatycka)

(Żywność - świeże zioła)

- ex 0709 90 90

- ex 1211 90 85

TajlandiaPozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(4)20
- Wspięga chińska (Vigna sesquipedalis)

- Bakłażan

- Warzywa kapustne

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

- 0704;

ex 0710 80 95

TajlandiaPozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(4)50
- Papryka słodka (Capsicum annuum)

- Cukinia

- Pomidory

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

- 0709 60 10;

0709 60 99;

0710 80 51;

0710 80 59

- 0709 90 70;

ex 0710 80 95

- 0702 00 00;

0710 80 70

TurcjaPozostałości pestycydów badane metodami multi-residue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami single-residue(8)10
Gruszki

(Żywność)

0808 20 10;

0808 20 50

TurcjaPestycyd: amitraz10
Winogrona suszone

(Żywność)

0806 20UzbekistanOchratoksyna A50
- Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mielone

- Produkty zawierające chili (curry)

- Curcuma longa (kurkuma)

(Żywność - suszone przyprawy)

- Czerwony olej palmowy

(Żywność)

- ex 0904 20 90

- 0910 91 05

- 0910 30 00

- ex 1511 10 90

Wszystkie państwa trzecieBarwniki Sudan10
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex« (np. ex 1006 30: obejmuje jedynie ryż Basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi).
(2) W szczególności pozostałości: acefatu, metamidofosu, triazofosu, endosulfanu, monokrotofosu.
(3) W szczególności pozostałości: amitrazu, acefatu, aldikarbu, benomylu, karbendazymu, chlorfenapyru, chloropiryfosu, CS2 (ditiokarbaminianów), diafentiuronu, diazinonu, dichlorfosu, dikofolu, dimetoanu, endosulfanu, fenamidonu, imidaklopridu, malationu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, oksamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu, tiakloprydu.
(4) W szczególności pozostałości: acefatu, karbarylu, karbendazymu, karbofuranu, chloropiryfosu, chloropiryfosu metylowego, dimetoatu, etionu, malationu, metalaksylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, profenofosu, protiofosu, kwinalfosu, triadimefonu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforyny.
(5) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamipridu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu, monokrotofosu.
(6) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub zatwierdzona metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
(7) W szczególności pozostałości: karbendazymu, cyflutryny, cyprodynilu, diazinonu, dimetoanu, etionu, fenitrotionu, fenpropatryny, fludioksonilu, heksaflumuronu, lambdacyhalotryny, metiokarbu, metomylu, ometoatu, oksamylu, fentoatu, tiofanatu metylowego.
(8) W szczególności pozostałości: metomylu, oksamylu, karbendazymu, klofentezyny, diafentiuronu, dimetoatu, formetanatu, malationu, procymidonu, tetradifonu, tiofanatu

B) Definicje

Do celów niniejszego załącznika nazwa »barwniki Sudan« odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS: 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red; lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6)."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.