Rozporządzenie 1099/2010 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2010.312.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 27 listopada 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1099/2010
z dnia 26 listopada 2010 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt(1), w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009(2) ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia, w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wykaz zawarty w załączniku I do tego rozporządzenia poddaje się regularnemu, co najmniej kwartalnemu, przeglądowi, uwzględniając przynajmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie i znaczenie incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF), ustalenia wynikające z różnych kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania przedłożone Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania przeglądu wykazu zawartego w załączniku I do tego rozporządzenia.

(4) W ramach przeglądu należy w szczególności zmniejszyć częstotliwość kontroli towarów, w odniesieniu do których wymienione wyżej źródła informacji wskazują na ogólną poprawę poziomu zgodności z odpowiednimi przepisami Unii i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony obecny poziom kontroli urzędowych. Należy także zwiększyć częstotliwość kontroli innych towarów, co do których te same źródła wskazują na wyższy stopień braku zgodności z odpowiednimi przepisami Unii, co uzasadnia podniesienie poziomu kontroli urzędowych.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 listopada 2010 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.

(2) Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I

A. Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające wzmożonym kontrolom urzędowym w wyznaczonych miejscach wprowadzenia

Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)Kod CN(1)Państwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych

(%)

- Orzeszki ziemne w łupinkach1202 10 90ArgentynaAflatoksyny10
- Orzeszki ziemne łuskane1202 20 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
(Pasze i żywność)
- Orzeszki ziemne w łupinkach1202 10 90BrazyliaAflatoksyny10
- Orzeszki ziemne łuskane1202 20 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
(Pasze i żywność)
Suszony makaron (nitki)ex 1902ChinyGlin10
(Żywność)
Pierwiastki śladowe(2)

(Pasze i żywność)

ex 2817 00 00; ex 2820 90 10; ex 2820 90 90; ex 2821 10 00; ex 2825 50 00; ex 2833 25 00; ex 2833 29 20; ex 2833 29 80; ex 2836 99 11; ex 2836 99 17ChinyKadm i ołów10
Mango

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0804 50 00Republika DominikańskaPozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(3)10
- Wspięga chińska (Vigna sesquipedalis)ex 0708 20 00; ex 0710 22 00Republika DominikańskaPozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(3)50
- Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)ex 0709 90 90; ex 0710 80 95
- Tykwa pospolita (Lagenaria siceraria)ex 0709 90 90; ex 0710 80 95
- Papryka0709 60 10; 0709 60 99;

0710 80 51; 0710 80 59

- Bakłażan0709 30 00; ex 0710 80 95
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Pomarańcze (świeże lub suszone)0805 10 20; 0805 10 80EgiptPozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(7)10
- Brzoskwinie0809 30 90
- Granatyex 0810 90 95
- Truskawki0810 10 00
- Fasola szparagowaex 0708 20 00
(Żywność - świeże owoce i warzywa)
- Orzeszki ziemne w łupinkach1202 10 90GhanaAflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane1202 20 00
- Masło orzechowe2008 11 10
(Pasze i żywność)
Liście curry (Bergera/Murraja koenigii)

(Żywność - świeże zioła)

ex 1211 90 85IndiePozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(5)10
- Chili (Capsicum annuum), całe owoceex 0904 20 10IndieAflatoksyny50
- Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mieloneex 0904 20 90
- Produkty zawierające chili (curry)0910 91 05
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)0908 10 00
- Kwiat muszkatołowy (macis) (Myristica fragrans)0908 20 00
- Imbir (Zingiber officinale)0910 10 00
- Curcuma longa (kurkuma)0910 30 00
(Żywność - suszone przyprawy)
- Orzeszki ziemne w łupinkach1202 10 90IndieAflatoksyny20
- Orzeszki ziemne łuskane1202 20 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
(Pasze i żywność)
Arbuz (egusi, Citrullus lanatus) pestki i produkty pochodneex 1207 99 97; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99;NigeriaAflatoksyny50
(Żywność)
Ryż Basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludziex 1006 30PakistanAflatoksyny20
(Żywność - ryż bielony)
- Chili (Capsicum annuum), całe owoceex 0904 20 10PeruAflatoksyny i ochratoksyna A10
- Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mieloneex 0904 20 90
(Żywność - suszone przyprawy)
- Liście kolendryex 0709 90 90TajlandiaSalmonella(6)10
- Bazylia (pospolita, azjatycka)ex 1211 90 85
- Miętaex 1211 90 85
(Żywność - świeże zioła)
- Liście kolendryex 0709 90 90TajlandiaPozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(4)20
- Bazylia (pospolita, azjatycka)ex 1211 90 85
(Żywność - świeże zioła)
- Wspięga chińska (Vigna sesquipedalis)ex 0708 20 00; ex 0710 22 00TajlandiaPozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(4)50
- Bakłażan0709 30 00; ex 0710 80 95
- Warzywa kapustne0704; ex 0710 80 95
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Papryka0709 60 10; 0709 60 99;

0710 80 51; 0710 80 59

TurcjaPozostałości pestycydów badane metodami multiresidue na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami singleresidue(8)10
- Cukinia0709 90 70; ex 0710 80 95
- Pomidory0702 00 00; 0710 80 70
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Gruszki0808 20 10; 0808 20 50TurcjaPestycyd: amitraz10
(Żywność)
Winogrona suszone0806 20UzbekistanOchratoksyna A50
(Żywność)
- Orzeszki ziemne w łupinkach1202 10 90WietnamAflatoksyny10
- Orzeszki ziemne łuskane1202 20 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98
(Pasze i żywność)
- Chili (Capsicum annuum), owoce rozgniatane lub mieloneex 0904 20 90Wszystkie państwa trzecieBarwniki Sudan20
- Produkty zawierające chili (curry)0910 91 05
- Curcuma longa (kurkuma)0910 30 00
(Żywność - suszone przyprawy)
- Czerwony olej palmowyex 1511 10 90
(Żywność)
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex« (np. ex 1006 30: obejmuje jedynie ryż Basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi).

(2) Pierwiastki śladowe, o których mowa w tej pozycji, są pierwiastkami śladowymi należącymi do grupy funkcjonalnej mieszanek pierwiastków śladowych, określonej w pkt 3 lit. b) w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29). Powinny one zostać objęte zwiększonymi kontrolami, o których mowa w niniejszym rozporządzeniu, także w przypadku ich przywozu w celu zastosowania w żywności.

(3) W szczególności pozostałości: amitrazu, acefatu, aldikarbu, benomylu, karbendazymu, chlorfenapyru, chloropiryfosu, CS2 (ditiokarbaminianów), diafentiuronu, diazinonu, dichlorfosu, dikofolu, dimetoanu, endosulfanu, fenamidonu, imidaklopridu, malationu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, oksamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu i tiakloprydu.

(4) W szczególności pozostałości: acefatu, karbarylu, karbendazymu, karbofuranu, chloropiryfosu, chloropiryfosu metylowego, dimetoatu, etionu, malationu, metalaksylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, profenofosu, protiofosu, kwinalfosu, triadimefonu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforyny.

(5) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamipridu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu i monokrotofosu.

(6) Metoda referencyjna EN/ISO 6579.

(7) W szczególności pozostałości: karbendazymu, cyflutryny, cyprodynilu, diazinonu, dimetoanu, etionu, fenitrotionu, fenpropatryny, fludioksonilu, heksaflumuronu, lambda-cyhalotryny, metiokarbu, metomylu, ometoatu, oksamylu, fentoatu, tiofanatu metylowego.

(8) W szczególności pozostałości: metomylu i oksamylu.

B. Definicje

Do celów niniejszego załącznika nazwa »barwniki Sudan« odnosi się do następujących substancji chemicznych:

(i) Sudan I (numer CAS: 842-07-9);

(ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6);

(iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9);

(iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6)."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.