Rozporządzenie wykonawcze 2016/2107 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt, podlegających zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych przywozu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.327.50

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 grudnia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2016/2107
z dnia 1 grudnia 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt, podlegających zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych przywozu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 2  ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wykaz należy poddawać regularnemu, przynajmniej półrocznemu, przeglądowi, uwzględniając co najmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie oraz znaczenie niedawnych incydentów związanych z żywnością zgłaszanych przez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, ustalenia wynikające z kontroli w państwach trzecich przeprowadzonych przez Dyrekcję ds. Audytów i Analiz w Zakresie Zdrowia i Żywności Dyrekcji Generalnej Komisji ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności oraz sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) Istotne źródła informacji wskazują na pojawienie się nowych zagrożeń, w szczególności w odniesieniu do przesyłek orzeszków ziemnych i produktów pochodnych pochodzących z Boliwii, nasion sezamu i bakłażanów pochodzących z Ugandy, ananasów pochodzących z Beninu, winogron stołowych pochodzących z Egiptu oraz granatów pochodzących z Turcji, które to zagrożenia powodują konieczność wprowadzenia zwiększonego poziomu kontroli urzędowych. Do wykazu włączyć należy zatem wpisy dotyczące tych przesyłek.

(5) Wykaz powinien zostać również zmieniony przez zwiększenie częstotliwości urzędowych kontroli towarów, w odniesieniu do których dostępne informacje wskazują na wyższy stopień braku zgodności z odpowiednimi przepisami Unii, co uzasadnia zwiększenie poziomu kontroli urzędowych. W wykazie należy zatem odpowiednio zmienić wpis dotyczący cytryn pochodzących z Turcji.

(6) Ponadto należy zmniejszyć częstotliwość kontroli urzędowych towarów, w odniesieniu do których źródła informacji wskazują na ogólną poprawę zgodności z odpowiednimi wymogami przewidzianymi w przepisach Unii i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony obecny poziom kontroli urzędowych. Należy zatem odpowiednio zmienić w wykazie wpisy dotyczące pistacji pochodzących ze Stanów Zjednoczonych i owocu pitahaya (smoczego owocu) pochodzącego z Wietnamu.

(7) W celu zachowania spójności i jasności należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem zamieszczonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 grudnia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych w wyznaczonych miejscach wprowadzenia
Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)Kod CN (1)Podpozycja TARICPaństwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
Ananasy

(Żywność - świeża lub schłodzona)

0804 30 00Benin (BJ)Pozostałości pestycydów (2) (3)20
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Boliwia (BO)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
- Wspięga chińska- ex 0708 20 00;10Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (4)50
(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)ex 0710 22 0010
- Bakłażan (Solanum melongena)- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

72
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Seler chiński (Apium graveolens)

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

ex 0709 40 0020Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (5)50
Brassica oleraceaex 0704 90 9040Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2)50
(inne jadalne kapustne, »brokuł chiński«) (6)
(Żywność - świeża lub schłodzona)
Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność)0902Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2) (7)10
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

10

10

Dominikana (DO)Pozostałości pestycydów (2) (8)20
- Słodka papryka (Capsicum annuum)- 0709 60 10;

0710 80 51

- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)- ex 0709 60 99;

ex 0710 80 59

20

20

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)
Truskawki

(Żywność - świeża lub schłodzona)

0810 10 00Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (9)10
- Słodka papryka (Capsicum annuum)- 0709 60 10;

0710 80 51

20

20

Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (10)10
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)- ex 0709 60 99;

ex 0710 80 59

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)
Winogrona stołowe

(Żywność - świeża lub schłodzona)

0806 10 10Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (3)20
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Gambia (GM)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
- Orzechy laskowe w łupinkach- 0802 21 00Gruzja (GE)Aflatoksyny20
- Orzechy laskowe łuskane- 0802 22 00
(Żywność)
Olej palmowy (Żywność)1511 10 90;

1511 90 11;

ex 1511 90 19;

1511 90 99

90Ghana (GH)Barwniki Sudan (11)50
Nasiona sezamu1207 40 90Indie (IN)Salmonella (12)20
(Żywność - świeża lub schłodzona)
Enzymy; preparaty enzymatyczne3507Indie (IN)Chloramfenikol50
(Pasze i żywność)
Groch w strąkach (niełuskany) (Żywność - świeża lub schłodzona)ex 0708 10 0040Kenia (KE)Pozostałości pestycydów (2) (13)10
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Madagaskar (MG)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Maliny0811 20 31;10

10

Serbia (RS)Norowirus10
(Żywność - mrożona)ex 0811 20 11;

ex 0811 20 19

Pestki arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodne

(Żywność)

ex 1207 70 00;

ex 1106 30 90;

ex 2008 99 99

10

30

50

Sierra Leone (SL)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Sudan (SD)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)ex 0709 60 9920Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (14)10
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Wspięga chińska- ex 0708 20 00;10Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (15)20
(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)ex 0710 22 0010
- Bakłażan (Solanum melongena)- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

72
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Morele suszone- 0813 10 00Turcja (TR)Siarczyny (16)10
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)0805 50 10Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2)20
(Żywność - świeża, schłodzona lub suszona)
Papryka słodka (Capsicum annuum)0709 60 10;Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (17)10
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)0710 80 51
Liście winorośli (Żywność)ex 2008 99 9911; 19Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (18)50
Granaty

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0810 90 7530Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (19)20
- Bakłażan (Solanum melongena)- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

72Uganda (UG)Pozostałości pestycydów (2)20
- Bakłażan etiopski (Solanum aethiopicum)- ex 0709 99 90;

ex 0710 80 95

80 72
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Nasiona sezamu1207 40 90Uganda (UG)Salmonella (12)50
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Pistacje w łupinach- 0802 51 00Stany Zjednoczone (US)Aflatoksyny10
- Pistacje bez łupin- 0802 52 00
(Żywność)
- Morele suszone- 0813 10 00Uzbekistan (UZ)Siarczyny (16)50
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
- Liście kolendry- ex 0709 99 9072Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (20)50
- Bazylia (pospolita, azjatycka)- ex 1211 90 8620
- Mięta- ex 1211 90 8630
- Pietruszka- ex 0709 99 9040
(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)
- Ketmia jadalna- ex 0709 99 9020Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (20)50
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)- ex 0709 60 9920
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Pitahaya (smoczy owoc)- ex 0810 90 2010Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (20)10
(Żywność - świeża lub schłodzona)
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex«.

(2) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(3) Pozostałości etefonu.

(4) Pozostałości chlorobufamu.

(5) Pozostałości fentoatu.

(6) Gatunek Brassica oleracea L. convar. Botrytis (L) Alef var. Italica Plenck, kultywar alboglabra. Znany także jako »Kai Lan«, »Gai Lan«, »Gailan«, »Kailan«, »chiński jarmuż«, »Jie Lan«.

(7) Pozostałości trifluraliny.

(8) Pozostałości acefatu, aldikarbu (sumy aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażonej jako aldikarb), amitrazu (amitrazu, w tym metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny, wyrażonych jako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb).

(9) Pozostałości heksaflumuronu, metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb), fentoatu i tiofanatu metylowego.

(10) Pozostałości dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (sumy prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażonej jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.

(11) Do celów niniejszego załącznika nazwa »barwniki Sudan« odnosi się do następujących substancji chemicznych:

(i) Sudan I (numer CAS 842-07-9);

(ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6);

(iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9);

(iv) Scarlet Red. lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6).

(12) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 (najnowsza zaktualizowana wersja metody wykrywania) lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z najnowszą wersją normy EN/ISO 16140 lub z innymi podobnymi protokołami uznanymi w skali międzynarodowej.

(13) Pozostałości acefatu i diafentiuronu.

(14) Pozostałości formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i triforyny.

(15) Pozostałości acefatu, dikrotofosu, protiofosu, kwinalfosu i triforyny.

(16) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.

(17) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofanatu metylowego.

(18) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metrafenonu.

(19) Pozostałości prochlorazu.

(20) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu), fentoatu i kwinalfosu."

1 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.