Rozporządzenie wykonawcze 2015/2383 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt, podlegających zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych przywozu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.332.57

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 grudnia 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/2383
z dnia 17 grudnia 2015 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w odniesieniu do wykazu paszy i żywności niepochodzących od zwierząt, podlegających zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych przywozu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 2 ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wspomniany wykaz należy poddawać regularnemu, przynajmniej kwartalnemu przeglądowi, uwzględniając co najmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie oraz znaczenie niedawnych incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, ustalenia wynikające z kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) W szczególności należy skreślić z wykazu pozycje dotyczące towarów, co do których dostępne informacje wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w przepisach Unii i wobec których nie jest już w związku z tym uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych. Należy zatem skreślić z wykazu pozycję dotyczącą winogron stołowych z Peru.

(5) W celu zachowania spójności i jasności należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 grudnia 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych w wyznaczonych miejscach wprowadzenia
Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)Kod CN (1)Podpozycja TARICPaństwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
Winogrona suszone

(Żywność)

0806 20Afganistan (AF)Ochratoksyna A50
- Migdały w łupinach

- Migdały bez łupin

(Żywność)

- 0802 11

- 0802 12

Australia (AU)Aflatoksyny20
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- Masło orzechowe

- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób

(Pasze i żywność)

- 1202 41 00

- 1202 42 00

- 2008 11 10

- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

Brazylia (BR)Aflatoksyny10
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- Bakłażan

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

- ex 0708 20 00,

ex 0710 22 00

- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

10

10

72

Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (3)50
Seler chiński (Apium graveolens)

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

ex 0709 40 0020Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (4)50
Brassica oleracea

(inne jadalne kapustne, »brokuł chiń-ski«) (5)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0704 90 9040Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2)50
Herbata, nawet aromatyzowana

(Żywność)

0902Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2) (6)10
- Bakłażan

- Przepękla ogórkowata (Momordica charantia)

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)

- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

- ex 0709 99 90;

ex 0710 80 95

72

70

70

Republika Dominikańska (DO)Pozostałości pestycydów (2) (7)10
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

10

10

Republika Dominikańska (DO)Pozostałości pestycydów (2) (7)20
- Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)- 0709 60 10;

0710 80 51

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)- ex 0709 60 99;

ex 0710 80 59

20 20
Truskawki (świeże)

(Żywność)

0810 10 00Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (8)10
Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)- 0709 60 10;

0710 80 51

Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (9)10
(Żywność - świeża, schłodzona lub- ex 0709 60 99;20
mrożona)ex 0710 80 5920
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Gambia (GM)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91; 2008 11 96;
2008 11 98
(Pasze i żywność)
Liście betelu (Piper betle L.)ex 1404 90 0010Indie (IN)Salmonella (10)50
(Żywność)
Nasiona sezamu1207 40 90Indie (IN)Salmonella (10)20
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Capsicum annuum, całe owoce- 0904 21 1010Indie (IN)Aflatoksyny20
- Capsicum annuum, owoce rozgniatane lub mielone- ex 0904 22 00
- Suszone całe owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka (Capsicum annuum)- 0904 21 90
- Gałka muszkatołowa- 0908 11 00;
(Myristica fragrans)0908 12 00
(Żywność - suszone przyprawy)
Enzymy; preparaty enzymatyczne3507Indie (IN)Chloramfenikol50
(Pasze i żywność)
- Gałka muszkatołowa- 0908 11 00;Indonezja (ID)Aflatoksyny20
(Myristica fragrans)0908 12 00
(Żywność - suszone przyprawy)
Groch w strąkach (niełuskany)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0708 10 0040Kenia (KE)Pozostałości pestycydów (2) (11)10
Maliny0811 20 31;10

10

Serbia (RS)Norowirus10
(Żywność - mrożona)ex 0811 20 11;

ex 0811 20 19

Pestki arbuza (Egusi, Citrullus lanatus) i produkty pochodneex 1207 70 00;

ex 1106 30 90;

ex 2008 99 99

10

30

50

Sierra Leone (SL)Aflatoksyny50
(Żywność)
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Sudan (SD)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98
(Pasze i żywność)
Papryka (inna niż słodka)(Capsicum spp.)ex 0709 60 9920Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (12)10
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

10

10

Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (13)20
- Bakłażan- 0709 30 00;

ex 0710 80 95

72
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Morele suszone- 0813 10 00Turcja (TR)Siarczyny (14)10
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
- Papryka słodka (Capsicum annuum)- 0709 60 10;

0710 80 51

Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (15)10
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Liście winorośli

(Żywność)

ex 2008 99 9911;

19

Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (16)50
- Pistacje w łupinach

- Pistacje bez łupin

(Żywność)

- 0802 51 00

- 0802 52 00

Stany Zjednoczone (US)Aflatoksyny20
- Morele suszone- 0813 10 00Uzbekistan(UZ)Siarczyny (14)50
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
- Liście kolendry- ex 0709 99 9072Wietnam (VN)Pozostałości pes-50
- Bazylia (pospolita, azjatycka)- ex 1211 90 86;

ex 2008 99 99

20

75

tycydów (2) (17)
- Mięta- ex 1211 90 86;

ex 2008 99 99

30

70

- Pietruszka

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

- ex 0709 99 9040
- Ketmia jadalna

- Papryka (inna niż słodka)(Capsicum spp.)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0709 99 90

- ex 0709 60 99

20

20

Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (17)50
- Pitahaya (smoczy owoc)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0810 90 2010Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (17)20
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex«.

(2) Pozostałości przynajmniej tych pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(3) Pozostałości chlorobufamu.

(4) Pozostałości fentoatu.

(5) Gatunek Brassica oleracea L. convar. Botrytis (L) Alef var. Italica Plenck, kultywar alboglabra. Znany także jako »Kai Lan«, »Gai Lan«, »Gailan«, »Kai-lan«, »Chinese bare Jielan«.

(6) Pozostałości trifluraliny.

(7) Pozostałości acefatu, aldikarbu (sumy aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażonej jako aldikarb), amitrazu (amitrazu, w tym metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny, wyrażonych jako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminia-nów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metiokarbu (sumy metio-karbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb).

(8) Pozostałości heksaflumuronu, metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb), fentoatu i tiofa-natu metylowego.

(9) Pozostałości dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (sumy prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażonej jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.

(10) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).

(11) Pozostałości acefatu i diafentiuronu.

(12) Pozostałości formetanatu: sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu), protiofosu i triforyny.

(13) Pozostałości acefatu, dikrotofosu, protiofosu, kwinalfosu i triforyny.

(14) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.

(15) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu: sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu) i tiofanatu metylowego.

(16) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metrafenonu.

(17) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i zi-ramu), fentoatu i kwinalfosu."

1 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.