Rozporządzenie 600/2010 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do dodania i zmiany przykładów powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2010.174.18

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 lipca 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 600/2010
z dnia 8 lipca 2010 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do dodania i zmiany przykładów powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Kilka państw członkowskich wystąpiło o niewielkie zmiany i uzupełnienia w kolumnie "Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDP" załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Te zmiany i uzupełnienia są koniecznie w celu włączenia do załącznika I rozporządzenia (WE) nr 396/2005 nowych owoców, warzyw i zbóż, które stały się dostępne na rynku państw członkowskich.

(3) Właściwe jest dodanie następujących owoców, warzyw, zbóż i produktów ze zwierząt: minneola, śliwa tarnina, malina tekszla, krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną, miechunka, limkwat, mangostan, smoczy owoc (pitaja), cibora jadalna (migdał ziemny), aktinidia ostrolistna, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie dzięgielu, korzenie goryczki, pomidor drzewiasty, kolcowój pospolity, kolcowój chiński, kapusta choysum, couve-galega, couve-portuguesa, liście grochu i rzodkwi, amaranthus powellii i nasiona szarłatu, solanka sodowa, nasiona dyniowatych innych niż dynia, komosa ryżowa, kwiaty dzikiego bzu czarnego, liście miłorzębu, kwiaty jadalne, mięta i zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych. Wpis "borówki brusznice" przenosi się z kategorii "borówki amerykańskie" do kategorii "żurawiny". Zmienia się łacińską nazwę winogron zgodnie z nomenklaturą międzynarodową.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 lipca 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1
Numer kodu(1)Grupy, do których stosuje się NDPPrzykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDPNazwa naukowa(2)Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów, do których stosuje się te same NDPCzęści produktów, do których stosuje się NDP
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusoweCały produkt
0110010GrejpfrutyCitrus paradisiPomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce
0110020PomarańczeCitrus sinensisPomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce
0110030CytrynyCitrus limonCedrat, cytryna
0110040LimyCitrus aurantifolia
0110050MandarynkiCitrus reticulataKlementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce
0110990Pozostałe(3)
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)
0120010MigdałyPrunus dulcis
0120020Orzechy brazylijskieBertholletia excelsa
0120030Orzechy nerkowcaAnacardium occidentale
0120040Kasztany jadalneCastanea sativa
0120050Orzechy kokosoweCocos nucifera
0120060Orzechy laskoweCorylus avellanaFilbert
0120070Orzechy makadamiaMacadamia ternifolia
0120080Orzeszki pekanCarya illinoensis
0120090Orzeszki sosnowePinus pinea
0120100PistacjePistachia vera
0120110Orzechy włoskieJuglans regia
0120990Pozostałe(3)
0130000(iii) Owoce ziarnkoweCały produkt po usunięciu szypułek
0130010JabłkaMalus domesticusJabłoń płonka
0130020GruszkiPyrus communisGruszka azjatycka
0130030PigwyCydonia oblonga
0130040Nieszpułka zwyczajna(4)Mespilus germanica
0130050Nieśplik japoński(4)Eriobotrya japonica
0130990Pozostałe(3)
0140000(iv) Owoce pestkoweCały produkt po usunięciu szypułek
0140010MorelePrunus armeniaca
0140020Wiśnie i czereśniePrunus cerasus, Prunus aviumWiśnia pospolita, czereśnia
0140030BrzoskwiniePrunus persicaNektaryny i podobne mieszańce
0140040ŚliwkiPrunus domesticaŚliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina
0140990Pozostałe(3)
0150000(v) Jagody i drobne owoceCały produkt po usunięciu szypułek i ogonków oraz szypułek z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010Winogrona stołoweVitis vinifera
0151020Winogrona do produkcji winaVitis vinifera
0152000b) TruskawkiFragaria spp.
0153000c) Owoce leśne
0153010JeżynyRubus fruticosus
0153020Jeżyny popieliceRubus ceasiusKrzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki
0153030MalinyRubus idaeusMaliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus)
0153990Pozostałe(3)
0154000d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskieVaccinium spp except V. macrocarpon i V. vitis-idaeaBorówki czarne
0154020ŻurawinyVaccinium macrocarpon i V. vitis-idaeaBorówki brusznice (borówki czerwone)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)Ribes nigrum, Ribes rubrum
0154040AgrestRibes uvacrispaWłączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek
0154050Róża dzikaRosa canina
0154060Morwy(4)Morus spp.Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«
0154070Głóg(4) (mediteranean medlar)Crataegus azarolusAktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
0154080Bez czarny(4)Sambucus nigraAronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew
0154990Pozostałe(3)
0160000(vi) Owoce różneCały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)
0161000a) Z jadalną skórką
0161010DaktylePhoenix dactylifera
0161020FigiFicus carica
0161030Oliwki stołoweOlea europaea
0161040Kumkwat(4)Fortunella speciesMarumi kumkwat,nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.)
0161050Karambola(4)Averrhoa carambolaBilimbi
0161060Kaki (szaron, persymon)(4)Diospyros kaki
0161070Czapetka kuminowa(4) (śliwka jawajska)Syzygium cuminiJabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora)
0161990Pozostałe(3)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe
0162010KiwiActinidia deliciosa syn. A. chinensis
0162020Liczi (śliwa chińska)Litchi chinensisPulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan
0162030Owoce

męczennicy

Passiflora edulis
0162040Owoc opuncji(4) (cactus fruit)Opuntia ficusindica
0162050Caimito(4)Chrysophyllum cainito
0162060Oczar wirginijski(4) (Wirginia kaki)Diospyros virginianaDiospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota
0162990Pozostałe(3)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010AwokadoPersea americana
0163020BananyMusa × paradisicaMusa acuminata, plantany, banan jabłkowy
0163030MangoMangifera indica
0163040PapajaCarica papaya
0163050GranatyPunica granatum
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)(4)Annona cherimolaFlaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea
0163070Guajawa(4)Psidium guajavaPitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)
0163080AnanasyAnanas comosus
0163090Chlebowiec właściwy(4)Artocarpus altilisJackfruit
0163100Durian (rościan)(4)Durio zibethinus
0163110Flaszowiec miękkociernisty(4)Annona muricata
0163990Pozostałe(3)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiasteCały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0211000a) ZiemniakiBulwa Solanum spp.
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010ManiokManihot esculentaDasheen, eddoe (Japanese taro), tannia
0212020Słodkie ziemniaki Ipomoea batatas
0212030PochrzynDioscorea spp.Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean
0212040Maranta trzcinowata(4)Maranta arundinacea
0212990Pozostałe(3)(4)
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010BurakiBeta vulgaris subsp. vulgaris
0213020MarchewDaucus carota
0213030Seler korzeniowyApium graveolens var. rapaceum
0213040Chrzan pospolityArmoracia rusticanaKorzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)Helianthus tuberosus
0213060PasternakPastinaca sativa
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeńPetroselinum crispum
0213080RzodkiewkaRaphanus sativus var. sativusRzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)
0213090SalsefiaTragopogon porrifoliusSkorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)
0213100BrukiewBrassica napus var. napobrassica
0213110RzepaBrassica rapa
0213990Pozostałe(3)
0220000(ii) Warzywa cebuloweCały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)
0220010CzosnekAllium sativum
0220020CebulaAllium cepaCebula srebrzysta
0220030SzalotkaAllium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)
0220040DymkaAllium cepaCebula siedmiolatka i podobne odmiany
0220990Pozostałe(3)
0230000(iii) Warzywa owocoweCały produkt po usunięciu szypułek (z wyjątkiem słodkiej kukurydzy bez łuski i miechunki bez działek kielicha)
0231000a) Rośliny psiankowate
0231010PomidoryLycopersicum esculentumPomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)
0231020PaprykaCapsicum annuum, var. grossum i var. longumPapryka ostra (chili, papryka krzewiasta)
0231030Bakłażan (oberżyna)Solanum melongenaPsianka melonowa (pepino)
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowaHibiscus esculentus
0231990Pozostałe(3)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010OgórkiCucumis sativus
0232020KorniszonyCucumis sativus
0232030CukiniaCucurbita pepo var. melopepoKabaczek (patison)
0232990Pozostałe(3)
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010MelonyCucumis meloOgórek kiwano (melon rogowaty)
0233020DyniaCucurbita maximaDynia olbrzymia
0233030ArbuzCitrullus lanatus
0233990Pozostałe(3)
0234000d) Kukurydza cukrowaZea mays var. saccharataZiarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000a) Kapustne kwitnąceTylko kwiatostan
0241010BrokułyBrassica oleraceaBrokuły odmiana kalabryjska, chińska
0241020KalafioryBrassica oleracea var. botrytis
0241990Pozostałe(3)
0242000b) Kapustne głowiasteCała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0242010BrukselkaBrassica oleracea var. gemmiferaTylko główka kapusty
0242020Kapusta głowiastaBrassica oleracea convar. capitataKapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała
0242990Pozostałe(3)
0243000c) Kapustne liścioweCała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0243010Kapusta pekińskaBrassica rapa ssp. pekinensisKapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai)
0243020JarmużBrassica oleracea convar. AcephaleaBorecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona
0243990Pozostałe(3)
0244000d) KalarepaBrassica oleracea convar. acephala, var. gongylodesCały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże ziołaCała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywnaValerianella locustaRoszpunka jadalna
0251020SałataLactuca sativaSałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)
0251030Endywia (cykoria endywia)Cichorium endivaDzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia
0251040Rzeżucha(4)Lepidium sativum
0251050Gorycznik wiosenny(4)Barbarea verna
0251060Rokietta siewna, rukola(4)Eruca sativa (Diplotaxis spec.)Dwurząd murowy
0251070Gorczyca sarepska(4)Brassica juncea var. rugosa
0251080Liście i pędy kapustnych(4), w tym nać rzepyBrassica spp.Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)
0251990Pozostałe(3)
0252000b) Szpinak i podobne (liście)
0252010SzpinakSpinacia oleraceaSzpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii
0252020Portulaka pospolita(4)Portulaca oleraceaPortulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)
0252030BoćwinaBeta vulgarisLiście buraka ćwikłowego
0252990Pozostałe(3)
0253000c) Liście winorośli(4)Vitis vinifera
0254000d) Rukiew wodnaNasturtium officinale
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)Cichorium intybus. var. foliosum
0256000f) Zioła
0256010TrybulaAnthriscus cerefolium
0256020SzczypiorekAllium schoenoprasum
0256030Liście seleraApium graveolens var. seccalinumKoper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych)
0256040Pietruszka - naćPetroselinum crispum
0256050Szałwia(4)Salvia officinalisCząber górski, cząber ogrodowy
0256060Rozmaryn(4)Rosmarinus officinalis
0256070Tymianek(4)Thymus spp.Majeranek, oregano
0256080Bazylia(4)Ocimum basilicumMelisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa
0256090Liście laurowe(4)Laurus nobilis
0256100Estragon(4)Artemisia dracunculusHizop
0256990Pozostałe(3)Kwiaty jadalne
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)Cały produkt
0260010Fasola (w strąkach)Phaseolus vulgarisFasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi
0260020Fasola (bez strąków)Phaseolus vulgarisBób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea
0260030Groch (w strąkach)Pisum sativumGroszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków)Pisum sativumGroch siewny, groszek zielony, ciecierzyca
0260050Soczewica(4)Lens culinaris syn. L. esculenta
0260990Pozostałe(3)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0270010SzparagiAsparagus officinalis
0270020KarczochyCynara cardunculus
0270030SelerApium graveolens var. dulce
0270040Koper włoskiFoeniculum vulgare
0270050Karczochy kulisteCynara scolymusCały kwiatostan oraz dno kwiatowe
0270060PorAllium porrum
0270070RabarbarRheum × hybridumŁodygi po usunięciu korzeni i liści
0270080Pędy bambusa(4)Bambusa vulgaris
0270090Rdzenie palmowe(4)Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana
0270990Pozostałe(3)
0280000(viii) GrzybyCały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża
0280010Grzyby uprawnePieczarka dwuzarodnikowa(4), boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take(4)
0280020Grzyby dzikie(4)Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny
0280990Pozostałe(3)
0290000(ix) Wodorosty morskie(4)Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHESuche nasiona
0300010FasolaPhaseolus vulgarisBób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas
0300020SoczewicaLens culinaris syn. L. esculenta
0300030GrochPisum sativumGroch włoski, groch polny, chickling vetch
0300040Łubin(4)Lupinus spp.
0300990Pozostałe(3)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTECały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnuLinum usitatissimum
0401020Orzeszki ziemneArachis hypogaea
0401030MakPapaver somniferum
0401040Ziarna sezamuSesamum indicum syn. S. orientale
0401050Ziarna

słonecznika

Helianthus annuus
0401060Nasiona rzepakuBrassica napusBrukiew, rzepik
0401070Ziarna soiGlycine max
0401080Nasiona gorczycyBrassica nigra
0401090Nasiona bawełnyGossypium spp.Niedelinterowane
0401100Nasiona dyni(4)Cucurbita pepo var. oleiferaNasiona innych dyniowatych
0401110Krokosz barwierski(4)Carthamus tinctorius
0401120Ogórecznik(4)Borago officinalis
0401130Lnicznik właściwy(4)Camelina sativa
0401140Konopie(4)Cannabis sativa
0401150Rącznik pospolityRicinus communis
0401990Pozostałe(3)
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy(4)Olea europaeaCały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(4)Elaeis guineensis
0402030Olejowiec gwinejski(4)Elaeis guineensis
0402040Drzewo kapokowe(4)Ceiba pentandra
0402990Pozostałe(3)
05000005. ZBOŻAZiarno pełne
0500010JęczmieńHordeum spp.
0500020Gryka zwyczajnaFagopyrum esculentumSzarłat, komosa ryżowa
0500030KukurydzaZea mays
0500040Proso zwyczajne(4)Panicum spp.Foxtail millet, teff
0500050Owies zwyczajnyAvena sativa
0500060RyżOryza sativa
0500070ŻytoSecale cereale
050080Sorgo(4)Sorghum bicolor
050090PszenicaTriticum aestivum, T. durumOrkisz, pszenżyto
0500990Pozostałe(3)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)HerbataCamellia sinensisCały produkt
0620000(ii) Ziarna kawy(4)Zielone ziarna
0630000(iii) Napary ziołowe(4) suszone
0631000a) KwiatyCałe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści
0631010Kwiaty rumiankuMatricaria recutita, Chamaemelum nobile
0631020Kwiat malwy sudańskiejHibiscus sabdariffa
0631030Płatki różyRosa spec.
0631040Kwiaty jaśminuJasminum officinalKwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)
0631050Lipa drobnoziarnistaTillia cordata
0631990Pozostałe(3)
0632000b) LiścieCały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0632010Liście truskawkiFragaria spp.
0632020Liście rooibosAspalathus spp.Liście miłorzębu
0632030Ostrokrzew paragwajskiIlex paraguariensis
0632990Pozostałe(3)
0633000c) KorzenieCały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0633010Korzeń walerianyValeriana officinalis
0633020Korzeń żeńszeniaPanax ginseng
0633990Pozostałe(3)
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Ziarna kakaowe(4) (fermentowane lub suszone)Theobroma cacaoZiarna po usunięciu skorupek
0650000(v) Chleb świętojański(4) (St Johns bread)Ceratonia siliquaCały produkt po usunięciu łodyg lub korony
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszekHumulus lupulusSuszone szyszki
08000008. PRZYPRAWY(4)Cały produkt, suszony
0810000(i) Nasiona
0810010AnyżPimpinella anisum
0810020Czarnuszka siewnaNigella sativa
0810030Nasiona selera zwyczajnegoApium graveolensNasiona lubczyku ogrodowego
0810040KolendraCoriandrum sativum
0810050Kmin rzymskiCuminum cyminum
0810060Koper ogrodowyAnethum graveolens
0810070Koper włoskiFoeniculum vulgare
0810080Kozieradka pospolitaTrigonella foenumgraecum
0810090Gałka muszkatołowaMyristica fragans
0810990Pozostałe(3)
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskiePimenta dioica
0820030Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński)Zanthooxylum piperitum
0820040KminekCarum carvi
0820050Kardamon malabarskiElettaria cardamomum
0820110Jagody jałowcaJuniperus communis
0820120Pieprz (czarny i biały)Piper nigrumPieprz długi, pieprz różowy
0820130Wanilia płaskolistnaVanilla fragrans syn. Vanilla planifolia
0820140TamaryndTamarindus indica
0820990Pozostałe(3)
0830000(iii) Kora
0830010CynamonCinnamonum verum syn. C. zeylanicumKasja
0830990Pozostałe(3)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010LukrecjaGlycyrrhiza glabra
0840020ImbirZingiber officinale
0840030KurkumaCurcuma spp.
0840040Chrzan pospolityArmoracia rusticana
0840990Pozostałe(3)
0850000(v) Pąki
0850010GoździkiSyzygium aromaticum
0850020KaparyCapparis spinosa
0850990Pozostałe(3)
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010SzafranCrocus sativus
0860990Pozostałe(3)
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzennyMyristica fragrans
0870990Pozostałe(3)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(4)
0900010Burak cukrowy (korzeń)Beta vulgarisCały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900020Trzcina cukrowaSaccharum officinarumCały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0900030Cykoria podróżnik(4), korzenieCichorium intybusCały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900990Pozostałe(3)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikachCały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(5)
1011000a) ŚwinieSus scrofa
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe(3)
1012000b) BydłoBos spec.
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe(3)
1013000c) OwceOvis aries
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe(3)
1014000d) KozyCapra hircus
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe(3)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomułyEquus spec.
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe(3)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębieGallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba sp.
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe(3)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlaneKrólik, kangur, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe(3)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogiCały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(6)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe(3)
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącegoCały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(7)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe(3)
1040000(iv) MiódApis melifera, Melipona spec.Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy
1050000(v) Płazy i gadyRana spec. Crocodilia spec.Żabie udka, krokodyle
1060000(vi) ŚlimakiHelix spec.Cały produkt po usunięciu muszli
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
110000011. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE(8)
120000012. UPRAWY LUB CZĘŚCI UPRAW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ(8)
(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego i innych związanych załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie »Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP« jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury.

(3) Słowo »pozostałe« obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii »Grupy, do których stosuje się NDP«.

(4) NDP z załącznika II i III dla produktów stosuje się jedynie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dla części produktów używanych jedynie jako składniki pasz stosuje się osobne NDP.

(5) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mięsa (włączając tłuszcz), przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczów zwierzęcych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg tłuszczu zawartego w mięsie, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych. W przypadku środków spożywczych o zawartości tłuszczu 10 % lub mniej wyrażonej wagowo, pozostałości odnoszą się do całego środka spożywczego wraz z kością. W takich przypadkach najwyższy poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale nie może być mniejszy niż 0,01 mg/kg. Ta zasada nie dotyczy mleka krowiego i pełnego mleka krowiego.

(6) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm jest Pow mniejszy Niż 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg mleka i przetworów mlecznych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. W oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku krowim zawartość tłuszczu 4 % wyrażona wagowo powinna być wzięta jako podstawa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz. Dla pozostałych środków spożywczych o zawartości tłuszczu mniej niż 2 % wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom to 25 × wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się na poziomie LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(7) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj; W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. Dla jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 %, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy poziom pozostałości jest 10 razy wyższy niż najwyższy poziom pozostałości dla świeżych jaj. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się na poziomie LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(8) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie, NDP nie ma zastosowania."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.