Rozporządzenie wykonawcze 975/2014 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.274.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 września 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 975/2014
z dnia 11 września 2014 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono nomenklaturę towarową, zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną" lub "CN", znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) W interesie pewności prawnej konieczne jest wyjaśnienie, że kiedy w tekście uwagi dodatkowej 1 do działu 8 oraz uwag dodatkowych 2 i 6 do działu 20 użyte jest wyrażenie "liczbie wskazanej przez refraktometr", odpowiada ono liczbie uzyskanej przy użyciu metody refraktometrii, która polega na pomiarze suchych rozpuszczalnych pozostałości w przetworach owocowych i warzywnych do celów ich klasyfikacji w Nomenklaturze scalonej i którą opisano w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014 2 .

(3) W tekście wspomnianych uwag dodatkowych należy zatem umieścić odniesienie do metody refraktometrii, aby ułatwić dokonywanie odniesień podczas klasyfikacji produktów objętych pozycjami i podpozycjami, o których mowa w tych uwagach dodatkowych.

(4) W celu zapewnienia jednolitej interpretacji Nomenklatury scalonej w całej Unii w odniesieniu do pomiaru zawartości cukru w poszczególnych produktach z zastosowaniem metody refraktometrii, należy zmienić uwagę dodatkową 1 do działu 8 oraz uwagi dodatkowe 2 i 6 do działu 20.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części drugiej Nomenklatury scalonej określonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w dziale 8 uwaga dodatkowa 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Zawartość różnych cukrów wyrażonych jako sacharoza (zawartość cukru) w produktach zaklasyfikowanych do niniejszego działu odpowiada liczbie wskazanej przez refraktometr (użyty zgodnie z metodą opisaną w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014 * w temperaturze 20 °C i pomnożonej przez współczynnik 0,95.";

2)
w dziale 20 uwaga dodatkowa 2 otrzymuje brzmienie:

"2. a) Zawartość różnych cukrów wyrażonych jako sacharoza (zawartość cukru) w produktach klasyfikowanych do niniejszego działu odpowiada liczbie wskazanej przez refraktometr (użyty zgodnie z metodą opisaną w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014) w temperaturze 20 °C i pomnożonej przez współczynnik:

- 0,93 w odniesieniu do produktów objętych podpozycjami od 2008 20 do 2008 80, 2008 93, 2008 97 i 2008 99,

- 0,95 w odniesieniu do produktów objętych innymi pozycjami.

b) Wyrażenie" liczba Brixa "wymienione w podpozycjach pozycji 2009 odpowiada liczbie wskazanej przez refraktometr (użyty zgodnie z metodą opisaną w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014) w temperaturze 20 °C.";

3)
w dziale 20 uwaga dodatkowa 6 otrzymuje brzmienie:

"6. W podpozycjach 2009 69 51 i 2009 69 71" zagęszczony sok winogronowy (włączając moszcz gronowy) "oznacza sok winogronowy (włącznie z moszczem gronowym), dla którego liczba wskazana przez refraktometr (użyty zgodnie z metodą opisaną w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014) w temperaturze 20 °C, nie jest niższa niż 50,9 %".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 września 2014 r.

W imieniu Komisji,
za Przewodniczącego,
Algirdas ŠEMETA
Członek Komisji
1 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 974/2014 z dnia 11 września 2014 r. określające metodę refraktometrii polegającą na pomiarze suchych rozpuszczalnych pozostałości w przetworach owocowych i warzywnych do celów ich klasyfikacji w Nomenklaturze scalonej (zob. s. 6 niniejszego Dziennika Urzędowego).
* Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 974/2014 z dnia 11 września 2014 r. określające metodę refraktometrii polegającą na pomiarze suchych rozpuszczalnych pozostałości w przetworach owocowych i warzywnych do celów ich klasyfikacji w Nomenklaturze scalonej (Dz.U. L 274 z 16.9.2014, s. 6).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.