Rozporządzenie 332/2009 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.104.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 kwietnia 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 332/2009
z dnia 23 kwietnia 2009 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W odniesieniu do klasyfikacji niektórych produktów objętych pozycją 1905 Nomenklatury Scalonej załączonej do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy wprowadzić rozróżnienie między produktami objętymi podpozycją 1905 90 20 z jednej strony, a produktami objętymi podpozycją 1905 90 90 z drugiej strony.

(2) Zgodnie z Notami wyjaśniającymi do Systemu Zharmonizowanego dotyczącymi pozycji 1905 pkt (B), pozycja ta obejmuje produkty wykonane z mąki lub mas skrobiowych, pieczone zazwyczaj w formie krążków lub arkuszy.

(3) Nie podano definicji "podobnych wyrobów", objętych podpozycją 1905 90 20.

(4) Ponieważ nie określono wyraźnych kryteriów rozróżniania produktów objętych podpozycją 1905 90 20 i produktów objętych podpozycją 1905 90 90, zaistniały problemy z klasyfikacją tzw. "arkuszy ciasta".

(5) Do działu 19 należy zatem wprowadzić uwagę dodatkową precyzującą, że pozycja 1905 90 20 obejmuje tylko produkty suche i kruche.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W dziale 19 Nomenklatury Scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, wprowadza się następującą uwagę dodatkową:

"3. Podpozycja 1905 90 20 obejmuje tylko produkty suche i kruche."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 kwietnia 2009 r.

W imieniu Komisji
László KOVÁCS
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.