Zmiana załącznika I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej i uchylenie szeregu rozporządzeń dotyczących klasyfikacji.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.48.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 lutego 1997 r.

ROPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 288/97
z dnia 17 lutego 1997 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej i uchylające szereg rozporządzeń dotyczących klasyfikacji

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2493/96(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

mogą pojawić się trudności w rozróżnieniu niektórych rodzajów sosów na bazie warzyw, objętych pozycją 2103 oraz warzyw przetworzonych lub konserwowanych, objętych działem 20; w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej należy wprowadzić postanowienia umożliwiające rozróżnianie tych dwóch grup produktów; wspomniane sosy mają zazwyczaj formę cieczy, emulsji lub zawiesin, zawierających mało widoczne kawałki stałe; stosownym kryterium rozróżniania byłoby przepuszczanie wspomnianych kawałków przez sito o określonych otworach;

należy wprowadzić uwagę dodatkową do działu 21 Nomenklatury Scalonej oraz stosowne zmiany w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87;

należy uchylić rozporządzenia lub ich części, które poprzednio służyły do klasyfikacji tego rodzaju produktów na podstawie kryteriów innych niż przepuszczanie przez metalowe sito druciane, a mianowicie: rozporządzenia Komisji (EWG) nr 314/90(3), (EWG) nr 3044/90(4) oraz (WE) nr 3055/94(5);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Sekcji Nomenklatury Taryfowej i Statystycznej Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W dziale 21 Nomenklatury Scalonej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, wprowadza się następujące zmiany:

1) dodaje się uwagę dodatkową w brzmieniu:

"1. Dla celów podpozycji 2103 20 00 i 2103 90 90 , pojęcie »sosy« nie obejmuje przygotowania warzyw, owoców oraz innych jadalnych części roślin, jeśli udział procentowy tych składników przechodzących przez metalowe sito druciane o średnicy otworów 5 mm, po płukaniu wodą o temperaturze 20o, wynosi mniej niż 80 % masy obliczonej na podstawie oryginalnego przygotowania.";

2) zmienia się numerację uwag dodatkowych z 1-4 na 2-5.

Artykuł  2

Punkt 2 załącznika do rozporządzenia (EWG) nr 314/90, pkt 1 załącznika do rozporządzenia (EWG) nr 3044/90 oraz rozporządzenie (WE) nr 3055/94 niniejszym tracą moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 lutego 1997 r.

W imieniu Komisji
Mario MONTI
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 338 z 28.12.1996, str. 27.

(3) Dz.U. L 35 z 7.2.1990, str. 9.

(4) Dz.U. L 292 z 24.10.1990, str. 5.

(5) Dz.U. L 323 z 16.12.1994, str. 8.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.