Rozporządzenie 2016/637 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do usunięcia z unijnego wykazu niektórych substancji aromatycznych
Dz.U.UE.L.2016.108.24
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/637
z dnia 22 kwietnia 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do usunięcia z unijnego wykazu niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3 oraz art. 25 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 4,
(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zażądał przedstawienia dodatkowych danych naukowych potrzebnych do ukończenia oceny przed upływem określonych terminów ustanowionych w części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(5) W przypadku następujących czterech substancji chemicznych należących do podgrupy 2.2 grupy FGE.19: aldehyd 2,6,6-trimetylo-1-cyklohekseno-1-karboksylowy (nr FL 05.121) mrówczan mirtenylu (nr FL 09.272), 2-metylomaślan myrtenylu (nr FL 09.899) oraz 3-metylomaślan myrtenylu (nr FL 09.900), termin na dostarczenie wymaganych dodatkowych danych naukowych ustalono w unijnym wykazie na dzień 31 grudnia 2012 r. Dane takie przedstawił wnioskodawca.
(6) Grupa ta obejmuje także substancję p-menta-1,8-dien-7-al (nr FL 05.117), która posłużyła za substancję reprezentatywną dla grupy substancji oraz dla której przedłożono dane dotyczące toksyczności.
(7) Urząd ocenił przedłożone dane i w swej opinii z dnia 24 czerwca 2015 r. 4 stwierdził, że substancja p-menta-1,8-dien-7-al (nr FL 05.117) jest genotoksyczna in vivo, a zatem stosowanie jej jako substancji aromatycznej budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa. Substancja ta została już usunięta z unijnego wykazu rozporządzeniem Komisji (UE) 2015/1760 5 .
(8) W opinii tej Urząd stwierdził również, że ponieważ substancja p-menta-1,8-dien-7-al (nr FL 05.117) jest reprezentatywna dla substancji w tej grupie, występuje potencjalne zagrożenie bezpieczeństwa w odniesieniu do takich substancji.
(9) Substancje aldehyd 2,6,6-trimetylo-1-cyklohekseno- 1-karboksylowy (nr FL 05.121), mrówczan mirtenylu (nr FL 09.272), 2-metylomaślan myrtenylu (nr FL 09.899) oraz 3-metylomaślan myrtenylu (nr FL 09.900) powinny zatem zostać usunięte z unijnego wykazu.
(10) Biorąc pod uwagę przyczyny techniczne, należy ustanowić okresy przejściowe obejmujące środki spożywcze, do których dodano jedną z czterech substancji aromatycznych, które zostały wprowadzone do obrotu lub wysłane z państw trzecich do Unii przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
(11) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 22 kwietnia 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |