Rozporządzenie 2016/55 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.13.43

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 stycznia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/55
z dnia 19 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.

(4) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1-4.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zakończył ocenę 5 substancji, które obecnie są wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny. Te substancje aromatyczne zostały ocenione przez EFSA w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.12rev5 4 (substancje o numerach FL 07.041 i 07.224), ocena FGE.63rev2 5 (substancje o numerach FL 07.099 i 07.101) oraz ocena FGE.312 6 (substancja o numerze FL 16.126). EFSA uznała, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.

(6) Część oceny EFSA stanowią uwagi dotyczące specyfikacji niektórych z wymienionych substancji. Uwagi te dotyczą nazw, czystości lub składu substancji o numerach FL: 07.041, 07.224 i 07.099. Uwagi te należy wprowadzić do wykazu.

(7) Unijny wykaz, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 1334/2008, ma regulować wyłącznie stosowanie substancji aromatycznych dodawanych do żywności w celu nadania lub zmiany zapachu lub smaku. Substancja o numerze FL 16.126 mogłaby również być dodawana do żywności w celach innych niż aromatyzowanie i zastosowania takie podlegają innym przepisom. Niniejsze rozporządzenie ustanawia warunki stosowania, które odnoszą się wyłącznie do jej stosowania jako substancji aromatycznej.

(8) Substancje aromatyczne ocenione w ramach wspomnianych ocen należy wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, skreślając odesłania do przypisów 1 i 2 w odpowiednich pozycjach unijnego wykazu.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 stycznia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) pozycja dotycząca numeru FL 07.041 otrzymuje brzmienie:
"07.041Jonon beta-izometylu79-89-0650Mieszanina izomerów E/Z (50-70 % (E) i 30-50 % (Z))EFSA"

2) pozycja dotycząca numeru FL 07.099 otrzymuje brzmienie:

"07.0996-Metylohepta-3,5-dien-2-on1604-28-0113411143Mieszanina stereoizome-rów E/Z: 60-90 % (E)EFSA"

3) pozycja dotycząca numeru FL 07.101 otrzymuje brzmienie:

"07.1014-Metylopent-3-en-2-on141-79-7113111853EFSA"

4) pozycja dotycząca numeru FL 07.224 otrzymuje brzmienie:

"07.224trans-1-(2,6,6-Trimetylo-1-cykloheksen-1-ylo)but-2-en-1-on23726-91-2Co najmniej 90 %; składniki drugorzędne to 2-4 % alfa-damas-konu i 2-4 % delta-da-maskonuEFSA"

5) pozycja dotycząca numeru FL 16.126 otrzymuje brzmienie:

"16.1263-[(4-Amino-2,2-dioksydo-1H-2,1,3-benzotiadiazyn-5-ylo) oksy]-2,2-dimetylo-N- propy-lopropionamid1093200-92-02082Ograniczenie stosowania jako substancji aromatyzującej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 3 mg/kg.

W kategorii 3 - nie więcej niż 5 mg/kg.

W kategorii 5 - nie więcej niż 15 mg/kg.

W kategorii 5.3 - nie więcej niż 30 mg/kg.

W kategorii 5.4 - nie więcej niż 10 mg/kg.

W kategorii 6.3 - nie więcej niż 15 mg/kg.

W kategorii 7 - nie więcej niż 10 mg/kg.

W kategorii 12 - nie więcej niż 10 mg/kg.

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 5 mg/kg.

W kategorii 16, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4 - nie więcej niż 5 mg/kg.

EFSA"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA (2014); 11(12):3911.
5 Dziennik EFSA (2014); 11(4):3188.
6 Dziennik EFSA (2013); 11(10):3404.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.