Rozporządzenie 2016/55 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
Dz.U.UE.L.2016.13.43
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/55
z dnia 19 stycznia 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1-4.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zakończył ocenę 5 substancji, które obecnie są wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny. Te substancje aromatyczne zostały ocenione przez EFSA w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.12rev5 4 (substancje o numerach FL 07.041 i 07.224), ocena FGE.63rev2 5 (substancje o numerach FL 07.099 i 07.101) oraz ocena FGE.312 6 (substancja o numerze FL 16.126). EFSA uznała, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.
(6) Część oceny EFSA stanowią uwagi dotyczące specyfikacji niektórych z wymienionych substancji. Uwagi te dotyczą nazw, czystości lub składu substancji o numerach FL: 07.041, 07.224 i 07.099. Uwagi te należy wprowadzić do wykazu.
(7) Unijny wykaz, o którym mowa w rozporządzeniu (WE) nr 1334/2008, ma regulować wyłącznie stosowanie substancji aromatycznych dodawanych do żywności w celu nadania lub zmiany zapachu lub smaku. Substancja o numerze FL 16.126 mogłaby również być dodawana do żywności w celach innych niż aromatyzowanie i zastosowania takie podlegają innym przepisom. Niniejsze rozporządzenie ustanawia warunki stosowania, które odnoszą się wyłącznie do jej stosowania jako substancji aromatycznej.
(8) Substancje aromatyczne ocenione w ramach wspomnianych ocen należy wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, skreślając odesłania do przypisów 1 i 2 w odpowiednich pozycjach unijnego wykazu.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 19 stycznia 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |