Dyrektywa 2007/9/WE zmieniająca załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.63.17

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 marca 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/9/WE
z dnia 20 lutego 2007 r.
zmieniająca załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w środkach spożywczych, przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDP są ustalane na poziomie dolnej granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dopuszczone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dopuszczone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, bądź na ich powierzchni, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Jedno z państw członkowskich powiadomiło Komisję o zamiarze dokonania przeglądu krajowych NDP zgodnie z art. 8 dyrektywy 90/642/EWG z uwagi na niepokój związany ze spożyciem przez konsumentów. Propozycje dokonania przeglądu wspólnotowych NDP zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(2). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(5) We właściwych przypadkach poważne narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Na wniosek Komisji EFSA(3) wydał opinię na temat zagrożenia związanego z NDP ustalonymi w niniejszej dyrektywie dla aldikarbu.

(8) W związku z powyższym załączniki do dyrektywy 90/642/ EWG powinny zostać odpowiednio zmienione.

(9) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 1 września 2007 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują wymienione prz od dnia 2 września 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

Państwa członkowskie przedstawiają Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lutego 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/92/WE (Dz.U. L 311 z 10.11.2006, str. 31).

(2) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(3) Dziennik EFSA (2006) 409, str. 1-23.

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wiersze odnoszące się do aldikarbu otrzymują brzmienie:
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się NDPAldikarb (suma aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażona jako aldikarb)
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez zamrażanie,

niezawierające dodatku cukru; orzechy

0,02(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i

podobnymi mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

(w łupinach lub bez)

Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i

podobnymi mieszańcami)

Śliwki
Pozostałe
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji

wina

Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody

(z wyjątkiem dzikich)

Borówki czarne
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, białe

i czarne)

Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce
vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,02(*)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE0,02(*)
a) Rośliny psiankowate
Pomidory
Papryka
Bakłażany
Ketmia jadalna
Pozostałe
b) Dyniowate - z jadalną skórką
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Słodka kukurydza
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,02(*)
a) Kapustne kwitnące
Brokuły
Kalafiory
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,02(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria warzywna
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,02(*)
Szparagi
Karczochy
Seler naciowy
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY0,02(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych, suche0,02(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,05(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe
5. Ziemniaki0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone,

fermentowane lub w inny sposób przetwarzane

z Camellia sinensis)

0,05(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

0,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności metody analitycznej."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.