Dyrektywa 2004/116/WE zmieniająca załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG w zakresie włączenia Candida guilliermondii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.379.81

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 grudnia 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2004/116/WE
z dnia 23 grudnia 2004 r.
zmieniająca załącznik do dyrektywy Rady 82/471/EWG w zakresie włączenia Candida guilliermondii

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 24 grudnia 2004 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącą niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Złożono wniosek o dopuszczenie do użytku Candida guilliermondii hodowanych na substratach pochodzenia roślinnego, należących do grupy produktów "1.2.1 drożdże hodowane na substratach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego" wyszczególnionej w Załączniku do dyrektywy 82/471/EWG. Pasza ta jest produktem mikrobiologicznym na bazie martwych komórek pozostałych po produkcji przemysłowej kwasu cytrynowego w wyniku fermentacji.

(2) Panel naukowy ds. dodatków paszowych oraz środków lub substancji wykorzystywanych w paszach dla zwierząt działający przy Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności w dniu 7 czerwca 2004 r. przedstawił opinię na temat obecności tego produktu w paszach, z której wynika, że stosowanie Candida guilliermondii hodowanych na substratach pochodzenia roślinnego (melasy z trzciny cukrowej) nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz nie zagraża środowisku naturalnemu.

(3) Z oceny wniosku o dopuszczenie, złożonego w odniesieniu do Candida guilliermondii hodowanych na substratach pochodzenia roślinnego, wynika, że produkt ten spełnia wymogi, o których mowa w art. 6 ust. 2 dyrektywy 82/471/EWG, zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w Załączniku.

(4) W związku z powyższym dyrektywa 82/471/EWG powinna zostać odpowiednio zmieniona.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do dyrektywy 82/471/WE wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie prawa, regulacje i przepisy administracyjne niezbędne do osiągnięcia zgodności z niniejszą dyrektywą najpóźniej do 30 czerwca 2005 r. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Państwa Członkowskie ustalają, jak odniesienie takie należy poczynić.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 grudnia 2004 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2003/104/WE (Dz.U. L 295 z 13.11.2003, str. 83).

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do dyrektywy 82/471/EWG grupa produktów 1.2.1 otrzymuje brzmienie:
Nazwa grupy produktówNazwa produktuWzór chemiczny lub identyfikacja mikroorganizmuPodłoże odżywki (ewentualne szczegółowe określenie)Opis składu produktuGatunki zwierzątPrzepisy szczególne
"1.2.1. Drożdże

hodowane na

substratach

pochodzenia

zwierzęcego

i roślinnego

Wszelkie drożdże

- otrzymywane z

mikroorganizmów

i substratów

wymienionych

odpowiednio w

kolumnach 3 i 4

Saccharomyces cerevisiae Saccharomyces carlsbergiensis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces fragilisMelasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinneWszystkie gatunki zwierząt
- wszelkie

drożdże, których

komórki są

martwe

Candida guilliermondiiMelasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelniczym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinneZawartość suchej masy min. 16 %Tuczniki"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.