Dyrektywa 2007/73/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.329.40

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 grudnia 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/73/WE
z dnia 13 grudnia 2007 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, atrazyny, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym w owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(3), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z dyrektywą 91/414/EWG państwa członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na środki ochrony roślin stosowane do określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie operatora i osoby postronnej oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez konsumpcję pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) odpowiadają minimalnym ilościom pestycydów zużytym w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowanym w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w granicach dopuszczalnych z toksykologicznego punktu widzenia, zwłaszcza pod względem szacunkowego pobrania z dietą.

(3) Tymczasowy NDP dla atrazyny został ustalony w dyrektywie 86/362/EWG dyrektywą Komisji 2007/7/WE(4) do czasu przedłożenia danych przez wnioskodawcę. Po przeprowadzeniu dalszych badań, okazało się, że należy przyznać więcej czasu na uzyskanie danych dotyczących badań pozostałości. Należy zatem przedłużyć ważność tymczasowych NDP dla atrazyny.

(4) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG powinny być poddawane przeglądowi i mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych lub zmienionych zastosowań. Informacje na temat nowych lub zmienionych zastosowań zostały przekazane Komisji, co powinno doprowadzić do zmian w poziomach pozostałości acetamiprydu, deltametryny, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny.

(5) Jedno z państw członkowskich powiadomiło Komisję o zamiarze dokonania przeglądu krajowych NDP zgodnie z art. 8 dyrektywy 90/642/EWG w świetle zagrożeń związanych z pobraniem przez konsumentów. Propozycje dokonania przeglądu wspólnotowych NDP zostały przedłożone Komisji.

(6) Długoterminowe narażenie konsumentów na działanie pestycydów, o których mowa w niniejszej dyrektywie, za pośrednictwem produktów żywnościowych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(5). W oparciu o wspomniane oceny i oszacowania należy ustalić NDP tych pestycydów, aby zapobiec przekraczaniu dopuszczalnego dziennego pobrania.

(7) Ustalono ostrą dawkę referencyjną dla acetamiprydu, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, piraklostrobiny i tiakloprydu. Krótkoterminowe narażenie konsumentów na działanie pestycydów, za pośrednictwem każdego z tych produktów żywnościowych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin (SCP), w szczególności jego opinie i zalecenia dotyczące ochrony zdrowia konsumentów produktów żywnościowych, wobec których stosowane są pestycydy(6). Na podstawie oceny dziennego spożycia, NDP tych pestycydów należy ustalić w taki sposób, aby zapewnić nieprzekraczanie ostrej dawki referencyjnej. W odniesieniu do innych substancji ocena dostępnych informacji wskazuje, że nie jest wymagana ostra dawka referencyjna, a zatem nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.

(8) NDP są ustalane na granicy oznaczalności w przypadku, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach żywnościowych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach żywnościowych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(9) Ustalenie lub zmiana tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez państwa członkowskie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, indoksakarbu, piraklostrobiny, tiakloprydu i trifloksystrobiny, zgodnie z art. 4. ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań tych substancji. Tymczasowe wspólnotowe NDP powinny następnie stać się poziomami ostatecznymi.

(10) Konieczne są zatem zmiany NDP ustalonych w dyrektywach 86/362/EWG i 90/642/EWG, które zapewnią właściwy nadzór i kontrolę stosowania przedmiotowych środków ochrony roślin i posłużą ochronie konsumentów. Jeżeli NDP zostały już ustalone w załącznikach do powyższych dyrektyw, należy je odpowiednio zmienić. Natomiast NDP, których do tej pory nie określono, należy ustalić po raz pierwszy.

(11) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 90/642/EWG i 86/362/EWG.

(13) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

Państwa członkowskie przyjmą i opublikują najpóźniej do dnia 14 czerwca 2008 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy, z wyjątkiem grupy deltametryny i atrazyny, dla których przyjmą i opublikują wymienione przepisy do dnia 18 grudnia 2007 r., i dla imazalilu, dla którego przepisy przyjmą i opublikują do dnia 14 września 2008 r. Państwa członkowskie niezwłocznie przekażą Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 15 czerwca 2008 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących deltametryny i atrazyny, które będą stosowane od dnia 19 grudnia 2007 r., i przepisów dotyczących imazalilu, które będą stosowane od dnia 15 września 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 grudnia 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/62/WE (Dz.U. L 260 z 5.10.2007, str. 4).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/62/WE.

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).

(4) Dz.U. L 43 z 15.2.2007, str. 19.

(5) Wytyczne dotyczące przewidywania szacunkowego pobrania pozostałości pestycydów (zmienione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(6) Opinia w sprawie zmian załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG (opinia wydana przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.). Opinia na temat zmiennych pozostałości pestycydów w owocach i warzywach (opinia wydana przez SCP w dniu 14 lipca 1998 r.) http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/outcome_ppp_en.html

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wiersz odnoszący się do "atrazyny" otrzymuje następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
"Atrazyna0,1(t) ZBOŻA
(t) Tymczasowe NDP ważne do dnia 1 czerwca 2009 r. do czasu przedłożenia danych dotyczących pozostałości przez wnioskodawcę.".

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG kolumny odnoszące się do acetamiprydu, deltametryny, imazalilu, indoksakarbu, pendimetaliny, pimetrozyny, piraklostrobiny, tiakloprydu oraz trifloksystrobiny otrzymują następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP"AcetamiprydDeltametryna (cis-deltametryna)(a)ImazalilIndoksakarb jako suma izomerów S i RPendimetalinaPimetrozynaPiraklostrobinaTiakloprydTrifloksystrobina
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, konserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy0,05(*)
(i) OWOCE CYTRUSOWE1(p)0,05(*)50,02(*)(p)0,31(p)0,02(*)(p)0,3(p)
Grejpfrut
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)0,01(*)(p)0,05(*)0,05(*)0,05(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje1(p)
Orzechy włoskie
Pozostałe0,02(*)(p)
(iii) OWOCE ZIARNKOWE1(p)20,02(*)0,3(p)0,3(p)0,5(p)
Jabłka0,20,5(p)
Gruszki
Pigwy
Pozostałe0,10,3(p)
(iv) OWOCE PESTKOWE0,05(*)
Morele0,1(p)0,3(p)0,050,2(p)0,3(p)1(p)
Wiśnie i czereśnie0,2(p)0,20,3(p)0,3(p)1(p)
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami0,1(p)0,3(p)0,050,2(p)0,3(p)1(p)
Śliwki0,02(p)0,1(p)0,1(p)0,2(p)
Pozostałe0,01(*)(p)0,10,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE0,01(*)(p)0,05(*)
(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,22(p)0,02(*)0,02(*)(p)5(p)
Winogrona stołowe1(p)
Winogrona do produkcji wina2(p)
(b) Truskawki (inne niż dzikie)0,20,02(*)(p)0,50,5(p)0,5(p)0,5(p)
(c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,02(*)(p)(p)1(0,02(*)(p)
Jeżyny0,531(p)
Jeżyny popielice
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny0,531(p)
Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)
(d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)1(p)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, czarna i biała)0,51(p)0,52(p)p)
Agrest0,21(p)0,51(p)
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,5(p)0,02(*)(p)
(e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(vi) RÓŻNE0,01(*)(p)0,02(*)
Awokado
Banany20,2(p)0,05(p)
Daktyle
Figi
Kiwi0,2
Kumkwat
Liczi (śliwa chińska)
Mango0,05(p)0,5(p)
Oliwki (stołowe)1
Oliwki (do produkcji oliwy)1
Papaja0,05 (p)0,5 (p)1(p)
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,01(*)(p)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)
Buraki
Marchew0,20,1(p)0,05(p)
Maniok
Seler korzeniowy0,1
Chrzan0,20,3(p)
karczoch jerozolimski (słonecznik bulwiasty - topinambur)
Pasternak0,20,3 (p)
Pietruszka zwyczajna - korzeń0,20,1 (p)
Rzodkiewka0,2 (p)
Salsefia0,1 (p)
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,02(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(ii) WARZYWA CEBULOWE0,01(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*) (p)
Czosnek0,10,2(p)
Cebula0,10,2(p)
Szalotka0,10,2(p)
Dymka0,1
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)
(iii) WARZYWA O

JADALNYCH OWOCACH

0,05(*)
(a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,1(p)0,30,50,5(p)0,50,2(p)0,5(p)0,5(p)
Papryka0,3(p)0,3(p)10,5(p)1(p)0,3(p)
Bakłażan0,1(p)0,30,5(p)0,50,2(p)0,5(p)
Ketmia jadalna (okra)0,3
Pozostałe0,01(*)(p)0,20,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,3(p)0,20,20,2(p)0,50,02(*)(p)0,3(p)0,2(p)
Ogórki
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)(p)0,20,1(p)0,20,02(*)(p)
Melony20,2(p)0,3(p)
Dynie
Arbuz0,2(p)0,2
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(d) Kukurydza cukrowa0,01(*)(p)0,05(*)0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE0,01(*)(p)0,05(*)0,05(*)
(a) Kapustne kwiatostanowe0,10,3(p)0,02(*)0,1(p)0,02(*)(p)
Brokuły0,05(p)
Kalafiory0,05(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
(b) Kapustne głowiaste0,10,02(*)(p)0,2(p)
Brukselka0,2(p)
Kapusta głowiasta3(p)0,050,2(p)
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)
(c) Kapustne liściowe0,50,20,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)
Kapusta pekińska0,2(p)
Jarmuż0,2(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
(d) Kalarepa0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,05(*)0,05(*)0,02(*)(p)
(a) Sałata i podobne0,522(p)
Rzeżucha
Roszpunka warzywna5(p)1(p)10(p)
Sałata5(p)2(p)
Endywia (cykoria endywia)5(p)2(p)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe0,01(*)(p)0,02(*)(p)2(p)
(b) Szpinak i podobne0,01(*)(p)0,50,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Szpinak2
Boćwina
Pozostałe0,02(*)(p)
(c) Rukiew wodna0,01(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(d) Cykoria0,01(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(e) Zioła0,52(p)12(p)3(p)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka - nać5(p)
Liście selera
Pozostałe0,01(*)(p)
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,01(*)(p)0,20,05(*)0,02(*)(p)0,210,02(*)(p)
Fasola (w strąkach)1(p)0,5(p)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,01(*)(p)0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler0,1
Koper włoski
Karczochy kuliste0,10,1(p)
Por0,20,5(p)0,2(p)
Rabarbar
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(viii) GRZYBY0,01(*)(p)0,050,05(*)0,02(*)(p)0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(a) Grzyby uprawne
(b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,01(*)(p)10,05(*)0,02(*)(p)0,20,02(*)0,3(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,05(*)0,1(*)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku0,10,3(p)
Ziarna soi0,5(p)
Nasiona gorczycy0,10,2(p)
Nasiona bawełny0,02(p)0,05
Konopie
Nasiona dyni
Pozostałe0,01(*)(p)0,05(*)0,05(*)(p)0,02(*)0,05(*)(p)
5. Ziemniaki0,01(*)(p)0,05(*)30,02(*)(p)0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Młode ziemniaki
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i szypułki, suszone, fermentowane lub inaczej prygotowane, Camellia sinensis)0,1(*)(p)50,1(*)0,05(*)(p)0,1(*)0,1(*)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*) (p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,1(*)(p)50,1(*)0,05(*) (p)0,1(*)1510(p)0,05(*)(p)30(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Tymczasowe NDP ważne do dnia 1 listopada 2008 r. w oczekiwaniu na przegląd załącznika III do dyrektywy 91/414/EWG i powtórną rejestrację preparatów

zawierających deltametrynę na poziomie państw członkowskich.

(p) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.