Rozporządzenie 3661/92 zmieniające środki stosowania wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny w wyniku zmian niektórych kodów CN w Nomenklaturze Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1992.370.16

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 grudnia 1992 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3661/92
z dnia 18 grudnia 1992 r.
zmieniające środki stosowania wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny w wyniku zmian niektórych kodów CN w Nomenklaturze Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3209/89(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2505/92(3), zmieniające załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r., w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(4) wprowadziło pewne zmiany do nomenklatury dotyczącej rynku wołowiny i cielęciny; w rezultacie konieczne jest dostosowanie rozporządzenia Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2066/92(6) oraz niektórymi środkami wpływającymi na ten sektor;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 805/68 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 lit. a):

– kody CN 01 02 90 10 do 01 02 90 37 zastępuje się kodami CN "0102 90 05 do 0102 90 79";

b) w ust. 1 lit. b):

– kod CN 0102 10 00 zastępuje się kodem CN "0102 10",

– kod CN 1602 15 90 zastępuje się kodami CN "1602 50 31 do 1602 50 80".

c) w ust. 2 lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) »bydło« oznacza:

żywe bydło domowe inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi objęte podpozycjami od 0102 90 05 do 0102 90 79 Nomenklatury Scalonej;".

2. W art. 6 ust. 1 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

"W przypadku gdy spełnione są warunki ustanowione w ust. 2, skup przeprowadzony przez agencje skupu interwencyjnego w jednym lub więcej Państwach Członkowskich lub w regionie Państwa Członkowskiego świeżego lub chłodzonego mięsa jednej lub więcej kategorii, jakości lub grup jakości, które należy określić, oznaczonego kodami CN 0201 10 00 i 0201 20 20do 0201 20 50, pochodzącego ze Wspólnoty, może być zorganizowany w ramach procedur przetargowych, ustalonych w taki sposób, aby zapewniały racjonalne wsparcie rynku, uwzględniając rozwój sezonowy w odniesieniu do ubojów."

3. W art. 10 ust. 2 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Cenę oferowaną franco granica ustala się poprzez odniesienie do najbardziej reprezentatywnych możliwości nabywczych, jeżeli chodzi o jakość i ilość, odnotowanych w ciągu okresu, który należy ustalić, poprzedzającego ustalenie podstawowej opłaty wyrównawczej, dla bydła oraz mięsa świeżego i chłodzonego o rodzajach wymienionych w podpozycjach 0201 10 00 i 0201 20 20 do 0201 20 50 sekcji a) Załącznika, biorąc pod uwagę między innymi:

a) podaż i popyt;

b) ceny światowe mięsa mrożonego o kategorii, która jest konkurencyjna dla mięsa świeżego lub chłodzonego;

c) wcześniejsze doświadczenia".

4. Załącznik zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 586/77 z dnia 18 marca 1977 r. ustanawiającym zasady stosowania opłat w odniesieniu do wołowiny i cielęciny i zmieniającym rozporządzenie Rady (EWG) nr 950/68 w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3988/87(8), wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 9 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Do celów opłat,

a) »tusze wołowe«, do celów kodów CN 0201 11 00 i 0202 10 00, oznaczają całe tusze ubitych zwierząt po wykrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, także przywożone z dołączonymi innymi podrobami. Jeśli tusze przywożone są bez głów, głowa musi być odcięta od tuszy na złączu potylicznym. Jeśli tusze sprowadzane są bez racic, to muszą one być odcięte w stawach nadgarstka lub skokowym tyłonożnym; tusza ma posiadać w przedniej części wszystkie kości i kark, szyję oraz łopatkę z większą ilością niż 10 par żeber;

b) »półtusze wołowe«, do celów kodów CN 0201 11 00 i 0202 10 00, oznaczają produkt powstały z symetrycznego podziału całej tuszy cięciem wzdłużnym przez środek szyi, karku, grzbietu, kręgów lędźwiowych i krzyżowych oraz przez środek mostka i spojenia kulszowo-łonowego; »półtusza« powinna w przedniej części posiadać wszystkie kości i kark, szyję oraz łopatkę z większą ilością niż 10 żeber;

c) »ćwierci kompensowane«, do celów kodów CN 0201 20 20 i 0202 20 10, składają się albo:

- z ćwierci przedniej posiadającej wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę, uciętej na dziesiątym żebrze; oraz ćwierci tylnej posiadającej wszystkie kości, udo i krzyżową, uciętej na trzecim żebrze, albo

- z ćwierci przedniej posiadającej wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę, uciętej na piątym żebrze z przyłączoną całą pachwiną i piersią oraz ćwierci tylnej posiadającej wszystkie kości, udo i krzyżową, uciętej na ósmym żebrze.

Ćwierci przednie i tylne stanowiące »ćwierci kompensowane « muszą być sprowadzane w tym samym czasie i w równych ilościach, a całkowita masa ćwierci przednich musi być taka sama jak całkowita masa ćwierci tylnych; dopuszcza się jednak różnicę między masami tych dwóch części partii towaru, pod warunkiem że nie przekracza ona 5 % masy części cięższej (ćwierci przednich lub tylnych);

d) »ćwierci przednie nierozdzielone«, do celów kodów CN 0201 20 30 i 0202 20 30, oznaczają przednie części tuszy posiadające wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę z co najmniej czterema parami żeber, a co najwyżej z dziesięcioma parami żeber (pierwsze cztery pary żeber są w całości, pozostałe mogą być przecięte), także z cienką pachwiną;

e) »ćwierci przednie rozdzielone«, do celów kodów CN 0201 20 30 i 0202 20 30, są to przednie części półtuszy posiadające wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę, z co najmniej czterema żebrami, a co najwyżej dziesięcioma żebrami (pierwsze cztery żebra są w całości, pozostałe mogą być przecięte), także z cienką pachwiną;

f) »ćwierci tylne nierozdzielone«, do celów kodów CN 0202 20 50 i 0202 20 50, są to tylne części tuszy posiadające wszystkie kości, udo i krzyżową łącznie z polędwicą, z co najmniej trzema parami żeber w całości lub przeciętych, także z cienką pachwiną;

g) »ćwierci tylne rozdzielone«, do celów kodów CN 0201 20 50 i 0202 20 50, są to tylne części półtuszy posiadające wszystkie kości, udo i krzyżową łącznie z polędwicą, z co najmniej trzema parami żeber w całości lub przeciętych, także z goleniem oraz także z cienką pachwiną;

h) »rostbef« i »antrykot« w kawałkach, do celów kodu CN 0202 30 50, oznaczają grzbietową część ćwierci przedniej łącznie z górną częścią łopatki, otrzymaną z ćwierci przedniej z co najmniej czterema, a co najwyżej dziesięcioma żebrami, przez przecięcie wzdłuż linii prostej od punktu, gdzie pierwsze żebro łączy się z pierwszym segmentem mostka do punktu na przeponie będącego przedłużeniem dziesiątego żebra;

i) »szponder« w kawałkach, do celów kodu CN 0202 30 50 Nomenklatury Scalonej, oznacza dolną część ćwierci przedniej obejmującą szponder od pępka do mostka;

j) »Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso lub podroby zawierające wołowinę lub podroby, niegotowane «, do celów kodów CN 1602 50 10 i 1602 90 61, oznacza produkty, które nie były poddane żadnej obróbce cieplnej albo też były poddane obróbce cieplnej w stopniu niewystarczającym dla spowodowania koagulacji protein mięsnych w całym produkcie i które z tego powodu wykazują ślady różowawej cieczy przy przecięciu produktu wzdłuż linii przechodzącej przez jego najgrubszą część".

2. Załącznik I zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Artykuł 2 ust. 5 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1136/79 z dnia 8 czerwca 1979 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania specjalnych ustaleń dotyczących przywozu niektórych rodzajów mrożonej wołowiny przeznaczonej do przetwarzania i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 572/78(9), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 817/89(10), otrzymuje brzmienie:

"5. Do celów art. 14 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 805/68, »konserwy« oznaczają produkty oznaczone kodami CN 1602 50 31 do 1602 50 80 Nomenklatury Scalonej, zawierające w masie 20 % lub więcej wołowiny, wyłączając podroby i tłuszcz, w których wołowina i galareta stanowią przynajmniej 85 % całkowitej wagi netto.

Jednakże produkty, które zostały poddane obróbce w zakładzie detalicznym lub gastronomicznym i są oferowane na sprzedaż dla konsumenta finalnego nie są uważane za »konserwy«."

Artykuł  4

W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2377/80 z dnia 4 września 1980 r. w sprawie specjalnych szczegółowych zasad stosowania systemu pozwoleń na przywóz i wywóz w sektorze wołowiny i cielęciny(11), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 815/91(12), wprowadza się następujące zmiany:

1. Artykuł 2 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 2

1. Wymagane jest pozwolenie na przywóz do Wspólnoty i wywóz z niej jakichkolwiek produktów określonych w art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 805/68 oraz jakichkolwiek produktów oznaczonych kodami CN 1602 50 31 do 1602 50 80 i 1602 90 69.

2. Wymagane jest pozwolenie na wywóz ze Wspólnoty produktów oznaczonych kodem CN 0102 10."

2. W art. 4 lit. c) otrzymuje brzmienie:

"c) inne pozwolenia na przywóz;

i) przez 30 dni dla produktów oznaczonych kodami CN 0102 90 05 do 0102 90 29 od dnia, w którym zostały one faktycznie wydane;

ii) przez 90 dni dla innych produktów, od dnia wydania w rozumieniu art. 21 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3719/88."

3. W art. 4a ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Dla wszystkich produktów oznaczonych kodami CN 0102 90 05 do 0102 90 29 Nomenklatury Scalonej, w sekcji 7 wniosku o wydanie pozwolenia oraz na samym pozwoleniu potwierdza się kraj pochodzenia. Pozwolenie to zobowiązuje do przywozu z tego kraju."

4. W art. 16 ust. 1 ii) otrzymuje brzmienie:

"ii) dla produktów oznaczonych kodami CN 0102 90 05 do 0102 90 29 i określających ilość sztuk bydła i kraje pochodzenia, wykaz wnioskowanych pozwoleń na przywóz od czasu poprzedniego zawiadomienia".

5. W załączniku I sekcja I pkt 3 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.

6. W załączniku I sekcję II zastępuje się załącznikiem IV do niniejszego rozporządzenia.

7. Załącznik III zastępuje się załącznikiem V do niniejszego rozporządzenia.

8. Załącznik IV zastępuje się załącznikiem VI do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2388/84 z dnia 14 sierpnia 1984 r. w sprawie szczególnych zasad stosowania refundacji wywozowych do niektórych konserw z wołowiny i cielęciny(13), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3988/87(14), wprowadza się następujące zmiany:

1. Artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Konserwy oznaczone kodami CN 1602 50 31 i 1602 50 39, spełniające warunki określone w niniejszym rozporządzeniu i wywożone do państw trzecich, kwalifikują się do specjalnej refundacji w przypadku wytworzenia zgodnie z ustaleniami przewidzianymi w art. 4 rozporządzenia (EWG) nr 565/80."

2. Artykuł 3 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 3

Jeżeli konserwy oznaczone kodami CN 1602 50 31 i 1602 50 39, oferowane zgodnie z art. 2, są powrotnie przywożone na obszar celny Wspólnoty i nie są zgłaszane do wolnego obrotu zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 754/76, właściwe władze zezwalają na dopuszczenie tych konserw do wolnego obrotu jedynie w przypadku, gdy oprócz uiszczenia właściwych im należności celnych w przywozie, przedstawiony został dowód, że kwota przyznanej refundacji wywozowej została zwrócona. W przypadku gdy kwota ta nie może zostać ustalona zgodnie z wymogami tych organów, uważa się, że jest ona równa kwocie najwyższej refundacji mającej zastosowanie w dniu zatwierdzenia zgłoszenia o dopuszczenie do wolnego obrotu towarów, o których mowa".

Artykuł  6

Załącznik I do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 588/86 z dnia 28 lutego 1986 r. w sprawie ustalenia specjalnych opłat w handlu wołowiną i cielęciną w odniesieniu do Portugalii(15) zastępuje się załącznikiem VII do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  7

Artykule 1 ust. 1 decyzji Rady 82/530/EWG z dnia 19 lipca 1982 r. upoważniającej Zjednoczone Królestwo do zezwolenia władzom Wyspy Man na stosowanie systemu specjalnych pozwoleń na przywóz baraniny, wołowiny i cielęciny(16), zmienionej decyzją 92/153/EWG(17), otrzymuje brzmienie:

"1. W celu ograniczenia przywozu Zjednoczone Królestwo może upoważnić rząd Wyspy Man do stosowania systemu specjalnych pozwoleń na przywóz produktów z sektora mięsa baraniego, wołowego i cielęcego, objętych pozycjami i podpozycjami 0102 10, 0102 90 05 do 0102 90 79, 0104, 0201, 0202, 0204, 0206 10 95 i 0206 29 91 Nomenklatury Scalonej".

Artykuł  8

Sekcję 6 Załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiającego nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(18), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3297/92(19), zastępuje się załącznikiem VIII do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  9

W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2342/92 z dnia 7 sierpnia 1992 r. w sprawie przywozu bydła hodowlanego czystej krwi z państw trzecich i przyznawania z tego tytułu refundacji wywozowych20 oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 1544/79, wprowadza się następującą zmianę:

W art. 1 i art. 2 ust. 1 kod CN 0102 10 00 zastępuje się kodem CN "0102 10".

Artykuł  10
1.
Załączniki I, II i III do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1912/92 z dnia 10 lipca 1992 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące szczególnych środków zaopatrywania Wysp Kanaryjskich w produkty z sektora wołowiny i cielęciny(20), zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2660/92(21), zastępuje się załącznikiem IX do niniejszego rozporządzenia.
2.
Załączniki I, II i III do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1913/92 z dnia 10 lipca 1992 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące szczególnych środków zaopatrywania Azorów i Madery w produkty z sektora wołowiny i cielęciny(22), zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2660/92, zastępuje się załącznikiem X do niniejszego rozporządzenia.
3.
Załączniki I i II do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2254/92 z dnia 31 lipca 1992 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dla szczególnych środków zaopatrywania Wysp Kanaryjskich w żywe bydło(23) zastępuje się załącznikiem XI do niniejszego rozporządzenia.
4.
Załączniki I i II do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2255/92 z dnia 31 lipca 1992 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące szczególnych środków zaopatrywania Madery w żywe bydło(24) zastępuje się załącznikiem XII do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  11

Załączniki I, II i III rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2312/92 z dnia 31 lipca 1992 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące szczególnych środków zaopatrywania francuskich departamentów zamorskich w żywe zwierzęta(25) zastępuje się załącznikiem XIII do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  12

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1993 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 1992 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2.

(2) Dz.U. L 312 z 27.10.1989, str. 5.

(3) Dz.U. L 267 z 14.9.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(5) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.

(6) Dz.U. L 215 z 30.7.1992, str. 49.

(7) Dz.U. L 75 z 23.3.1977, str. 10.

(8) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 31.

(9) Dz.U. L 141 z 9.6.1979, str. 10.

(10) Dz.U. L 86 z 31.3.1989, str. 37.

(11) Dz.U. L 241 z 13.9.1980, str. 5.

(12) Dz.U. L 83 z 3.4.1991, str. 6.

(13) Dz.U. L 221 z 18.8.1984, str. 28.

(14) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 31.

(15) Dz.U. L 57 z 1.3.1986, str. 45.

(16) Dz.U. L 234 z 9.8.1982, str. 7.

(17) Dz.U. L 65 z 11.3.1992, str. 33.

(18) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.

(19) Dz.U. L 328 z 14.11.1992, str. 23.

(20) Dz.U. L 227 z 11.8.1992, str. 12.

(21) Dz.U. L 192 z 11.7.1992, str. 31.

(22) Dz.U. L 270 z 15.9.1992, str. 5.

(23) Dz.U. L 192 z 11.7.1992, str. 35.

(24) Dz.U. L 219 z 4.8.1992, str. 34.

(25) Dz.U. L 219 z 4.8.1992, str. 37.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK
Kod CNWyszczególnienie towarów
sekcja a)
0201Wołowina, świeża lub chłodzona:
0201 10 00- Tusze i półtusze
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20- - Ćwierci 'kompensowane'
0201 20 30- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90- - Pozostałe
0201 30- Bez kości
ex 0206 10Jadalne podroby wołowe, świeże lub chłodzone:
- - Pozostałe:
0206 10 95- - - Gruba przepona i cienka przepona
sekcja b)
0202Wołowina mrożona:
0202 10 00- Tusze i półtusze
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10- - Ćwierci 'kompensowane'
0202 20 30- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90- - Pozostałe
0202 30- Bez kości
ex 0206 29Jadalne podroby wołowe mrożone:
0206 29 91- - - - Gruba przepona i cienka przepona
sekcja c)
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 20- Wołowina:
0210 20 10- - Z kośćmi
0210 20 90- - Bez kości
ex 0210 90- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub

podrobów:

- - Podroby:
- - - Wołowe:
0210 90 41- - - - Gruba przepona i cienka przepona
0210 90 90- - Jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów
sekcja d)
ex 1602 50Pozostałe przetworzone lub konserwowana wołowina lub podroby:
1602 50 10

ex 1602 90

- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

- Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych

zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające wołowinę lub podroby:
1602 90 61- - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami"

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK I
Kod CNOpis towarówWspółczynnik do obliczania opłat
0201Wołowina, świeża lub chłodzona:
0201 10 00- Tusze i półtusze 1,90
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20- - Ćwierci 'kompensowane' 1,90
0201 20 30- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

1,52
0201 20 50- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

2,28
0201 20 90- - Pozostałe 2,85
0201 30- Bez kości 3,26
ex 0206 10Jadalne podroby wołowe, świeże lub chłodzone:
0206 10 95- - - Gruba przepona i cienka przepona 3,26
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 20- Wołowina:
0210 20 10- - Z kośćmi 2,85
0210 20 90- - Bez kości 3,26
ex 0210 90- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki

z mięsa lub podrobów:

- - Podroby:
- - - Wołowe:
0210 90 41- - - - Gruba przepona i cienka przepona 3,26
0210 90 90- - Jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów3,26
ex 1602 50Pozostałe przetworzone lub konserwowana wołowina, podroby lub krew:
1602 50 10- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z niegotowanym mięsem lub

podrobami

)

)

)

1602 90 61- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z niegotowanym mięsem lub

podrobami zawierające mięso lub podroby

wołowe

} 3,26"

)

)

)

ZAŁĄCZNIK  III

"3. Pozostałe

W ramach:

a) kontyngentu GATT na wołowinę mrożoną;

b) młodego bydła przeznaczonego do tuczenia określonego w art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 805/68;

c) artykuł 14 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 805/68, będące wołowiną przywożoną przeznaczoną do produkcji konserw;

d) artykuł 14 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 805/68, będące wołowiną przywożoną przeznaczoną do wytwarzania innych produktów;

e) wołowiny i cielęciny pochodzącej ze Stanów Zjednoczonych Ameryki i Kanady określonych w art. 1 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 263/81;

f) innych zezwoleń nie ujętych w ust. 1 i 2 lub ust. 3 lit. a) - e) powyżej(1).

(w tonach)
Kod CNGATTMłode bydłoArtykuł 14 ust. 1 lit. a)Artykuł 14 ust. 1 lit. b)Wołowina ze Stanów Zjednoczonych AmerykiPozostałe
Kod301302303304305306
0102 90 05----
0102 90 21 i 0102 90 29300
0102 90 41 do 0102 90 79----
(poglowie)310
0201 10 00 i 0201 20 20311-
0201 20 30312
0201 20 50313
0201 20 90 314
0201 30 i 02 i 0206 10 95315
0202 10 i 0202 20 10316-
0202 20 30317
0202 20 50318
0202 20 90319
0202 30 10, 0202 30 50,0202 30 90 i 0206 29 91320
0210 20 10321-
0210 20 90, 0210 90 41 i 0210 90 90322
1602 50 10 i 1602 90 61323-
1602 50 31 do 1602 50 80 i 1602 90 69324

______

(1) Nie stanowi części zwrotu."

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  IV

"Sekcja II: POZWOLENIE NA WYWÓZ

grafika

ZAŁĄCZNIK  V

"ZAŁĄCZNIK III

Wykaz określony w art. 8 ust. 1

- 0102 10 10, 0102 10 30, 0102 10 90

- 0102 90 05 do 0102 90 79

- 0201 10 00

- 0201 20 20, 0201 20 30, 0201 20 50

- 0201 20 90

- 0201 30, 0206 10 95

- 0202 10

- 0202 20 10, 0202 20 30, 0202 20 50

- 0202 20 90

- 0202 30 10

- 0202 30 90, 0206 29 91

- 0210 20 10

- 0210 20 90, 0210 90 41

- 0210 90 90

- 1602 50 10, 1602 90 61

- 1602 50 31, 1602 50 39, 1602 50 80, 1602 90 69 "

ZAŁĄCZNIK  VI

"ZAŁĄCZNIK IV

Wykaz określony w art. 8 ust. 2

- 0102 90 05

- 0102 90 21, 0102 90 29

- 0102 90 41 do 0102 90 79

- 0201 10 00, 0201 20 20

- 0201 20 30

- 0201 20 50

- 0201 20 90

- 0201 30, 0206 10 95

- 0202 10, 0202 20 10

- 0202 20 30

- 0202 20 50

- 0202 20 90

- 0202 30 10

- 0202 30 50

- 0202 30 90, 0206 29 91

- 0210 20 10

- 0210 20 90, 0210 90 41

- 0210 90 90

- 1602 50 10, 1602 90 61

- 1602 50 31, 1602 50 39, 1602 50 80, 1602 90 69 "

ZAŁĄCZNIK  VII

"ZAŁĄCZNIK I

Współczynniki do obliczania specjalnych opłat w handlu z Portugalią

Kod CNWyszczególnienieWspółczynniki do obliczania opłat specjalnych
0102 90 05Żywe bydło domowe inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi0,53
0201Wołowina świeża lub chłodzona:
0201 10 00- Tusze i półtusze1,00
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20- - Ćwierci 'kompensowane'1,00
0201 20 30- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

0,80
0201 20 50- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

1,20
0201 20 90- - Pozostałe1,50
0201 30- Bez kości1,72
ex 0206 10Jadalne podroby wołowe świeże lub mrożone:
0206 10 95- - - Gruba przepona i cienka przepona1,72
0202Wołowina mrożona:
0202 10- Tusze i półtusze0,90
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10- - Ćwierci 'kompensowane'0,90
0202 20 30- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

0,72
0202 20 50- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

1,12
0202 20 90- - Pozostałe1,35
0202 30- Bez kości:
0202 30 10- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci

'kompensowane' w dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków,

a drugi, ćwierć tylną w jednym kawałku,

z wyłączeniem polędwicy

1,12
0202 30 50- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki(1)1,12
0202 30 90- - Pozostałe1,55
ex 0206 29Jadalne podroby wołowe, mrożone:
0206 29 91- - - Gruba przepona i cienka przepona1,55
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub
0210 20- wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub

podrobów:

0210 20 10- - Wołowina:1,50
0210 20 90- - Bez kości1,72
ex 0210 90- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki

z podrobów:

- - Podroby:
- - - Wołowe:
0210 90 41- - - - Gruba przepona i cienka przepona1,72
0210 90 90- - Jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów1,72
ex 1602 50Pozostałe przetworzone lub konserwowane Wołowina:
1602 50 10- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa

lub podrobów z niegotowanym mięsem lub

podrobami

1,72
1602 90 61- - Zawierające niegotowane mięso lub podroby

wołowe

1,72
(1) Wpis w tej podpozycji podlega przedstawieniu certyfikatu wydanego

zgodnie z warunkami przewidzianymi w odpowiednich przepisach

wspólnotowych".

ZAŁĄCZNIK  VIII

"6. Wołowina i cielęcina

grafika

ZAŁĄCZNIK  IX

"ZAŁĄCZNIK I

Wyspy Kanaryjskie: prognozowany bilans dostaw dla produktów z sektora wołowiny i cielęciny na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość (tony)
0201Wołowina świeża lub chłodzona 9.000
0202Wołowina mrożona27.000
1602 50Inne przetwory lub konserwy zawierające mięso lub podroby wołowe 2.500

ZAŁĄCZNIK II

Kwoty pomocy dla produktów określonych w załączniku I: rynek zewnętrzny Wspólnoty

grafika

ZAŁĄCZNIK III

Wyspy Kanaryjskie: dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztuka)
01021000Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1)4.300750
(1) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich

przepisach wspólnotowych."

ZAŁĄCZNIK  X

"ZAŁĄCZNIK I

Madera: prognozowany bilans dostaw dla produktów sektora wołowiny i cielęciny na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienie towarówIlość (tony)
0201Wołowina świeża lub chłodzona1.200
0202Wołowina mrożone2.000

ZAŁĄCZNIK II

Kwoty pomocy dla produktów określonych w załączniku I: rynek zewnętrzny Wspólnoty

Kod produktuKwota pomocy (ecu/100 kg wagi netto)
0201 10 00 1101 85
0201 10 00 120 65
0201 10 00 1301115
0201 10 00 140 88
0201 20 20 1101115
0201 20 20 120 88
0201 20 30 1101 85
0201 20 30 120 65
0201 20 50 1101146
0201 20 50 120 110,50
0201 20 50 130 85
0201 20 50 140 65
0201 20 90 700 65
0201 30 00 1002 208,50
0201 30 00 1506125
0201 30 00 1906 84
0202 10 00 100 65
0202 10 00 900 88
0202 20 10 000 88
0202 20 30 000 65
0202 20 50 100 110,50
0202 20 50 900 65
0202 20 90 100 65
0202 30 90 4006125
0202 30 90 5006 84
Uwaga: Kody produktów i przypisy określone są w rozporządzeniu Komisji

(EWG) nr 3846/87 ze zmianami.

ZAŁĄCZNIK III

Część 1

Azory: dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztuka)
0102 10 00Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1)150750

Część 2

Madera: dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztuka)
0102 10 00Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1)200750
(1) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom określonym w odpowiednich

przepisach Wspólnoty."

ZAŁĄCZNIK  XI

"ZAŁĄCZNIK I

Bilans dostaw byków przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r. dla Wysp Kanaryjskich

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt
ex 0102 90Bydło przeznaczone do tuczenia14.200

ZAŁĄCZNIK II

Pomoc w odniesieniu do zwierząt określonych w załączniku I i pochodzących z rynku wspólnotowego

(ecu/sztuka)
Kod produktuKwota
ex 0102 90 05150
ex 0102 90 29150
ex 0102 90 49150
ex 0102 90 79 200"

ZAŁĄCZNIK  XII

"ZAŁĄCZNIK I

Bilans dostaw byków do Madery przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt
ex 0102 90Bydło przeznaczone do tuczenia3.000

ZAŁĄCZNIK II

Pomoc w odniesieniu do zwierząt określonych w załączniku I i pochodzących z rynku wspólnotowego

(ecu/sztukę)
Kod produktuKwota
ex 0102 90 05150
ex 0102 90 29150
ex 0102 90 49150
ex 0102 90 79 200"

ZAŁĄCZNIK  XIII

"ZAŁĄCZNIK I

Część 1

Bilans dostaw byków do Reunion przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt
ex 0102 90Bydło przeznaczone do tuczenia1.300

Część 2

Bilans dostaw byków do Gujany przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt
ex 0102 90Bydło przeznaczone do tuczeniaNaN

ZAŁĄCZNIK II

Pomoc w odniesieniu do zwierząt określonych w załączniku I i pochodzących z rynku wspólnotowego.

(ecu/sztuka)
Kod CNKwota
ex 0102 90 05200
ex 0102 90 29200
ex 0102 90 49200
ex 0102 90 79300

ZAŁĄCZNIK III

Część 1

Dostawy do Reunion zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNOpisIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztukę)
0102 10Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1)1801.000

Część 2

Dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty, na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r., do Gujany

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztuka)
0102 10Zwierzęta hodowlane czystej krwi3401.000

Część 3

Dostawy na Martynikę zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztuka)
0102 10Zwierzęta hodowlane czystej krwi401.000

Część 4

Dostawy do Gwadelupy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.

Kod CNWyszczególnienieIlość zwierząt do dostarczeniaPomoc (ecu/sztuka)
0102 10Zwierzęta hodowlane czystej krwi401.000

______

(1) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom określonym w odpowiednich przepisach wspólnotowych"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.