Rozporządzenie 3661/92 zmieniające środki stosowania wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny w wyniku zmian niektórych kodów CN w Nomenklaturze Scalonej
Dz.U.UE.L.1992.370.16
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3661/92
z dnia 18 grudnia 1992 r.
zmieniające środki stosowania wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny w wyniku zmian niektórych kodów CN w Nomenklaturze Scalonej
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3209/89(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2505/92(3), zmieniające załączniki I i II do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r., w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(4) wprowadziło pewne zmiany do nomenklatury dotyczącej rynku wołowiny i cielęciny; w rezultacie konieczne jest dostosowanie rozporządzenia Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2066/92(6) oraz niektórymi środkami wpływającymi na ten sektor;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W rozporządzeniu (EWG) nr 805/68 wprowadza się następujące zmiany:
1. W art. 1 wprowadza się następujące zmiany:
a) w ust. 1 lit. a):
– kody CN 01 02 90 10 do 01 02 90 37 zastępuje się kodami CN "0102 90 05 do 0102 90 79";
b) w ust. 1 lit. b):
– kod CN 0102 10 00 zastępuje się kodem CN "0102 10",
– kod CN 1602 15 90 zastępuje się kodami CN "1602 50 31 do 1602 50 80".
c) w ust. 2 lit. a) otrzymuje brzmienie:
"a) »bydło« oznacza:
żywe bydło domowe inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi objęte podpozycjami od 0102 90 05 do 0102 90 79 Nomenklatury Scalonej;".
2. W art. 6 ust. 1 akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:
"W przypadku gdy spełnione są warunki ustanowione w ust. 2, skup przeprowadzony przez agencje skupu interwencyjnego w jednym lub więcej Państwach Członkowskich lub w regionie Państwa Członkowskiego świeżego lub chłodzonego mięsa jednej lub więcej kategorii, jakości lub grup jakości, które należy określić, oznaczonego kodami CN 0201 10 00 i 0201 20 20do 0201 20 50, pochodzącego ze Wspólnoty, może być zorganizowany w ramach procedur przetargowych, ustalonych w taki sposób, aby zapewniały racjonalne wsparcie rynku, uwzględniając rozwój sezonowy w odniesieniu do ubojów."
3. W art. 10 ust. 2 akapit drugi otrzymuje brzmienie:
"Cenę oferowaną franco granica ustala się poprzez odniesienie do najbardziej reprezentatywnych możliwości nabywczych, jeżeli chodzi o jakość i ilość, odnotowanych w ciągu okresu, który należy ustalić, poprzedzającego ustalenie podstawowej opłaty wyrównawczej, dla bydła oraz mięsa świeżego i chłodzonego o rodzajach wymienionych w podpozycjach 0201 10 00 i 0201 20 20 do 0201 20 50 sekcji a) Załącznika, biorąc pod uwagę między innymi:
a) podaż i popyt;
b) ceny światowe mięsa mrożonego o kategorii, która jest konkurencyjna dla mięsa świeżego lub chłodzonego;
c) wcześniejsze doświadczenia".
4. Załącznik zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 586/77 z dnia 18 marca 1977 r. ustanawiającym zasady stosowania opłat w odniesieniu do wołowiny i cielęciny i zmieniającym rozporządzenie Rady (EWG) nr 950/68 w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3988/87(8), wprowadza się następujące zmiany:
1. W art. 9 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Do celów opłat,
a) »tusze wołowe«, do celów kodów CN 0201 11 00 i 0202 10 00, oznaczają całe tusze ubitych zwierząt po wykrwawieniu, wypatroszeniu i oskórowaniu, także przywożone z dołączonymi innymi podrobami. Jeśli tusze przywożone są bez głów, głowa musi być odcięta od tuszy na złączu potylicznym. Jeśli tusze sprowadzane są bez racic, to muszą one być odcięte w stawach nadgarstka lub skokowym tyłonożnym; tusza ma posiadać w przedniej części wszystkie kości i kark, szyję oraz łopatkę z większą ilością niż 10 par żeber;
b) »półtusze wołowe«, do celów kodów CN 0201 11 00 i 0202 10 00, oznaczają produkt powstały z symetrycznego podziału całej tuszy cięciem wzdłużnym przez środek szyi, karku, grzbietu, kręgów lędźwiowych i krzyżowych oraz przez środek mostka i spojenia kulszowo-łonowego; »półtusza« powinna w przedniej części posiadać wszystkie kości i kark, szyję oraz łopatkę z większą ilością niż 10 żeber;
c) »ćwierci kompensowane«, do celów kodów CN 0201 20 20 i 0202 20 10, składają się albo:
- z ćwierci przedniej posiadającej wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę, uciętej na dziesiątym żebrze; oraz ćwierci tylnej posiadającej wszystkie kości, udo i krzyżową, uciętej na trzecim żebrze, albo
- z ćwierci przedniej posiadającej wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę, uciętej na piątym żebrze z przyłączoną całą pachwiną i piersią oraz ćwierci tylnej posiadającej wszystkie kości, udo i krzyżową, uciętej na ósmym żebrze.
Ćwierci przednie i tylne stanowiące »ćwierci kompensowane « muszą być sprowadzane w tym samym czasie i w równych ilościach, a całkowita masa ćwierci przednich musi być taka sama jak całkowita masa ćwierci tylnych; dopuszcza się jednak różnicę między masami tych dwóch części partii towaru, pod warunkiem że nie przekracza ona 5 % masy części cięższej (ćwierci przednich lub tylnych);
d) »ćwierci przednie nierozdzielone«, do celów kodów CN 0201 20 30 i 0202 20 30, oznaczają przednie części tuszy posiadające wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę z co najmniej czterema parami żeber, a co najwyżej z dziesięcioma parami żeber (pierwsze cztery pary żeber są w całości, pozostałe mogą być przecięte), także z cienką pachwiną;
e) »ćwierci przednie rozdzielone«, do celów kodów CN 0201 20 30 i 0202 20 30, są to przednie części półtuszy posiadające wszystkie kości, kark, szyję i łopatkę, z co najmniej czterema żebrami, a co najwyżej dziesięcioma żebrami (pierwsze cztery żebra są w całości, pozostałe mogą być przecięte), także z cienką pachwiną;
f) »ćwierci tylne nierozdzielone«, do celów kodów CN 0202 20 50 i 0202 20 50, są to tylne części tuszy posiadające wszystkie kości, udo i krzyżową łącznie z polędwicą, z co najmniej trzema parami żeber w całości lub przeciętych, także z cienką pachwiną;
g) »ćwierci tylne rozdzielone«, do celów kodów CN 0201 20 50 i 0202 20 50, są to tylne części półtuszy posiadające wszystkie kości, udo i krzyżową łącznie z polędwicą, z co najmniej trzema parami żeber w całości lub przeciętych, także z goleniem oraz także z cienką pachwiną;
h) »rostbef« i »antrykot« w kawałkach, do celów kodu CN 0202 30 50, oznaczają grzbietową część ćwierci przedniej łącznie z górną częścią łopatki, otrzymaną z ćwierci przedniej z co najmniej czterema, a co najwyżej dziesięcioma żebrami, przez przecięcie wzdłuż linii prostej od punktu, gdzie pierwsze żebro łączy się z pierwszym segmentem mostka do punktu na przeponie będącego przedłużeniem dziesiątego żebra;
i) »szponder« w kawałkach, do celów kodu CN 0202 30 50 Nomenklatury Scalonej, oznacza dolną część ćwierci przedniej obejmującą szponder od pępka do mostka;
j) »Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso lub podroby zawierające wołowinę lub podroby, niegotowane «, do celów kodów CN 1602 50 10 i 1602 90 61, oznacza produkty, które nie były poddane żadnej obróbce cieplnej albo też były poddane obróbce cieplnej w stopniu niewystarczającym dla spowodowania koagulacji protein mięsnych w całym produkcie i które z tego powodu wykazują ślady różowawej cieczy przy przecięciu produktu wzdłuż linii przechodzącej przez jego najgrubszą część".
2. Załącznik I zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2 ust. 5 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1136/79 z dnia 8 czerwca 1979 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania specjalnych ustaleń dotyczących przywozu niektórych rodzajów mrożonej wołowiny przeznaczonej do przetwarzania i uchylającego rozporządzenie (EWG) nr 572/78(9), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 817/89(10), otrzymuje brzmienie:
"5. Do celów art. 14 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 805/68, »konserwy« oznaczają produkty oznaczone kodami CN 1602 50 31 do 1602 50 80 Nomenklatury Scalonej, zawierające w masie 20 % lub więcej wołowiny, wyłączając podroby i tłuszcz, w których wołowina i galareta stanowią przynajmniej 85 % całkowitej wagi netto.
Jednakże produkty, które zostały poddane obróbce w zakładzie detalicznym lub gastronomicznym i są oferowane na sprzedaż dla konsumenta finalnego nie są uważane za »konserwy«."
W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2377/80 z dnia 4 września 1980 r. w sprawie specjalnych szczegółowych zasad stosowania systemu pozwoleń na przywóz i wywóz w sektorze wołowiny i cielęciny(11), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 815/91(12), wprowadza się następujące zmiany:
1. Artykuł 2 otrzymuje brzmienie:
"Artykuł 2
1. Wymagane jest pozwolenie na przywóz do Wspólnoty i wywóz z niej jakichkolwiek produktów określonych w art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 805/68 oraz jakichkolwiek produktów oznaczonych kodami CN 1602 50 31 do 1602 50 80 i 1602 90 69.
2. Wymagane jest pozwolenie na wywóz ze Wspólnoty produktów oznaczonych kodem CN 0102 10."
2. W art. 4 lit. c) otrzymuje brzmienie:
"c) inne pozwolenia na przywóz;
i) przez 30 dni dla produktów oznaczonych kodami CN 0102 90 05 do 0102 90 29 od dnia, w którym zostały one faktycznie wydane;
ii) przez 90 dni dla innych produktów, od dnia wydania w rozumieniu art. 21 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3719/88."
3. W art. 4a ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Dla wszystkich produktów oznaczonych kodami CN 0102 90 05 do 0102 90 29 Nomenklatury Scalonej, w sekcji 7 wniosku o wydanie pozwolenia oraz na samym pozwoleniu potwierdza się kraj pochodzenia. Pozwolenie to zobowiązuje do przywozu z tego kraju."
4. W art. 16 ust. 1 ii) otrzymuje brzmienie:
"ii) dla produktów oznaczonych kodami CN 0102 90 05 do 0102 90 29 i określających ilość sztuk bydła i kraje pochodzenia, wykaz wnioskowanych pozwoleń na przywóz od czasu poprzedniego zawiadomienia".
5. W załączniku I sekcja I pkt 3 zastępuje się załącznikiem III do niniejszego rozporządzenia.
6. W załączniku I sekcję II zastępuje się załącznikiem IV do niniejszego rozporządzenia.
7. Załącznik III zastępuje się załącznikiem V do niniejszego rozporządzenia.
8. Załącznik IV zastępuje się załącznikiem VI do niniejszego rozporządzenia.
W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2388/84 z dnia 14 sierpnia 1984 r. w sprawie szczególnych zasad stosowania refundacji wywozowych do niektórych konserw z wołowiny i cielęciny(13), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3988/87(14), wprowadza się następujące zmiany:
1. Artykuł 1 otrzymuje brzmienie:
"Artykuł 1
Konserwy oznaczone kodami CN 1602 50 31 i 1602 50 39, spełniające warunki określone w niniejszym rozporządzeniu i wywożone do państw trzecich, kwalifikują się do specjalnej refundacji w przypadku wytworzenia zgodnie z ustaleniami przewidzianymi w art. 4 rozporządzenia (EWG) nr 565/80."
2. Artykuł 3 otrzymuje brzmienie:
"Artykuł 3
Jeżeli konserwy oznaczone kodami CN 1602 50 31 i 1602 50 39, oferowane zgodnie z art. 2, są powrotnie przywożone na obszar celny Wspólnoty i nie są zgłaszane do wolnego obrotu zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 754/76, właściwe władze zezwalają na dopuszczenie tych konserw do wolnego obrotu jedynie w przypadku, gdy oprócz uiszczenia właściwych im należności celnych w przywozie, przedstawiony został dowód, że kwota przyznanej refundacji wywozowej została zwrócona. W przypadku gdy kwota ta nie może zostać ustalona zgodnie z wymogami tych organów, uważa się, że jest ona równa kwocie najwyższej refundacji mającej zastosowanie w dniu zatwierdzenia zgłoszenia o dopuszczenie do wolnego obrotu towarów, o których mowa".
Załącznik I do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 588/86 z dnia 28 lutego 1986 r. w sprawie ustalenia specjalnych opłat w handlu wołowiną i cielęciną w odniesieniu do Portugalii(15) zastępuje się załącznikiem VII do niniejszego rozporządzenia.
Artykule 1 ust. 1 decyzji Rady 82/530/EWG z dnia 19 lipca 1982 r. upoważniającej Zjednoczone Królestwo do zezwolenia władzom Wyspy Man na stosowanie systemu specjalnych pozwoleń na przywóz baraniny, wołowiny i cielęciny(16), zmienionej decyzją 92/153/EWG(17), otrzymuje brzmienie:
"1. W celu ograniczenia przywozu Zjednoczone Królestwo może upoważnić rząd Wyspy Man do stosowania systemu specjalnych pozwoleń na przywóz produktów z sektora mięsa baraniego, wołowego i cielęcego, objętych pozycjami i podpozycjami 0102 10, 0102 90 05 do 0102 90 79, 0104, 0201, 0202, 0204, 0206 10 95 i 0206 29 91 Nomenklatury Scalonej".
Sekcję 6 Załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiającego nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(18), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3297/92(19), zastępuje się załącznikiem VIII do niniejszego rozporządzenia.
W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2342/92 z dnia 7 sierpnia 1992 r. w sprawie przywozu bydła hodowlanego czystej krwi z państw trzecich i przyznawania z tego tytułu refundacji wywozowych20 oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 1544/79, wprowadza się następującą zmianę:
W art. 1 i art. 2 ust. 1 kod CN 0102 10 00 zastępuje się kodem CN "0102 10".
Załączniki I, II i III rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2312/92 z dnia 31 lipca 1992 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące szczególnych środków zaopatrywania francuskich departamentów zamorskich w żywe zwierzęta(25) zastępuje się załącznikiem XIII do niniejszego rozporządzenia.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1993 r.
Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 1992 r.
W imieniu Komisji | |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2.
(2) Dz.U. L 312 z 27.10.1989, str. 5.
(3) Dz.U. L 267 z 14.9.1992, str. 1.
(4) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(5) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.
(6) Dz.U. L 215 z 30.7.1992, str. 49.
(7) Dz.U. L 75 z 23.3.1977, str. 10.
(8) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 31.
(9) Dz.U. L 141 z 9.6.1979, str. 10.
(10) Dz.U. L 86 z 31.3.1989, str. 37.
(11) Dz.U. L 241 z 13.9.1980, str. 5.
(12) Dz.U. L 83 z 3.4.1991, str. 6.
(13) Dz.U. L 221 z 18.8.1984, str. 28.
(14) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 31.
(15) Dz.U. L 57 z 1.3.1986, str. 45.
(16) Dz.U. L 234 z 9.8.1982, str. 7.
(17) Dz.U. L 65 z 11.3.1992, str. 33.
(18) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.
(19) Dz.U. L 328 z 14.11.1992, str. 23.
(20) Dz.U. L 227 z 11.8.1992, str. 12.
(21) Dz.U. L 192 z 11.7.1992, str. 31.
(22) Dz.U. L 270 z 15.9.1992, str. 5.
(23) Dz.U. L 192 z 11.7.1992, str. 35.
(24) Dz.U. L 219 z 4.8.1992, str. 34.
(25) Dz.U. L 219 z 4.8.1992, str. 37.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
Kod CN | Wyszczególnienie towarów |
sekcja a) | |
0201 | Wołowina, świeża lub chłodzona: |
0201 10 00 | - Tusze i półtusze |
0201 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
0201 20 20 | - - Ćwierci 'kompensowane' |
0201 20 30 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 50 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 90 | - - Pozostałe |
0201 30 | - Bez kości |
ex 0206 10 | Jadalne podroby wołowe, świeże lub chłodzone: |
- - Pozostałe: | |
0206 10 95 | - - - Gruba przepona i cienka przepona |
sekcja b) | |
0202 | Wołowina mrożona: |
0202 10 00 | - Tusze i półtusze |
0202 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
0202 20 10 | - - Ćwierci 'kompensowane' |
0202 20 30 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 50 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 90 | - - Pozostałe |
0202 30 | - Bez kości |
ex 0206 29 | Jadalne podroby wołowe mrożone: |
0206 29 91 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona |
sekcja c) | |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: |
0210 20 | - Wołowina: |
0210 20 10 | - - Z kośćmi |
0210 20 90 | - - Bez kości |
ex 0210 90 | - Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: |
- - Podroby: | |
- - - Wołowe: | |
0210 90 41 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona |
0210 90 90 | - - Jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów |
sekcja d) | |
ex 1602 50 | Pozostałe przetworzone lub konserwowana wołowina lub podroby: |
1602 50 10 ex 1602 90 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami - Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
- - Pozostałe: | |
- - - Pozostałe: | |
- - - - Pozostałe: | |
- - - - - Zawierające wołowinę lub podroby: | |
1602 90 61 | - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami" |
ZAŁĄCZNIK II
Kod CN | Opis towarów | Współczynnik do obliczania opłat |
0201 | Wołowina, świeża lub chłodzona: | |
0201 10 00 | - Tusze i półtusze | 1,90 |
0201 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: | |
0201 20 20 | - - Ćwierci 'kompensowane' | 1,90 |
0201 20 30 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 1,52 |
0201 20 50 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 2,28 |
0201 20 90 | - - Pozostałe | 2,85 |
0201 30 | - Bez kości | 3,26 |
ex 0206 10 | Jadalne podroby wołowe, świeże lub chłodzone: | |
0206 10 95 | - - - Gruba przepona i cienka przepona | 3,26 |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: | |
0210 20 | - Wołowina: | |
0210 20 10 | - - Z kośćmi | 2,85 |
0210 20 90 | - - Bez kości | 3,26 |
ex 0210 90 | - Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: | |
- - Podroby: | ||
- - - Wołowe: | ||
0210 90 41 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona | 3,26 |
0210 90 90 | - - Jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów | 3,26 |
ex 1602 50 | Pozostałe przetworzone lub konserwowana wołowina, podroby lub krew: | |
1602 50 10 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | ) ) ) |
1602 90 61 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami zawierające mięso lub podroby wołowe | } 3,26" ) ) ) |
ZAŁĄCZNIK III
W ramach:
a) kontyngentu GATT na wołowinę mrożoną;
b) młodego bydła przeznaczonego do tuczenia określonego w art. 13 rozporządzenia (EWG) nr 805/68;
c) artykuł 14 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (EWG) nr 805/68, będące wołowiną przywożoną przeznaczoną do produkcji konserw;
d) artykuł 14 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 805/68, będące wołowiną przywożoną przeznaczoną do wytwarzania innych produktów;
e) wołowiny i cielęciny pochodzącej ze Stanów Zjednoczonych Ameryki i Kanady określonych w art. 1 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 263/81;
f) innych zezwoleń nie ujętych w ust. 1 i 2 lub ust. 3 lit. a) - e) powyżej(1).
(w tonach) | |||||||
Kod CN | GATT | Młode bydło | Artykuł 14 ust. 1 lit. a) | Artykuł 14 ust. 1 lit. b) | Wołowina ze Stanów Zjednoczonych Ameryki | Pozostałe | |
Kod | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | |
0102 90 05 | - | - | - | - | |||
0102 90 21 i 0102 90 29 | 300 | ||||||
0102 90 41 do 0102 90 79 | - | - | - | - | |||
(poglowie) | 310 | ||||||
0201 10 00 i 0201 20 20 | 311 | - | |||||
0201 20 30 | 312 | ||||||
0201 20 50 | 313 | ||||||
0201 20 90 | 314 | ||||||
0201 30 i 02 i 0206 10 95 | 315 | ||||||
0202 10 i 0202 20 10 | 316 | - | |||||
0202 20 30 | 317 | ||||||
0202 20 50 | 318 | ||||||
0202 20 90 | 319 | ||||||
0202 30 10, 0202 30 50,0202 30 90 i 0206 29 91 | 320 | ||||||
0210 20 10 | 321 | - | |||||
0210 20 90, 0210 90 41 i 0210 90 90 | 322 | ||||||
1602 50 10 i 1602 90 61 | 323 | - | |||||
1602 50 31 do 1602 50 80 i 1602 90 69 | 324 |
______
(1) Nie stanowi części zwrotu."
Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
ZAŁĄCZNIK V
Wykaz określony w art. 8 ust. 1
- 0102 10 10, 0102 10 30, 0102 10 90
- 0102 90 05 do 0102 90 79
- 0201 10 00
- 0201 20 20, 0201 20 30, 0201 20 50
- 0201 20 90
- 0201 30, 0206 10 95
- 0202 10
- 0202 20 10, 0202 20 30, 0202 20 50
- 0202 20 90
- 0202 30 10
- 0202 30 90, 0206 29 91
- 0210 20 10
- 0210 20 90, 0210 90 41
- 0210 90 90
- 1602 50 10, 1602 90 61
- 1602 50 31, 1602 50 39, 1602 50 80, 1602 90 69 "
ZAŁĄCZNIK VI
Wykaz określony w art. 8 ust. 2
- 0102 90 05
- 0102 90 21, 0102 90 29
- 0102 90 41 do 0102 90 79
- 0201 10 00, 0201 20 20
- 0201 20 30
- 0201 20 50
- 0201 20 90
- 0201 30, 0206 10 95
- 0202 10, 0202 20 10
- 0202 20 30
- 0202 20 50
- 0202 20 90
- 0202 30 10
- 0202 30 50
- 0202 30 90, 0206 29 91
- 0210 20 10
- 0210 20 90, 0210 90 41
- 0210 90 90
- 1602 50 10, 1602 90 61
- 1602 50 31, 1602 50 39, 1602 50 80, 1602 90 69 "
ZAŁĄCZNIK VII
Współczynniki do obliczania specjalnych opłat w handlu z Portugalią
Kod CN | Wyszczególnienie | Współczynniki do obliczania opłat specjalnych |
0102 90 05 | Żywe bydło domowe inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi | 0,53 |
0201 | Wołowina świeża lub chłodzona: | |
0201 10 00 | - Tusze i półtusze | 1,00 |
0201 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: | |
0201 20 20 | - - Ćwierci 'kompensowane' | 1,00 |
0201 20 30 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 0,80 |
0201 20 50 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 1,20 |
0201 20 90 | - - Pozostałe | 1,50 |
0201 30 | - Bez kości | 1,72 |
ex 0206 10 | Jadalne podroby wołowe świeże lub mrożone: | |
0206 10 95 | - - - Gruba przepona i cienka przepona | 1,72 |
0202 | Wołowina mrożona: | |
0202 10 | - Tusze i półtusze | 0,90 |
0202 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: | |
0202 20 10 | - - Ćwierci 'kompensowane' | 0,90 |
0202 20 30 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 0,72 |
0202 20 50 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 1,12 |
0202 20 90 | - - Pozostałe | 1,35 |
0202 30 | - Bez kości: | |
0202 30 10 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci 'kompensowane' w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi, ćwierć tylną w jednym kawałku, z wyłączeniem polędwicy | 1,12 |
0202 30 50 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki(1) | 1,12 |
0202 30 90 | - - Pozostałe | 1,55 |
ex 0206 29 | Jadalne podroby wołowe, mrożone: | |
0206 29 91 | - - - Gruba przepona i cienka przepona | 1,55 |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub | |
0210 20 | - wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: | |
0210 20 10 | - - Wołowina: | 1,50 |
0210 20 90 | - - Bez kości | 1,72 |
ex 0210 90 | - Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z podrobów: | |
- - Podroby: | ||
- - - Wołowe: | ||
0210 90 41 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona | 1,72 |
0210 90 90 | - - Jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów | 1,72 |
ex 1602 50 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane Wołowina: | |
1602 50 10 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | 1,72 |
1602 90 61 | - - Zawierające niegotowane mięso lub podroby wołowe | 1,72 |
(1) Wpis w tej podpozycji podlega przedstawieniu certyfikatu wydanego zgodnie z warunkami przewidzianymi w odpowiednich przepisach wspólnotowych". |
ZAŁĄCZNIK IX
Wyspy Kanaryjskie: prognozowany bilans dostaw dla produktów z sektora wołowiny i cielęciny na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość (tony) |
0201 | Wołowina świeża lub chłodzona | 9.000 |
0202 | Wołowina mrożona | 27.000 |
1602 50 | Inne przetwory lub konserwy zawierające mięso lub podroby wołowe | 2.500 |
ZAŁĄCZNIK II
Kwoty pomocy dla produktów określonych w załączniku I: rynek zewnętrzny Wspólnoty
ZAŁĄCZNIK III
Wyspy Kanaryjskie: dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztuka) |
01021000 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1) | 4.300 | 750 |
(1) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych." |
ZAŁĄCZNIK X
Madera: prognozowany bilans dostaw dla produktów sektora wołowiny i cielęciny na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie towarów | Ilość (tony) |
0201 | Wołowina świeża lub chłodzona | 1.200 |
0202 | Wołowina mrożone | 2.000 |
ZAŁĄCZNIK II
Kwoty pomocy dla produktów określonych w załączniku I: rynek zewnętrzny Wspólnoty
Kod produktu | Kwota pomocy (ecu/100 kg wagi netto) |
0201 10 00 1101 | 85 |
0201 10 00 120 | 65 |
0201 10 00 1301 | 115 |
0201 10 00 140 | 88 |
0201 20 20 1101 | 115 |
0201 20 20 120 | 88 |
0201 20 30 1101 | 85 |
0201 20 30 120 | 65 |
0201 20 50 1101 | 146 |
0201 20 50 120 | 110,50 |
0201 20 50 130 | 85 |
0201 20 50 140 | 65 |
0201 20 90 700 | 65 |
0201 30 00 1002 | 208,50 |
0201 30 00 1506 | 125 |
0201 30 00 1906 | 84 |
0202 10 00 100 | 65 |
0202 10 00 900 | 88 |
0202 20 10 000 | 88 |
0202 20 30 000 | 65 |
0202 20 50 100 | 110,50 |
0202 20 50 900 | 65 |
0202 20 90 100 | 65 |
0202 30 90 4006 | 125 |
0202 30 90 5006 | 84 |
Uwaga: Kody produktów i przypisy określone są w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3846/87 ze zmianami. |
ZAŁĄCZNIK III
Część 1
Azory: dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztuka) |
0102 10 00 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1) | 150 | 750 |
Część 2
Madera: dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztuka) |
0102 10 00 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1) | 200 | 750 |
(1) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom określonym w odpowiednich przepisach Wspólnoty." |
ZAŁĄCZNIK XI
Bilans dostaw byków przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r. dla Wysp Kanaryjskich
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt |
ex 0102 90 | Bydło przeznaczone do tuczenia | 14.200 |
ZAŁĄCZNIK II
Pomoc w odniesieniu do zwierząt określonych w załączniku I i pochodzących z rynku wspólnotowego
(ecu/sztuka) | |
Kod produktu | Kwota |
ex 0102 90 05 | 150 |
ex 0102 90 29 | 150 |
ex 0102 90 49 | 150 |
ex 0102 90 79 | 200" |
ZAŁĄCZNIK XII
Bilans dostaw byków do Madery przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt |
ex 0102 90 | Bydło przeznaczone do tuczenia | 3.000 |
ZAŁĄCZNIK II
Pomoc w odniesieniu do zwierząt określonych w załączniku I i pochodzących z rynku wspólnotowego
(ecu/sztukę) | |
Kod produktu | Kwota |
ex 0102 90 05 | 150 |
ex 0102 90 29 | 150 |
ex 0102 90 49 | 150 |
ex 0102 90 79 | 200" |
ZAŁĄCZNIK XIII
Część 1
Bilans dostaw byków do Reunion przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt |
ex 0102 90 | Bydło przeznaczone do tuczenia | 1.300 |
Część 2
Bilans dostaw byków do Gujany przeznaczonych do tuczenia na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt |
ex 0102 90 | Bydło przeznaczone do tuczenia | NaN |
ZAŁĄCZNIK II
Pomoc w odniesieniu do zwierząt określonych w załączniku I i pochodzących z rynku wspólnotowego.
(ecu/sztuka) | |
Kod CN | Kwota |
ex 0102 90 05 | 200 |
ex 0102 90 29 | 200 |
ex 0102 90 49 | 200 |
ex 0102 90 79 | 300 |
ZAŁĄCZNIK III
Część 1
Dostawy do Reunion zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Opis | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztukę) |
0102 10 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi(1) | 180 | 1.000 |
Część 2
Dostawy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty, na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r., do Gujany
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztuka) |
0102 10 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi | 340 | 1.000 |
Część 3
Dostawy na Martynikę zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztuka) |
0102 10 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi | 40 | 1.000 |
Część 4
Dostawy do Gwadelupy zwierząt hodowlanych czystej krwi pochodzących ze Wspólnoty na okres od 1 lipca 1992 r. do 30 czerwca 1993 r.
Kod CN | Wyszczególnienie | Ilość zwierząt do dostarczenia | Pomoc (ecu/sztuka) |
0102 10 | Zwierzęta hodowlane czystej krwi | 40 | 1.000 |
______
(1) Wpis w tej podpozycji podlega warunkom określonym w odpowiednich przepisach wspólnotowych"
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.